cukier - 7600 przepisów (strona:229/507)

Domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) 297

sezonie letnim zajadamy się świeżymi pomidorami, przygotowuję też pieczone pomidory , no i obowiązkowo domowy przecier pomidorowy (puree pomidorowe). 2 kg podłużnych pomidorów Lima 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylia Kotanyi Przygotowując dzisiaj domowy koncentrat pomidorowy nie bawiłam się w parzenie pomidorów, obieranie ich i zdejmowaniem skórki , gdyż miksowałam pokrojone pomidory Lima(...)ściągamy skórę, pomidory wrzucamy do garnka gotujemy aż pomidory się rozpadną, aby pozbyć się pestek przecieramy pomidory przez sito. Przetarte pomidory przekładamy ponownie do garnka, doprawiamy solą i cukrem do smaku, ja dodałam jeszcze suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, aby dodać trochę pikanterii przecierowi, gotujemy ok. 1 godziny aż pomidory zgęstnieją. Pomidory za pomocą lejka przelewamy do wyparzonych, suchych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chlebek drożdżowy z pomidorami 175

jednym z wielu przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam smaczne i szybkie mini bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 10 sztuk pieczonych pomidorów płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Do misy wsypujemy warstwami kolejno: 1 szklankę mąki (pszenna(...)żytnia pół na pół), pokruszone drożdże, cukier, wodę, rozbełtane jajko, olej, sól, czarnuszkę i drugą szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół). Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 2 godziny. Pieczone pomidory kroimy w kostkę. Po upływie czasu oczekiwania dodajemy pokrojone pomidory i mieszamy składniki łyżką silikonową, przekładamy do 2 małych foremek lub do 1 większej. Posypujemy płatkami owsianymi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pomidorowy na zimę 624

cząbru oraz chili. Dzięki tym dodatkom sos jest bardzo aromatyczny, o charakterystycznym smaku, nie trzeba go już będzie doprawiać. 2 kg podłużnych pomidorów Lima 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 1 łyżka ziół prowansalskich Kotanyi 2 szczypty cząbru Kotanyi 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy chili w młynku do smaku Przygotowując sos pomidorowy na zimę, podobnie jak w przecierze(...)gotujemy aż pomidory się rozpadną, aby pozbyć się pestek przecieramy pomidory przez sito. W garnku na oliwie szklimy rozdrobniony czosnek, przetarte pomidory przekładamy ponownie do garnka, doprawiamy solą i cukrem do smaku, gotujemy sos ok. 1 godziny aż pomidory zgęstnieją, dodajemy zioła prowansalskie i chili wg uznania i jeszcze chwilkę gotujemy. Aby sos był gładki i kremowy dodatkowo zalecam zmiksowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) 169

wielu przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki czarnuszki płatki owsiane do posypania   Do misy wsypujemy warstwami kolejno: 1 szklankę mąki (pszenna i żytnia pół(...)pół), pokruszone drożdże, cukier, wodę, rozbełtane jajko, olej, sól, czarnuszkę i drugą szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół). Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu mieszamy składniki łyżką silikonową i przekładamy do 2 małych foremek lub do 1 większej. Posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) 195

podsypywania ciasta -250 g mąki żytniej chlebowej -50 g świeżych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki margaryny -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru - olej do posmarowania miski Podgrzewamy w rondelku mleko (ale nie ma być gorące, aby nie zabić drożdży) dodajemy pokruszone drożdże, margarynę, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, dodać wodę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rustykalne bagietki pszenne 180

mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania -50 g świeżych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki masła -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru - olej do posmarowania miski Lekko podgrzewamy w rondelku mleko (ma być ciepłe, a nie gorące) dodajemy pokruszone świeże drożdże, 2 łyżki masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułka paryska ekspresowa 176

podsypywania- 2 łyżki mąki ziemniaczanej -50 g świeżych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki masła -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru - olej do posmarowania miski Lekko podgrzewamy w rondelku mleko (ma być ciepłe, a nie gorące) dodajemy pokruszone świeże drożdże, 2 łyżki masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomysł na … placki z dyni z cytrynową nutą i szybki konkurs 197

zioła, przyprawy i miód pszczeli. Zioła, które stanowią prawie 8% warto wymienić majeranek, pietruszkę, bazylię, oregano, a jako przyprawy wykorzystano chili, kolendrę, pieprz, imbir. Dodatkowym składnikiem jest sól, cukier i cukier karmelizowany, olej słonecznikowy, skrobia kukurydziana, 1/2 % ma się rozumieć koncentrat soku z cytryny, aromaty, koncentrat soku z buraka. Uważam, że firma Winiary idzie z duchem czasu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej 484

trzeba zmiękczać za pomocą soli. Na blogu znaleźć można przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem różnych innych składników: surówkę z papryką i Surówkę z kapusty pekińskiej , doprawioną cukrem i sokiem z cytryny, która jest bardzo smaczna, chrupiąca, jest idealnym, pysznym dodatkiem do mięsa. Tym razem polecam przepis na surówkę z kapusty pekińskiej bez dodatku cukru i bez soku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na domowe chorizo, czyli hiszpańską kiełbasę 334

karkówki 1/2 kg słoniny lub podgardla 1,5 łyżki stołowe soli 1,5 łyżki soli peklowej 1,5 łyżki pieprzu cayenne 1 łyżka mielonego pieprzu czarnego 1 łyżka stołowa cukru 1 łyżka mielonej wędzonej papryki Kotanyi 1/2 łyżki słodkiej papryki Kotanyi 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 tabletka wit, C rozpuszczona w 1/2 łyżeczki wody (kwas ascorbinowy(...)Zimne mięso i tłuszcz mielimy na grubym sitku. W misie mieszamy mięso z tłuszczem i wszystkimi przyprawami. Mieszankę konserwujemy za pomocą kwasu ascorbinowego, soli peklowej, brandy, octu winnego i cukru. Dokładnie wyrabiamy farsz ręką. Gdy wszystko dokładnie połączymy, przekładamy całość do miski, przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia dość grube jelita napełniamy ciasno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) 227

ciasta. No i co? Niech żyją piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) !!! Polecam takie przygotować do wigilijnego barszczu. Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju rzepakowego 1 żółtko kminek do posypania PRZYGOTOWANIE: Farsz można przygotować z tego przepisu(...)uważając by kapusta się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto: W rondelku mieszamy piwo z olejem rzepakowym. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej, sól, cukier i suszone drożdże, mieszamy. Do suchych składników wlewamy piwo wymieszane z olejem, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Stalową misę robota z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś w sosie ogórkowym 216

pokrojone w kostkę szalotki 4 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę ogórki kiszone 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 mały pęczek koperku sól morska, cukier i biały pieprz do smaku 100g czerwonego kawioru Na oleju z masłem przez kilka minut podsmażamy pokrojoną szalotkę i posiekane ogórki. Cały czas mieszamy aby szalotka i ogórki nie przypaliły się(...)Wlewamy bulion oraz śmietanę. Gotujmy do momentu odparowania wody i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Tuż przez podaniem posypujemy sos świeżym siekanym koperkiem. Upieczonego łososia podajemy z sosem ogórkowym, kiełkami zielonego groszku i łyżką czerwonego kawioru. Autorem przepisu jest Konrad Birek szef kuchni ASS. The post Łosoś w sosie ogórkowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka z sosem grzybowym 191

się, osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Na sos: 3 łyżki suszone podgrzybki 2 łyżki oleju 1 duży por sól, pieprz i cukier 1 łyżka mąki 100 ml słodkiej śmietanki 36 % Grzyby namaczamy we wrzącej wodzie, następnie szatkujemy je w szatkownicy, lub drobno kroimy. Na oleju przesmażamy pokrojony w pół krążki(...)odrobiną cukru i soli. Do pora dodajemy poszatkowane grzyby, wlewamy połowę wody w której moczyły się grzyby i dusimy do odparowania. Podsypujemy łyżką mąki, znów podlewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż sos zgęstnieje, wlewamy 100 ml słodkiej śmietanki i jeszcze chwilkę dusimy. Kopytka wykładamy na talerz, podajemy z sosem grzybowym, posypujemy świeżą natką pietruszki. The post Kopytka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb z garnka 324

ciasto sobie rośnie. Następnego dnia robię resztę. 3 szklanki mąki ( u mnie pszenna tortowa typ 450) + do podsypania 1 i 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 2 łyżeczki przyprawy do chleba włoskiego olej do wysmarowania miski Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy suszone drożdże, sól, cukier i przyprawy, mieszamy hakiem robota. Do misy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernikowe choinki 205

Murzynkiem lub miękkiego masła, 2,5 szkl. mąki pszennej + do podsypania, 2 łyżeczki przyprawy do piernika Kotanyi 1/2 szkl. miodu lipowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szkl. brązowego cukru pisaki cukrowe i pisaki żelowe Dr. Oetkera do dekoracji Do misy robota wrzucamy margarynę lub masło i brązowy cukier, dokładnie ucieramy. Dodajemy miód, mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Zagniatamy ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania