cukier - 7600 przepisów (strona:229/507)

Pasta z chilli 257

małe słoiczki): ½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych) 6-10 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka cukru 1 łyżka soli (dodawać stopniowo i próbować) Przygotowanie (30 min): Papryczki oczyszczamy z wewnętrznych żyłek oraz pestek. Celowo możemy dodać do pasty odrobinę pestek, dodadzą one wtedy ostrości. Obieramy czosnek. Oczyszczone papryczki(...)wraz z czosnkiem, oliwą, cukrem i solą wrzucamy do blendera i blendujemy na szybkich obrotach przez 30-60 sek. Jeżeli okaże się, że po minucie kawałki nadal są zbyt duże, miksujemy oczywiście troszkę dłużej. Najlepiej, jeżeli w paście pozostaną drobne kawałeczki papryczek, trzeba jednak uważać by nie były zbyt duże. Pastę można przechowywać w lodówce zaraz po przygotowaniu przez

PastelFood
Biały blok z żurawiną i pistacjami 379

dowolne bakalie. Deser robi się szybko, nie licząc łuskania pistacji . Co chwila podjadałam z lodówki. Składniki: 250 g mleka w proszku (2 niepełne szklanki) 125 g masła 100 g cukru (2/3 szklanki) 100 ml wody (mniej niż pół szklanki) 100 g suszonej żurawiny 150 g orzechów pistacjowych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórki otartej z jednej pomarańczy(...)dużych kawałkach – siekamy na mniejsze części. Połowę herbatników rozdrabniamy w malakserze na pył, a drugą połowę łamiemy na kawałki. W rondelku rozpuszczamy masło wraz z wodą i cukrem. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia i do ciepłej masy dodajemy mleko w proszku. Miksujemy. Dodajemy zmielone herbatniki i miksujemy jeszcze chwilę – masa powinna być bardzo gęsta. Szybko dodajemy naraz

Poezja smaku
Bułki szwajcarskie 132

limitowany Victorinox Swiss Classic wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki Victorinox .] 750 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 łyżki słodu jęczmiennego  1,5  łyżki cukru 250 ml mleka 150 ml wody 40 g  masła 2 łyżeczki soli Dodatkowo żółtko   mleko  ziarenka Euforia Mąkę przesiać i wymieszać z solą, słodem.Drożdże rozpuścić(...)szkl. wody wraz z cukrem; odstawić na 15 minut. Do mąki dodać miksturę drożdżową, mleko i sól. Zacząć wyrabiać, stopniowo, w miarę potrzeby dodając resztę wody. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Ma powstać gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody. Miskę natrzeć odrobiną oliwy (lub olej) przełożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić

Moje domowe kucharzenie
Deser z kaszy manny z owocami 327

mleku przekładamy czereśniami i czekoladą. Deser z kaszy manny z owocami poziomkami i jeżynami: Składniki na 2 porcje: 1 szklanka mleka 2,5 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka cukru szczypta soli galaretka poziomkowa Winiary jeżyny i poziomki Przygotowanie: 1/2 szklanki mleka wlewamy do garnka, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i odrobinę soli, zagotowujemy. W pozostałym mleku mieszamy kaszę mannę i wlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem z Jeżyn 147

wszedł w słoiczki, na prezentację niestety nic nie zostało, ale jak tylko otworzę go zimą wrzucę zdjęcie zawartości. Składniki na 2 słoiczki 330 ml: 1 kg jeżyn ok.450 g cukru Wykonanie: Filozofii żadnej tu nie ma. Standardowo, owoce przebrałam, opłukałam, odsączyłam, wsypałam do woka i smażyłam na małym ogniu przez dwa dni. Pierwszego dnia jak owoce puściły sok wsypałam cukier

Blondynka Gotuje
Ciasto francuskie z brzoskwiniami i limonką 198

strzał w dziesiątkę :) Polecał. Łatwe w krojeniu a przy tym wyglądają bardzo efektownie.  składniki: ciasto francuskie 250 g twarożku puszka brzoskwiń 0,5 soku z limonki 4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinam wzdłuż na dwa oddzielne placki - końcówki podkręcamy do środka. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 C na 10 minut. W tym czasie twarożek(...)zbyt napompowane lekko dociskamy, serek dzielimy na pół i rozsmarujemy na dwa placki, następnie układamy brzoskwinie ( możemy pokroić a mogą być w całości) posypujemy cukrem i pieczemy przez 15 minut. Po wyciągnięciu ciasta spryskujemy sokiem z limonki i gotowe :)  Smacznego

Niezły Młynek
Pączusie w polewie czekoladowej 109

tłuszczu i polane wartościowym kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder, kakao, masło Zobacz  cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
biszkopt a la tiramisu 169

Składniki na biszkopt: 8 jajek 150 g mąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Zobacz  cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Tort bananowy 158

Nadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać tort całkowicie bez mleczny jak i bezglutenowy. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2 lub 3 banany dżem porzeczkowy lub ulubiona kwaskowa marmolada z domowej spiżarni polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) zobacz przepis

w kuchni i w ogrodzie
Tort z patelni 131

pieczenia), krem twarogowy, powidła i polewa czekoladowa. Zapraszam wszystkich tych, co nie lubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu  Zobacz przepis na tort

w kuchni i w ogrodzie
Prawdziwy biszkopt - bez proszku 152

szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Idealna baza do tortów a także świetna przekąska dla najmłodszych. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste

prawdziwe jedzenie
Biszkopty w kształcie grzybków 146

kształt grzybka. Soki z cytrusów i czekoladę można pominąć lub posypać inną dekoracją (np. polać czekoladą kapelusze gdy już ciastka ostygną) Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżka soku z pomarańczy starta gorzka czekolada Białka jaj oddzielam od żółtek. Nastawiam mikser z białkami i solą na wolne obroty(...)uzyskania sztywnej piany. W tym czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki wciaż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany. Ciasto przekładam do silikonowej formy do mufinek delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej wiecej jedna duza łyżka na ciastko. Ciastka posypuję po wierzchu czekoladą.  Foremki wkladam

prawdziwe jedzenie
Walenty na boczku czyli cebularze na Dzień Zakochanych 131

włącznie jako ozdoba ciasta. Wykonanie jest naprawdę proste ale jak to przy ciastach drożdżowych trzeba poczekać aż łaskawie urośnie. Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: 4 cebule i 20 g boczku Rozczyn: do ciepłej(...)wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki.  Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.  Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn delikatnie mieszając.  Wyrabiam ciasto   dość długo aż wchłonie całą mąkę i delikatnie zacznie się kleić. Odstawiam ciasto (kulę) w ciepłe miejsce na godzinę. Żeby się od spodu nie przykleiło podlewam

prawdziwe jedzenie
Naleśniki bez mleka 138

Składniki : 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny 5 łyżek wody ( może być gazowana) olej Z białek jaj i soli ubijamy pianę, nie musi być tak sztywna jak na biszkopt.  Z żółtek, cukru i soku z cytryny ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Sok z cytryny można pominąć. Wciąż ucierając dodajemy mąkę

prawdziwe jedzenie
Prawdziwy biszkopt z kakao 168

mleka. Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny cynamon (opcjonalnie) Białka z solą ubijamy na sztywną pianę.  Żółtka ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny. Na puszystą masę przesiewamy mąkę i kakao

prawdziwe jedzenie