masło. Teraz przedstawiam przepis oraz fotki ciasta gotowego do leżakowania. Gdy minie okres „kwarantanny” J zaprezentuje dalsze etapy. Składniki 0,7 kg miodu najlepiej naturalnego 1 szklanka cukru 400 g smalcu (masła) 1,5 kg mąki pszennej 4 jajka 4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki mleka łyżeczka soli 4 torebki przyprawy do piernika(...)łyżki własnoręcznie sporządzonej przyprawy korzennej Smalec rozpuścić , cały czas podgrzewając dodać miód dokładnie wymieszać na końcu wsypywać powoli cukier następnie odstawić do przestygnięcia.. Mleko podgrzać. Do przestygniętej masy dodać mąkę, jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawę do piernika, sól. Ciasto dokładnie wyrobić nie polecam mikserem, ciasto jest zbyt gęste, najlepiej dłonią lub mieszając
RAROSSApięknym karmelowym kolorze, niestety nie udało się uchwycić tego koloru na fotkach. Składniki forma( 25 cm x 10 cm ) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mocnego naparu z herbaty Sposób przygotowania Białka oddzielić od żółtek z białek ubić(...)sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i zimny napar z herbaty cały czas miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną pianę
RAROSSAJasno ciemne ciasto, dzięki dodaniu napoju gazowanego jest niezwykle puszyste. Składniki: (tortownica 26 cm) 4 jajka 1½ szklanki cukru 1 szklanka napoju gazowanego (dodałam o smaku pomarańczowym) 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Jajka, cukier, napój gazowany oraz olej, dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać
RAROSSAnajczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia. Można także masę makową podać makaronem. Składniki 50 dag maku 20-30 dag cukru 4 białka 5 dag masła (stopionego) bakalie Przygotowanie Mak zalewamy wodą i gotujemy około godziny na małym ogniu. Po godzinie gotowania mak przekładam na sitko i odsączam pozostałej wody(...)Następnie 3 razy przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak dokładnie ucieram z cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam. Gotową masę makową można wykorzystać do makowca, sernika z makiem, kuty itp. rrarossa@gmail.com
RAROSSAserników , ciasta z owocami , szarlotki , a także do babeczek, które są bardzo dekoracyjne. SKŁADNIKI: 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło
RAROSSAmoże być w polewie to tłuszcz wypływający na wierzch powodujący rozwarstwianie polewy. Metodą prób i błędów stworzyłam własną, która zawsze się udaje. Zachęcam do wypróbowania. SKŁADNIKI Szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g kostka masła *2 żółtka 4 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować **na małym
RAROSSAKuszące wyglądem, obłędnie pachnące brzoskwiniami, puszyste, rozpływające się w ustach muffinki. Składniki na 14 muffinek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2 brzoskwinie PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Brzoskwinie sparzyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę, pokroić(...)łyżkami ciasta, na wierzchu nałożyć 4-5 kostek brzoskwiń. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 C przez ok. 25 -30 min. Gotowe muffinki posypać cukrem pudrem. * Moje muffinki pieczone były w „papilotkach” przygotowanych własnoręcznie z foli aluminiowej, dlatego też odbiegają nieco od tradycyjnego wyglądu.:) rrarossa@gmail.com
RAROSSAkanapka to za dużo :) Porcja na 16 bułeczek. Składniki: 120 g osuszonych oliwek ( ja użyłam zielonych ale mogą być czarne) 750 g przesianej mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 50 g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek garść pietruszki Przygotowanie: W dużej misce mieszamy drożdże, cukier i trochę
Niezły Młynekdrzwiami a w domu nie ma nic słodkiego ta tarta jest idealnym kryzysowym wyjściem . *** Tarta z kruszonką i śliwkami *** 200g mąki 100g masła 2 żółtka 50 g cukru pudru 3 łyżki mleka miseczka śliwek kruszonka: 50g mąki 50 g cukru 50 g masła 1. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników 2. Wyłożyć formę
ciemna strona patelniCzasami próbuję przypomnieć sobie ten smak... Składniki: 1 kostka masła 400 g mleka w proszku ( ale nie granulowanego! ) 5 łyżek kakao 1/2 szkl. wody lub mleka 1,5 szkl. cukru 1,5 paczki herbatników Masło, wodę, cukier i kakao rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy całkowicie ostygnie wsypujemy stopniowo mleko w proszku. Można mieszać łyżką bądź mikserem. Na koniec dodajemy pokruszone
Olikowa kuchniarazie przeziębienia :) Składniki: 1 ząbek czosnku sok wyciśnięty z połowy świeżej cytryny niecała szklanka ciepłej, ale nie gorącej wody 1 łyżeczka miodu z mniszka lekarskiego do smaku (można zastąpić cukrem albo czymś innym słodzącym, można także wypić bez) Przygotowanie: Czosnek przeciskamy przez praskę prosto do szklanki. Dodajemy do niego sok z cytryny i zalewamy wszystko wodą(...)końcu osładzamy napój miodem, cukrem lub czymś innym, wedle uznania. Mieszamy energicznie przez chwilę i wypijamy. Zapach deszczu. Chłodny wiaterek muskający skórę ramion. Gołąb, który przysiadł na dachu bloku z naprzeciwka. Marcowy list od Niego. I Słońce, które wtedy wyszło zza chmury. Pęknięta miseczka. Ogarniająca fala smutku
Weganizm infantylnyprzeznaczeniem. C. G. Jung Składniki: 1 szklanka (niepełna) płatków jęczmiennych 1 szklanka mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, żytniej i z orkiszu oraz pszennej tortowej w równych proporcjach) 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego 2 garście orzechów laskowych 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki łuskanego słonecznika 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 kropelki olejku cytrynowego woda Przyprawy: szczypta soli(...)wsiąknęły. Orzechy laskowe pozbawiamy skorupki (chyba że mamy już gotowce) i mieszamy je z siemieniem lnianym, słonecznikiem i płatkami migdałowymi. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Do takiej mieszaniny dodajemy płatki jęczmienne, po czym chwilę mieszamy. Dosypujemy orzechy, siemię, słonecznik i płatki migdałowe i ponownie mieszamy, aż ciasto się sklei. Nie powinno być
Weganizm infantylnyMożna odejść na zawsze, by stale być blisko. Jan Twardowski Składniki: 3/4 szklanki ugotowanego, brązowego ryżu 3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody Ewentualnie: sól, cukier do smaku Przygotowanie: Po prostu wrzucamy ryż do miksera, zalewamy wodą i miksujemy, dopóki ryż się dokładnie nie rozmiażdży. Następnie owijamy wierzch słoika gazą i przelewamy przez nią nasze mleko, aby odłożyły się(...)klarowności napoju po przelaniu. Tak przyrządzone mleko przechowujemy w lodówce do 2-3 dni. Jeśli chcemy nadać mleku bardziej słony lub słodki smak, po przyrządzeniu wsypujemy odpowiednio sól lub cukier (ilość wedle upodobania) i mieszamy. Do posłuchania: Angus & Julia Stone - Sadder than
Weganizm infantylnyBenjamin Hoff, Tao Kubusia Puchatka Składniki: 1 szklanka mąki (użyłam pszennej tortowej oraz pełnoziarnistych: żytniej, z orkiszu oraz pszennej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego 4 łyżki oliwy z oliwek Pół szklanki mleka (użyłam migdałowego ) szczypta soli 1/4 szklanki wody 1/2 filiżanki papki migdałowej pozostałej po wyrobie mleka krem orzechowo-czekoladowy (użyłam niezawierającego(...)mleka, jajek i innych niewegańskich składników) Przygotowanie: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier. Dodajemy kolejno oliwę, mleko, wodę i ponownie mieszamy. Na końcu dorzucamy jeszcze migdałową papkę, ostatni raz łączymy wszystkie składniki i następnie nabieramy łyżką masę i wykładamy ją na rozgrzaną patelnię (w razie potrzeby smażymy
Weganizm infantylnyciszy twoje serce znajdzie odpowiedzi, których rozum znaleźć nie potrafi. Phil Bosmans Składniki: Suche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (użyłam pszennej, z orkiszu i żytniej w równych proporcjach) 10 łyżeczek cukru trzcinowego nierafinowanego (wedle życzenia można dodać więcej) 2 łyżeczki cukru z wanilią szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mokre: 1 i 1/4 szklanki mleka (użyłam
Weganizm infantylny