cukier - 7600 przepisów (strona:232/507)

PIERNIK STAROPOLSKI ETAP I 304

masło. Teraz przedstawiam przepis oraz fotki ciasta gotowego do leżakowania. Gdy minie okres „kwarantanny”  J  zaprezentuje dalsze etapy. Składniki 0,7 kg miodu najlepiej naturalnego 1 szklanka cukru 400 g smalcu (masła) 1,5 kg mąki pszennej 4 jajka 4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki mleka łyżeczka soli 4 torebki przyprawy do piernika(...)łyżki własnoręcznie sporządzonej przyprawy korzennej Smalec  rozpuścić , cały czas podgrzewając dodać miód dokładnie wymieszać na końcu wsypywać powoli cukier następnie odstawić do przestygnięcia.. Mleko podgrzać. Do przestygniętej    masy dodać  mąkę,  jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawę do piernika, sól. Ciasto dokładnie wyrobić nie polecam mikserem, ciasto jest zbyt gęste, najlepiej dłonią lub mieszając

RAROSSA
CIASTO HERBACIANE 194

pięknym karmelowym kolorze, niestety nie udało się uchwycić tego koloru na fotkach. Składniki  forma( 25 cm x 10 cm ) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mocnego naparu z herbaty Sposób przygotowania Białka oddzielić od żółtek z białek ubić(...)sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem  na puszystą masę. Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować,  następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i zimny napar z herbaty cały czas  miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną    pianę

RAROSSA
ZEBRA 202

Jasno ciemne ciasto, dzięki  dodaniu napoju gazowanego jest niezwykle puszyste. Składniki:   (tortownica 26 cm) 4 jajka 1½ szklanki cukru 1 szklanka napoju gazowanego (dodałam o smaku pomarańczowym) 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Jajka, cukier, napój gazowany oraz olej, dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać

RAROSSA
MASA MAKOWA 186

najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia. Można także masę makową podać makaronem. Składniki 50 dag maku 20-30 dag cukru 4 białka 5 dag masła (stopionego) bakalie Przygotowanie Mak zalewamy wodą  i gotujemy około godziny na małym ogniu. Po godzinie gotowania mak przekładam na sitko i odsączam pozostałej wody(...)Następnie 3 razy przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak dokładnie ucieram z cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam. Gotową masę makową można wykorzystać do makowca, sernika z makiem, kuty itp. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
KRUCHE CIASTO-BABECZKI 308

serników , ciasta z owocami , szarlotki , a także do babeczek, które są bardzo dekoracyjne. SKŁADNIKI: 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło

RAROSSA
POLEWA 233

może być w polewie to tłuszcz wypływający na wierzch  powodujący rozwarstwianie polewy. Metodą prób i błędów stworzyłam własną, która zawsze się udaje. Zachęcam do wypróbowania. SKŁADNIKI Szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g kostka masła *2 żółtka 4 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować **na małym

RAROSSA
MUFFINKI Z BRZOSKWINIAMI 296

Kuszące wyglądem, obłędnie pachnące brzoskwiniami, puszyste, rozpływające się w ustach muffinki. Składniki na 14 muffinek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2 brzoskwinie  PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Brzoskwinie sparzyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę, pokroić(...)łyżkami ciasta, na wierzchu  nałożyć 4-5 kostek brzoskwiń. Piec w nagrzanym piekarniku  w temp. 180 C przez ok. 25 -30 min.  Gotowe muffinki posypać cukrem pudrem. * Moje muffinki pieczone były w „papilotkach” przygotowanych własnoręcznie z foli aluminiowej, dlatego też odbiegają nieco od tradycyjnego wyglądu.:) rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Bułeczki oliwkowe z pietruszką 225

kanapka to za dużo :) Porcja na 16 bułeczek. Składniki: 120 g osuszonych oliwek ( ja użyłam zielonych ale mogą być czarne) 750 g przesianej mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 50 g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek garść pietruszki Przygotowanie: W dużej misce mieszamy drożdże, cukier i trochę

Niezły Młynek
Tarta z kruszonką i śliwkami 240

drzwiami a w domu nie ma nic słodkiego ta tarta jest idealnym kryzysowym wyjściem . *** Tarta z kruszonką i śliwkami *** 200g mąki  100g masła 2 żółtka  50 g cukru pudru  3 łyżki mleka miseczka śliwek kruszonka: 50g mąki  50 g cukru  50 g masła 1. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników 2. Wyłożyć formę

ciemna strona patelni
Blok na blogu :) 372

Czasami próbuję przypomnieć sobie ten smak... Składniki: 1 kostka masła 400 g mleka w proszku ( ale nie granulowanego! ) 5 łyżek kakao 1/2 szkl. wody lub mleka 1,5 szkl. cukru 1,5 paczki herbatników Masło, wodę, cukier i kakao rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy całkowicie ostygnie wsypujemy stopniowo mleko w proszku. Można mieszać łyżką bądź mikserem. Na koniec dodajemy pokruszone

Olikowa kuchnia
Napój cytrynowo-czosnkowy 225

razie przeziębienia :) Składniki: 1 ząbek czosnku sok wyciśnięty z połowy świeżej cytryny niecała szklanka ciepłej, ale nie gorącej wody 1 łyżeczka miodu z mniszka lekarskiego do smaku (można zastąpić cukrem albo czymś innym słodzącym, można także wypić bez) Przygotowanie:      Czosnek przeciskamy przez praskę prosto do szklanki. Dodajemy do niego sok z cytryny i zalewamy wszystko wodą(...)końcu osładzamy napój miodem, cukrem lub czymś innym, wedle uznania. Mieszamy energicznie przez chwilę i wypijamy.      Zapach deszczu. Chłodny wiaterek muskający skórę ramion. Gołąb, który przysiadł na dachu bloku z naprzeciwka. Marcowy list od Niego. I Słońce, które wtedy wyszło zza chmury. Pęknięta miseczka. Ogarniająca fala smutku

Weganizm infantylny
Orzechowo-jęczmienne ciasteczka z nutą cytryny 207

przeznaczeniem. C. G. Jung Składniki: 1 szklanka (niepełna) płatków jęczmiennych 1 szklanka mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, żytniej i z orkiszu oraz pszennej tortowej w równych proporcjach) 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego 2 garście orzechów laskowych 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki łuskanego słonecznika 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 kropelki olejku cytrynowego woda Przyprawy: szczypta soli(...)wsiąknęły. Orzechy laskowe pozbawiamy skorupki (chyba że mamy już gotowce) i mieszamy je z siemieniem lnianym, słonecznikiem i płatkami migdałowymi. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Do takiej mieszaniny dodajemy płatki jęczmienne, po czym chwilę mieszamy. Dosypujemy orzechy, siemię, słonecznik i płatki migdałowe i ponownie mieszamy, aż ciasto się sklei. Nie powinno być

Weganizm infantylny
Mleko ryżowe 147

Można odejść na zawsze, by stale być blisko. Jan Twardowski Składniki: 3/4 szklanki ugotowanego, brązowego ryżu 3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody Ewentualnie: sól, cukier do smaku Przygotowanie:      Po prostu wrzucamy ryż do miksera, zalewamy wodą i miksujemy, dopóki ryż się dokładnie nie rozmiażdży. Następnie owijamy wierzch słoika gazą i przelewamy przez nią nasze mleko, aby odłożyły się(...)klarowności napoju po przelaniu. Tak przyrządzone mleko przechowujemy w lodówce do 2-3 dni. Jeśli chcemy nadać mleku bardziej słony lub słodki smak, po przyrządzeniu wsypujemy odpowiednio sól lub cukier (ilość wedle upodobania) i mieszamy.      Do posłuchania: Angus & Julia Stone - Sadder than

Weganizm infantylny
Pancakes'owe markizy 164

Benjamin Hoff, Tao Kubusia Puchatka Składniki: 1 szklanka mąki (użyłam pszennej tortowej oraz pełnoziarnistych: żytniej, z orkiszu oraz pszennej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego 4 łyżki oliwy z oliwek Pół szklanki mleka (użyłam migdałowego ) szczypta soli 1/4 szklanki wody 1/2 filiżanki papki migdałowej pozostałej po wyrobie mleka krem orzechowo-czekoladowy (użyłam niezawierającego(...)mleka, jajek i innych niewegańskich składników) Przygotowanie:      Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier. Dodajemy kolejno oliwę, mleko, wodę i ponownie mieszamy. Na końcu dorzucamy jeszcze migdałową papkę, ostatni raz łączymy wszystkie składniki i następnie nabieramy łyżką masę i wykładamy ją na rozgrzaną patelnię (w razie potrzeby smażymy

Weganizm infantylny
Pełnoziarniste muffiny z borówką amerykańską 202

ciszy twoje serce znajdzie odpowiedzi, których rozum znaleźć nie potrafi. Phil Bosmans Składniki: Suche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (użyłam pszennej, z orkiszu i żytniej w równych proporcjach) 10 łyżeczek cukru trzcinowego nierafinowanego (wedle życzenia można dodać więcej) 2 łyżeczki cukru z wanilią szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mokre: 1 i 1/4 szklanki mleka (użyłam

Weganizm infantylny