cukier - 7600 przepisów (strona:239/507)

Indyk w sosie curry 211

nazwać może " Bombaj Indyk" Bardzo szybkie danie, czas przygotowania to 30 min Potrzebne na 4 porcje jest: - 0,5 piersi z indyka - 1 cebula - 1 puszka pomidorów - 1 łyżeczka cukru  - 2 łyżki śmietany 18% -  1 łyżeczka masła - imbir  - 3 ząbki czosnku - 30g migdałów - natka pietruszki - ostra papryka - curry - ryż brązowy Krok 1: W garnuszku gotujemy pokrojony imbir(...)blendujemy.        Krok 2:  Pokrojonego w kosteczkę indyka podsmażamy na oleju,  dodajemy zblendowany sos. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, śmietanę, masło, cukier i doprawiamy do smaku.  Podajemy z ryżem:) Smacznego

Niezły Młynek
Pampuchy na obiad i na deser 2877

chcę Wam pokazać wersję obiadową :P Pampuchy :) poprawnie - (buchty drożdżowe) Przepis:  500g mąki  200 ml ciepłego mleka  30 g drożdży  2 jajka  10 g cukry  1 łyżeczka soli  Ciasto: Do podgrzanego mleka z cukrem dodajemy rozkruszone drożdże i posypujemy mąką przykrywamy ściereczką i czekamy aby podrosło . Mąkę wysypujemy na stolnicę robimy dołek wlewamy

Niezły Młynek
Lodowiec z malinami 199

ulubiony dodatek do deserów, dlatego dzisiaj na szybko zrobiłam lodowca oczywiście z malinami :) Nic, tylko jeść! Składniki: 2 opakowania biszkoptów 3 opakowania galaretki malinowej 1 kostka masła 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny 1 kg malin Przygotowanie: Jedną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody w garnuszku, natomiast w drugim garnuszku rozpuszczamy 2 pozostałe galaretki(...)wody. Pierwszy garnuszek jest przeznaczony do nasączenia biszkoptów.   Przygotowanie kremu: Masło ucieramy z cukrem i z 500 g malin. W ciepłym mleku rozpuszczamy żelatynę i łączymy  z masą. Układamy warstwę nasączonych biszkoptów, na to wlewamy gotową masę i również przekładamy biszkoptami. Następnie układamy świeże maliny i zalewamy lekko zwarta galaretką. Całego lodowca wkładamy do lodówki

Niezły Młynek
Sok malinowy 142

Składniki: 2 kg malin 2 kg cukru Przygotowanie: Maliny przebieramy i wsypujemy warstwami na przemian przesypując cukrem do słoi. Słoje zakręcamy albo przykrywamy gazą i odstawiamy na ok 5-7 dni w pomieszczeniu nie nasłonecznionym. Po tym czasie przecedzamy przez sito do garnka. ( owoce możemy użyć do wina :) ) a sok zagotowujemy i przelewamy do słoiczków wcześniej umytych i wygotowanych

Niezły Młynek
Babka piaskowo - cytrynowa 262

Składniki: 375 g margaryny 6 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1 czubata szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 skórka starta z cytryny sok z 2 cytryn Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę i sok z cytryny nadal ucierając. W oddzielnej misie ubijamy białka

Niezły Młynek
Lody bananowo - cytrynowe 149

Najlepsze są lody wtedy kiedy robimy je sami :) Składniki: 4 duże banany 2 cytryny 200g cukru ( ok 1 szklanki) 400 ml śmietany 30% 0,5 szklanki mleka 2 krople aromatu cytrynowego Przygotowanie: W naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno. W drugim naczyniu miksujemy banany pokrojone na mniejsze kawałki, sok z cytryny i cukier. Jak zblendujemy na gładką masę dodajemy mleko

Niezły Młynek
Orzeźwiający kompot porzeczkowo - miętowy 150

Składniki: 6 L wody 500 g porzeczki czerwonej 500 g porzeczki czarnej pęczek mięty (ok 30-40 listków) 3 szklanki cukru Przygotowanie: Wodę wlewamy do garnka i gotujemy, myjemy owoce i wrzucamy do gotującej się wody z miętą i cukrem. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Studzimy, przecedzamy i pijemy :) Najlepiej smakuje z kostkami lodu. Smacznego

Niezły Młynek
Bułeczki z sezamem 110

przygotowaniu bułeczki o chrupiącej skórce.  Podawane na ciepło z roztapiającym się masłem i szklanką mleka są zacne.  Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g drożdży  1 łyżka oliwy z oliwek  300 ml wody, podgrzanej do temperatury ok 52 C 1 jako rozbełtane do smarowania ok 0,5 szklanki sezamu(...)posypania Przygotowanie: Krok 1 W misce kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem, dwoma łyżkami mąki i 100 ml wody,  odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy z pozostałymi produktami. Jeżeli ciasto się klei trzeba dodać trochę więcej mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Krok

Niezły Młynek
Lody miętowe z czekoladą 152

Składniki: 2 jajka 4 żółtka 200 g cukru 300 ml mleka 400 ml śmietany kremówki duża garść świeżej mięty zielony barwnik ok 1 łyżeczki 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Krok 1 W rondelku podgrzewamy na wolnym ogniu mleko ze śmietaną, ciągle mieszając aż przy ściankach zaczną się pojawiać bąbelki.   Krok 2 W misce jajka i cukier

Niezły Młynek
Czekoladowa kawa z cynamonem 170

Składniki: 100 g czekolady gorzkiej 50 ml wody 400 ml mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kakao 3 laski cynamonu GUSTUS 3 łyżeczki cukru (jeżeli ktoś nie słodzi to nie dodaje cukru) Przygotowanie: W rondelku podgrzej mleko z wodą i rozpuść czekoladę, dodaj pozostałe produkty energicznie mieszając.  Gotuj na małym ogniu ok 15 minut, aż nabierze

Niezły Młynek
Idealne ciasto na pizze 2012

każdym dodatkiem . Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 300 ml wody letniej to ok 42 C 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy mąka pszenna do podsypania Przygotowanie : W dużej misce drożdże kruszę, zasypuję cukrem, zalewam ok 50 ml cieplej wody mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce

Niezły Młynek
Ryba po grecku 210

filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały por 50 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany olej rzepakowy Przygotowanie: 1. Filety umyłam, skropiłam sokiem z cytryny, odstawiłam na 3 minuty, po czym dokładnie osuszyłam i oprószyłam solą i pieprzem z dwóch stron. 2. Usmażyłam(...)olej wrzuciłam pokrojoną cebulkę, zeszkliłam, po czym dodałam resztę warzyw i chwilę smażyłam. Następnie podlałam wodą i dusiłam wszystko, aż warzywa zmiękły. 5. Doprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną cukru, dodałam koncentrat pomidorowy. 6. Warzywa wyłożyłam na przygotowaną wcześniej rybę

Kulinarny Pamiętnik
Rozgrzewająca zupa-krem z pomidorów z bazylią, imbirem i chilli 160

pomidorów krojonych 4 średniej wielkości ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę szklanka wody garść umytych listków bazylii 250 ml mleka (dla urozmaicenia może być to mleko kokosowe) sól, pieprz, cukier podprażone kiełki - do podania Przygotowanie: 1.  W garnku rozgrzałam oliwę, wrzuciła liść laurowy i przez kilka minut go smażyłam, aż uwolnił swój aromat. 2. Dodałam marchewkę i smażyłam(...)minuty na najmniejszym ogniu, po czym oprószyłam delikatnie solą i cukrem, wymieszałam i dusiłam pod przykryciem przez kolejne 3 minuty. 3. Dodałam imbir, papryczkę, cebulę i czosnek i dalej dusiłam pod przykryciem przez kolejnych 5 minut. 4. Posypałam wszystko mąką, wymieszałam i smażyłam przez ok. pół minuty (tak, aby mąka się nie zarumieniła). 5. Dodałam pomidory, ziemniaki i szklankę wody

Kulinarny Pamiętnik
Ażurowe roladki 145

paprykę, kukurydzę czy łososia wędzonego (zamiast szynki). Składniki: * na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko pół szklanki mleka pół szklanki wody gazowanej łyżeczka oleju rzepakowego szczypta soli szczypta cukru rozmrożony szpinak - brykiet (4 kostki) * na wypełnienie: śmietankowy serek kanapkowy 8-10 plasterków szynki ogórek kiszony pokrojony w plasterki szczypiorek  Przygotowanie: 1. Przesiałam mąkę do miski, wbiłam jajka, dodałam(...)sól, cukier i szpinak, wlałam mleko, wodę oraz olej i całość wymieszałam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana).   2. Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Ciasto przelałam do "strzykawki" do dekorowania ciast i na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto rysując wzór - ażurowy prostokąt, dosyć gęsto wypełniony. 4. Smażyłam delikatnie z dwóch stron

Kulinarny Pamiętnik
Wytrawne ptysie z kremem jajeczno-orzechowym 178

klasyczna, ale naprawdę bardzo, bardzo smaczna. Krem stanowi świetne ptysiowe nadzienie, ale myślę, że równie dobrze sprawdziłby się jako pasta kanapkowa. Składniki: * na ciasto parzone: 200 ml wody szczypta cukru szczypta soli 85 g masła 115 g mąki pszenne 2 duże jajka * na krem: 4 jajka ugotowane na twardo 100 g podprażonych i rozgniecionych na mąkę orzechów laskowych łyżeczka tartego(...)chrzanu 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz * dodatkowo: posiekany szczypiorek do dekoracji   Przygotowanie: Do garnka wlałam wodę, wrzuciłam masło i szczyptę cukru. Powoli podgrzewałam do momentu, aż masło się rozpuściło. Wtedy zwiększyłam temperaturę i kiedy woda zaczęła wrzeć, jednym szybkim ruchem wsypałam mąkę z solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam

Kulinarny Pamiętnik