cukier - 7600 przepisów (strona:240/507)

Breakfast with you #5 Wrocławskie dupki z przedziałkiem 177

mnie też przypadkowo tylko tortowa + do podsypania) 50 g świeżych drożdży (min. 20g) 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1 jajko 30 g miękkiego masła 2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli Po pierwsze jak zawsze przygotowałam rozczyn: 2 łyżki letniego mleka, 2 łyżeczki cukru i drożdże. Odstawiłam na 10-15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę

bastalena
Najprostszy z najprostszych czyli najlepszy z najlepszych 145

genialny przepis czy ja taka zdolniacha jestem ;) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej paczuszka świeżych drożdży 1,5 szklanki letniej wody 2 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli płatki owsiane do posypania Jak zawsze na początku jest rozczyn (mleko, cukier, drożdże). Po mniej więcej 10-15 min. kiedy zaczął już buzować dodałam go do obu mąk

bastalena
Truskawkowe zachcianki ze śnieżnej lepianki 160

Ciasto przygotowałam ze sprawdzonego już  przepisu , tyle że suche drożdże zamieniłam na świeże. Skoro wyszło raz, to teraz też musi ;) Dodatkowo przygotowałam truskawki (po 2-3 na bułkę), cukier waniliowy i 1 jajko (plus 1 łyżka mleka) do posmarowania bułek.  Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 10 części (można też na 8 większych). Z każdej uformowałam kulkę, którą następnie spłaszczyłam(...)Wszystkie wstawiłam na 10-15min. do piekarnika (50st.) do drugiego wyrośnięcia. Następnie z pomocą szklanki zrobiłam wgłębienie, do środka włożyłam połówki truskawek, posypałam cukrem waniliowym, brzeg posmarowałam roztrzepanym jajkiem i z powrotem wstawiłam do piekarnika na 20 min. (180st.)   No i wyszły! Nawet nie zdążyły wystygnąć, a już były rozchwytywane. Wszystko przez te truskawki, echh *** A to mój

bastalena
Wyrolowana przez niezrolowaną roladę 192

się kruchą i chrupiącą bezuchą. No, ale przecież nie wyrzucę jej tylko dlatego, że nie dała się zrolować. Może ją pokruszyć?  Przesłodki deser bezowy 3 białka 1 szklanka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego szczypta soli bita śmietana mandarynki mus truskawkowy Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik ustawiłam na 200st. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)Ciągle ubijając, stopniowo dodawałam cukier z budyniem. Gotowa masa była lśniąca i dobrze ubita.  Następnie rozsmarowałam ją na papierze i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 8min. Po tym czasie temperaturę zmniejszyłam do 150st. i bezę trzymałam jeszcze przez 10min. No i zonk! Beza, a i owszem upiekła się, ale za nic nie nadawała się do zrolowania. Cóż począć? Rozsmarowałam

bastalena
Breakfast with You #8 Miały być ruskie, ale ruskie wyszły ;) 232

maśle. I zawsze zwijała w trójkąty. Ech, palce lizać! Naleśniki z serem i cynamonem naleśniki  250g twarogu półtłustego 3- 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego dżem jabłkowy (opcjonalnie) 1 łyżka masła Przepisu na naleśniki nie podaję, bo każdy robi je według siebie. Najważniejsze by nie były zbyt przesuszone, bo się wtedy źle zwijają(...)mnie w większości takie własnie wychodzą ;)) Twaróg rozgniotłam w miseczce. Wymieszałam z jogurtem, cynamonem i cukrem. Gotowe naleśniki smarowałam nadzieniem twarogowo- jabłkowym, zwijałam w trójkąty

bastalena
Co do gara? Może carbonara! 181

Pizza Hut.   Pizza na domowym cieście 20g świeżych drożdży 3 szklanki mąki pszennej szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek (plus oliwa do skropienia) 1 łyżeczka cukru 3 łyżki letniego mleka sól, zioła W małej misce połączyłam drożdże, cukier, sól, oliwę i mleko. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 15min.  W dużej misce połączyłam mąkę z wodą oraz

bastalena
Czary rabarbary na nocne koszmary 169

powinnam, bo ciepło. Jednak dla Pingwinka zbyt ciepło. Dlatego razem z Młodym chłodzimy się. opcjonalnie do podania plasterki limonki lub cytryny Rabarbar umyłam i pokroiłam w 1cm kawałki.  Cukier wsypałam do garnka z grubym dnem  i podgrzałam. Rabarbar w rzuciłam do skarmelizowanego cukru, wymieszałam. Kiedy puścił sok, dodałam wodę, szczyptę przyprawy do grzańca o smaku malinowym. Całość doprowadziłam

bastalena
Sezon na... #1 Botwinka. Ni w pięć, ni w dziewięć 193

wcześniej próbował już takiego zestawu, ale skoro jestem w ciąży, to chyba mogę fantazjować do woli. pęczek botwinki 1 marchew 2 małe białe kiełbaski pęczek koperku ocet, sól, pieprz, cukier do smaku ziele angielskie, liść laurowy jogurt do zaprawienia 2 kromki chleba tostowego Białą kiełbasę zagotowałam w 1,5l wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Botwinkę, marchew opłukałam(...)pokroiłam. Ugotowaną kiełbasę wyjęłam, a w jej miejsce wrzuciłam warzywa, które gotowałam do miękkości. Na koniec botwinkę doprawiłam octem, solą, pieprzem i cukrem. Ostatecznie zaprawiłam jogurtem naturalnym. Podałam z plastrami białej kiełbasy na czosnkowych grzankach. Aha, i koperek. Koniecznie dużo koperku

bastalena
Sezon na... #3 Na chłodzenie. The ser 214

ochotę na banana i takie cudo zrobiłam z rana! 500g sera (pół na pół twaróg półtłusty i ricotta) 6 dojrzałych bananów (w tym 2 na "nadzienie') 1 opakowanie cukru waniliowego (lub sok z 1 cytryny) 5 łyżek cukru trzcinowego 4 łyżeczki żelatyny 40ml wrzątku 1 galaretka pomarańczowa Pamiętacie Margarytkowy konkurs, w którym wygrałam blender ? Dzisiejszy wpis powstał przy jego

bastalena
Żurawinowa wieża Pana Kejka 236

dzisiejszej kolacji, to będzie Żura wina i pana Kejka, a nie Matki- Wariatki... ;) 2,5-3 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru (może być cukier puder) 1 szklanka mleka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju (oliwy) dżem żurawinowy Wszystkie składniki ciasta połączyłam w misce i zmiksowałam na gładką masę. Gotowe

bastalena
Midnight son 173

Dziś postanowił "zrobić" ze mną szybki chlebek bananowy. W sam raz na śniadanie. Może nawet o północy... 4 dojrzałe banany 100g roztopionego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cukru waniliowego 1 rozmącone jajko 2,5 szklanki mąki pszennej Pokrojone w krążki banany zalałam roztopionym masłem i rozgniotłam na jednolitą paćkę. Następnie dodałam jajko, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną

bastalena
Zakazany czekoladowiec na "drugie" urodziny Gizmo 180

brzydko pysznego, albo pysznie brzydkiego ciasta nie jadłam! A nazwę sobie zmieniłam. Ot, co! Takie skojarzenie do chrumkania Gizmo ;) Bo to w końcu dla Niego. Serduszko. 200g masła 200g cukru 200g gorzkiej (70%) czekolady 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200ml (36%) śmietany 250g serka mascarpone wiórki startej czekolady, orzechy nerkowca, suszona żurawina (opcjonalnie, do dekoracji) Czekoladę rozpuściłam w kąpieli(...)wodnej. W osobnym naczyniu rozpuściłam masło. Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę. Żółtka utarłam z cukrem, następnie dodałam stopione masło, czekoladę i wszystko zmiksowałam. Na koniec delikatnie, stopniowo dodałam białkową pianę, wymieszałam delikatnie łyżką. Tortownicę (26cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej czekoladową masę. Całość piekłam 50min. w 150st. W międzyczasie ubiłam śmietanę z serkiem mascarpone

bastalena
Sernik marmurkowy na zimno 465

21cm. Schłodzić. Masa serowa: 500g twarożku sernikowo - kanapkowego Wieluń,  300ml śmietanki 30%,  łyżeczka żelatyny,  kilka kropel olejku waniliowego,  łyżka soku z cytryny,  5 łyżek cukru pudu, 100g mlecznej czekolady. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać przestudzoną żelatynę i biały ser. Dodać sok z cytryny oraz kilka

Z miłości do słodkości
Ciasto Śmietankowe z Owocami i Białą Czekoladą 403

ciasto idealne na każdą okazję. Będzie smakować również z każdymi innymi owocami, ze świeżymi jak również w syropie. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 75 g mąki 25 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g kakao 4 łyżki zimnej wody Białka ubijamy na sztywno z wodą, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka

Made By Mom And Son
1436. Ciasto "arbuzowe" z migdałowym spodem 223

piec w piekarniku nagrzanym  do 170 stopni przez  20-25 minut. Wystudzić. 0,5 l jogurtu naturalnego ćwiartka małego arbuza 2-3 łyżki żelatyny + 1/4 szkl.wody cukier do smaku 3 dowolne galaretki Arbuza obrać ze skóry i pozbyć się pestek , pokroić na mniejsze kawałki . Galaretki rozpuścić [ każdą osobno] w wodzie  .Odstawić do zastygnięcia.Dwie zastygnięte pokroić(...)kostkę.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.Przełożyć do blendera , dodać jogurt , cukier i zmiksować.Masę połączyć z żelatyną - wlewać powoli ciągle mieszając.Dodać pokrojone galaretki i znów wymieszać.Masę przelać na upieczony i ostudzony spód z ciasta kruchego.Zalać tężejącą galaretką i odstawić do zastygnięcia

Moje domowe kucharzenie