cukier - 7600 przepisów (strona:249/507)

Babka makowo-pomarańczowa 146

Jutro ostatni dzień akcji ..i ostatnia babka..Prosta do zrobienia  ..nie potrzebny nawet mikser.. 85 g margaryny 1,5 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru  1  cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1/2 szkl.  jogurtu 2 łyżki maku Kresto 2 łyżki skórki pomarańczowej Gold Pak Margarynę roztopić i przestudzić. Suche składniki wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Syrop z mniszka i wanilii 166

kanapki ..a zimą jako lekarstwo .. 350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek)  1 litr wody  2 cytryny  ziarenka z laski wanilii  1 kg cukru  Kwiatki rozłożyć na białej powierzchni, aby pozbyć się dotychczasowych lokatorów. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 15-20 minut. Dodać pokrojone na ćwiartki, dobrze umyte cytryny(...)odstawić na 24 godziny. Następnego dnia przecisnąć przez gazę, do przefiltrowanego płynu dodać cukier i wanilię, gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji (minimum 1,5-2 godziny). Gorący przelać do słoików, zakręcić i studzić do góry dnem

Moje domowe kucharzenie
Tartaletki w kratkę 147

Proste do zrobienia..Na początku pomyślałam , że będzie 1 duża tarta ..no, ale mam foremki do tartaletek ..więc są tartaletki.. 2 szkl. mąki 2-3 łyżki cukru 150 g margaryny  4 łyżki wody powidła lub dżem Z mąki, cukru, margaryny i wody zagnieść ciasto i schłodzić.[ ja najpierw wyłożyłam ciasto do tartaletek i wstawiłam je do lodówki]. Foremki

Moje domowe kucharzenie
Syrop z mniszka, goździków i cynamonu 147

tutaj . 350 kwiatków (same łepki bez ogonków)  1 cytryna  5 goździków   szczypta cynamonu[ u mnie laska cynamonu ]  ok 1 litra wody  ok 1 kg cukru  Zebrane świeże kwiaty mniszka lekarskiego rozłożyć na papierze na około 15 minut, by wyszły z nich robaczki. Następnie włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać 1 pokrojoną cytrynę , goździki(...)cynamon.Gotować około 20 minut i pozostawić do następnego dnia. Po tym czasie przecedzić napar przez sito. Następnie zagotować , dodać cukier .Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając.Przelać do słoiczków i zakręcić

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z serkiem topionym i szynką 168

moje córki zajadały się ze smakiem..do tego był jeszcze sos czosnkowy.. 2,5 szkl. mąki  10 g drożdży 1,5 łyżki oleju 0,5  łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 3/4  szkl. ciepłej wody serek topiony kilka plasterków szynki jarzynka jajko do posmarowania rogalików Serek wymieszać z drobno pokrojoną szynką i jarzynką. Drożdże z cukrem

Moje domowe kucharzenie
Błyskawiczne bułeczki 147

szkl. ciepłej wody  1 1/4 szkl.mleka  2 łyżki prawdziwego masła (będą miały lepszy smak niż na margarynie)  3/4 łyżeczki soli  3 łyżki cukru  Do dekoracji:  1 jajko  łyżka mleka  sezam, mak, pestki dyni  W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie.Masło, mleko, cukier i sól podgrzać w garnku (nie gotować

Moje domowe kucharzenie
Pizza -ciasto z dodatkiem oleju rzepakowego 184

ciasta na pizzę.. Ciasto: 35 dkg mąki 30 g świeżych drożdży 180 ml  gazowanej wody mineralnej 2 łyżki oleju rzepakowego 1  łyżeczka soli 1  łyżeczka cukru Farsz pieczarki  kiełbasa  ser żółty  pomidor  przyprawa do pizzy Dodatkowo ketchup z cukinii Drożdże rozpuścić w połowie ilości wody,dodać 1 łyżkę mąki i cukier .Wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Rogale śniadaniowe 174

Lepiej zjeść rogala domowego , niż takiego "sklepowego". 3 szkl.mąki 3/4 szk. letniego mleka  2 łyżki wody 30 g drożdży 1 jajko 2 łyżki masła roztopionego 2 łyżeczki cukru  szczypta soli jajko do posmarowania Drożdże wymieszać z mlekiem, wodą i cukrem. Odstawić na kilka minut.Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko, drożdże z mlekiem i na końcu rozpuszczone

Moje domowe kucharzenie
Tureckie bułeczki-Wypiekanie na śniadanie 156

minut. Następnie  do zaczynu dodać: 215 g białej pszennej mąki chlebowej [ dałam zwykłą pszenną] 20 g mielonych migdałów 25 g ciemnego słodu 15 g ciemnego muscovado [ dałam taki cukier] 1 łyżeczka soli 50 g stopionego masła 50 g melasy 1 jajko 100 g rodzynek  [ dałam mniej] Dodatkowo: małe jajko roztrzepane z łyżką mleka Masło roztopić wraz z melasą(...)Ostudzić i dodać  roztrzepane jajko. Do miski z zaczynem dodać mąkę, słód, migdały, cukier i sól  [ wcześniej składniki sypkie wymieszałam] . Wlać maślano -jajeczną miksturę i wyrobić gładkie, elastyczne, delikatnie lepkie ciasto (ciasto jest raczej luźne). Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki.Zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 10 części

Moje domowe kucharzenie
Magdalenki kawowe 127

magdalenki ale i w foremkach na babeczki.. 75 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g masła 50 ml mocnej kawy 1 jajko 75 g cukru W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić i połączyć z z kawą. Jajko utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę z proszkiem, a później masło z kawą. Powstałą

Moje domowe kucharzenie
Młoda kapusta z koperkiem 174

Składniki na 4 porcje: 1 duża główka młodej kapusty lub 2 mniejsze 150-200 g dość chudego wędzonego boczku ½-¾ szklanki wody (jeżeli bez zasmażki,to mniej wody) 1 łyżeczka cukru lub miodu 1 pęczek koperku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki (opcjonalnie przy zasmażce) Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać. Przekroić na połówki/ćwiartki i poszatkować. Włożyć do garnka przesypując(...)niewielką ilością soli. Na początku kapusty może wydawać się dużo, ale podczas gotowania mocno "siądzie".Do garnka z kapustą wlać wodę,dodać miód lub cukier i masło. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc i gotować ok. 10-12 minut. Kapusta powinna być miękka,ale jednocześnie delikatnie chrupiąca.W tym czasie boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (jeżeli trzeba dodać odrobinę

Moje domowe kucharzenie
Kolorowy przekładaniec -ciasto z olejem rzepakowym 161

według instrukcji na opakowaniu.2 tężejące galaretki wyłożyć na jedną cześć ciasta, ułożyć owoce. 500 ml śmietanki kremówki   3 -4 łyżki żelatyny 125 ml gorącej wody  3 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w wodzie, odstawić.Śmietanę ubić razem z cukrem, dodać żelatynę , wymieszać.Dodać owoce i znów wymieszać.3/4 masy wyłożyć na zastygnięte galaretki z owocami.Odstawić do zastygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Chleb tostowy 172

świeżych drożdży  250 ml ciepłej wody  350 g mąki pszennej tortowej, typ 450  50 g mąki kukurydzianej lub BŁYSKAWICZNEJ kaszki manny  1 łyżka cukru  1 łyżeczka soli  50 ml oleju  Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej) wodzie. Dodać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier, sól i olej. Wyrobić na jednolite ciasto. Zostawić do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Ekspresowe bułeczki pszenne 86

szybkie i proste  w wykonaniu..polecam. 450 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka  50 g świeżych drożdży 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli  2 łyżeczki cukru 4-5 łyżek oliwy Włączyć piekarnik i ustawić go na 190 stopni. Drożdże zasypać cukrem i mieszać aż "popłyną". Dolać ciepłe mleko i 3-4 łyżki mąki. Odstawić na dosłownie

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z serem i szynką 164

majonezu.. Po niedzieli zapraszam na konkurs..zaglądajcie ...bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania.. 5 szkl. mąki 20 gram drożdży  3 łyżki oleju  1 łyżka cukru  0,5 łyżeczki soli  1 3/4 szkl. ciepłej wody  jajko do posmarowania rogalików  Farsz: kawałek  sera żółtego kawałek szynki  3 łyżki majonezu(...)łyżki ketchupu Ser i szynkę pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem i ketchupem. Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Następnie dodać sól, mąkę oraz olej i wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić

Moje domowe kucharzenie