Składniki: 180 g czekolady deserowej 2 jajka 225 g masła 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 8 łyżek dżemu truskawkowego 2 łyżki wiórek kokosowych Przepis: Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do garnuszka razem z pokrojonym masłem. Roztapiamy wszystko na gładką masę (nie zagotowujemy). Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie całe jajka ucieramy(...)puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy do tej masy rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy. Do tej masy dosypujemy proszek do pieczenia razem z mąką i znowu dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (np. tak jak w moim przypadku do foremki silikonowej uprzednio wysmarowanej lekko olejem w kształcie serduszka, ale będzie dobra standardowa forma wyłożona papierem do pieczenia
Emcia PichciSkładniki na 1 porcję: 70 g makaronu kolanko firmy Międzybrodzki 100 g białego sera chudego 2 łyżki cukru waniliowego Przyprawa do szarlotki 2 goździki Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 10 minut). W międzyczasie ser rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego cukier. Ok. 2 minut przed końcem gotowania do makaronu dodajemy goździki (nada to makaronowi piękny
Emcia PichciSkładniki: 70 ml wody 1 łyżka żelatyny w proszku 1 łyżka soku z jagód 1 łyżka cukru pudru Przepis: Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier puder oraz sok z jagód. Całość podgrzewamy na małym ogniu do połączenia wszystkich składników. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Mieszankę przelewamy do silikonowej formy (którą wcześniej
Emcia PichciSkładniki na masę serową: 1 kg sera twarogowego (3-krotnie mielonego) 6 sztuk jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 6 łyżek mąki 100 g śmietanki kremówki 36% Składniki na spód: 200 g ciasteczek musli 150 g masła Bakalie: 5 łyżek rodzynek 5 łyżek kruszonych orzechów włoskich Przepis na spód: Ciasteczka lekko kruszymy i umieszczamy w melakserze - rozdrabniamy na "piasek(...)wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Przepis na masę serową: Piekarnik nagrzewamy do 170C. Ser przekładamy do miski, mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy do sera razem z cukrem. Całość miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia składników. Następnie wbijamy jedno jajko, miksujemy przez minutę i wbijamy kolejne. Postępujemy tak aż do wyczerpania jajek. Następnie do masy
Emcia PichciSkładniki: 1 szklanka truskawek 6 kostek lodu 3 liski mięty (świeżej lub zamrożonej) 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Przepis: Lód przekładamy do melaksera i kruszymy na drobny puch. Następnie dodajemy umyte i oczyszczone truskawki oraz liście mięty (plus ewentualnie cukier). Ponownie uruchamiamy melakser i całość miksujemy jeszcze przez chwilę. "Crusher" wspaniale orzeźwia i zachwyca prostotą :) insertCookd("c38cded1e62d73b199b8efcd8561c201
Emcia Pichciosoby) : 1 podwójna pierś kurczaka 1 jajko 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 8 łyżek wiórek kokosowych Szczypta cukru Olej do głębokiego smażenia Przepis: Do miski przesypujemy mąkę, sól, cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, dolewamy mleko oraz wbijamy jajko.Ciasto dokładnie mieszamy (ma być dość gęste). Pierś kroimy w paski o grubości
Emcia Pichcitych cudownych pierniczków :) Link do przepisu znajdziecie tutaj . Możecie powycinać z nich słodkie wzory, w sam raz na wigilijny stół ;) Dodatkowo przyozdobiłam je lukrem białym: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Białko wlewamy do miseczki i miksujemy na maksymalnych obrotach. Stopniowo dodajemy cukier puder, aż nasz lukier stanie się gęsty. Lukrem ozdabiamy pierniczki (ja użyłam do tego rękawa cukierniczego). insertCookd
Emcia PichciSkładniki na spód: 250 g maślanych herbatników czekoladowych 150 g masła Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 5 jajek 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki pszennej 100 ml śmietanki 30% Składniki na polewę: 1/2 puszki masy kajmakowej/krówkowej Przepis: Herbatniki miksujemy za pomocą melaksera na "piasek" lub za pomocą wałka rozgniatamy je w woreczku. Masło roztapiamy(...)formy (26 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Formę wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz ser. Miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy serowej dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem miksując je do całkowitego połączenia. Na koniec dodajemy śmietankę
Emcia Pichciprzepisu wychodzi ok. 20 sztuk ciasteczek. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 jajko 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g czekoladowych kropelek 6 łyżek tartych orzechów włoskich Back Mit Przepis: W misce umieszczamy miękkie masło razem z przesianą mąką i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy cukier puder
Emcia PichciSkładniki na 12 babeczek Składniki mokre: 1 jajko 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju Składniki suche: 1/2 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 3 batony snickers (3x50g) Przepis: Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Całość mieszamy do połączenia
Emcia PichciSkładniki: Miąższ z 1/4 średniego arbuza 2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty (można pominąć) Przepis: Wydrążamy miąższ z arbuza i pozbawiamy go wszystkich pestek. Następnie umieszczamy arbuza do melaksera razem z cukrem i miksujemy przez ok. 1 minutę (możemy do tego użyć blendera ręcznego). Następnie powstały płyn arbuzowy przelewamy do plastikowego pojemniczka i wkładamy go do zamrażalki
Emcia Pichcidomowym zaciszu, jak wspaniale gotują Hare Krysznowcy :) Składniki na dwie porcje: 1/2 jabłka 1/3 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki oleju roślinnego 1/4 łyżeczki cynamonu 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru 2 paski kandyzowanej kantalupy SKOWRCU Przepis: Do garnuszka wlewamy olej, podgrzewamy chwilę, następnie wsypujemy kaszę mannę i mieszamy do momentu aż się zarumieni. W tym czasie, w osobnym garnuszku(...)podgrzewamy wodę z dodatkiem cukru. Po doprowadzeniu jej do wrzenia wlewamy ją do przyrumienionej kaszy manny. Szybko mieszamy. Następnie dodajemy starte jabłko, pokrojoną w kostkę kantalupę oraz cynamon. Całość cały czas intensywnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę, która lekko odchodzi od brzegów garnka. Halawę jabłkową podajemy na ciepło lub na zimno, jak kto lubi
Emcia PichciSkładniki: 100 g truskawek 100 g jagód 10 łyżeczek cukru pudru 250 ml śmietany kremówki kawałeczek soczystego arbuza Przygotowanie: Owoce myjemy, z truskawek dodatkowo usuwamy szypułki, osuszamy. Owoce miskujemy w blenderze na gładkę masę. Przekładamy do miski. Śmietanę kremówkę wlewamy do drugiej miski, ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 500 g mrożonych truskawek kilka łyżeczek drobnego cukru 1/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej ciasteczka kokosowo-czekoladowe do dekoracji Przygotowanie: Truskawki umieszczamy w blenderze, dodajemy cukier, wodę mineralna i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Podajemy zaraz po przygotowaniu z pokruszonymi ciasteczkami czekoladowo-kokosowymi
Moja smaczna kuchniaSkładniki: szklanka umytych i oczyszczonych jeżyn woda mineralna niegazowana, z lodówki cukier do smaku Przygotowanie: W blenderze miksujemy jeżyny z cukrem i wodą, Podajemy w szklaneczkach zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchnia