Szybki do zrobienia ..i smaczny piernik..przepis podpatrzyłam tutaj . Składniki (na dwie formy keksówki) 125 g margaryny (pół kostki) 1 szkl. cukru (1 szkl. = 250 ml) 2 jajka 3 szkl. mąki pszennej 1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g) 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki stołowe kakao 1 i 1/3 szkl. mleka 1 słoik dżemu śliwkowego kilka suszonych śliwek(...)drobno pokrojonych na polewę: 120 g gorzkiej czekolady 100 g masła Wymieszać suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, sodę i kakao, odstawić. Margarynę, cukier i jajka utrzeć łyżką lub zmiksować. Mieszając lub miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian po trochu mąki z dodatkami, mleka i dżemu. Mieszać do powstania jednolitej masy. Wmieszać suszone śliwki i przełożyć ciasto do keksówek
Moje domowe kucharzeniekilka wypróbowanych przepisów na biszkopt..a oto kolejny..tym razem podpatrzony w Domowych Wypiekach . 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem
Moje domowe kucharzeniewody...Według mnie to jednak za mało..trzeba dać więcej na taką ilość wody..Według rad na opakowaniu barszcz można doprawić na wersję ostrzejszą [ dodając sok z cytryny, szczyptę cukru oraz rozdrobniony pieprz] lub wersję słodką dodając miód i cynamon..Szczerze mówiąc z cynamonem i miodem nie wiem jakby smakowało ..no , ale widocznie ktoś jada i tak.. Ja barszczyk(...)smakiem..Wiadomo...co zrobione w domu samodzielnie to jest smaczniejsze...ale mimo to polecam taki barszczyk z torebki..np. dla osób zapracowanych ..lub leniwych jak ja.. Składniki barszczu: cukier, maltodekstryna, sól, sok z buraków suszonych (14%), hydrolizowane białko roślinne, fruktoza, ekstrakt drożdżowy, czosnek, ziele angielskie, pieprz, kwas: kwas cytrynowy, regulator kwasowości: octany sodu, liść laurowy, majeranek, laktoza, zagęszczony
Moje domowe kucharzenieszkl.mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 120 g zimnego masła/ margaryny 1 żółtko 5 łyżek złotego syropu (Golden Syrup) 200 ml ulubionego dżemu cukier puder Kupiec do posypania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i golden syrop, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Blaszkę(...)placki i zlepić je ze sobą dżemem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu ciasto wystudzić i pokroić na równe prostokąty. Posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniemoja praca na tym się skończyła.. 500 g mąki pszennej 1 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 szkl. ciepłej przegotowanej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli morskiej 50 ml oleju rzepakowego Rapso 2 cebule Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Do miski przesiać mąki, dodać wodę, drożdże, cukier, sól oraz
Moje domowe kucharzeniemąki pszennej 650 1 jajko 1/2 szkl.letniego mleka 1/2 szkl. letniej wody 1 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem kminek do oprószenia (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami) [ kminek, czarnuszka, sól morska] Mąkę przesiać do miski. Zrobić w niej wgłębienie(...)którego wkruszyć drożdże. Zalać je 2-3 łyżkami letniego płynu, dodać 1 łyżeczkę cukru, delikatnie zamieszać trzonkiem łyżki i odstawić na kilkanaście minut do spienienia. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać pozostały płyn, sól oraz żółtko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować
Moje domowe kucharzenieszkl. mleka 1 szkl. zaczynu 1 szkl.płatków owsianych błyskawicznych 3 szkl. mąki 12 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli [ można ,a nawet trzeba dać więcej ] 2 łyżeczki cukru 2 łyżki masła Płatki owsiane zalać mlekiem. Gotować do momentu aż w całości je wchłoną. Pozostawić do ostygnięcia. Do miski wlać mleko, dodać zaczyn, pokruszone drożdże(...)owsiankę, przemieszać delikatnie. Dodać mąkę, sól, cukier i rozpuszczone masło. Przy pomocy miksera lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto, które odchodzi od ścianek naczynia. Jeżeli ciasto jet zbyt mokre, dosypać mąki. Jeżeli zbyt suche, dodać odrobinę mleka. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość. Następnie odgazować
Moje domowe kucharzeniekolejny Smakowita Pajda mnie zaskoczyła..Ciasto było delikatne, przyjemnie pachnące....smaczne,...i szybko zjedzone.. 0,5 kg mąki 1 szkl.wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 40 g drożdży 2 łyżki smakowitej pajdy przyprawa do pizzy dowolna wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka białko do posmarowania Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól(...)cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm. Biorąc
Moje domowe kucharzeniepieczenia pizzy też polecam, bo na prawdę warto go mieć ..i nie tylko do pieczenia pizzy.. 0,5 kg mąki 1 szkl.wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 40 g drożdży 2 łyżki oleju przyprawa do pizzy dowolne dodatki sos curry salami ser żółty Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto
Moje domowe kucharzeniedrożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl.] 1/4 szkl.pestek dyni [ nie dałam] 1 łyżka soli [ według mnie za dużo] 1 łyżka cukru żółtko i mleko do posmarowania chleba W misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keks
Moje domowe kucharzenieinnej butelki...z mniejszym otworkiem.Moje stworki były smażone na nalesnikarce ..polecam.. 1 szkl. mleka 1 szkl. mąki 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli 1 łyżka cukru Wszystkie składniki zmiksować i o dstawić na 30 minut, wtedy bardziej zgęstnieje. Przelać do wąskiej buteleczki z małą dziurką albo do woreczka strunowego z lekko odciętym rogiem. Na rozgrzanej(...)patelni formować wzory wyciskając ciasto z butelki.Smażyć z obu stron.Podawać np.posypane cukrem pudrem, z dżemem
Moje domowe kucharzeniezrobiłam faworki..bardzo smaczne...polecam. 200 g mąki pszennej 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 3 żółtka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia ok. 500 ml oleju lub smalcu cukier puder do posypania Do maki dodać śmietanę, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Wyrobić jednolite ciasto. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich(...)każdego pasa zrobić nacięcie, ok. 2 cm, przez które przewlekać końcówki paska.Smażyć na złoto z obu stron. Wyjąć i osuszyć z oleju na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniekruchego.., które potem można potem nadziewać czym tylko się chce...u mnie były z bitą śmietaną..ale o tym w następnym wpisie. 1 margaryna 30 dkg mąki 5 dkg cukru 2 łyżki zimnej wody Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek
Moje domowe kucharzeniepycha..Śmietanę na tartaletki wykładałam przy pomocy dekoratora ..nie wyszło zbyt idealnie..ale następnym razem będzie lepiej..ważne, że były smaczne.. 1 margaryna 30 dkg mąki 5 dkg cukru 2 łyżki zimnej wody 1 biała czekolada 0,5 l śmietany 36 % dżem malinowy Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto
Moje domowe kucharzenie