cukier - 7600 przepisów (strona:241/507)

1441. Cebulaki ...po raz kolejny.. 199

ciut inne.. 40 dkg mąki  30 g świeżych drożdży  3/4 szkl. mleka  1/3 łyżeczki soli  2 łyżki oleju  2 małe łyżeczki cukru  4 cebule  2 - 3 łyżki oleju  2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany  sól, pieprz  2 - 3 łyżeczki suchego maku  2 łyżki mleka 1 jajko Cebulę obrać, pokroić(...)półkrążki lub kostkę, zeszklić, dodać odrobinę wody i dusić do miękkości.Po odparowaniu wody dodać śmietanę.Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Z drożdży, mleka i cukru przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać rozczyn, olej, sól i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować , wyciąć większym kubkiem krążki, przy pomocy dna szklanki [ maczać w mące

Moje domowe kucharzenie
1443. Rogaliki ekspresowe ..po raz kolejny.. 225

szkl. gęstej kwaśnej śmietany 4 dkg świeżych drożdży 1/2 kostki margaryny 1 płaska łyżeczka cukr u nadzienie: dżem, owoce, krem czekoladowy itp. Do śmietany  wkruszyć drożdże, dodać cukier  i wymieszać na jednolitą masę.Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i margarynę.Zagnieść jednolite ciasto .Ciasto podzielić na kilka części i wałkować na wielkość talerza lekko podsypując mąką. Koło(...)części,kłaść nadzienie i zwijać rogaliki i układać na blaszce .Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec około 15-17 minut do zrumienienia.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować

Moje domowe kucharzenie
1457.Dżem z cukinii - agrestowy 153

kolor jest inny niż oczekiwałam [ miał być zielony -od galaretek agrestowych]..Ale kolor w sumie nie jest aż tak ważny..ważny jest smak.. 5 kg cukinii 1 kg cukru 4 galaretki agrestowe 5 łyżeczek kwasku cytrynowego  Cukinie obrać i wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty(...)jednolity dodać cukier ,galaretki, kwasek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać

Moje domowe kucharzenie
1460. Czeko-cukinia 150

Przepis na takie wykorzystanie cukinii znalazłam  tutaj : 1 kg cukinii obranej i bez miąższu 150 g cukru 50 g czekolady deserowej 2 łyżki kakao  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Cukinię zetrzeć na tarce , przełożyć do garnka lub  na patelnię. Smażyć kilka minut , następnie dodać cukier i wymieszać. Zagotować,zmniejszyć trochę ogień i gotować do momentu

Moje domowe kucharzenie
1464. Torcik i miłe zaskoczenie.. 169

nastka..haha....bo na torcie były akurat takie świeczki... Pani Monice dziękuję za życzenia.. 6 jaj 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1,5 szk. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa do tortu mleko maliny, kiwi Ubić pianę z białek, dodać cukier, ubić. Następnie dodać żółtka. Ponownie ubić a na koniec wsypać mąkę i proszek

Moje domowe kucharzenie
1466. Babka z jabłkami 214

mufinki..mieszamy osobno  suche i mokre składniki, a potem je mieszamy...Ciasto jest wilgotne..bardzo smaczne..  2 szkl. mąki  1 szkl. mleka  2/3 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju  2  jajka  skórka z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jabłka Suche składniki wymieszać w jednej misce

Moje domowe kucharzenie
1467. Czerwony Leszek 189

kwaskowate jabłka garść posiekanych orzechów (włoskie  lub arachidowe) [nie dałam] 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju  sok z cytryny lub ocet winny Jamar sól, cukier, pieprz  garść posiekanej natki pietruszki [koperku] Marchewkę i jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, od razu obficie skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z orzechami, posiekaną natką i oliwą, doprawić(...)smaku solą i cukrem. Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari

Moje domowe kucharzenie
1469.Dżem o smaku ciasta marchewkowego 158

zmiksować..u mnie troszkę były wyczuwalne "drobne nitki" marchewki, ale jak dla mnie nie miało to znaczenia..bo dżem i tak był smaczny...następnym razem dam ciut mniej cukru, bo był troszkę za słodki, ale to kwestia smaku..pomysł na taki dżem znalazłam  tutaj. 0,4 kg marchewki 1 puszka ananasów, razem z zalewą 1 gruszka 1 szkl. cukru

Moje domowe kucharzenie
1475.Pizza na cienkim spodzie 192

odmiany na słodko..przepis wkrótce na blogu.. 3 szkl. mąki pszennej 6 g drożdży 1,5 szkl.ciepłej wody 1,5 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2-3 łyżki oliwy zioła prowansalskie dowolne dodatki kiełbasa pokrojona w plastry pieczarki pomidory ser żółty Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą,dodać 4 łyżki mąki przykryć i odstawić

Moje domowe kucharzenie
1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa 180

łyżki soku z cytryny 1 jajko 2 żółtka 25 dkg margaryny 3/4 szkl.cukru pudru 2 łyżki śmietany 1  łyżeczka proszku do pieczenia Z mąki, margaryny , żółtek i jajka, cukru i śmietany i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na blaszce [ u mnie tortownica],a drugą część włożyć na ok. godzinę do zamrażalnika . Budyń(...)zetrzeć na tarce.Skropić sokiem z cytryny.Wyłożyć na ciasto i zalać budyniem.Na budyń zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 45 minut w 200 stopniach.Wystudzić , posypać cukrem pudrem lub polać polewą

Moje domowe kucharzenie
1487. Sernik gotowany 230

szkl.cukru 1/2 kostki margaryny 1 budyń śmietankowy Wodzisław    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku migdałowego  1/2 szkl. mleka Z mąki, margaryny,  jajek,  cukru, miodu,kakao, sody i śmietany zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na średniej grubości placki .Przełożyć do blaszki wyłożonej   papierem  np. Saga . Każdy(...)placek  oddzielnie upiec w temp. 180 stopni przez około 15-20 min.  Margarynę, połowę mleka i cukier  zagotować. Następnie do gorącej masy dodać ser, roztrzepane jajka  i gotować do momentu aż masa zacznie gęstnieć [cały czas mieszając masę,] Na koniec dodać rozrobiony w reszcie mleka budyń i mąkę ziemniaczaną oraz olejek - gotować jeszcze

Moje domowe kucharzenie
1492.Biszkopt -przepis podstawowy 187

udany biszkopt..można upiec w prodiżu , tortownicy lub w blaszce..ja piekłam w blaszce ..i wykorzystałam go do pysznego ciasta...[ wpis z ciastem oczywiście będzie]. 7 jajek 1 szkl. cukru 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka  proszku do pieczenia Wodzisław 1 łyżka  octu winnego Jamar Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem

Moje domowe kucharzenie
1507.Korzenny kompot z dyni 160

kompot podpatrzyłam u  Ilonki .. 650 g obranej dyni bez skóry, pestek i watowatego miąższu  1,5 litra wody  1 łyżeczka octu jabłkowego  5-6 łyżek cukru  1 duża pomarańcza (cytryna)  1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczka cynamonu  Dynię obrać i pokroić w dużą kostkę , przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować na niewielkim(...)ogniu. Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem i pokroić w plastry. Do garnka z dynią dodać plastry pomarańczy, ocet jabłkowy, cukier, goździki i cynamon. Kompot gotować pod przykryciem ok. 5 minut od zagotowania, nie za długo, gdyż dynia nie wymaga długiego czasu gotowania i szybko może zamienić się w papkę

Moje domowe kucharzenie
1511. Bułeczki dyniowe 170

bułeczki były jedne ciut mniejsze a inne ciut większe.. 1/2 szkl. musu z dyni 7g suchych drożdży Wypiekacz 2 łyżki stopionego masła 3/4 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 żółtko 2,5 szkl. mąki 1/2 szkl. ciepłego mleka Najpierw trzeba zrobić mus z dyni: kawałek dyni obrać i pokroić na dosyć małe kawałki, wrzucić do rondelka, wlać(...)łyżki wody i dusić aż całkiem się rozpadnie. W misce połączyć  składniki suche - drożdże, sól i cukier, a w drugiej mleko, mus z dyni, masło i żółtko. Mokre połączyć z suchymi za pomocą trzepaczki a następnie dodać stopniowo mąkę i zagnieść elastyczne ciasto.Odstawić do wyrośnięcia na około godzinkę. Następnie  ciasto podzielić na części i z każdej części

Moje domowe kucharzenie
1517. Chleb na zakwasie 178

letniego mleka 70 g letniej wody 25 g oleju 140 g mąki żytniej jasnej 400 g mąki pszennej  1 płaska łyżeczka soli morskiej Prymat 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka drożdży instant w przypadku młodego zakwasu opcjonalnie roztrzepane jajko do posmarowania Do miski wsypać mąki,drożdże,sól i cukier-wszystko wymieszać.Dodać wszystkie pozostałe składniki łącznie

Moje domowe kucharzenie