taki brzydki- i zjadł biednego misia. W końcu każdy powód jest dobry żeby zjeść ciacho. Składniki: za około 30 małych ciasteczek pół kostki masła dwie łyżki kakao 4 łyżki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki słoik dżemu lub konfitur o ulubionym smaku łyżeczka sody oczyszczonej 100 g sezamu Wykonanie: Na stolnicy wyspać przesianą mąkę i dodać sodę oczyszczoną(...)kakao oraz jajka cukier i margarynę. Zagniatamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na cienko wykrawamy ciasteczka. Gotowe układamy na blaszcze i pieczemy w 160 stopniach około 20 minut. Ciepłe ciasteczka smarujemy dżemem i sklejamy a wierzch smarujemy sezamem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: 2 paczki herbatników puszka masy karmelowej 2 budynie waniliowe litr mleka 2 kisiele truskawkowe 0,5 l soku truskawkowego lub zmiksowanych świeżych truskawek 1/4 kostki masła 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao Wykonanie: Wyłożyć na spód brytfanki folią i wyłożyć ciasno na wierzch herbatniki. Posmarować je połową masy karmelowej i przykryć herbatnikami.. Do soku z truskawek lub zmiksowanych(...)kolejną warstwę nakładamy resztę kisielu i znowu przykrywamy herbatnikami. Kolejno kładziemy ostatnią warstwę pozostałej masy karmelowej i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. W garnku rozpuszczamy margarynę i 2 łyżkami cukru i kakaem. Gotową masę wylewamy na wierzch ciasta i tworzymy esy floresy. Można potrzymać ciasto chwile w lodówce ale po 15 minut gdy masy ostygną całkowicie nadaje się
ciastkarnia na kruchym spodzieciasto: 100 g masła 50 g sezamu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kwaśnej śmietany 300 g mąki pszennej masa: 2 budynie waniliowe 1 l mleka 4 łyżki cukru 150 g masła puszka masy makowej puszka ananasów 2 galaretki pomarańczowe Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicy. Dodajemy sodę i sezam. W stożku robimy dziurę i wlewamy(...)blachy. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach aż ciasto się zarumieni na brązowo. Gotujemy dwa budynie waniliowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy ostygnie ucieramy margarynę z cukrem na miały puch i stopniowo dodajemy zimny budyń. Galaretkę również zalewamy zgodnie z instrukcją i pozostawiamy w lodówce aż zacznie tężeć. Na ostudzone ciasto wylewamy masę makową
ciastkarnia na kruchym spodzieślimaki z ciasta krucho-drożdżowego. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Ostatnio chyba już całkowicie przerzuciłam się na mąki pełnoziarniste, polecam:) Składniki na 20 ciastek 500 ml mleka 25 dag cukru brzozowego 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży lub małe opakowanie drożdży suchych 1 jajko kakao 0,5 kg mąki orkiszowej 20 dag masła ( ja dodałam klarowanego, polecam też tłuszcz(...)kokosowy) Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku i lekko go podgrzewamy wraz z masłem. Dodajemy następnie cukier i sól. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej kuli, która nie będzie się przyklejać do ścian naczynia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Obie rozwałkowujemy na stolnicy. Na jedną wysypujemy przez sitko gorzkie kakao i przykrywamy druga częścią ciasta. Zwijamy
ciastkarnia na kruchym spodziewartości odżywczych nie miał. Chociaż co zabawniejsze to on ma dużo lepsze wyniki od moich, co za sprawiedliwość. Składniki na 4 pucharki: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 4 morele 7 dużych truskawek 3 suszone morele Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno i dodać na koniec cukru pudru. Morele w osobnym pojemniku miksujemy blenderem, tam samo podstępujemy
ciastkarnia na kruchym spodzieczekoladowy. Pyszny lekki, nic więcej nie trzeba mówić:) Polecam:) Składniki na 3 pucharki tabliczka gorzkiej czekolady 70 albo 80% 300 ml śmietany kremówki 30% lub więcej łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do ostygnięcia. W tym samym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy trochę cukru pudru. Część śmietany zostawiamy do dekoracji resztę mieszamy
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki na dużą prostokątną blachę: ciasto: 200 g czekolady mlecznej 2 szklanki borówek mrożonych 300 g masła 4 łyżki kakao 300 g mąki pszennej 6 jajek 300 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 6 łyżek kaszy mannej 1 litr mleka 2 budynie waniliowe 2 galaretki cytrynowe 200 g borówek Wykonanie: Czekoladę masło i cukier roztapiamy
ciastkarnia na kruchym spodziezachęta dla mnie. Pozostawiam więc przepis dla amatorów bananów. Składniki na keksówkę o długości 35 cm: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 4 duże dojrzałe banany 4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki suszonej żurawiny Wykonanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Rozgrzewamy piekarnik(...)czasie do miski dajemy jajka z cukrem i miksujemy je przez około 3 minuty, następnie dodajemy jogurt z olejem i wszystko mieszkamy. W tym czasie banany zgniatamy widelcem "na papkę"i dodajemy do ciasta. Na koniec dodajemy suche składniki i wszystko znów mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do keksówki i posypujemy wierzch ciasta żurawiną. Wkładamy formę do nagrzanego pieca na około
ciastkarnia na kruchym spodziejest słodki lekko kwaśny smak, idealny do popołudniowej kawy. Polecam:) Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: spód: 100 g herbatników 100 g masła masa serowa: szklanka cukru pudru 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego mały kubek jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 4 brzoskiwnie 2 galaretki brzoskiwniowe Wykonanie: Herbatniki kruszymy na proszek. Masło rozpuszczamy(...)piecu i wlewamy je do pokruszonych herbatników. Mieszamy składniki i przekładamy je do formy. Dokładnie przyciskamy aby masa herbatnikowa stworzyła jednolity spód. W osobnym naczyniu kremówkę ubijamy z cukrem i delikatnie dodajemy na zmianę twaróg i jogurt naturalny. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane w osobnym naczyniu rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody i delikatnie dodawać do serowej masy
ciastkarnia na kruchym spodziedłużej bo jak na razie jest to najsmaczniejsza wersja rogalików:) Składniki: 500 g mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki mleka 200 g masła szczypta soli 2 łyżki cukru 50 g drożdży masa krówkowa Wykonanie: Masło roztapiamy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy z cukrem i dodajemy do niego drożdże i mieszamy aby się rozpuściły. Rozbełtać jajka i dodać
ciastkarnia na kruchym spodziezrobienia i smaczne:) Składniki na 30 ciasteczek: 250 g herbatników 5 dag orzechów 5 dag rodzynek 150 g masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki wódki wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Herbatniki należy rozkruszyć jak najdrobniej oraz posiekać orzechy. Masło roztapiamy w rondelku na piecu i dodajemy do niego mleko cukier i kakao
ciastkarnia na kruchym spodzieinne tematy niż tylko kulinarne ale nie bójcie się nie rezygnuje z Tego bloga ani nie zamierzam go zaniedbać, obiecuje:) http://pearismysize.blogspot.no Składniki: 200 g masła 150 g cukru 500 g mąki 3 łyżki śmietany 18% łyżeczka sody oczyszczonej 3 jajka 1 kg jabłek lub duży 1 l słoik gotowych przetartych i przesmażonych 4 łyżki rumu Wykonanie: Mąkę przesiewamy(...)przez sitko na stolnicę. Dodajemy cukier, sodę i wbijamy jajka. Na koniec siekamy masło na drobne kawałki i dodajemy do Ciasta. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie ono jednolite przedkładamy go do miski i wykładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie dzielimy go na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy w kształt prostokąta i wykładamy nią
ciastkarnia na kruchym spodzieosłodę pozostała mi tylko zebra. Proste smaczne ciasto i przede wszystkim bardzo efektowne. Polecam Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm 5 jajek szklanka wody mineralnej gazowanej szklanka cukru trzy szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka oleju słonecznikowego aromat rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy wodę
ciastkarnia na kruchym spodziestraszne możecie więc liczyć w najbliższym czasie na dużo drożdżowych wypieków:) Składniki: 50 g drożdży 2 szklanki mleka 600 g mąki 3 jajka 2 łyżki oleju 1/2 szklanki cukru szczypta soli powidła lub dżem o dowolnym smaku Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w letnim leku i wylewamy je do misy. Dodajemy cukier , żółtka, olej i sól. Wszystko razem mieszamy. Na koniec wsypujemy
ciastkarnia na kruchym spodzie