uwielbiam. Gorzej jednak z ich robieniem. Nie lubię ich kleić. Siedzę jak ten świstak i kleję, kleję .... Aż tu patrzę jest 100 sztuk. Zawsze robię z podwójnej porcji ciasta i mrożę. Czasami warto mieć rezerwę w lodówce, kiedy nie ma się ochoty na gotowanie lub brak czasu. Wyciągam woreczek, gotuję i obiadek gotowy. Dzisiaj zrobiłam pierożki z dynią, w końcu(...)dynia teraz króluje na bazarach. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli Farsz 250 g puree z dyni 200 g twarogu półtłustego lub chudego 1 łyżka cukru (lub według własnego smaku) 1 łyżka cukru waniliowego Do polania 100 g masła 2 łyżki bułki tartej Masło roztopić na patelni , wsypać bułkę
O kuchni z uczuciemalkoh. który się wypieka). Pozostawiamy na noc do wyrośnięcia na ok. 12 godzin. Całość będzie gęsta i mocno klejąca. Zdjęcia przed wyroś. i po 12 h. Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn 300 gr maki pszennej typ 650 lub wyższy 100 gr letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli Następnie łączymy cały zaczyn z mąką, wodą i solą. Dokładnie wyrabiamy(...)ciasto. Konsystencja jest raczej luźna, ale nie należy się tym przejmować.. Należy najpierw dokładnie wyrobić ciasto ręką, po czym wyłożyć ciasto na blat wysypany mąką i jeszcze chwilę wyrabiać – aż ciasto będzie tylko delikatnie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu chleb przełożyć do keksówek 10x30 i zostawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piekłam go w 210 st przez
Gotowanie...to proste !Tarta z kremem dyniowym zawsze mnie zaskakuje. Konsystencja kremu bardzo przypomina sernik, chociaż w cieście nie ma ani grama twarogu. Niesamowite. Ta wersja tarty z pewnością będzie pojawiała się u mnie częściej. Intensywny rumowy smak lekko osłodzony dynią - mniam! TARTA Z RUMOWYM KREMEM DYNIOWYM Składniki na ciasto: - 300 gramów mąki - 200 gramów masła - 100 gramów cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wykładamy nim formę, dziurkujemy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Składniki na rumowy krem dyniowy: - 450 gramów musu z dyni ( przepis - kliknij! ) - 100 gramów cukru - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 2 łyżeczki mielonego cynamonu - 3 jajka - 150 ml kwaśnej śmietany 18% - 1 łyżeczka aromatu rumowego Przygotowanie rumowego kremu dyniowego
Życie zamknięte w smakuPurée z dyni jest bazą wielu wypieków i deserów. Wpływa na wilgotność i miękkość ciast, nadaje im również piękny, żółty kolor. Ma niewiele kalorii oraz dużo cennych witamin i składników mineralnych, między innymi potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo, oraz witaminy z grupy B czy beta-karoten. Istnieją różne odmiany dyni, różniące się wielkością, kolorem miąższu czy smakiem, nie jestem(...)przepisie składnik nie może być zbyt wodnisty, więc jeśli do przygotowania purée wykorzystacie inny rodzaj dyni, może zaistnieć potrzeba jego odsączenia z nadmiaru wody, zanim dodacie go do ciasta. Samo purée przygotowuje się banalnie prosto. Można to zrobić na kilka sposobów: gotującej w niewielkiej ilości wody, gotując na parze lub piekąc. Ostatnia opcja jest optymalna, gdyż piekąc kawałki dyni, zachowujemy
Smakołyki Berenikimozarelli sól, pieprz biały 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: pomidory koktajlowe 2 piersi z kurczaka 1 cebula bazylia świeża zioła prowansalskie pół cytryny Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie można przygotować nadzienie. Wlać śmietankę do miski(...)zioła prowansalskie, sok z połowy cytryny. Usmażyć mięso na rozgrzanej patelni z olejem. Odstawić. Na tej samej patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w pióra i odstawić. Wyjąć z lodówki ciasto. Rozwałkować. Wysmarować formę olejem i posypać mąką, Przełożyć ciasto do formy. Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki. Przykryć papierem do pieczenia
Gotowanie, czyli hobby dla każdegojest nieźle. Przy okazji zrozumiałam czemu babcia tak rzadko je robi... są straaaaaasznie czasochłonne i bałaganotwórcze. Ale smak wynagradza wszystko. Pyzy z mięsem Składniki na ciasto: 1 1/2 kg ziemniaków 100 g mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Pyzy z mięsem Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1/2 główki czosnku jajko majeranek sól(...)pieprz Pyzy z mięsem Wykonanie Zaczynamy od ciasta. Połowę ziemniaków gotujemy. Następnie przeciskamy je przez praskę. Druga połowę ścieramy na tace na drobnych oczkach. Odciskamy z nich sok do miseczki (najlepiej przez ścierkę) i dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Po kilku minutach z soku ziemniaczanego odlewamy wodę a pozostały na dnie krochmal dodajemy do ziemniaków. Dodajemy obydwie mąki, jajka i sól
Pyza i Surówkazdjęciu z książki , nawet sam autor tego nie opisał, tylko pokazał co i jak.. Podmłoda: 200 g mąki pszennej typ 750 200 ml wody 2 g drożdży Ciasto właściwe: 10 g drożdży 200 ml wody 400 g mąki pszennej typ 750 10 g soli [ 1łyżeczka] Dzień przed pieczeniem: W misce wymieszać wszystkie składniki na podmłodę.Odstawić w temperaturze(...)godzin do fermentacji. W dniu pieczenia: Drożdże rozpuścić w wodzie i razem z pozostałymi składnikami dodać do zaczynu.Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez około 7minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk.Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 2-3 godziny.W połowie tego czasu można zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta
Moje domowe kucharzeniePancakes mogłabym jeść codziennie. Byle by się znalazł ktoś, kto wyręczy mnie od stania nad patelnią. To ciasto rośnie wysoko i jest bardzo puszyste. A mak przyjemnie wzbogaca jego teksturę, konsystencję i przede wszystkim smak. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (ja użyłam Łaciatej 30%) ubijamy nieomal do konsystencji masła. Powinna być bardzo gęsta i bardzo sztywna, i powinna się od niej(...)ubiciu do miski wkładamy odważoną porcję jogurtu oraz oleju lub masła i całość miksujemy do połączenia. Do masy wrzucamy naszykowaną mąkę z makiem i spulchniaczami. Miksujemy dokładnie, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Powinno być bardzo gęste, ale jeśli Wasze jest za suche i nie chce się dobrze zmiksować (może tak być jeśli macie sucho w kuchni albo otworzyliście świeże
Karo in the Kitchenchyba prostszych ciast niż takie jak to . Wymieszać , wyłożyć do blaszki , upiec i jeść :) Najlepszy sposób na błyskawiczny deser. A jakie zapachy w domu w czasie pieczenia mmmmm Korzenne przyprawy robią swoje. Ciasto trochę piernikowe w smaku , wilgotne z delikatnym kwaśnym akcentem jabłek. Składniki : 2 szklanki maki (340g) 1 szklanka cukru (220g) 5 jajek 1 szklanka(...)cukrem na puszystą masę , dodać olej i przesiać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać . Jabłka obrać , pokroić w dość dużą kostkę (ok2x2) Dodać do masy i połączyć całość , żeby ciasto okleiło wszystkie jabłka. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą . Użyłam dwóch foremek o wymiarach 10x25. Piec ok 1 godziny w 180'C (do tzw suchego patyczka
Malinowa KawiarenkaPyszna , w sam raz na obiad lub kolację :) Tartę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień . Składniki na ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 kostki masła 2 łyżki śmietany Farsz: 2 udka z kurczaka 4 duże pieczarki 5 jajek 1 duża cebula 3 łyżki masła 150 g sera żółtego(...)pomysł na zapiekankę makaronową Winiary sól, pieprz, szczypta chilli do smaku Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać jajko, śmietanę i miękkie masło. Szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty wysmarować margaryną. Rozwałkować ciasto na większą średnicę niż forma i przełożyć.Spód nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać kaszę lub groch. Piec w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chiliprzepis rodowicie Turecki. Delikatny,ale sprężyty i puszysty murzynek z polewą,która sprawia,że ciacho jest przyjemnie wilgotne i odrobinę kawowe. (ale jeżeli nie lubicie - pomińcie kawę w polewie, ciasto jest wtedy równie dobre! bo ciasto czekoladowe lubicie- precz z rasizmem ciastowym-pieczmy czekoladowce) Planowałam zrobić wczoraj obiad-wyszło ciasto (i obiad) Bywa, prawda? Składniki mokre 1,5szklanki(...)rogrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza* 1. Mokre składniki połącz w jednej misce 2. Suche składniki połącz w drugiej misce 3. Mokre składniki dorzuć do suchych. Wymieszaj. 4. Przelej ciasto do formy. [kwadratowa 23x23 lub tortownica 21] 5. Piecz 30-40 minut. * Polewa* 1szklanka mleka pół szklanki cukru 2łyżki kakao 2łyżki espresso łyżka masła/oleju 1.Składniki umieść w rondelku
Fiolka w kuchniłyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 8 g drożdży instant Wykonanie: W wodzie rozpuszczamy cukier, wsypujemy drożdże dokładnie mieszamy. Do miski wykładamy pozostałe składniki, wlewamy drożdże, wyrabiamy ciasto około 10 min. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko
kgwjanczewoLubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę - typowo jesienne ciasto. Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. Białka ubijamy(...)sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Ubitą pianę dodajemy do jabłek i mieszamy. Ciasto zagniatamy z mąki, żółtek, margaryny i szczypty soli. Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka i ścieramy drugą część ciasta. Szarlotkę pieczemy ok. godziny
Salonik smakówpotrzeby dodać resztę śmietany. Rozwałkować na grubość około 0,3 - 0,5 mm, wykładać nim wysmarowane masłem foremki (ja użyłam foremki do mini tart 4 sztuki) tak, aby trochę ciasta wystawało poza brzegi. Wypełnić farszem i przykryć krążkiem ciasta (trochę większym od średnicy foremki), zlepiając dokładnie oba kawałki ciasta.Odciąć nadmiar ciasta. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do piekarnika(...)nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut. Jeśli zostanie nam trochę ciasta, można z niego upiec paluszki – zrobić wałeczki o średnicy około 0,8 cm, obsypać solą, ostrą papryką... i upiec). *może być również ser typu feta zastawa
królestwo garówkiedyś z pieczywem z serem feta - Chleb pełnoziarnisty z serem feta . Tym razem postanowiłam wykorzystać inny typ sera, a mianowicie twaróg i domieszać jogurt naturalny , jako kolejny nietypowy dodatek. Ciasto chlebowe wyszło dość zwarte, ale przez to łatwo formowalne w zgrabny, owalny bochenek. Sam chlebek ma smaczną, półtwardą skórkę oraz bardzo miękki i delikatny środek. Chlebek wcale nie jest ciężki(...)się właśnie na drożdżach suchych. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże, sól, cukier. Dodać składniki płynne: mleko, masło, jogurt naturalny. Na końcu wkruszyć twaróg. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już
Grunt to przepis!