ciasto - 162258 przepisów (strona:3320/10818)

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM SEREM 182

Idealne na śniadanie, podwieczorek, lub jako pyszny przysmak dla najmłodszych. Polecam również naleśniki: kokosowe z mango w syropie pomarańczowym z syropem klonowym i serkiem mascarpone ze szpinakiem Składniki na ciasto:  250 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao łyżka masła (rozpuszczonego) 1/2 szklanki wody gazowanej Składniki na nadzienie: truskawki(...)tarce czekolada gęsta śmietana jogurt  Do miski wbiłam dwa jajka. Roztrzepałam je trzepaczką. Wlałam mleko. Mieszając, dosypywałam mąkę. Dodałam gorzkie kakao. Można dodać również rozpuszczoną czekoladę. Jednak podczas przygotowywania ciasta, okazało się, ....że została wcześniej zjedzona ;-)) Całość  wymieszałam, dodając ekstrakt z wanilii i zimne roztopione masło. Ciasto odstawiłam na około 30 minut. Zgęstniało - wlałam więc wodę gazowaną. Rozgrzałam

potrawyregionalne
TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI 194

składniki w postaci tarty . Powiem jedno - powstał wspaniały smak i bardzo fajne danie. Polecam na imprezy, na pewno zaskoczycie nim najbliższych. Smakuje również wyśmienicie na zimno.  Składniki na ciasto:  200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko sól Składniki na farsz: 4 szt.gruszek 200 g sera gorgonzoli garść orzechów włoskich świeże liście szpinaku sól świeżo mielony czarny(...)pieprz łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku Składniki na masę jajeczną: 2 szt. jajek 200 g śmietany 18% łyżeczka gałki muszkatołowej sól świeżo mielony czarny pieprz Zacznijmy od ciasta. Do mąki dodałam pokrojone na kawałki masło, jajko i sól.  Zagniotłam wszystkie składniki. Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam na godzinę do lodówki. W czasie gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam

potrawyregionalne
CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE 260

Układa się je na wierzchu w skorupkach, które powinny się w toku operacji  całkowicie ściąć. Jedną z ostatnich warstw powinny stanowić kacze nóżki lub gęsina.  Można zagnieść ciasto z mąki i wody. Ciastem należy przykryć wierzch czulentu.  Tuż przed podaniem wyjąc z piekarnika, usunąć ciasto z wierzchu i od razu podawać.  Składniki: 1 kg. wołowego mięsa(...)Kolej na kaszę jęczmienną.  Zalałam wszystko bulionem wołowym. Można też wodą. Tyle,żeby zakryć składniki. Dosypałam jeszcze tymianku i majeranku.     Teraz tylko pozostało przykryć wszystko (ciastem jak pisałam wyżej, przykrywką, folią) i uzbroić się w cierpliwość i czas. Można czulent umieścić w piekarniku  ( no chyba,że są wśród Was szczęśliwcy mający piec

potrawyregionalne
Szybki puszysty chleb śniadaniowy 178

Powyżej chlebki z ziołami prowansalskimi. Ok. 1 łyzeczki dodałam też do surowego ciasta i posypałam ziołami przed pieczeniem. Poniżej chlebki bez ziół, za to posypane przed pieczeniem orzeszkami piniowymi. Dziś na śniadanko zamarzyłam sobie świeży, zdrowy domowy chlebek prosto z piekarnik. Ciepły pachnący bez konserwantów. Mój sprawdzony przepis. Ten przepis według japońskiej techniki bardzo często stosuję gdy mam ochotę(...)jasny, lekki chlebek. Zamiasta chleba wystarczy dodać więcej cukru i mamy słodką bułkę czy bułeczki lub rogaliki. Do części gotowego ciasta jak w podanym przepisie dodałam tym razem garstkę suszonych ziół dzięki czemu nabrał cudownego prowensalskiego aromatu i powstały dwie przepyszne bułki. Orzeszki piniowe jako dodatek. Tutaj widać jak ciasto niesamowicie wyrosło. Powyżej przed a poniżej po wyrośnięciu. Przed włożeniem

Sztuka gotowania w/g Samiry
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE, GRUBOTARTE 313

cukier do posypania Umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sól, jajka, ksylitol, mąkę ziemniaczaną i część mąki orkiszowej. Całość dokładnie wymieszać. Mieszając dosypywać stopniowo resztę mąki. Ciasto będzie takie średnio gęsto, nie powinno być zbyt płynne. Po odstawieniu na 15-20 minut ciasto stanie się bardziej płynne. Placki będą dzięki temu bardziej chrupiące. Placki smażymy na rozgrzanej(...)patelni, na kilku łyżkach oleju kokosowego, na średnim palniku. Ja nakładam po łyżce ciasta na każdy placek i rozprowadzam je jak najcieniej się da. Gdy zaczynają się rumienić od spodu przewracam je na drugą stronę i smażę dalej. Przekładam je w ten sposób kilkakrotnie, aż staną się mega chrupkie, takie bowiem najbardziej smakują mojej Rodzince. Usmażone placki odsączam na ręczniku

Smaczne Zdrowe
Pierogi z mięsem mielonym, dynią i nutą mięty 144

Korzystając z moich przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis na ciasto pierogowe jest mój. Wyszło idealnie mięciutkie i nie musiałam go przy wałkowaniu podsypywać mąką.   Pomysł (z lekkimi modyfikacjami) na farsz natomiast pochodzi folderu reklamowego Biedronki. (4-5 porcji) Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 szklanki wody (ciepłej(...)szklanki bulionu warzywnego (może być woda) 1 łyżka sezamu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/3 łyżeczki suszonej mięty (lub 1,5 łyżki świeżej, posiekanej) sól olej Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę, mleko i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Odstawić na czas przygotowania nadzienia. Przygotować farsz. Sezam uprażyć na suchej patelni

Di gotuje
ucieraniec na bogato 121

byłabym sobą, gdybym nie zrobiła po swojemu. Tak więc zwykłe ciasto ucierane z borówkami wzbogaciłam o krem z mascarpone i galaretkę. Klasyczne ciasto w nowym wydaniu. Bogatsza wersja tego, co lubi chyba każdy. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego lub 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru 4 jajka(...)połączenia składników. Wyłożyć do blaszki. Na wierzchu rozłożyć owoce. Piec około 45 minut, wystudzić.  Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i połączyć z mascapone. Wyłożyć na ciasto. Na kremie także można ułożyć borówki. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i tężejącą zalać ciasto. Schłodzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
cebularze z salami pepperoni 140

Dziś nie na słodko, ale jutro będę mieć dla Was ciasto ze śliwkami. Naszło mnie na bułki na wytrawnie. Miały to być mini pizze, ale stanęło na cebuli i salami. Bardzo smaczne, aromatyczne i miękkie. Idealne do zabrania ze sobą w podróż, do pracy lub szkoły. Z podanej porcji wyszło mi 10 dużych bułek. Składniki: na ciasto: 510 g mąki(...)łyżeczka oregano sól pieprz 2 łyżki oleju Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut. Dodać resztę składników i wyrobić ręcznie lub mikserem, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.  Cebule pokroić w plastry, usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać żółtko, śmietanę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tarta malinowa z pianką 163

Jesienne maliny wreszcie pojawiły się w moim ogródku a w lodówce zalegało kilka białek. Niestety maliny przez ostatnie deszcze były tak soczyste że w cieście się rozpłynęły, ale na szczęście nie straciły smaku. Kruche ciasto i puszysta pianka rozpływają się w ustach. Całość bardzo lekka i delikatna.  *foremka do tarty 21 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki(...)malin (lub więcej) 2 łyżki cukru waniliowego na piankę: 3/4 szklanki cukru 4 białka szczypta soli Foremkę do tarty nasmarować masłem i wysypać mąką. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, cienko rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Ciasto podpiec w 200*C przez około 15 minut. Następnie wyjąć i wyłożyć maliny i posypać cukrem waniliowym. Białka ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
strudel z makiem i jabłkami 119

powiedział, że takie wypieki można jeść tylko w okresie świątecznym. Ja osobiście bardzo lubię wypieki drożdżowe z makiem i jem je przez cały rok. Ten strudel nie jest suchy, ciasto jest mięciutkie a nadzienie wilgotne. Z podanego przepisu wyszły mi dwa strudle długości blaszki z piekarnika. Składniki: 500 g mąki 75 g masła 30 g drożdży 70 g cukru szklanka(...)łyżki rodzynek  Masło roztopić i wystudzić. Mleko podgrzać, wymieszać w nim drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić na kwadrans. Wymieszać z mąką, solą i masłem, wyrobić gładkie ciasto (około 7 minut mikserem lub dłużej ręcznie). Miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Mak zalać mlekiem i gotować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
piernik z pianką 129

Wilgotny, puszysty piernik przełożony delikatną pianką jest tak lekki, że ręka sama sięga po kolejny kawałek.  *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki  250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika na piankę: 2 galaretki rubinowe(...)łyżki startych orzechów Masło, wodę, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i przyprawę. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem za pomocą łyżki. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przesz około pół godziny. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.  Galaretki rozpuścić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik bananowy na murzynku 166

sernik to coś dla wielbicieli bananów. Ciężki, wilgotny, kremowy o mocnym aromacie bananowym. Upiekłam najpierw sernik a pod koniec pieczenia wylałam na wierzch ciasto murzynkowe. Potem całość odwróciłam dnem do góry.  *tortownica 26 cm: na sernik: 750 g twarogu z kostki 3 banany 4 jajka 1/2 szklanki mleka (pominąć jeśli używamy sera z wiaderka) 3/4 szklanki cukru na ciasto(...)zmiksować tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzyć zbytnio masy. Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160*C przez około 45 minut. W tym czasie przygotować ciasto na murzynek.  Wodę, cukier, margarynę i kakao zagotować i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy kakaowej, dodać także żółtka i dżem, zmiksować. Z białek ubić pianę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pikantne francuskie gniazdka z kiełbasą 163

Dziś andrzejki więc podaję propozycję na szybką  przekąskę, którą można jeść na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym. Ciasto francuskie jest niezastąpione w mojej kuchni, zwłaszcza kiedy potrzebuję przygotować coś ekspresowo.  Składniki: arkusz ciasta francuskiego 1 kiełbasa 8-10 pieczarek po kawałku żółtej i czerwonej papryki cebula kilka plastrów żółtego sera 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka(...)oregano Cebulę posiekać, kiełbasę i pieczarki pokroić w półplasterki, papryki w kostkę. Wszystko to podsmażyć na oleju i przyprawić. Z ciasta wykroić koła odrobinę większe niż foremki na tartaletki. Foremki wysmarować olejem i wyłożyć ciastem Do każdej nałożyć nadzienie. Plasterki sera pokroić w paseczki i ułożyć kratkę na gniazdkach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
powidlak na kruszonce 157

ciasto wymyślone i upieczone przez moją mamę. Choć wygląda niepozornie, jest bardzo smaczne, takie domowe. Najsmaczniejsze w nim są powidła wymieszane z kakao, uwielbiam ten smak. Ciasto jest bardzo podzielne, podanej porcji wychodzi duża blaszka. Składniki: na ciasto 500 g mąki 200 g masła 200 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo 300 g powideł(...)śliwkowych 2 łyżki kakao 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 100 g migdałów w płatkach 4 łyżki rodzynek Składniki na ciasto umieścić w misce i zagniatać palcami nie jak na kruche ciasto ale "szczypiąc"tak aby powstała kruszonka. Połowę wyłożyć na dno blaszki wyścielonej papierem od pieczenia. Powidła wymieszać z kakao (jeśli są bardzo gęste

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kruche ciasteczka z kremem chałwowym 167

ciasteczka są bardzo wyraźne w smaku i przyjemnie chrupiące. Swój smak zawdzięczają nie tylko pysznemu kremowi ale także bardzo delikatnemu i kruchemu ciastu z dodatkiem gotowanych żółtek z przepisu Siostry Anastazji. Są dość kaloryczne ale tak smaczne, że tym nikt się nie przejmuje i ciasteczka znikają w mgnieniu oka. Najlepiej smakują na 2-3 dzień ale trzeba je porządnie schować(...)proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Cukier puder jeżeli ma grudki również przesiać. Dodać sól, żółtka surowe, masło i żółtka gotowane przetarte przez sitko. Wszystko razem zagnieść szybko aż ciasto będzie gładkie. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować krem: masło utrzeć na puch najpierw samo a potem dodawać po trochę chałwy, na końcu wódkę. Orzechy posiekać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania