leśnych. Do dekoracji oczu użyłam najpierw lukru i ciemnej czekolady, a do drugiej wersji cukrowych serduszek. Pomysł zaczerpnięty ze strony D omowe wypieki . Składniki: Na ok 12 bułeczek: Ciasto: 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 60g cukru 250ml mleka 60g masła 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: 2 żółtka 1 łyżeczka mleka dżem truskawkowy czarna lub ciemna posypka cukrowa(...)łyżka mąki pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy i studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę cukru, ciepłego mleka, jajko, rozczyn drożdżowy oraz roztopione masło. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat lub stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 4mm. Kubkiem o średnicy 9cm wykrawamy krążki (ja najpierw wykroiłam
Kuchnia w czekoladzieKiedy zacznie wrzeć zdjąć z gazu. Wsypać mąkę i drewnianą łyżką mieszać do osiągnięcia gładkiej masy. Z powrotem położyć na małym gazie i cały czas mieszać podgrzewać aby osuszyć ciasto. Przenieść przygotowane ciasto do miski i wbijając po jednym jajku, cały czas energicznie mieszając. Ciasto powinno by gładkie i błyszczące. Gotowe ciasto umieścić w rękawie do dekorowania i na papier(...)wyciskać około 3 centymetrowe beziki. Gdy już wyciśniemy całe ciasto należy ptysie posmarować mlekiem z żółtkiem. Piec około 25 minut. Krem: ugotować budyń gdy będzie zimny wmiksować masło, krem nałożyć do rękawa cukierniczego i napełniać środek ptysi przebijając je od dołu końcówką rękawa. Całość polać czekoladą roztopioną z masłem
Pychotkaaafarszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw. Pochodzi z Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. (Wikipedia) Jednym słowem to taka rolada drożdżowa z farszem kapuściano-grzybowym. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Fajnie komponuje się z czerwonym(...)barszczem. Ciasto: 250 g mąki 1/2 szklanki mleka 10 g drożdży 25g margaryny 1/2 łyżki cukru 1 szczypta soli Nadzienie: 600g kapusty kiszonej z marchwią (lub dodatkowo starta marchewka) 1 duża cebula 20 g grzybków suszonych 1-2 łyżeczki przyprawy do pierogów (wg smaku; użyłam z firmy Rafex ) 1 szczypta kminku sól 2 łyżki oleju wywar z grzybków
Di gotujePrzy niedzieli zapraszam was na pysznego murzynka z powidłami. Ciasto kusi wyglądem i zniewala smakiem. Zapraszam również na: - murzynka z pianką kokosową - murzynka z bananami i śmietaną Składniki : 125 gram masła 3 jaja 2 szklanki mąki pszennej typ 500 5 łyżek powideł śliwkowych 1 pełna szklanka ksylitolu fińskiego Kłos - Pol 1 kopiasta łyżeczka sody(...)mleka 2 łyżki błonnika kakaowego Kłos- Pol spirytus lub wódka 2 nakrętki Dodatkowo: żurawina 2 garście cukier puder do posypania murzynka Wykonanie: Proste przygotowanie ciasta powinno was zachęcić . Do wysokiego garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier . Zagotowujemy, wsypujemy błonnik kakaowy i spirytus ( ewentualnie wódka). Kiedy masa ostygnie dodajemy żółtka, mąkę przesianą z sodą. Mieszamy
Różowa kuchniaPrzepis na to ciasto skierowany jest głównie do osób, które zmagają się różnymi alergiami. Zatem ciasto jest bez jajek, bez glutenu, jeśli użyjemy mleka roślinnego to również bez laktozy. Jest to również wypiek wegański. Chciałabym rzecz, że jest to ciasto piernikowe (i takie miało być), jednak po upieczeniu i ostudzeniu bardziej przypomina w smaku sernik. Mimo to ciasto jest bardzo(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka stewii 1 łyżka przyprawy do piernika (zabieram się powoli za własną, domową...:)) 3/4 łyżeczka sody skórka z całej pomarańczy, drobno posiekana bądź starta ciasto po upieczeniu można polać rozpuszczoną czekoladą, ja pominęłam Wszystkie składniki, oprócz skórki z pomarańczy, umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy skórkę z pomarańczy
Mango PapajaSkładniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć(...)ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm
Mała Cukierenkarazem postawiłam na lekko korzenny akcent. Połączyłam smak kawy, kardamonu i czekolady. Całość wyszła lekka i puszysta, nieprzesłodzona więc można było się skusić na duży kawałek. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne ale można je rozłożyć na dwa dni- pierwszego upiec biszkopt i ser a drugiego dnia przełożyć. Jak każde ciasto z kremem najlepiej się kroi następnego dnia po przełożeniu(...)sprawą firmy Eco Blik w mojej kuchni pojawiły się ekologiczne przyprawy i cudowna kawa ziarnista, której użyłam do tego ciasta. I choć normalnie za kawą nie przepadam, a wręcz jej nie znoszę to muszę przyznać, że w ciastach nawet ją lubię. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKonfitury żurawinowej użyłam między innymi jako nadzienia do rogalików z orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam również puree z dyni piżmowej. Są bardzo, bardzo smaczne.... Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, łyżeczka cukru waniliowego, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 150 bardzo drobnego cukru lub cukru pudru, 2/3 szklanki puree z dyni. Do posmarowania: 1 białko z łyżką(...)Drożdże rozetrzeć w garnuszku z 1 łyżką cukru. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać pozostały cukier, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże oraz puree dyniowe. Szybko zagnieść ciasto. Gdyby było za gęste, dodać jeszcze śmietany, a jeśli za luźne - mąki. Odstawić na ok. godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować wałek, podzielić na 4 równe
Czerwień i błękitdaktyli można przygotować go z masą z kaszy mannej lub budyniową. Całość polałam polewą, ale - prawdę mówiąc - mogłoby jej być trochę mniej, bo w yszło bardzo słodk o . Oczywiście ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień :) SKŁADNIKI: (proporcje są na formę keksówkę ok 12x33 cm, jeśli chcemy otrzymać dużą porcję na standardową blachę ok 23x33 cm należy podwoić podane ilości składników(...)Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, a następnie ciągle miksując dodać żółtka, miód, olej, herbatę, mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Miksować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. 3. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą formę piekarnikową (u mnie ma ona ok 38x33 cm) i piec ok 15-20 min w 180*C. Uwaga: Można ciasto podzielić
Kto ugości moich gości?Ostatnią sobotę spędziłam na lepieniu pierogów! Mama już od jakiegoś czasu mnie o nie męczyła, a teraz to ja sama również miałam na nie ochotę. Delikatne ( najlepsze! i sprawdzone! ) ciasto na pierogi obficie wypełnione przepysznym, mięsnym farszem. Idealne z cebulką albo skwarkami. Idealne prosto albo odsmażane na masełku. Pierogi idealne :D Częstujcie się! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna(...)marchew i pietruszka z rosołu – 1 szt * bulion – 0,5 szkl * cebula -1 szt * masło – 1 łyżka * sól, pieprz , ostra papryka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy jajko oraz masło, a następnie powoli wlewamy gorącą ( ale nie wrzącą ) wodę dokładnie wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut ( zawinięte ). FARSZ: Przygotowanie farszu
Ostra na Słodkogotujemy na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do ostygnięcia i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Taki dżem przydaje się np. do przekładnia ciast z masami
Domowy Smak Jedzeniaowocami, muśnięte galaretką nadającą im piękny połysk i podkreślającą smak babeczek. Pyszności! Do ozdobienia babeczek możecie użyć także innych owoców. Polecam również: maliny, agrest, czerwone i czarne porzeczki :) Składniki: Ciasto kruche (na ok. 25-30 szt. babeczek): 200 g margaryny lub masła 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Krem budyniowy: 2 torebki budyniu waniliowego(...)masła Dodatkowo: ok. 15 truskawek ok. 150-200 g borówek amerykańskich mała kiść jasnych winogron (bez pestek) mała kiść ciemnych winogron (bez pestek) 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sito. Dodajemy margarynę i siekamy ją razem z mąką. Następnie dodajemy cukier puder oraz 2 żółtka i dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta
MyCookBook.plklasyczną tartą, jaką znacie. Nie ma tu kruchego spodu, masy budyniowej czy bitej śmietany. Swoją nazwę zawdzięcza bardziej formie, w której została upieczona :) Tak więc „tarta” z jagodami to ciasto ucierane z dodatkiem tychże owoców. Ciasto jest miękkie i aromatyczne, dość wilgotne (za sprawą jagód), w sam raz na niedzielne popołudnie :) Przygotowuje się je bardzo szybko. Składniki: 200 g mąki(...)cukru waniliowego 3 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny ok. 200-300 g jagód (świeżych lub mrożonych) cukier puder (po posypania ciasta) Wykonanie: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do tłuszczu cukier, cukier waniliowy oraz startą skórkę z cytryny. Miksujemy dalej dopóki składniki się nie połączą. Następnie dodajemy po kolei jajka
MyCookBook.plchłodną margarynę Kasię. Kiedy margaryna połączy się z masą jajeczną dodać startą dynie i wymieszać. Na koniec dodać suche składniki z pierwszej miski i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24/30cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C , ok. 50 min. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy już upieczone(...)Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub według własnego uznania
Mix smakuPOŁĄCZ JE i daj im chwilę popracować. Do dużej miski przesiej mąkę oraz pozostałe składniki, wbij jedno jajko i jedno żółtko (białko przyda się do posmarowania rogalików przed pieczeniem. CIASTO WYRABIAJ MIKSEREM KILKA MINUT , konsystencja będzie mocno płynna, zupełnie inna od tradycyjnego ciasta drożdżowego, nie przejmuj się- tak ma być. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce(...)OKOŁO GODZINIE ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Na wysypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto i rozwałkuj. Ciasto podziel na 12 równych części i wsadzaj do papierowej formy na muffiny. Za pomocą rękawa cukierniczego nadziewaj muffiny dżemem, u mnie brzoskwiniowy. MUFFINY ODSTAW NA 15 MINUT DO PONOWNEGO wyrośnięcia. W międzyczasie włącz piekarnik na 190 stopni. POSMARUJ ROGALIKI ROZTRZEPANYM BIAŁKIEM i wstaw
Kuchnia bezglutenowa Loli