ciasto - 162907 przepisów (strona:3306/10861)

Pieczone pierogi ze słodką kapustą na ostro 193

długo się przygotowują.  Postanowiłam dzisiaj pierogi sobie przygotować i kapustę inaczej, szybciej niż zawsze ugotować. Plany w trakcie gotowania mi się pozmieniały i tak moje pierogi powstały. Zamiast ciasta pierogowego, drożdżowe z dodatkiem jogurtu naturalnego wyrobiłam i między dwoma krążkami kapustę skleiłam. Jajkiem posmarowałam, kminkiem posypałam, do piekarnika wsadziłam i już ich smakiem, zapachem się cieszyłam. W wyglądzie trochę(...)masła klarowanego, pieprz czarny do smaku, papryczka chili świeżo mielona do smaku,   sól do smaku, ½ łyżeczki cukru,   1 łyżeczka miodu, pęczek szczypiorku, 1 łyżeczka grubo zmielonego kminku, ciasto: 450 g mąki pszennej typ 480, 30 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 1 łyżeczka soli, 150 ml wody, 150 g jogurtu naturalnego gęstego, ponadto: mąka do podsypania, jajko, kminek grubo

Moniki Smakołyki
Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze 194

łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,   1 łyżeczka lubczyku,   2 liście laurowe,   5 ziaren ziela angielskiego,   pieprz i sól do smaku,   olej do smażenia .   Ciasto (na ok. 40 pierogów):   550 g mąki pszennej,   250 ml bardzo ciepłej wody (nie wrzącej),   2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna,   1 jajko,   1 żółtko(...)mąka do podsypania ciasta.   Przygotowanie: Farsz   Grzyby zalej w rondlu wodą, mocz 30 minut, doprowadź do wrzenia i gotuj 30 minut. Ugotowane grzyby wyłów łyżką cedzakowa a wywar przecedź przez gęste sito.   Mocno odciśniętą k apustę posiekaj lub rozdrobnij robotem, zalej wywarem z  grzybów  i cydrem,  duś  na małym ogniu przez godzinę

SzczyptaSmaQ
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 171

Pierogi jak to pierogi, można powiedzieć :-) Ale różnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól - pieprz Przygotowuję(...)ciasto na pierogi- do mąki stopniowo dolewam ciepłą wodę, solę, mieszam początkowo łyżką, po koniec wyrabiam i mieszam dokładnie ręką.  Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko.  Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz

Wielopokoleniowo
Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu 166

obłędne. Wiem, że w niektórych rejonach jada się ruskie pierogi w Wigilię i Święta. Zatem przepis podaję, jeśli ktoś ma jeszcze ochotę je przygotować. Składniki (na 30-40 pierogów): ciasto na pierogi z przepisu na najlepsze ciasto 250 gram ziemniaków, ugotowanych w mundurkach i obranych 250 gram chudego twarogu 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1/2 pęczka(...)świeżego tymianku szczypta soli, pieprzu 1 jajko opcjonalnie do podania: podsmażona na maśle posiekana cebulka z czosnkiem i szynką parmeńską (3-4 plastry) Zacznijmy od przygotowania ciasta na pierogi. Ugotowane i obrane ziemniaki przepuszczamy trzykrotnie przez praskę razem z twarogiem. Na maśle smażymy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy do ziemniaków. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, posiekany drobno tymianek, sól

Mango Papaja
Świąteczne dzwonki z piernika 233

Pomysł na te piernikowe dzwonki podsunęła mi Ania z blogu AniaGotuje.pl. Jako, że mam słabość do testowania nowości to zaraz zagniotłam moje sprawdzone ciasto piernikowe i oto powstały lukrowane dzwonki, można je powiesić na choince lub obdarować bliskie Wam osoby. Składniki: - 50 do 55 dag mąki pszennej, typ 450-500 - 25 dag miodu, może być sztuczny lub prawdziwy(...)podgrzewać w rondlu, mieszać do momentu rozpuszczenia się składników, nie gotować, odstawić do ostudzenia.  2. Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy i jajko, połączyć z mokrymi składnikami. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki jeśli zbytnio klei się do dłoni. Wyrobione ciasto odstawić na 2 godziny do lodówki. 3. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm, przygotowujemy siedem

Apetyczna babeczka
Wegańskie ciasto czekoladowe, powtarzam z czekoladą, a nie ze skromnym kakao 178

Dokładnie od siedmiu lat, tylko raz w roku, czyli na święta Bożego Narodzenia piekę właśnie to ciasto czekoladowe. Po raz pierwszy w tym roku zrobiłam je wegańskie. Jest wyjątkowe, niech was nie zmyli skromy wygląd, z dnia na dzień coraz lepsze, bo nabiera wilgoci i czekolada osiada na jego spodzie. Należy je jeść dosłownie jak lekarstwo, bo ma tyle czekolady(...)pokrusz i wraz z całym masłem roztop w kąpieli wodnej. Daktyle namocz w dokładnie 300 ml gorącej wody i zblenduj na idealnie gładką i puszystą masę. Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, masę daktylową, syrop i roztopioną czekoladę przełóż do dużej miski. Idealnie wszystko wymieszaj. Dodaj wiśnie. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. :iecz ciasto około 45 minut

greenscarf
Świąteczne kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami 189

Należę do tych osób, które uwielbiają klimat świąt, gwar przygotowań i atmosferę z tym związaną.  Okres ten kojarzy mi się z zapachem pieczonych ciast i ciasteczek i aromatycznych suszonych owoców. Podczas przygotowań w mojej kuchni można usłyszeń niemilknące dźwięki świątecznych piosenek, które umilają mi gotowanie. Kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami to obowiązkowa pozycja podczas każdych moich Świąt Bożego Narodzenia(...)Następnie dodajemy surowe żółtka, otartą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok cytrynowy , cukier wanilinowy Delecta i cukier. Wszystko ucieramy razem.  Na koniec dodajemy mąkę i wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie, schłodzone ciasto rozwałkujemy i wykrawamy foremkami ciasteczka. Ważne jest aby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko - wtedy mogą się nam szybko spalić

Taste Therapy
CIASTO "CZTERY SMAKI Z MASĄ SEROWĄ" 224

Składniki:      Ciasto: 350g margaryny 1 szklanka cukru kryształu 9 jaj 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 kisiel czerwony 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanka wiórków kokosowych Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, oliwę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu ubitą na sztywno pianę(...)białek. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do I dodać kakao, do II dodać kisiel, do III dodać mak, do IV wiórki kokosowe. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciasta. Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 40-45 min. Po upieczeniu przekroić na 2 części. Masa Serowa: 750g

Prosto i Smacznie z Anetą
Kandyzowana skórka pomarańczy 160

obowiązkowa pozycja na każde Święta. Nie wymaga specjalnego zachodu, robi się ją niejako „przy okazji” robienia innych rzeczy. Jest doskonałym wzmacniaczem smaku ciast, racuchów itp. Kandyzowana skórka pomarańczy idealnie sprawdzi się również jako element ozdobny mazurków, makowców czy innego typu ciast. Sok, jaki wytwarza się przy jej robieniu, używam potem jako aromat do lukru czy ciast(...)jeszcze uwielbiam przy kandyzowaniu skórki? Piękny aromat, jaki unosi się w całym mieszkaniu. Tego zapachu nie da się porównać z żadnym innym. Skórkę kroimy dowolnie. Dla mnie idealne do ciasta są paseczki skórki, za to do ozdobienia góry ciasta malutka kosteczka, więc zwykle skórkę kroję w te dwa kształty. Skórka doskonale smakuje nawet sama, dlatego lepiej zrobić ciut więcej

Mieszam w Garnku
Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami 142

może to być wspólnie i miło spędzony czas :) I nie oszukujmy się - sklepowe uszka przy domowych mogą się schować!  Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka wody kilka łyżek oliwy z oliwek sól W przesianej mące (ze szczyptą soli) robimy dołek, do którego dodajemy stopniowo wodę i olej, zagniatając ciasto(...)Należy temu poświęcić min. 10 minut - ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Następnie odkładamy je pod przykryciem na kilka minut, ale niezbyt długo, gdyż ciasto orkiszowe lubi wysychać, co utrudnia lepienie uszek. Składniki na farsz: 40 g suszonych grzybów 400 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 650 ml wrzątku przyprawy: liście laurowe, sól, pieprz, majeranek Grzyby zalewamy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Świąteczny tort piernikowo - serowy 182

Przepis na to pyszne i pięknie prezentujące się na świątecznym stole ciasto dostaliśmy od Basi - czyli Mamy naszego ulubionego wędzarnika - Pana Boczka z forum wedlinydomowe.pl Receptura na tort piernikowo - serowy przechodziła z ust do ust od wielu pokoleń. Piekły go i mama i babcia Basi. Na szczęście Basia spisała kiedyś ten wyjątkowy przepis. Mama Basi przygotowywała go z pomocą prodiża(...)tylko na wyjątkowe święta rodzinne. Wykonanie jest banalnie proste, choć wymaga nieco czasu. Składniki na ciasto piernikowe 4 szklanki mąki pszennej  2 szklanki cukru pudru  2 jajka  5 dkg margaryny  3 łyżki kwaśnej śmietany (takiej jak do zupy) 2 łyżki kakao  2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie ciasta Miód i margarynę rozpuścić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik z czekoladą i wiórkami na kruchym spodzie 223

pyszny sernik zawita u nas na stole Wigilijnym. Wygląda rewelacyjnie i smakuje wybornie. Składniki na ciasto kruche: mąka pszenna 1 szklanka margaryna 150 g 4 żółtka cukier 100 g proszek do pieczenia pól łyżeczki  Składniki na górę: ser z wiaderka 6 żółtek 6 białek budyń waniliowy 3 x 40 g mleko 1 szklanka olej pół szklanki cukier(...)szklanka Dodatkowo: czekolada mleczna 200 g mleko 3 łyżki  Wykonanie ciasta kruchego: Do misy wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną margarynę i wsypujemy cukier. Zagniatamy ciasto, formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy ciasto kruche na dno formy. nakłuwamy widelcem. Wykonanie góry: Do misy wbijamy żółtka z cukrem 100 g i miksujemy

Różowa kuchnia
Wianuszki kardamonowo - migdałowe 145

cynamon i migdały to polecam domowy wypiek wianuszków, idealnie wpisują się w okres Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Na podwieczorek, a może do porannej kawy?, sami zdecydujcie :). Składniki na ciasto: - 60 dag mąki pszennej, użyłam typu 500 - 375 ml mleka - 5 dag masła - 7 dag cukru pudru - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1 łyżeczka mielonego kardamonu - 1 łyżeczka cukru kryształu(...)rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru kryształu, odstawić na 10 minut aby zaczęły fermentować. Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy, roztrzepane jajko i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, odstawić na godzinę w misce szczelnie owiniętej folią do żywności, aby podwoiło swoją objętość. 2. Wyrośnięte ciasto wałkować na duży prostokąt, przeciąć na połowę, na jedną część wyłożyć migdałowy farsz

Apetyczna babeczka
Markizy orzechowe 192

orzechów włoskich) na lukier: około 150 g cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny do przekładania markiz: marmolada wieloowocowa lub inna dodatkowo: mąka do podsypywania  WYKONANIE Ciasto można zagnieść już dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Do miski wsypać zmielone orzechy, dodać obie mąki, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, masło w temperaturze pokojowej, wbić jajko i zagniatać(...)połączenia składników. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.   Przygotować sobie foremkę w kształcie koła o średnicy 3-4 cm. Stolnicę mocno podsypać mąką i rozwałkować na niej ciasto na grubość 1-2 cm, po czym wykrawać koła i przekładać na blaszkę

Passions hobbies life
Paszteciki z kaszanką i kwaszoną kapustą 205

Dziś zrobiliśmy sobie ucztę z popularnych  i  zawsze dostępnych produktów. Szkoda tylko, że smaku nie można zamieścić na blogu.     Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki -10 dkg masła -2 żółtka i jedno jajko -2 łyżki jogurtu naturalnego -1/3 szklanki słodkiej śmietanki -1 dkg drożdży -szczypta soli     Składniki farszu: -30 dkg kwaszonej kapusty(...)wodą, dodajemy listek laurowy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Odcedzamy. Do mąki dodajemy jajka, masło, szczyptę soli, drożdże wymieszane z jogurtem i śmietaną i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na czas przygotowania farszu. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pozbawiona osłonki i pokrojona

Maminek kulinarny