ciasto - 163312 przepisów (strona:3306/10888)

Zielone Raviolini Kukuruku 157

Kolejny przepis z serii konkursowej inspirowanej zapiskami ze strony Związku Farmerów Południowego Tyrolu -  Roter Hahn .( #gallorosso ) Tym razem poza przekręceniem farszu pokusiłam się o zmianę składników ciasta. Było to ryzykowne zagranie, ale kto nie ryzykuje, ten nie upoluje i głodnym pozostanie! Zatem do garów! Składniki na ciasto 350g mąki pszennej 150g mąki kukurydzianej 1 jajko ciepła woda Składniki(...)zalewy, ok 150g 1 ugotowany ziemniak 2 łyżeczki zielonego pesto 1-2 ząbki czosnku sól Sos zielone pesto oliwa z oliwek 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie Zaczynamy od ciasta. Mąki przesiewamy, dodajemy jajko i stopniowo dolewamy ciepłej wody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wyrobione ciasto wkładamy do pojemnika lub woreczka i odkładamy - niech odpocznie. Teraz czas

Karczma Honorietty
Drożdżowy dyniol 160

turlają te pomarańczowe Kopciuszkowe karety. Czy taki zwyczaj ma również   Czerwony Kogucik ze Związku Farmerów Południowego Tyrolu  ? Dzisiejszy deser poobiedni i jutrzejsze ciacho do kawki! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 100g margaryny mlecznej, 2 jajka w temp. pokojowej, 50g drożdży, 5ml aromatu śmietankowego, opakowanie cukru cynamonowego, 1/2 szklanki cukru, 100ml kwaśnej śmietany 12-18%. Składniki(...)łyżeczki miodu, 100g suszonych moreli, 100g suszonych śliwek, szczypta imbiru, 90g kuskusu, 100g pestek z dyni. Dodatkowo: żółtko, cukier, starta skórka z cytryny, cynamon. Przygotowanie: Mamy do czynienia z ciastem drożdżowym, więc trochę zajmie nam to czasu. Margarynę rozpuszczamy ciut wcześniej, by nie była za gorąca, bo nam paluchy spuchną. Do miski przesiewamy mąkę i dosypujemy pozostałe suche składniki

Karczma Honorietty
Migdałowa Naamoura z kwiatem pomarańczy 199

Honorietta uczestniczyła jakiś czas temu w warsztatach kuchni libańskiej prowadzonej przez  Samar Khanafer  i tam spotkała to ciasto. Zatem polecam dalej. Składniki na ciasto: 100 g mielonych migdałów   400 g semoliny (może być kasza manna) pół szklanki cukru  szklanka jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego  blanszowane migdały  50 ml wody z kwiatów pomarańczy(można zastąpić(...)łyżeczki proszku do pieczenia  125 g rozpuszczonego masła  Syrop: szklanka cukru 1/3 szklanki wody z kwiatów pomarańczy sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć razem i dobrze chwilę wyrobić mikserem. Powinna to być konsystencja zbliżona do drożdżowego ciasta. Następnie przełożyć do dużej blachy i pokroić w romby lub kwadraty, a na każdym kawałku ułożyć

Karczma Honorietty
Czekoladowy karmel 174

Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 30-50 g kakao szczypta soli 32 g cukru wanilinowego (duże opakowanie) 100 g margaryny mlecznej 1 jajko 5 ml aromatu arakowego 3 łyżki zimnej wody Karmel: 300 g cukru 100 ml wody 125 g serka mascarpone 70 g masła łyżeczka soli Czekolada: tabliczka mlecznej czekolady Goplana 120 ml śmietany kremówki(...)rozgnieść widelcem. Następnie dołożyć jajko i pozostałe składniki. Wyrabiać, aż powstanie nam w miarę jednolita masa. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. pół godziny. Rozwałkować (gdy ciasto przykryjemy folią spożywczą nie będzie się kleiło do wałka) i wyłożyć nim formę do tart lub tortownicę. Przykryć papierem do pieczenia, na który wysypujemy fasolę albo groch, czy co tam mamy

Karczma Honorietty
bułki razowe 179

wyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość. Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy mąkę, oraz dodajemy szczyptę soli i resztę wody. Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy ciasto rękami. Następnie formujemy ciasto w kule, smarujemy ją olejem i nakrywając wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę. W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej dwukrotnie. Wyrośnięte(...)ciasto dzielimy na osiem części, każdą zagniatamy w kształt bułki i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni i wkładamy do niego wyrośnięte ciasto, piekąc je w tej temperaturze przez pierwsze dziesięć minut (niższa temperatura na początku pieczenia pozwala lepiej wyrosnąć drożdżom). Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, i dopiekamy bułki przez

Miód i pieprz
Domowy biały sernik 142

Kolejny sernik na naszym blogu, to zwykły biały sernik, na pysznym kruchym cieście. Nasz sernik wychodzi dość niski, bo taki lubimy, jest go wtedy więcej, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zrobić go na mniejszej blaszce, albo zwiększyć ilość masy serowej, wtedy będzie wyższy i na pewno nie straci na puszystości. Przepis jest bardzo prosty, więc każdemu się(...)pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Przygotowanie: Ucieramy mikserem margarynę z 2 żółtkami, 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Wykładamy cieniutką warstwą na blaszce. Im cieńsza tym lepiej, ale ciasto lubi się kruszyć, więc nie jest to takie łatwe. Zapiekamy je 8 minut w temperaturze 170’C. Kostkę masła

KasiaiKrzysiu.pl
Pide z cukinią i fetą 181

Razem ze mną tureckie placki przygotowały Sianko , Mirabelka , Panna Malwinna oraz Shinju .  Pide z cukinią i fetą przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 4 sztuki): na ciasto: 1 łyżka suszonych drożdży 350 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy 500 g mąki pszennej typ 650 lub mąki chlebowej 2 łyżeczki soli semolina lub kaszka kukurydziana(...)cukier, oliwę i 100 ml wody. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce w celu aktywacji drożdży.  W dużej misce wymieszaj mąkę z płynnymi drożdżami. Następnie zagniatając ciasto stopniowo dodawaj resztę ciepłej wody. Być może nie będziesz potrzebować całej jej ilosci. Zagniataj ciasto przez ok. 10 minut aż stanie się elastyczne i po naciśnięciu palcem "wróci". Uformuj ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto jogurtowe na mące pełnoziarnistej ze śliwkami 205

Podczas zakupów spożywczą z mamą wpadły nam w oko śliczne śliwki. Mama od razu rzuciła słowami: „Zjadłabym ciasto ze śliwkami”. Odparłam „OK, bierzemy śliwki i Ci upiekę”. Wieczorem kiedy dzieciaki poszły spać wzięłam się do pichcenia. Znalazłam fajny przepis, zastąpiłam w nim część mąki pszennej, mąką pełnoziarnistą i zabrałam się za pieczenie. Efekt? Cudowny! Mokre, wilgotne ciasto z pysznymi owocami(...)Jeśli poszukujecie naprawdę prostego przepisu na szybkie ciasto ze śliwkami to przepis dla Was. Poza tym ma on jeszcze jeden ogromny plus. Wszystkie składniki miesza się widelcem (bez miksera, podobnie jak w muffinkach) więc spokojnie można piec nocą, kiedy maluchy śpią :)   Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Duża okrągła blacha ( można również robić w prostokątnej) Czas

Kolizje Smaków
Knedle ze śliwkami 148

łyżki masła bułka tarta Każdą śliwkę przekroić na pół i wydrążyć pestkę. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki tak aby ciasto nie kleiło się nam do rąk. Z ciasta uformować wałek i pokroić w poprzek na kawałki. Każdy kawałek ciasta lekko(...)rozgnieść i ułożyć na nim śliwkę ( w każdą śliwkę do środka wsypać cukier) jak mniejsza, a jak większa to połówkę i owinąć ją ciastem tworząc kulki. W garnku zagotować wodę i posolić. Do wrzątku wkładać knedle, lekko zamieszać łyżką i jak wypłyną na powierzchnię pogotować jeszcze z trzy cztery minuty. Wyciągnąć łyżką cedzakową. W rondelku roztopić masło i zrumienić

O kuchni z uczuciem
Buleczki, Marchewkowe Slimaczki i Uciekajacych dni pare, Slodki Czwartek odc.88 239

drożdżówek. U nas część z cukrem i cynamonem, a druga z jagodami i malinami oraz drobinkami pistacji. Przepis autorstwa Marty Dymek, znaleziony w sierpniowej KUCHNI. Bułeczki, Marchewkowe Ślimaczki ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, u mnie pól na pół pszenna i orkiszowa 630 100 ml mleka (roślinnego lub innego ulubionego) 25 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli(...)Łączymy w misce mąkę, mleko, drożdże, cukier i sól, wyrabiamy minutę. Dodajemy po łyżce puree i wyrabiamy ok 3 minut. Sukcesywnie dolewamy olej i dalej wyrabiamy ok 5 minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę by wyrosło. nadzienie: kilka garści owoców, jagód, malin czy porzeczek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ekspresowe ciasto z jabłkami 216

Pyszne, łatwe i tanie ciasto, którego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Zapewniam, że każdy sobie z nim poradzi, bo po prostu tego ciasta nie da się zepsuć :) Ma tylko jedną wadę - ekspresowo znika z talerzyka :) Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 1 szklanka mąki pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 10-12 szt. małych jabłek(...)obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Jajka utrzeć razem z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie (ciągle mieszając) dodać olej, ekstrakt, a potem stopniowo dosypywać mąkę. Do ciasta dodać połowę pokrojonych jabłek, delikatnie wymieszać i przelać do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu ułożyć resztę jabłek. Piec przez ok. 45 min. - do suchego patyczka.  Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem

Domowa Cookierenka Agi
Superszybka domowa ciabatta 153

mleka - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli - 350 mililitrów ciepłej wody Przygotowanie: Mąkę lokujemy w misce, dodajemy drożdże, mleko, oliwę, wodę i na samym końcu - sól. Zagniatamy ciasto, żeby się wszystko połączyło - powinno być miękkie i raczej luźne, ale nie powinno kleić się do rąk. Potem przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 2 godziny(...)czasie formujemy z ciasta dwa bochenki, ale uwaga! Nie powinniśmy robić tego za pomocą rąk, a oddzielać od siebie ciasta za pomocą, na przykład noża. Ugniatanie ciasta po wyrośnięciu sprawi, że pozbawimy go bąbelków tak dla ciabatty charakterystycznych. Po podzieleniu ciasta, przekładamy je delikatnie na blachę. Ponownie przykrywamy ściereczkę - tym razem czekamy minut 20. Pieczemy w temperaturze 220 stopni

Życie zamknięte w smaku
Tydzień z podrobami: Tarta z mózgiem wieprzowym 204

coś, co wzdraga nawet kucharzy o długim stażu - mózg. Przyznam szczerze, że i ja pochodziłam do tego składnika jak do jeża - charakterystyczna konsystencja, charakterystyczny zapach. W połączeniu z kruchym ciastem, serem i masą śmietanowo-jajeczna jest to jednak danie, którego warto spróbować. Wielu z pewnością smakować będzie niezmiernie. TARTA Z MÓZGIEM WIEPRZOWYM   Składniki na ciasto: - 300 gram mąki(...)gram masła - 1 jajko + 2 żółtka - 1 łyżeczka soli Przygotowanie ciasta: Z podanych składników (oprócz żółtek) zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy, przekładamy do formy i nakłuwamy powierzchnię ciasta. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wyciągamy z piekarnika, smarujemy żółtkami i wstawiamy na jeszcze 5 minut. Składniki na farsz: - 1 kilogram mózgu wieprzowego

Życie zamknięte w smaku
Drożdżowe pełnoziarniste ślimaczki z jagodami i prażonymi migdałami 161

dziecięcego. Zbieraliśmy za to jagody niedawno. Może nie jestem już najmłodsza, ale to i tak była dla mnie frajda. DROŻDŻOWE PEŁNOZIARNISTE ŚLIMACZKI Z JAGODAMI I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI Składniki na ciasto: - 450 g mąki z pełnego przemiału (można rozrobić pół na pół z ze zwykłą, to wyrosną większe) - 80 gram drobnego cukru - 1 łyżeczka soli - 70 gram masła - 1 jajko(...)gram suchych drożdży - 300 mililitrów mleka Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie zagniatamy raz jeszcze i odstawiamy na 30 minut. Składniki na nadzienie: - 300 gram jagód - 180 gram waniliowego serka homogenizowanego - 2 łyżki miodu Przygotowanie nadzienia: Wszystkie składniki mieszamy razem. Część jagód lekko rozdrabniamy. Składniki do złożenia

Życie zamknięte w smaku
Quiche szpinakowy – czyli ciasto ze szpinakiem 177

Uwielbiane ciasto w mojej rodzinie. Lubiane to byłoby za mało powiedziane. Na podstawie własnych doświadczeń wiem, że dzieci  również mogą pokochać szpinak. Upieczony quiche ze szpinakiem często trzeba było kroić na 4 części i każdy pilnował swojego kawałka. Lata minęły a miłość do ciasta została. Składniki: Ciasto 250 gram mąki 125 gram masła 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka(...)rozmrażamy i odparowujemy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i szklimy na patelni na łyżeczce masła ( wszystko pozostawiamy do przestygnięcia ). Z mąki wody, masła i soli zagniatamy ciasto. Schładzamy. Po 30 minutach rozwałkowujemy i nakładamy na formę natłuszczoną olejem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w ogrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Jajka roztrzepujemy

Smaki Ewy