Bardzo szybkie i smaczne rurki z kruchego ciasta z nadzieniem karmelowym i z czekoladowym. Łatwe do zrobienia,ciasto nie sprawia problemu ,polecam. Składniki: 240 g mąki pszennej 140 g masła,chłodne szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki dobrego kakao 90 ml maślanki lub zimnego kefiru Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą(...)schować do lodówki na 30 minut.Można ciasto podzielić na pół i tylko do jednej z nich dodać kakao . Nadzienie: karmel nutella Ciasto wyjmujemy z lodówki ,rozwałkowujemy jak najcieniej , kroimy na prostokąty i smarujemy cieniutko karmelem lub nutellą .Zawijamy w rulonik.Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.Posypujemy cukrem pudrem jak przestygną
Ladylaura.kopiowałam podobny obiad w domu, ale dopiero dzisiaj odważyłam się przygotować bułę samodzielnie. Jakie było moje zdziwienie, że jej przygotowanie jest tak proste! Trochę czasochłonne (jak to bywa z ciastem drożdżowym), ale efekt jest rewelacyjny! I tak moje Knedliki podałam z kurczakiem po czesku (w sosie chrzanowym), który był tak znakomity, że zniknął zbyt szybko i nie doczekał się sesji(...)mąki i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, olej, kajzerkę i tyle mleka, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto, nieco gęstsze niż do tradycyjnej drożdżówki. Po około 10 minutach wyrabiania ciasto powinno być zwarte i z łatwością odchodzić od miski. Wierzch ciasta oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy
Rozpustne gotowanieBiałka ubij na sztywną pianę , cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie cały czas mieszając dodaj stopniowo przesiane i wymieszane obie mąki z proszkiem. Ciasto wylej do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównaj.Piec w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie równe części. Masa jogurtowo-truskawkowa : Żelatynę rozpuść(...)pozostaw do ostygnięcia. Jogurt zmiksuj z serem na gładką masę , cały czas mieszając dodaj przygotowaną galaretkę z truskawkami oraz rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko dokładnie razem wymieszaj. Złożenie ciasta : W tortownicy ułóż pierwszy blat biszkoptowy i brzegi tortownicy obłóż dookoła przekrojonymi na pół truskawkami. Następnie wlej masę jogurtowo-truskawkową , przykryj drugim biszkoptem, lekko dociśnij. Wstaw ciasto na około
Przepisy i porady kulinarnewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szybka i smaczna propozycja na wykorzystanie parówek. W moim domu - tak przygotowane - znikają w ekspresowym tempie! Ciasto możecie doprawić wg własnego gustu. 6-7 parówek Ciasto: 1 jajko 1 łyżka śmietany 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 3 łyżki sezamu 1-2 łyżki drobno starego parmezanu(...)proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki Dodatkowo: mąka olej do głębokiego smażenia W misce dokładnie rozmieszać wszystkie składniki ciasta i całość wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie w głębokiej patelni (lub garnuszku) rozgrzać olej. Parówki dokładnie obtaczać w gęstym cieście, a następnie w mące. (Obtaczanie parówek
Di gotujeJeśli z różnych przyczyn chcecie zrobić ciasto, a pieczenie nie jest Waszą mocną stroną, idealną opcję stanowić mogą ciasta bez pieczenia. Mieliśmy już pełen laktozy sernik na zimno , więc tym razem zaproponuję Wam coś, czemu nietolerancja niegroźna :) Przepis pochodzi z książki Ciasta tradycyjne Iwony Czarkowskiej. Masy wykonanej według książki wystarczyło mi jedynie na jedną warstwę, więc od razu w liście(...)słodkie, a dla bliskich było idealne, więc to kwestia gustu :) Gdy wszystko mamy ładnie utarte dodajemy budyń i większość wiórków kokosowych - zostawiamy tyle, by wystarczyło nam do posypania ciasta z góry. Teraz pozostaje wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, na dnie wyłożyć biszkopty, na nich połowę masy, na niej kolejną warstwę biszkoptów, potem masa i pozostawione wiórki. Teraz najsmutniejszy etap - choć
Kulinarne zapędy KokosaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl 3 bit to popularne ciasto bez pieczenia, które składa się z herbatników, masy budyniowej, kajmakowej oraz bitej śmietany. Zawsze gdy jadłam 3bita w gościach było straaasznie słodkie, więc postanowiłam lekko zmodyfikować przepis według własnego uznania. Zrezygnowałam z dodawania cukru do każdej z mas, a do środka dodaję(...)dżem z czarnej porzeczki dzięki czemu ciasto nie jest przesłodzone i smakuję obłędnie. Do ciasta użyłam masy kajmakowej z firmy Helio , smak masy według gustu. Polecam do wypróbowania Post Ciasto 3 bit pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepomarańczy, nasączyć nim spód tortu, posmarować bananowym budyniem, ułożyć na nim kilka kawałków pokrojonego w plastry pomarańcza (najlepiej plastry podzielić na mniejsze kawałki, tak żeby się łatwiej kroiło ciasto). Z drugiej części biszkopta (górnej) odcinamy wyrośnięty kawałek ciasta, tak żeby plaster był płaski i układamy go odcinaną stroną do dołu na posmarowanej kremem części ciasta, nasączmy blat resztą soku(...)smarujemy go pozostałym budyniem, na wierzchu układamy plastry pomarańcza i mandarynki (obrane ze skóry oczywiście i bez albedo). Ciasto przykrywamy najlepiej specjalną pokrywą, tak by nie dotykało kremu i odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto się bardzo dobrze kroi, nic z niego nie spada ;) Jest pyszne, krem nie jest bardzo słodki, ze świeżą nutą cytrusową, po prostu pyszne :) Smacznego
Co na wege obiad?stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Orzechy i migdały prażymy 2-3 minuty na suchej patelni, energicznie potrząsając aby ich nie przypalić. 2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, zagniatamy ciasto, gdy jest już elastyczne dodajemy migdały i zagniatamy aby równomiernie rozłożyły się w cieście. Gotowe ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki aby odpoczęło. 3. Schłodzone ciasto dzielimy(...)części, z każdej części rolujemy wałeczek i układamy w dużych odstępach na blaszce do pieczenia. Czas pieczenia ok. 15 minut w 200 C. Podpieczone wałeczki ciasta wyciągamy z piekarnika, bardzo ostrym nożem kroimy w podłużne ciasteczka, układamy z powrotem na blaszce i opiekamy po ok. 5 minut z każdej strony, aż się zrumienią. 4. Po wystudzeniu przekładamy do słoja
Apetyczna babeczkaPyszne ciasto przełożone masą jabłkową z plackiem makowym, kokosowym, kakaowym i orzechowym. Nie ma przy nim zbyt dużo pracy niż się wydaje, a w dodatku ładnie się prezentuje. Składniki: Ciasto: 400 gram mąki pszennej 250 gram cukru pudru 400 gram margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jajek 100 gram suchego maku 100 gram wiórków kokosowych 2 duże łyżki(...)Smażymy na wolnym ogniu do momentu aż będą się rozpadać, zdejmujemy z ognia, wsypujemy suche galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia, ostudzoną masę dzielimy na trzy części. Przekładamy ciasto: placek makowy, masa jabłkowa, placek kokosowy, masa jabłkowa, placek kakaowy, masa jabłkowa, placek orzechowy. Wierzch ciasta polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna KuchniaSylwestrowy hit moich pociech czyli pyszne, wilgotne ciasto z buraczaną wkładką. Dzieci były zachwycone. Ja lekko zawiedziona ponieważ dzięki pieczonym burakom miało być czerwone w środku... ehhh... Mówi się trudno. Widać czerwone ciasto wyjdzie mi tylko ze sztucznymi barwnikami. Grunt, że ciasto jest bardzo smaczne, miodowe z buraczkowym posmakiem :) Przepis znowu z "Warzywa". Baba buraczana(...)proszek i sól. Dodajemy je do masy buraczanej na przemian z jogurtem. Delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przekładamy do foremki. Pieczemy ok 30-35 minut tak by patyczek wbity w ciasto był suchy po wyjęciu. U mnie baba piekła się ponad godzinę ale to chyba kwestia silikonowej a nie metalowej formy. Wyjmujemy ciasto z pieca, studzimy 10 minut i wykładamy
Dzieje kuchennej WiewiórySylwestrowy hit moich pociech czyli pyszne, wilgotne ciasto z buraczaną wkładką. Dzieci były zachwycone. Ja lekko zawiedziona ponieważ dzięki pieczonym burakom miało być czerwone w środku... ehhh... Mówi się trudno. Widać czerwone ciasto wyjdzie mi tylko ze sztucznymi barwnikami. Grunt, że ciasto jest bardzo smaczne, miodowe z buraczkowym posmakiem :) Przepis znowu z "Warzywa". Baba buraczana(...)proszek i sól. Dodajemy je do masy buraczanej na przemian z jogurtem. Delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przekładamy do foremki. Pieczemy ok 30-35 minut tak by patyczek wbity w ciasto był suchy po wyjęciu. U mnie baba piekła się ponad godzinę ale to chyba kwestia silikonowej a nie metalowej formy. Wyjmujemy ciasto z pieca, studzimy 10 minut i wykładamy
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczenia, przyprawę do piernika, nasiona chia i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodawać do rondelka z masłem, olejem i miodem, wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (ciasto jest dość kruche i może się łamać) i wycinać z niego pierniczki(...)Masło i olej kokosowy roztopić i przestudzić. Mąkę gryczaną, przyprawy, karob, ksylitol, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać puree z ugotowanych batatów, miód, olej i masło. Zagnieść gładkie ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyłożyć, podzielić na części i rozwałkować na grubość około 4 mm. Wycinać kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem
FitKotUwielbiam niebanalne pomysły, miała powstać klasyczna pizza ale puściłam wodze fantazji, ten pieróg to alternatywa dla tradycyjnej pizzy, jest wyjątkowo smaczny i sycący. Idealny na towarzyskie spotkania. Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej+do podsypania 150 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 jajko 7 g suszonych drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 3 łyżki(...)sera grana padano lub cheddar 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka masła Zioła włoskie do smaku Sól do smaku Pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób wykonania: Ciasto: Cukier rozmieszać z suszonymi drożdżami, wlać ciepłe mleko i wodę odstawić na pięć minut do napęcznienia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól przemieszać , wlać zaczyn, wbić jajko, dodać oliwę i zagnieść
Wanilia i Kardamonpiany z cukrem, dodaj na dwa razy przesiane mąki z kakao, delikatnie ale zdecydowanie wymieszaj wszystko. Bardzo ważne jest tutaj, aby jak najmniej mieszać, gdyż z każdym ruchem ciasto opada. Formę 26-28 cm wyściełaj papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj. Wylej gotowe ciasto do tej formy , wyrównaj i piecz 35 minut w 180°C góra -dół. Sprawdź(...)oczywiście na koniec metodą na suchy patyczek, czyli jak zanurzysz np suchą wykałaczkę w gorącym cieście po środku i wyjmiesz ją po chwili i jest ona sucha tzn. że biszkopt jest gotowy. Jeżeli patyczek jest mokry pozostaw ciasto jeszcze na 8 - 10 minut, po czym ponownie sprawdź. Upieczone ciasto zostaw przez około 10 minut w formie, po czym
Pasje Jolkiangielskie bułeczki śniadaniowe. Wyrabiać je możecie zarówno na słodko, jak i na słono. Słone doskonale sprawdzają się jako imprezowe przekąski, a słodkie, cóż - z powodzeniem zastępują nawet domowe ciasto. Do bułeczek dodawać możecie przeróżne składniki: bakalie, nasiona, zioła, czekoladę, sery. Scones, te już gotowe zajadajcie z domowym dżemem, serkiem śmietankowym lub kwaśną śmietaną. Mniam ! Prosto i pysznie. hhh * Zobaczcie też(...)Dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Masło połączyć niedbale ze składnikami sypkimi, rozcierając w palcach - mają pozostać niewielkie grudki masła. Dodać jajko, bakalie i stopniowo wlewać mleko - zagnieść zwarte ciasto, nie koniecznie zużywając całe mleko. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować kawałki ciasta na grubość około 2,5 cm, formując koło. Podzielić ciasto n trójkąty lub wyciąć szklanką zgrabne okrągłe
kolorowotorcikowo