ciasto - 162907 przepisów (strona:3303/10861)

Podaruję Wam trochę słońca: ciasteczka pomarańczowe! 164

mleka w proszku sokiem z cytryny szczyptą kardamonu Przygotowanie: Zacznij od ugotowania kaszy na mleku, dodaj też do niej sok z całej pomarańczy i cukier (łyżkę cukru zostaw do ciasta). Gdy kasza będzie się gotować zabierz się za ciasto, tylko nie zapomnij pilnować jaglanki, i mieszaj od czasu do czasu. Zblenduj banana z olejem i łyżką cukru. Mąki wraz(...)nigdy skórek nie wyrzucam, tylko zbieram, i jak mi się nazbiera z kilku pomarańczy to kandyzuję je sama (przepis na kandyzowane skórki znajdziecie tu ). Wszystkie składniki na ciasto przemieszaj łyżką, a potem zagnieć, uformuj kulę, zawiń ją w folię i schowaj do zamrażalnika, a w między czasie przygotuj sobie blachę do pieczenia, tj. wyłóż ją papierem i przygotuj krem

greenscarf
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 124

Pierogi jak to pierogi, można powiedzieć :-) Ale różnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól - pieprz Przygotowuję(...)ciasto na pierogi- do mąki stopniowo dolewam ciepłą wodę, solę, mieszam początkowo łyżką, po koniec wyrabiam i mieszam dokładnie ręką.  Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko.  Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz

Wielopokoleniowo
Daktylowe trufelki z migdałami i karobem. Zdrowa słodycz na 1-wsze urodziny bloga. 223

wkładam tyle serca w każdą, nawet najłatwiejszą potrawę i w prowadzenie tego bloga. Dziękuję Wam, że jesteście! Bez Was, to wszystko nie miałoby sensu. Dziękuję za każde wspólnie upieczone ciasto, przygotowany deser, zjedzone latem lody. Dziękuję za wszystkie śniadania, obiady, kolacje, przekąski... Dziękuję, że jesteście i komentujecie, piszecie, a co najważniejsze korzystacie z moich przepisów! Sprawia mi, to ogromną radość(...)będzie ich o wiele więcej i mój skromny blog kulinarny będzie Wam towarzyszył przez długie lata. Do tej pory podzieliłam się z Wami wieloma przepisami na śniadania, kolacje, ciasta, desery, obiady, sałatki, przekąski, napoje... Mogliście wziąć udział w kilku konkursach. Dziękuję, że tak licznie i chętnie w nich uczestniczyliście. Przez ten rok miałam również niebywałą przyjemność podjąć współpracę z kilkoma

Słodkie okruszki
Pierogi z mięsem z kaczki i gęsi 252

Smak tych pierogów zapamiętam na długo. A były to pierwsze pierogi z mięsem, które przygotowałam. Wykorzystałam mięso z rosołu. Polecam i pierogi i rosół z kaczki i gęsi. Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne) 1 łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ugotowane mięso z dwóch piersi gęsi(...)olej Mięso obrać ze skóry i kości, zmielić, przyprawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca

Czerwień i błękit
Nie tylko od święta 176

setek odcieni szarości czujemy się jak zagubione duchy. Powrót do domu to sama przyjemność; ciepłe światło lampy jest nieocenione. Na przekór tej dziwnej pogodzie mam dla Was radośnie czerwone ciasto. Przygotowałam je już jakiś miesiąc temu, na pracowniczą Wigilię dla C. Miało być świątecznie i pysznie; i wydaje mi się, że ten torcik spełnia oba te warunki.  Delikatny biszkopt(...)Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić. Brzegi odkroić ostrym nożem, kiedy ciasto będzie już zupełnie ostudzone. Przekroić w poziomie na 3 blaty. Krem z białej czekolady: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki zagotować, zalać nią posiekaną czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rurki z kruchego ciasta z karmelem i nutellą. 225

Bardzo szybkie i smaczne rurki z kruchego ciasta z nadzieniem karmelowym i z czekoladowym. Łatwe do zrobienia,ciasto nie sprawia problemu ,polecam. Składniki: 240 g mąki pszennej 140 g masła,chłodne szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki dobrego kakao 90 ml maślanki lub zimnego kefiru Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą(...)schować do lodówki na 30 minut.Można ciasto podzielić na pół i tylko do jednej z nich dodać kakao . Nadzienie: karmel nutella Ciasto wyjmujemy z lodówki ,rozwałkowujemy jak najcieniej , kroimy na prostokąty i smarujemy cieniutko karmelem lub nutellą .Zawijamy w rulonik.Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.Posypujemy cukrem pudrem jak przestygną

Ladylaura.
Knedlik, czyli czeski knedel. 306

kopiowałam podobny obiad w domu, ale dopiero dzisiaj odważyłam się przygotować bułę samodzielnie. Jakie było moje zdziwienie, że jej przygotowanie jest tak proste! Trochę czasochłonne (jak to bywa z ciastem drożdżowym), ale efekt jest rewelacyjny! I tak moje Knedliki podałam z kurczakiem po czesku (w sosie chrzanowym), który był tak znakomity, że zniknął zbyt szybko i nie doczekał się sesji(...)mąki i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość.      Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, olej, kajzerkę i tyle mleka, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto, nieco gęstsze niż do tradycyjnej drożdżówki. Po około 10 minutach wyrabiania ciasto powinno być zwarte i z łatwością odchodzić od miski. Wierzch ciasta oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy

Rozpustne gotowanie
Puszysty torcik truskawkowy. 184

Białka ubij na sztywną pianę , cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie cały czas mieszając dodaj stopniowo przesiane i wymieszane obie mąki z proszkiem. Ciasto wylej do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównaj.Piec w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie równe części.   Masa jogurtowo-truskawkowa : Żelatynę rozpuść(...)pozostaw do ostygnięcia. Jogurt zmiksuj z serem na gładką masę , cały czas mieszając dodaj przygotowaną galaretkę z truskawkami oraz rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko dokładnie razem wymieszaj.   Złożenie ciasta : W tortownicy ułóż pierwszy blat biszkoptowy i brzegi tortownicy obłóż dookoła przekrojonymi na pół truskawkami. Następnie wlej masę jogurtowo-truskawkową , przykryj drugim biszkoptem, lekko dociśnij. Wstaw ciasto na około

Przepisy i porady kulinarne
Parówki w cieście serowo-sezamowym 198

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com     Przepis autorski (mój). Szybka i smaczna propozycja na wykorzystanie parówek. W moim domu - tak przygotowane - znikają w ekspresowym tempie!  Ciasto możecie doprawić wg własnego gustu.   6-7 parówek Ciasto: 1 jajko 1 łyżka śmietany 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 3 łyżki sezamu 1-2 łyżki drobno starego parmezanu(...)proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki Dodatkowo: mąka olej do głębokiego smażenia   W misce dokładnie rozmieszać wszystkie składniki ciasta i całość wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie w głębokiej patelni (lub garnuszku) rozgrzać olej. Parówki dokładnie obtaczać w gęstym cieście, a następnie w mące. (Obtaczanie parówek

Di gotuje
Ciasto rafaello bez laktozy i bez pieczenia 448

Jeśli z różnych przyczyn chcecie zrobić ciasto, a pieczenie nie jest Waszą mocną stroną, idealną opcję stanowić mogą ciasta bez pieczenia. Mieliśmy już pełen laktozy sernik na zimno , więc tym razem zaproponuję Wam coś, czemu nietolerancja niegroźna :) Przepis pochodzi z książki Ciasta tradycyjne Iwony Czarkowskiej. Masy wykonanej według książki wystarczyło mi jedynie na jedną warstwę, więc od razu w liście(...)słodkie, a dla bliskich było idealne, więc to kwestia gustu :) Gdy wszystko mamy ładnie utarte dodajemy budyń i większość wiórków kokosowych - zostawiamy tyle, by wystarczyło nam do posypania ciasta z góry. Teraz pozostaje wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, na dnie wyłożyć biszkopty, na nich połowę masy, na niej kolejną warstwę biszkoptów, potem masa i pozostawione wiórki. Teraz najsmutniejszy etap - choć

Kulinarne zapędy Kokosa
Ciasto 3 bit 697

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl 3 bit to popularne ciasto bez pieczenia, które składa się z herbatników, masy budyniowej, kajmakowej oraz bitej śmietany. Zawsze gdy jadłam 3bita w gościach było straaasznie słodkie, więc postanowiłam lekko zmodyfikować przepis według własnego uznania. Zrezygnowałam z dodawania cukru do każdej z mas, a do środka dodaję(...)dżem z czarnej porzeczki dzięki czemu ciasto nie jest przesłodzone i smakuję obłędnie. Do ciasta użyłam masy kajmakowej z firmy Helio , smak masy według gustu. Polecam do wypróbowania Post Ciasto 3 bit pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tort bananowo - pomarańczowy 189

pomarańczy, nasączyć nim spód tortu, posmarować bananowym budyniem, ułożyć na nim kilka kawałków pokrojonego w plastry pomarańcza (najlepiej plastry podzielić na mniejsze kawałki, tak żeby się łatwiej kroiło ciasto). Z drugiej części biszkopta (górnej) odcinamy wyrośnięty kawałek ciasta, tak żeby plaster był płaski i układamy go odcinaną stroną do dołu na posmarowanej kremem części ciasta, nasączmy blat resztą soku(...)smarujemy go pozostałym budyniem, na wierzchu układamy plastry pomarańcza i mandarynki (obrane ze skóry oczywiście i bez albedo). Ciasto przykrywamy najlepiej specjalną pokrywą, tak by nie dotykało kremu i odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto się bardzo dobrze kroi, nic z niego nie spada ;) Jest pyszne, krem nie jest bardzo słodki, ze świeżą nutą cytrusową, po prostu pyszne :) Smacznego

Co na wege obiad?
Cantuccini z migdałami i pekanami 122

stronie  www.Skworcu.com.pl . 1. Orzechy i migdały prażymy 2-3 minuty na suchej patelni, energicznie potrząsając aby ich nie przypalić. 2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, zagniatamy ciasto, gdy jest już elastyczne dodajemy migdały i zagniatamy aby równomiernie rozłożyły się w cieście. Gotowe ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki aby odpoczęło.  3. Schłodzone ciasto dzielimy(...)części, z każdej części rolujemy wałeczek i układamy w dużych odstępach na blaszce do pieczenia. Czas pieczenia ok. 15 minut w 200 C. Podpieczone wałeczki ciasta wyciągamy z piekarnika, bardzo ostrym nożem kroimy w podłużne ciasteczka, układamy z powrotem na blaszce i opiekamy po ok. 5 minut z każdej strony, aż się zrumienią. 4. Po wystudzeniu przekładamy do słoja

Apetyczna babeczka
Przekładaniec świąteczny 182

Pyszne ciasto przełożone masą jabłkową z plackiem makowym, kokosowym, kakaowym i orzechowym. Nie ma przy nim zbyt dużo pracy niż się wydaje, a w dodatku ładnie się prezentuje.   Składniki: Ciasto: 400 gram mąki pszennej 250 gram cukru pudru 400 gram margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jajek 100 gram suchego maku 100 gram wiórków kokosowych 2 duże łyżki(...)Smażymy na wolnym ogniu do momentu aż będą się rozpadać, zdejmujemy z ognia, wsypujemy suche galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia, ostudzoną masę dzielimy na trzy części. Przekładamy ciasto: placek makowy, masa jabłkowa, placek kokosowy, masa jabłkowa, placek kakaowy, masa jabłkowa, placek orzechowy. Wierzch ciasta polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Bajeczna Kuchnia
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 218

Sylwestrowy hit moich pociech czyli pyszne, wilgotne ciasto z buraczaną wkładką.  Dzieci były zachwycone. Ja lekko zawiedziona ponieważ dzięki pieczonym burakom miało być czerwone w środku...  ehhh...  Mówi się trudno. Widać czerwone ciasto wyjdzie mi tylko ze sztucznymi barwnikami. Grunt, że ciasto jest bardzo smaczne, miodowe z buraczkowym posmakiem :)  Przepis znowu z "Warzywa".  Baba buraczana(...)proszek i sól. Dodajemy je do masy buraczanej na przemian z jogurtem. Delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przekładamy do foremki. Pieczemy ok 30-35 minut tak by patyczek wbity w ciasto był suchy po wyjęciu. U mnie baba piekła się ponad godzinę ale to chyba kwestia silikonowej a nie metalowej formy. Wyjmujemy ciasto z pieca, studzimy 10 minut i wykładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry