nieco odmienionej formie. Bogata w orzechowe smaki krucha tarta wypełniona po brzegi intensywnie czekoladowym musem i zatopione w niej gruszki to świetny poprawiacz humoru na zimowe dni. Ciasto w całości przygotowałam z dodatkiem ksylitolu, w zastępstwie potępianego cukru. Ksylitol świetnie sprawda się w kruchych ciastach. Tarta idealna dla wszystkich - liczących kalorie, unikających cukru ze względów zdrowotnych. A jednak życie może(...)być słodkie! Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mielonych orzechów laskowych 125 g zimnego masła 50 g ksylitolu/cukru 2 żółtka 2 łyżki likieru czekoladowego szczypta soli Nadzienie czekoladowe: 50 g ciemnej gorzkiej czekolady (70% kakao) 50 g masła 20 g kakao 2 jajka S 50 g ksylitolu/cukru 30 g tłustej śmietany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!papryki ostrej sól. pieprz wykonanie: Ziemniaku gotujemy dzień wcześniej. Następnego dnia mielimy, przekładamy na stolnicę dodajemy mąkę ziemniaczana wymieszaną z papryką solą oraz pieprzem, jajka oraz olej i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek o grubości ok. 1 i 1/2 cm i kroimy nożem po skosie kluseczki. Gotujemy partiami w osolonej, gorącej wodzie przez ok. 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch
Domowy Smak JedzeniaPierogi Ruskie Składniki: Farsz: ok 1 kg ziemniaków 250-300 g chudego twarogu 2 duże cebule Majeranek, pieprz, kucharek, magii, sól Ciasto: 300 g Mąki Basi do pierogów ( jedna z lepszych mąk) 150 g wody 1 - 2 łyżek oleju ok. 1 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z solą. W międzyczasie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na mocny złoty kolor(...)przyprawy. Wszystko tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków aż ziemniaki i cała reszta się wymiesza i powstanie nam jednolita w miarę masa. Ważne aby smak farszu był bardzo wyrazisty, ponieważ w cieście się on straci , więc spokojnie nie żałować przypraw. Uważam ,że tajemnicą dobrych pierogów są przyprawy i duża ilość , dobrze wysmażonej cebuli. Kiedy farsz będzie gotowy, odstawiamy go do wystygnięcia
W Moim Magicznym Domudekoracji Dr. Oetkera Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem,wiórki kokosowe, olej i wodę.Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać barwnik niebieski do drugiej pomarańczowy. Na przemian wlewać do blaszki raz ciasto niebieskie raz pomarańczowe. Jagody oprószyć mąką i ułożyć na cieście. Piec(...)temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka. Czekoladę rozpuścić z margaryną w kąpieli wodnej. Polać zimne ciasto, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować według uznania. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliszklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Masło roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, mleko, cukier, majonez, sól i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie twaróg dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier(...)żółtko, dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Na cieście rozprowadzamy ser i zwijamy w rulon. Rulon kroimy w plastry grubości 4-5 cm. Bułeczki rozkładamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym
e-PrzepisyKulinarnesolą na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo wymieszane i przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto wykładamy porcjami przy pomocy łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe biszkopciki (zachowujemy ok. 2 cm odstępy). Pieczemy w 170 st C. przez ok. 20 min., do zrumienienia. dodatkowo
Domowy Smak JedzeniaOstatnio jakoś zdecydowanie szybciej znikają u nas ciasteczka niż ciasta:) Dlatego częściej piekę małe słodkości, takie "na jeden kęs". Dziś mam dla Was pyszne, małe kruche ciasteczka z jabłkową niespodzianką w środku. Kształtem przypominają usta, zaś ciasto smakiem przypomina ciasto francuskie. Pyszne! Składniki: 250g mąki pszennej, 200g masła lub margaryny, 250g białego sera, jajko(...)szklanki cukru, 2 jabłka. Wykonanie Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i surowe żółtko oraz ser (nie trzeba go mielić). Wszystko zagnieść razem na jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkować na kształt prostokąta i szklanką wycinać kółka. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki przypominające cząstki pomarańczy. Na każdym krążku ciasta układać plasterek jabłka, szerszą
Z miłości do słodkościletniej wody 3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 2 części. Przełożyć na blachę(...)rozwałkować. Blachy niczym nie smarujemy, dzięki czemu ciasto będzie się ładnie rozwałkowywało. Na spód ciasta wyłożyć sos pomidorowy (koncentrat + woda + zioła do pizzy), następnie dowolne dodatki. Pizzę pieczemy około 15-20 minut w 220 stopniach. Podawać na ciepło. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiCiasto Latte Macchiato To ciasto, jest idealnym połączeniem wszystkiego, co uwielbiam w dobrym placku...kawa, odrobina dobrego alkoholu, wilgotny biszkopt i masa na bazie serków homogenizowanych i mleka w proszku....czy może być coś lepszego? Pewnie tak :) Ale dla mnie, na tę chwilę, ciasto latte macchiato jest jednym z lepszych jakie do tej pory robiłam. Polecam szczególnie Tym, którzy(...)proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników. Blaszkę (u mnie 25x29) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Biszkopt studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Następnie dodajemy mleko w proszku i serki
na moim stole...Bajecznie proste w przygotowaniu i pyszne ciasto Bounty bez pieczenia, odwzorowane na popularnym batoniku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spód z herbatników kakaowych, kokosowa masa oraz polewa czekoladowa stanowi spójną całość i będzie znakomitą propozycją dla miłośników kokosa. składniki na tortownicę(...)spód ciasta 300 g herbatników kakaowych 100 g margaryny masa 400 g wiórków kokosowych 100 g miękkiego masła 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Smakowite Daniapowinien zrobiłam 3 próby ;) ale to dlatego, że za pierwszym razem miałam jakieś trefne drożdże, potem zamieniłam na suszone, ale nie wiedziałam jaka dokładnie powinna być konsystencja ciasta.. Ale trzeci wypiek już był jak najbardziej udany :) Chleb jest szybki pod tym względem, że ciasto miesza się w jednej misce i łyżką - mało mycia! A wyrasta już w blaszce, więc(...)razową z pełnego przemiału, cukier, sól i suszone drożdże. Sypkie składniki mieszamy, dodajemy siemię lniane i wlewamy letnią wodę. Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od miski niemal nie pozostawiając śladów na jej bokach. Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (26x9cm
Kolorowy Przepisowniktańsze niż w zakupione w barze, restauracji. A pomyśleć, że jeszcze czas jakiś temu myślałam, że to takie skomplikowane do zrobienia. A tak naprawdę, tylko wałkowanie mnie wkurzało, bo ciasto musi być naprawdę cienkie. Przepis na ciasto 300 gram mąki pszennej 3/4 szklanki wrzącej wody szczypta mąki Do misy miksera wsypujemy mąkę dodajemy sól i wlewamy(...)wrzątek i włączamy mikser, który wyrobi nam ciasto. Jeśli robimy to ręcznie mąkę zalewamy wodą i mieszamy drewnianą łyżką, jak lekko przestygnie wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy bardzo cienko. Nadzienie 500 gram mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka mielona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula średniej wielkości 1 por ( biała część ) 2 łodygi trawy cytrynowej
Kuchnia na wzgórzułyżka startej skórki z pomarańczy 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki brandy 2 łyżki kisielu pomarańczowego Delecty 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko Przygotowanie: W małym rondelku wymieszałam figi(...)średniej misce wymieszałam mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce miksera ubiłam masło z cukrem, po czym wmieszałam jajko a później mieszankę z mąką. Podzieliłam ciasto na pół i uformowałam 2 prostokąty. Owinęłam każdy w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 30 minut. Rozwałkowałam każdy kawałek ciasta na prostokąt o bokach 30 x 20 cm. Wyłożyłam
karmelowyjeżeli mamy wolne popołudnie czy poranek, to pracę nad tym przepisem możemy sobie wygodnie rozłożyć w czasie. Prawda jest taka, że oprócz tego że jest to danie czasochłonne bo ciasto musi wyrastać, to tak naprawdę wcale nie jest trudne. Ot, jak to powiedział mój synek - bułki z cebulą. Najbardziej lubię takie cebularze, które mają duuużo farszu, są delikatne(...)aromatyczne a skórkę mają leciutko chrupiącą - zapraszam po taki właśnie przepis. Składniki na około 20 sztuk: Ciasto: 800 g mąki pszennej 60 g świeżych drożdży 2 jajka płaska łyżeczka soli łyżka cukru 1,5 szklanki letniej wody (szklanka = 250 ml) 1 jajo do posmarowania wierzchu ciasta Farsz: 1 kg cebuli białej 20 dag żółtego sera łyżka maku łyżka śmietany
Poezja Smaków - blog kulinarnymleka, 2 łyżek cukru, 3 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Następnie do miski wsypać resztę mąki, cukru, cukier waniliowy, resztę mleka i jajka.Wyrobić ciasto na końcu dodać roztopione masło i jeszcze raz zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, następnie dodać(...)ubite białka i delikatnie wymieszać.Masę serową przygotować dopiero przed rozwałkowaniem ciasta bo zrobi się rzadka jeśli długo postoi. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać pasy o szerokości około 8 cm, nałożyć trochę sera i dobrze rozprowadzić po cieście, zwinąć w roladę, odcinać 5 cm kawałki. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili