ciasto - 162907 przepisów (strona:3294/10861)

Paszteciki francuskie 145

różnego rodzaju pierogi: pierogi z mięsem , pierogi z kaszą gryczaną , pierogi z perliczki ….; „pasztety”: pasztet z kaczki , pasztet z gęsi , paszteciki z kaczką ... . Dzisiaj proponuję paszteciki z mięsa w cieście francuskim (oczywiście ciasto można przygotować w domu, ale czy nie szkoda czasu? Ja kupuję gotowe, mrożone, ale zwracam uwagę aby było z masłem!). Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu(...)soli. Następnie dodać czosnek, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować. Wymieszać z mięsem mielonym, dodać zioła i doprawić do smaku. Można zaostrzyć dodając ostra paprykę. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Masę mięsną ułożyć na cieście, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas, szerokości około 3 cm. Lekko zwilżyć go wodą. Ciasto zrolować, zaczynając

królestwo garów
Ciastka francuskie z gruszką 136

popołudniowej herbatki proponuję pyszne ciastka francuskie gruszką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Warto w kilka chwil przegotować te pyszne ciasteczka.  SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 gruszki, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na prostokąty. Gruszkę obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki.  2. Kawałki gruszki układam na cieście francuskim. Pozostałe ciasto kroję w cienkie(...)paski. Pasy ciasta układam na ciastkach w kształt litery X, brzegi dociskam.  3. Ciastka piekę około 15 minut w temperaturze 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Serowe muffiny z brokułem 184

Muffiny z brokułem i zielonym groszkiem w cieście z sera Grana Padano i kefiru, to propozycja dla tych, którzy lubią wytrawne mięciutkie bułeczki ze smaczną "wkładką" :) Składniki na 18 muffinów: 3 jajka 210 g mąki pszennej 60 ml oliwy 200 ml kefiru 1 szklanka sera Grana Padano startego na drobnej tarce 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)pieczenia i wymieszać z niemal całym startym serem. Składniki suche przesypać do mokrych i całość wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć małą łyżkę ciasta. Do ciasta wcisnąć niewielką różyczkę brokułu i groszek. Resztę ciasta wyłożyć po dużej łyżce na brokuł. Wierzch posypać odrobiną pozostałego sera i ewentualnie orzeszkami. Piec w piekarniku nastawionym na 170 stopni

Trzeci talerz
Sernik bez sera 751

pora na ciasto zrobione z okazji Ciasta na niedzielę  ..tym razem weekend spędziłyśmy przy utylizacji białek..czasem zdarza się, że do np.pączków lub ciast dajemy same żółtka i zostają nam białka..no i wtedy problem co z nimi zrobić..ja czasem mrożę, a czasem wykorzystuję od razu..Podobny oszukany sernik [ styropian ]- bo to sernik, ale bez sera robiłam(...)już jakiś czas temu..a tym razem zrobiłam sernik z ze śmietany i bez ciasta kruchego..a podpatrzyłam  tutaj. Mój sernik wyszedł jakiś niski, za dużą blaszkę wykorzystałam..ale zjedzony został tak szybko, że nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia. Razem ze mną w akcji udział brały: Dagmara , Dorotka , Magdalena , Joanna , Dorota , Asa , Iwona .. 800 g kwaśnej śmietany

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny pełnoziarnisty ze słonecznikiem 153

Domowy pszenny chleb z mąką pełnoziarnistą i ziarnami słonecznika. Naprawdę prosty, niekłopotliwy, z przyjemnym do pracy ciastem. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. 60°C to tzw. punkt śmierci termicznej, drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Nigdy nie zalewamy(...)pieczenia chleba i nie tylko przeczytacie TUTAJ ) mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy ziarno słonecznika, wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Wyrabiamy ciasto około 6-8 minut hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muzą ‘oddychać’!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką na blat (w lecie), koło kaloryfera

Karo in the Kitchen
Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami ( wypieki bez cukru) 241

nieco odmienionej formie. Bogata w orzechowe smaki krucha tarta wypełniona po brzegi intensywnie czekoladowym musem i zatopione w niej gruszki to świetny poprawiacz humoru na zimowe dni. Ciasto w całości przygotowałam z dodatkiem ksylitolu, w zastępstwie potępianego cukru. Ksylitol świetnie sprawda się w kruchych ciastach. Tarta idealna dla wszystkich - liczących kalorie, unikających cukru ze względów zdrowotnych. A jednak życie może(...)być słodkie! Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mielonych orzechów laskowych 125 g zimnego masła 50 g ksylitolu/cukru 2 żółtka 2 łyżki likieru czekoladowego szczypta soli Nadzienie czekoladowe: 50 g ciemnej gorzkiej czekolady         (70% kakao)   50 g masła 20 g kakao 2 jajka S 50 g ksylitolu/cukru 30 g tłustej śmietany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
kopytka z papryką 172

papryki ostrej sól. pieprz wykonanie: Ziemniaku gotujemy dzień wcześniej. Następnego dnia mielimy, przekładamy na stolnicę dodajemy mąkę ziemniaczana wymieszaną z papryką solą oraz pieprzem, jajka oraz olej i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek o grubości ok. 1 i 1/2 cm i kroimy nożem po skosie kluseczki. Gotujemy partiami w osolonej, gorącej wodzie przez ok. 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch

Domowy Smak Jedzenia
Domowe Pierogi Ruskie 210

Pierogi Ruskie Składniki: Farsz: ok 1 kg ziemniaków 250-300 g chudego twarogu 2 duże cebule Majeranek, pieprz, kucharek, magii, sól Ciasto: 300 g Mąki Basi do pierogów ( jedna z lepszych mąk) 150 g wody 1 - 2 łyżek oleju ok. 1 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z solą. W międzyczasie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na mocny złoty kolor(...)przyprawy. Wszystko tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków aż ziemniaki i cała reszta się wymiesza i powstanie nam jednolita w miarę masa. Ważne aby smak farszu był bardzo wyrazisty, ponieważ w cieście się on straci , więc spokojnie nie żałować przypraw. Uważam ,że tajemnicą dobrych pierogów są przyprawy i duża ilość , dobrze wysmażonej cebuli. Kiedy farsz będzie gotowy, odstawiamy go do wystygnięcia

W Moim Magicznym Domu
Babkowy baranek z jagodami . 131

dekoracji Dr. Oetkera Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem,wiórki kokosowe, olej i wodę.Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać barwnik niebieski do drugiej pomarańczowy. Na przemian wlewać do blaszki raz ciasto niebieskie raz pomarańczowe. Jagody oprószyć mąką i ułożyć na cieście. Piec(...)temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka. Czekoladę rozpuścić z margaryną w kąpieli wodnej. Polać zimne ciasto, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować według uznania. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżowe ślimaczki z serem 103

szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Masło roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, mleko, cukier, majonez, sól i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie twaróg dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier(...)żółtko, dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Na cieście rozprowadzamy ser i zwijamy w rulon. Rulon kroimy w plastry grubości 4-5 cm. Bułeczki rozkładamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym

e-PrzepisyKulinarne
domowe ciasteczka a la delicje 678

solą na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo wymieszane i przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto wykładamy porcjami przy pomocy łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe biszkopciki (zachowujemy ok. 2 cm odstępy). Pieczemy w 170 st C. przez ok. 20 min., do zrumienienia. dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
Serowe ciasteczka usteczka z jabłkiem 144

Ostatnio jakoś zdecydowanie szybciej znikają u nas ciasteczka niż ciasta:) Dlatego częściej piekę małe słodkości, takie "na jeden kęs". Dziś mam dla Was pyszne, małe kruche ciasteczka z jabłkową niespodzianką w środku. Kształtem przypominają usta, zaś ciasto smakiem przypomina ciasto francuskie. Pyszne!   Składniki:    250g mąki pszennej,  200g masła lub margaryny,  250g białego sera,  jajko(...)szklanki cukru,  2 jabłka. Wykonanie Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i surowe żółtko oraz ser (nie trzeba go mielić). Wszystko zagnieść razem na jednolite, gładkie ciasto.  Rozwałkować na kształt prostokąta i szklanką wycinać kółka.  Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki przypominające cząstki pomarańczy. Na każdym krążku ciasta układać plasterek jabłka, szerszą

Z miłości do słodkości
Ciasto do pizzy z mąki pełnoziarnistej 105

letniej wody 3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 2 części. Przełożyć na blachę(...)rozwałkować. Blachy niczym nie smarujemy, dzięki czemu ciasto będzie się ładnie rozwałkowywało.  Na spód   ciasta wyłożyć sos pomidorowy (koncentrat + woda + zioła do pizzy), następnie dowolne dodatki.     Pizzę pieczemy około 15-20 minut w 220 stopniach. Podawać na ciepło. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Ciasto Latte Macchiato 290

Ciasto Latte Macchiato To ciasto, jest idealnym połączeniem wszystkiego, co uwielbiam w dobrym placku...kawa, odrobina dobrego alkoholu, wilgotny biszkopt i masa na bazie serków homogenizowanych i mleka w proszku....czy może być coś lepszego? Pewnie tak :) Ale dla mnie, na tę chwilę, ciasto latte macchiato jest jednym z lepszych jakie do tej pory robiłam. Polecam szczególnie Tym, którzy(...)proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników. Blaszkę (u mnie 25x29) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Biszkopt studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Następnie dodajemy mleko w proszku i serki

na moim stole...
Ciasto Bounty bez pieczenia + film 274

Bajecznie proste w przygotowaniu i pyszne ciasto Bounty bez pieczenia, odwzorowane na popularnym batoniku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spód z herbatników kakaowych, kokosowa masa oraz polewa czekoladowa stanowi spójną całość i będzie znakomitą propozycją dla miłośników kokosa.   składniki na tortownicę(...)spód ciasta 300 g herbatników kakaowych 100 g margaryny                        masa          400 g wiórków kokosowych 100 g miękkiego masła 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Smakowite Dania