Ciasto bez pieczenia, które nie może się nie udać. Kwaskowate powidła idealnie komponują się w smaku ze słodką masą cappuccino. Idealne do kawy. Moim gościom bardzo smakowało. Masa: kostka miękkiego masła 5 łyżek cappuccino orzechowego 1/3 szkl cukru pudru kieliszek wódki Polewa: 1/4 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny 350g herbatników mały(...)rozpuszczenia się składników. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić na chwilę aby spęczniała. Lekko podgrzać aby się rozpuściła. Dodać ją do polewy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Odstawić do schłodzenia. Ciasto przed podaniem udekorować kleksami bitej śmietany. Porada: dzięki żelatynie polewa nie kruszy się i nie brudzi ciasta przy krojeniu
Smakołyki Asiwyglądu niepozorne. Jednak w środku kryje się niezwykle delikatne i żółciutkie ciasto. Pączki są przepyszne. Polecam wszystkim miłośnikom tych drożdżowych słodkości. 600g mąki+ do podsypania* op. drożdży instant 2 jajka w temp pokojowej 7 łyżek cukru pudru 400g puree z dyni cukier waniliowy łyżka rumu szczypta soli 50ml ciepłego mleka łyżka gęstej śmietany 100g roztopionego masła cukier puder(...)posypania olej do smażenia W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, sól, cukier. Dodać rozbełtane jajka, dynię, rum i śmietanę. Całość wymieszać. Wlać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto ok 10-15 minut. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Po tym czasie wyrobić i rozwałkować na grubość
Smakołyki Asirodzina je uwielbia, a najbardziej chyba Oliwka. My zwykle pierogi posypujemy cukrem ale równie pyszne są ze śmietanką. Smacznego :) Pierożki podałam na pięknym talerzu "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice. Ciasto na pierogi: 1/2kg mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju 1 jajko ok szkl gorącej wody 30 dag jagód cukier Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać olej(...)jajko oraz stopniowo tyle wody aby wyrobić elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć gorącym talerzem i odstawić na kilkanaście minut- będzie bardziej elastyczne. Ciasto rozwałkować i szklaną wykrawać kółka. Nakładać jagody, posypać cukrem i zlepiać pierożki. Gotować ok 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić i podawać posypane cukrem
Smakołyki Asidodaję takie składniki na jakie akurat przyjdzie mi ochota. Tym razem dosyć tradycyjnie, czyli kiełbaska, kabanos, papryka i pieczarki. Dla odmiany zawinęłam kawałki żółtego sera w brzeg mięciutkiego ciasta pizzy. Mniam :) Pizzę podałam na talerzu "Jesień" od Porcelany Bogucice" Ciasto: 3 szkl mąki op. suchych drożdży jajko płaska łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli łyżka oliwy szkl mleka Dodatki: kawałek kabanosa(...)kawałek kiełbasy wiejskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 pieczarki 1 cebulka 15-20 dag sera żółtego oregano/przyprawa do pizzy Ciasto: W większej misce wymieszać suche składniki. Dodać jajko, oliwę i mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. odstawić na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Kabanosa i kiełbasę pokroić w plasterki. Paprykę w kostkę. Cebulkę
Smakołyki Asiroztopioną czekoladę oraz jajko, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i solą. Delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy słonecznik oraz posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasteczka (ok. 4 cm średnicy) na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 170 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniasyte i swobodnie mogą zostać alternatywą dla zwykłej kanapki - b ardziej kaloryczną... Nadzienie można modyfikować wg własnych upodobań. (około 15 sztuk; robiłam bardzo duże, więc mi wyszło 6-7) Ciasto: 100g mąki 50g margaryny 1 jajko 100g żółtego sera sól (opcjonalnie do smaku) Nadzienie I: 3-4 łyżki startego żółtego sera (czubate) 3 łyżki serka śmietankowego (może być dowolny wariant(...)smakowy) sól, pieprz Nadzienie II: mozzarella Dodatkowo (opcjonalnie): papryka w proszku do oprószenia Przygotować masę na ciasto. Ser żółty zetrzeć na tarce (o średnich) oczkach i połączyć z mąką, margaryną i jajkiem. (Można dodać odrobinę soli do smaku, w zależności od rodzaju sera.) Ciasto dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na około 10 minut. W międzyczasie przygotować nadzienie
Di gotujecukrem pudrem różanym lub waniliowym, albo podać z gorącym sosem owocowym. Polecamy :) Porcja: forma o średnicy 25 cm Czas przygotowania: 90 minut lub 50 minut z gotowego ciasta Składniki: Ciasto na tarte z tego przepisu lub opakowanie ciasta na słodką tartę. Nadzienie: 150 g masy marcepanowej 100 g serka(...)ziemniaczanej, szczypta cynamonu Dodatkowo: 500 g śliwek, d o posypania cukier puder różany lub zwykły. Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Zmiksuj wszystkie składniki nadzienia. Na gorące ciasto wylej nadzienie i wyłóż śliwki pokrojone na ćwiartki
SzczyptaSmaQDzisiaj polecam przepis na pyszne drożdżowe obwarzanki z nutą cynamonu. Doskonałe na śniadanie. Ze szklanką ciepłego mleka lub kakao smakują wybornie. SKŁADNIKI: Ciasto: 200ml mleka , 25g drożdży , 3 łyżki cukru kryształu, 1 jajko , 400 g mąki , 50g masła , szczypta soli , Masa cynamonowa: 50g masła , 2,5 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka cynamonu(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Do ciepłego mleka dodaję drożdże oraz łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostały cukier, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Masa cynamonowa: Masło ucieram z cukrem trzcinowym i cynamonem
Tradycyjna kuchnia Kasiciastka Oreo a ja kocham mojego brata. Dlatego postanowiłam specjalnie z okazji jego urodzin upiec dla niego tort, który od początku do końca będzie smakował jak wspomniane wcześniej ciastka. Ciasto czekoladowe użyte w tym torcie jest ciężkie, gęste i mięsiste, mocno czekoladowe- prawie jak brownie. Krem lekki o konsystencji dość zbitej. Dekoracja powstała ze zmiksowanych ciastek. Polecam wypróbować. Składniki(...)tortownicę o średnicy 22- 24 cm): Ciasto czekoladowe (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 2/3 szklanki mąki 90 gram masła 1/2 szklanki cukru 2 duże jajka 2/3 szklanki maślanki 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Krem: 250 gram mascarpone 500 ml śmietanki 36% 4 łyżki cukru
Mango Papajaodpisałam od niej kilka przepisów ze starych pożółkłych kartek. Znalazłam tam między innymi taki przepis na szarlotkę. Ciekawa byłam jaki wyjdzie spód, bo kilka razy nie byłam zadowolona z ciasta do szarlotki. Ten był idealny, właśnie taki jak lubię: kruchy ale nie twardy. Dodatkowo smak wzbogaciłam bananami, które nadały zupełnie nowego charakteru. *foremka 25*34 cm lub mniejsza Składniki(...)ciasto: na nadzienie: 1,5 kg jabłek 3 banany łyżka cukru opakowanie galaretki cytrynowej szczypta cynamonu garść rodzynek Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem, dodać rodzynki i poddusić. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i rozmieszać. Na końcu dodać banany pokrojone w plasterki. Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Ćwiartkę ciasta owinąć folią i wstawić do zamrażalnika
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasezamu 100 ml nasion czarnego sezamu jajko rozmącone z mlekiem do posmarowania Do misy robota wsyp mąkę, sesam. Wlej zaczyn i drożdże rozpuszczone w wodzie wraz z miodem. Zarób ciasto, a po 10 minutach zarabiania dodaj sól. Zagniataj ciasto jeszcze przez 10 minut, poczym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyłóż ciasto(...)blat i złóż kilka razy . Włóż z powrotem do misy do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut. Powtórz składanie ciasta i daj mu odpocząć przez 10 minut. Podziel ciasto na 7 porcji, każda około 300 gram. Uformuj bagietki i ułóż na blasze do pieczenia bagietek. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp resztą nasion. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut
codojedzeniaŚwiąt pozostało niewiele , więc najwyższa pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający. Składniki: * 1,2 kg mąki * 2 szklanki cukru * 1/2 litra miodu * 150 g masła * 100 g smalcu * 3 duże jajka * 1/2 szklanki zimnego mleka * przyprawa do piernika 3 łyżki * 3 łyżeczki sody Podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier(...)z przyprawą do piernika i sodą. Schłodzoną masę cukrowo maślaną zaczynamy miksować dodając stopniowo jajka, a następnie po łyżce połowę mąki, później mleko i resztę mąki. Gotowe ciasto przekładamy do kamionkowej lub szklanej miski, przykrywamy ściereczką i dość mocno obwiązujemy sznurkiem. Następnie miskę wkładamy do foliowej reklamówki Ciasto wstawiamy na najniższą półkę lodówki i zapominamy
Anioły w kuchniwcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, ostatnio lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba podsypywać ciasta mąką, a gotowe ciasteczka(...)wychodzą delikatne i kruche. Jeśli macie więcej czasu, żeby pobawić się w lepienie ciastek bardzo efektownie prezentują się takie, wycięte z zaplecionego ciasta. Rozwałkowany płat ciasta wystarczy pociąć na paski o szerokości około 1 cm i poprzekładać jak na zdjęciu. Całość lekko wałkujemy, żeby poszczególne warstwy dobrze się skleiły i wycinamy ciasteczka. Wycięte ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Ciastkozercytutaj Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem. W misce łączymy suche składniki i dodajemy jajka, wlewamy przestudzone roztopione masło z miodem i zagniatamy ciasto. Całe ciasto owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 24h w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką na grubość ok 0,5 cm i wyciskamy kształty foremkami. Pieczemy
Niezły Młynekbabka, właśnie z racji dodatku marchewki i jabłka nazwałam ją jesienną. Pomysł dodania marchewki i jabłka tylko pozornie jest kontrowersyjny. To dzięki ich dodatkom babka jest jest wilgotna i ciasto nie wysycha. Polewa wieńcząca babkę przygotowana na bazie twarożku jest absolutnie rewelacyjna. Pięknie tężeje, bez konieczności wstawiania ciasta do lodówki. Super smak i świetny przepis, bo z małą ilością cukru(...)marchewką. utrzyj 175 g masła z cukrem, szczyptą soli i cynamonem. Kiedy masa będzie jasnokremowa, dodaj jajka, całą mąkę i proszek do pieczenia. Szybko wymieszaj z marchewką i jabłkami ciasto przełóż do formy. Piecz 45-55 minut. Upieczoną babkę studź 10 minut w foremce. Następnie wyjmij i studź na kratce przygotuj polewę. Masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj twarożek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!