ciasto - 162907 przepisów (strona:3285/10861)

Chlebek pita 156

Pita to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu - placki z ciasta pszennego na drożdżach. Podczas pieczenia ciasto wyrasta i tworzy kieszonkę na farsz. Pitę można napełnić warzywami, mięsem, sosami, itp. Polecam pitę z falafelem. Przepis na falafel znajdziecie na moim drugim blogu Kuchnia Jacka-Placka . Składniki na 10 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 650) 1 i 1/4 szklanki(...)wody 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól i wodę. Wyrabiać ok. 10-12 minut ręcznie lub mikserem z hakiem ok. 5 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, przykryć folią lub ściereczką i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok. 1 - 1,5 godziny (aż podwoi objętość). Ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
Sernik z mlekiem w proszku 192

Sernik z dodatkiem mleka w proszku. Przepis znaleziony dość dawno w internecie i dość mocno zmodyfikowany. Ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 250 g margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść  palcami kruszonkę. 2/3 ciasta wysypać na blaszkę 25x36 wyłożoną papierem do pieczenia, lekko ugnieść. Masa serowa: 1,2 kg mielonego sera(...)aromat. Białka ubić na sztywno z cukrem. Śmietanę również ubić z cukrem wanilinowym. Delikatnie połączyć masę serową z ubitą śmietaną, a następnie z pianą z białek. Całość wyłożyć na ciasto, wyrównać, posypać pozostałym ciastem. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.  Pozostawić w wyłączonym piekarniku na kilkanaście minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową

Praktyczna pl
Jabłecznik Z Budyniową Pianką 198

cukru 2-3 łyżki śmietany 4 żółtka 6 dużych jabłek Pianka: 4 białka, 2/3 szkl cukru, 1 budyń wanil. lub śmiet. bez cukru 1.  Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Drugą część wkładamy do zamrażarki. 2. Ciastem wylepiamy wysmarowaną i wysypana bułką tarta blachę. 3. Jabłka ścieramy na tarce(...)odciskamy nadmiar soku. 4. Odrobina białka smarujemy ciasto przed wyłożeniem jabłek ( pozwoli to nam uniknąć zakalca ) Ubijamy pianę, utrwalamy ją cukrem, na koniec dodajemy budyń w proszku. 5. Wykładamy jabłka, a na nie piankę budyniową. Na sam koniec ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w 190-200 stop przez 1 h. Wspólnie ze mną wypiekały

Gotowanie...to proste !
PUSZYSTE NALEŚNIKI 201

chyba każdy z nas lubi naleśniki od dzieciństwa, przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis, z tego ciasta wychodzą puszyste i pożywne naleśniki ok. 8 sztuk. Doskonale smakują z serem, smażonymi jabłkami czy dżemem. Ja użyłam dżemu wiśniowego od Dagomy , który świetnie nadaje się jako farsz do naleśników. SKŁADNIKI 1 szkl. mleka, ¼ szkl. wody, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sody(...)smarowania: dżem wiśniowy DAGOMA WYKONANIE Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i wodę, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy sól, cukier i sodę oczyszczoną oraz po łyżce mąki (mąki dodajemy tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany), na końcu dodajemy olej. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ciasto smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron , gdyby ciasto za bardzo

słodki bratek
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - kwietniowa piekarnia 167

Jest szybki w przygotowaniu, nawet wersja z zakwasem, a dzięki dodaniu drożdży rośnie wyjątkowo szybko. Piekłam dwa małe bochenki ( 2 x foremka o wym 11 x 22 cm  ). Ciasto wyrabiałam w robocie.  Chleby wyrosły bez problemu. Piekłam godzinę, a po wyjęciu z foremek, dopiekałam jeszcze  przez ok 15 minut. I tak wyszły trochę blade :) Zioła są mocno(...)majeranek kolendra kminek szałwia tymianek czarnuszka cząber rozmaryn bazylia oraz: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut. ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego  zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa ok 1/2 szkl wody Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami

Stare Gary
wyśmienita babka cytrynowo-kawowa... 146

utrzeć do białości, dodać aromat cytrynowy, skórkę z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem, mleko i zmiksować na gładką masę forma silikonowa z kominkiem 22 cm - do formy przełożyć połowę ciasta do pozostałego ciasta wsypać kawę rozpuszczalną instant, wlać mleko i zmiksować do jednolitej masy przełożyć na białe ciasto i widelcem delikatnie zamieszać oba ciasta, piec w 180 C, grzanie góra(...)ół, około 50-55 minut, do suchego patyczka zimne ciasto wyjąć z formy i posypać pudrem cukrem - babka jest wilgotna, aromatyczna i smakuje wybornie..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
rolada czekoladowa z wiśniami i alkoholem 180

ubić z cukrem, następnie z żółtkami. Dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać. Przełożyć na matę silikonową (lub jeśli jej nie mamy to na blaszkę wyścieloną papierem) i wyrównać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 15-20 minut. Kiedy tylko ciasto będzie upieczone i sprężyste należy je wyjąć. Zbyt długo pieczony biszkopt nie nadaje się(...)roladę bo będzie zbyt suchy i się połamie. Na upieczony biszkopt po kilku minutach od wyciągnięcia z pieca położyć lekko wilgotną ściereczkę i razem z nią zwinąć ciasto w roladę. Odstawić aż wystygnie.  Czekoladę połamać i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą i mieszając rozpuścić czekoladę. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej czekoladę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Napoleonka na cieście francuskim 143

jest co prawda tak szybka jak ta na krakersach, ale smak wynagradza czas spędzony w kuchni. Polecam wszystkim ten klasyczny i bardzo smaczny deser :) Składniki: 2 opakowania chłodzonego ciasta francuskiego 1 litr mleka 4 żółtka 5 łyżek cukru ziarenka z 1 laski wanilii 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 200g masła cukier puder do posypania Przygotowanie: CIASTO: Ciasto(...)puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, miksować do uzyskania puszystego kremu.  SKŁADANIE: Na pierwszy placek wyłożyć całość kremu, rozsmarować równo. Drugi placek pokroić na kwadraty odpowiadające porcjom ciasta. Układać na kremie. Po wierzchu posypać cukrem pudrem, schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
Pyszne Ciastka Amerykanki 256

waniliowego 3/4 szklanki mleka (około 190 ml) na lukier: 5 łyżek gorącej wody około 250 g cukru pudru Link do filmu z przygotowania: Ciastka Amerykanki Przygotowanie: Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta do amoniaku dodaję około 2 łyżek mleka, mieszam i odstawiam na czas przygotowania ciasta. Do miski daję masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder, cukier waniliowy i całość miksuję(...)czas miksując. Gdy jajka połączą się z masą dodaję stopniowo na przemian mąkę i mleko – cały czas miksując. Na koniec dodaję mleko z amoniakiem i jeszcze przez chwilę miksuję – ciasto ma dość gęstą i lepką konsystencję. Pieczenie ciastek: Tak przygotowane ciasto nakładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakładam w dużych odstępach (na jednej blasze mieści się

Uwaga Babcia Gotuje
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułami 195

Pomysł tym razem zawdzięczamy naszemu ulubionemu 11-latkowi, Adaśkowi czas: 1 h 20 min ilość: 4 osoby składniki: 1 brokuł 2 piersi z kurczaka mozzarella mini (kulki) 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 ząbki czosnku suszona bazylia Knorr przyprawa do mięs sól pieprz oliwa z oliwek dodatki: pieczone ziemniaki ( przepis tutaj ) wykonanie: Pokrojonego drobno kurczaka, najlepiej dzień wcześniej, marynujemy w oliwie(...)ząbki czosnku, przyprawę knorr do mięs, suszoną bazylię, sól i pieprz, a następnie gotujemy na parze lub smażymy na patelni. Równocześnie gotujemy w osolonej wodzie brokuły i odstawiamy. Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 mniejsze (ok. 5 cm) i 4 większe (ok. 7 cm) kwadraty. Na każdym mniejszym kwadracie układamy po trochu kurczaka, brokuł i kulkę mozzarelli, a całość przykrywamy większym

Ania i Marcin gotują
ekspresowe ciasteczka z orzechami i czekoladą 692

wykonanie: Czekoladę siekamy na małe kawałki. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy (ciasto będzie gęste). Na końcu dodajemy orzechy oraz czekoladę i mieszamy łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Lekko

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki Monte z kremem orzechowo-śmietankowym 124

pyszne! Jakie orzechowe! Cudowne! Kremowe i delikatne! — Właśnie takie słowa usłyszałem, rozdając te babeczki znajomym. Wszyscy byli zachwyceni. Do końca nie wiem, czy to zasługa dodatku popularnego deseru do ciasta, dużej ilości kremu, czy czekolady, ale jedno wiem na pewno — te babeczki są rewelacyjne! Pomysł na ich upieczenie podsunęła mi pewnego lutowego dnia Kasia — właścicielka uroczego(...)miksowania. Masę podziel na 2 równe porcje. Do jednej porcji utartego masła dodaj śmietankową (białą) część deseru Monte. Wsyp następnie połowę (1,5 szklanki) mąki i zmiksuj do połączenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby wlej odrobinę mleka. Ja nie musiałem, ale w zależności od mąki ciasto może wyjść za gęste. Dodaj posiekaną w kostkę białą czekoladę

Food Square
Kruche rogaliki z budyniem 153

Budyń i kruche ciasto to dla mnie połączenie idealne. Dlatego też powstały te rogaliki. Są pyszne, pachnące wanilią, po prostu idealne dz filiżanką herbaty lub kawy. Koniecznie wypróbujcie. Ciasto kruche: 250g mąki pszennej luksusowej Młynomag 200g mąki krupczatki Młynomag 200 g zimnej margaryny 100 g cukru pudru 2 jajka Budyń: 300 ml mleka 4 łyżki domowego cukru waniliowego 3 żółtka(...)wlewać cieniutkim strumieniem do żółtek, szybko mieszać aby nie powstały grudki. Wstawić ponownie na gaz i cały czas mieszając podgrzewać ok 2 min. do zgęstnienia. Przykryć folia i wystudzić. Ciasto: Obie mąki, cukier i margarynę dokładnie posiekać. Dodać jajka i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę kwaśnej śmietany lub podsypać mąką. Zawinąć w folię i wstawić

Smakołyki Asi
Plecione obwarzanki drożdżowe z marcepanem. 192

Witajcie :) Uwielbiam ciasto drożdżowe bo można z niego tworzyć różne cudeńka na słodko jak i na słono. Mamy weekend i wspólne wypiekanie z dziewczynami, tym razem mamy wieńce, plecionki , chałki. Ja upiekłam obwarzanki z pysznym marcepanem pistacjowym który dostałam od  Sempre . Wyszły pyszne i wszystkim smakowały.Przepis na ciasto drożdżowe znalazłam w książce Siostry Anastazji. Zapraszam :)  Składniki(...)łyżek cukru, 2 łyżek mąki, drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy , roztrzepane jajka, i wyrośnięty rozczyn. Zarobić ciasto, następnie wlać roztopione masło i dalej wyrabiać.Dobrze wyrobione ciasto odchodzi od ręki.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy.Następnie dzielimy na kilka pasków

Sama słodycz i szczypta chili
Cudaczek serowo wisniowy z kremem 2935

Ciasto, które choć pracochłonne to wspaniałe w smaku, spód na gorzkim biszkopcie genueńskim, puszysty maślany krem z  dodatkiem likieru waniliowego, warstwa serowa i wiśniowa, całość zwieńczona jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Efekt wielu kombinacji, smaki idealnie się uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie(...)sito, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodawać stopniowo mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlać rozpuszczone masło i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać do wyłożonej papierem formy piec około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu wystudzić. Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier

Wanilia i Kardamon