ciasto - 162907 przepisów (strona:3282/10861)

Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami 261

pomysł, żeby zrobić czekoladowego drożdżaka. Połączenie truskawek z czekoladą to oczywista oczywistość, zewsząd będziemy atakowani zdjęciami truskawek umazianych czekoladą, że niby to takie wykwintne, i „ąę”. Moje ciasto to podrasowany banał, ale uwierzcie mi smakuje rewelacyjnie, i przede wszystkim idealnie nadaje się do zabrania na plenerowe imprezy. Składniki na średniej wielkości blachę: 300 g mąki pszennej(...)cukru trzcinowego (u mnie dark muscovado) opcjonalnie 20 g ziaren kakao Przygotowanie: Poszłam na łatwiznę i wszystko wrzuciłam do maszyny do pieczenia chleba, odczekałam 2 h i miałam gotowe ciasto. Jeżeli takiej nie macie, to musicie wszystko zrobić ręcznie. W przypadku użycia drożdży suszonych nie ma potrzeby robienia zaczynu= (ciepłe mleko+ cukier+ drożdże)x 20 minut budzenia. Poprostu wyrobić ciasto

greenscarf
Sernik na spodzie kruchym 181

masło miękkie kostka Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę,proszek do pieczenia,błonnik kakaowy,ksylitol, żółtko i masło rozpuszczone ciepłe lecz nie gorące.Mikserem przez chwile mieszam składniki. Ciasto ma konsystencję sypką, takie ma być. Przesypujemy na stolnicę ciasto i zagniatamy,dzielimy na połowę i wkładamy do zamrażalnika na godzinne. Krok 2 Ciasto zamrożone jedna połowę ścieramy od razu(...)teraz druga połowę i tez 2-3 minuty miksujemy. Na końcu dodajemy budyń, dosłownie chwila i mamy gotową masę. Przekładamy masę serową do formy , lejemy na nasz spód z ciasta kruchego.Teraz ścieramy drugą połowę ciasta i mamy gotowe. Wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy godzinę. W razie by się przypalało to przykrywamy folia aluminiową.Po upieczeniu

Różowa kuchnia
SERNIK MARMURKOWY 302

Polewa czekoladowa: ¼ kostki margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao Posypka kokosowa: 4 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru Dodatkowo: kakao do posypania ciasta WYKONANIE 1. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtko i jajko, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. 2. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem(...)mąkę, budyń, kaszę mannę i olejek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek - delikatnie mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy 1 łyżkę kakao. Mieszamy. 3. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao. Wylewamy trochę jasnej masy na środek ciasta, następnie kakaowej i tak na przemian do wyczerpania składników. Patyczkiem do szaszłyków robimy wzorki. Pieczemy

słodki bratek
Skrzydełka a’la KFC + film 362

łyżka soli 1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki suszonego imbiru Ciasto : 3 białka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka Dodatkowo : mąka pszenna do panierowania olej do smażenia Przepis : Z umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy lotki ( ja odcinam same końcówki(...)obtaczamy nimi mięso, po czym wstawiamy je na godzinę do lodówki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko i dodajemy drugą połowę przypraw, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego ( w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub mleka ). W drugiej misce białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy ją z ciastem naleśnikowym za pomocą łyżki. Zamarynowane skrzydełka dokładnie obtaczamy

Smakowite Dania
Serowe paluchy z farszem pizza. 187

Jeżeli wybieracie się na np. piknik to z pewnością będziecie chcieć zabrać ze sobą coś bardzo smacznego, więc ten przepis będzie jak znalazł :-)  Paluchy zrobiłam z ciasta drożdżowego, z mąki wrocławskiej - ta świetnie nadaje się do takich wyrobów. Ostatnimi czasy bardzo polubiłam mąki z Lubelli - nie mają tradycyjnej papierowej torebki (co sprawia że jest szczelniejsza) i mają bardzo poręczne(...)jest dość ciężko ją jeszcze dostać, ale warto naprawdę się rozejrzeć. W całym przepisie jest bardzo dużo sera, całość jest naprawdę bardzo mocno serowa! Polecam :-) Składniki: na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej wrocławskiej Lubella opakowanie drożdży instant 7 g 1 szklanka letniej wody łyżeczka soli Poostałe składniki: 40 dag sera żółtego oregano, pieprz, sól 5 plastrów salami (dużych

Poezja Smaków - blog kulinarny
EKLERY Z KREMEM BUDYNIOWYM 181

Pyszne, domowe eklerki. Szybkie do zrobienia z ciasta parzonego, można przełożyć je kremem budyniowym albo bitą śmietaną. Polecam :) Składniki na ciasto parzone: * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka wody * 125 g masła * 4 jajka * krem budyniowy  (przepis tutaj) Wykonanie: W garnku zagotować wodę z masłem, zmniejszyć ogień. Gdy masło całkowicie się rozpuści wsypać mąkę i energicznie mieszać ciasto(...)utworzy się z niego kula. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie zimne ciasto zmiksować z jajkami. Masę wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciskane ciastka powinny mieć nie więcej niż 10 cm długości i 3 cm szerokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec około 25-30 minut

Zrób to smacznie
Tort Kinder 231

fajnie, ciekawie, dziecięco, słodko, bardzo słodko Klasyczne, wilgotne, pyszne blaty czekoladowe, odrobina konfitury, krem śmietankowy, czekoladowe ganache, słodycze i uwierzcie mi, że więcej do szczęścia nie potrzeba Składniki na ciasto: 340 g mąki pszennej 300 g cukru kryształu 100 g kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka 360 ml maślanki(...)łyżce, ubijając na niskich obrotach miksera. Ubijamy do połączenia. 3 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy (jeśli nie posiadacie 3 form polecam upiec blaty ciasta pojedynczo). Rozkładamy ciasto po równo na 3 formy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczmy około 25 – 30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone. Upieczone odstawiamy

Made By Mom And Son
Tartaletki serowe z matcha 155

Półkruche ciasto i słodka masa serowa z dodatkiem zielonej herbaty matcha to propozycja na słodki poczęstunek. Małe słodkie i niepozorne. Zawsze chętnie do nich wracam gdy mam ochotę na coś słodkiego. Matchę kupicie w sklepie  Kuchnie Świata Składniki: Ciasto na około 15 sztuk 35 dag mąki pszennej 20 dag masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka 4 łyżki(...)łyżki (czubate) mleka w proszku 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka herbaty matcha 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki budyniu śmietankowego Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ciasto: Makę przesypać na stolnicę dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki, po tym czasie rozwałkować na grubość około ½ cm –lekko podsypując

Wanilia i Kardamon
Śniadaniowe bułeczki czosnkowe na mleku 147

formowania kształtu i pieczenia użyłam formy silikonowej na babeczki o trójkątnych kształtach 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej - tortowa, typ 450 + 1-2 łyżki do podsypania podczas wyrabiania - aby ciastu poprawić konsystencję, jeśli zajdzie taka potrzeba + 1 łyżk a do obsypania form y pr zed pieczeniem 1 szkl. ciepłego mleka + 1 łyżka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem 1/4 kostki świeżych(...)minut aż drożdże "ruszą" i zaczną bąblować. Następnie dodać sól, wlać resztę mleka i przygotowane masło czosnkowe. Całość dokładnie wyrobić mikserem - przy użyciu mieszadeł hakowych - na gładkie, elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Jeśli potrzeba, dodać odrobinę mąki więcej. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto ma podwoić swoją objętość

Grunt to przepis!
Bagietka 158

drożdży świeżych Składniki zaczynu dokładnie wymieszać w misce. Miskę zawinąć szczelnie w reklamówkę/folię i zostawić w ciepłym miejscu do fermentacji na 8-12 godzin.  Ciasto właściwe: cały zaczyn 300 g mąki pszennej, typ 550 150 g letniej wody 1 łyżeczka soli 2,2 g drożdży instant lub 7 g drożdży świeżych Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać(...)wyrabiać zbyt długo).  Drożdży nie rozrabiać z płynem, tylko dodać bezpośrednio do innych składników. Zostawić na 15 min. Następnie znowu krótko wyrobić w misce, rozciągając i zakładając ciasto na wierzch (składając kilkakrotnie jak kopertę) Czynność tą powtórzyć jeszcze 2-3 razy. Następnie miskę zawinąć szczelnie folią i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 3–4 godziny. Po wyrośnięciu

Przepisy na domowy ser i chleb
Puszyste rogale maślane. 157

zarówno na śniadanie jak i do popołudniowej kawy. Wspaniale smakują z powidłami , czekoladą , miodem czy po prostu z masłem. Ja zrobiłam je w wersji słodszej , ale można dać do ciasta nieco mniej cukru ,a wówczas będą bardziej wytrawne. Składniki : ( na 32 sztuki ) 2 szklanki letniego mleka 5 dkg drożdży 5 łyżek cukru 1 kg mąki pszennej 4 jajka 120g roztopionego(...)mleko , cukier i 3 łyżki mąki rozetrzeć razem i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 min. Do miski wsypać mąkę , dodać zaczyn drożdżowy , sól , jajka i wyrobić hakami miksera ciasto , wlać masło , olej i nadal wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i gładkie  (ok 3 min )  Przykryć ściereczką i odstawić na 40 - 50 min aż ciasto podwoi swoją objetość

Malinowa Kawiarenka
PIEROGI Z MIĘSEM 144

Często więc na moim stole goszczą potrawy, które przenoszą mnie w te błogie lata. Takie cudne właściwości mają też te pierogi z mięsem. Delikatne, aksamitne, rozpływające się w ustach ciasto i delikatnie pikantny farsz. To lubię!   Składniki: 1/2 kg mąki sól 3 łyżki oleju gorąca woda- tyle ile weżmie ciasto- ok szklanki farsz: po 20 dag mięsa: wieprzowiny(...)litry bulionu warzywnego 1 marchew 1 pietruszka liście laurowe ziele ang pieprz czarny ziarenka 1 bułka dodatkowo: olej do smażenia 2 cebule Wykonanie: *Do mąki dodać sól, olej, wyrabiać ciasto dolewając wodę.Zagniatamy elastyczne ciasto. *Do bulionu dodajemy warzywa i przyprawy: ziele , liść pieprz, wkładamy mięso. Gotujemy ok godziny. *Cebulę drobno siekamy szklimy na oleju. Połowę cebuli weźmiemy do farszu

Z Majeczką w kuchni
Tatarskie pierogi z wolowina czyli Niedzielne Mielenie odc.35 196

jagnięcinę zastąpiłam wołowiną). Ja tam nie wiem ale mogą zagościć na moim stole na dłużej gdyż są przepyszne szczególnie w buraczanym towarzystwie!!! Tatarskie pierogi z wolowina ciasto: 250 ml zimnej wody 1 roztrzepane jajko po 1/2 łyżki cukru i oleju 1/2 łyżeczki soli 500 g mąki pszennej nadzienie: 200 g mielonej wołowiny 1 cebulka dymka, posiekana 1 łyżka śmietany(...)olej do smażenia Do miski wlewamy wodę, dodajemy jajko, cukier, sól i olej. Zagniatamy ciasto dosypując po trosze mąkę. Zagniecione ciasto chowamy do lodówki na 30 minut. Mięso mieszamy w misce z cebulą, śmietaną i solą oraz pieprzem. Ciasto i farsz dzielimy na 6 części. na stolnicy rozwałkowujemy każdy kawałek ciasta na kółko o średnicy ok 20 cm.Układamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
domowe kruche ciasteczka z orzechami a la kruszynki 192

cukru pudru 25 ml letniej wody 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C, aż się zarumienią. (Z podanych składników wyszło mi ok. 16 szt.) składniki na wierzch

Domowy Smak Jedzenia
Szybka i łatwa babka waniliowa z rodzynkami 215

szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki rodzynek sułtańskich 1 szklanka cukru 3 jajka klasy M Przygotowanie Najpierw rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do przestudzenia (do ciasta potrzebna jest lekko ciepły, a nie gorący tłuszcz). Do jednej miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Następnie dodajemy rodzynki, mieszamy. Na koniec wsypujemy szklankę(...)jednolitej masy. Po czym dodajemy ciepłą (nie gorącą!) rozpuszczoną margarynę. Całość dokładnie mieszamy łyżką, do połączenia. Następnie płynne składniki przelewamy powoli do suchych i wszystko mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką keksówki. Następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy 40-45 minut do tzw. suchego patyczka

Słodkie okruszki