ciasto - 162258 przepisów (strona:3277/10818)

Ciasto jabłkowo - żurawinowe 185

trakcie robienia wypieków. I taki żurawinowy wypiek postanowiłam zrobić tym razem. Z internetowych czeluści (niestety nie pamiętam, jaka to była strona, za co żałuję i obiecuję poprawę) wydobyłam "Jabłkowe ciasto Sally Schmidt". Jakie? Hmm... korzenne, z nutami cynamonu, imbiru, kardamonu i uwaga: gałki muszkatołowej! Przykryte jabłkami, tudzież żurawiną. Smużka zapachów roztaczających się podczas pieczenia tego ciasta, zaprasza do wspólnego siedzenia(...)przy stole, rozmów i wspomnień. Jedno z tych wypieków, które scalają rodziny, przyjaciół, ludzi:) Ot tak. Ciasto jabłkowo - żurawinowe fot. Izabela Magdalena 85 g masła 3/4 szklanki cukru 1 jajo 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypta kardamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki mleka

Kuchnia smaków
Ciasto czekoladowe (chocolate cake) 119

majówkowy piknik, na spotkanie po latach, do "przelotowej" kawy u znajomych, na spotkania rodzinne i "coś" na ząb przy dobrej książce lub filmie, który musi skończyć się happy endem - ciasto zrobiłam. Delikatne, lekkie, niebiańskie, pyszne, czekoladowe, rozpływające się w ustach..... W oddali usłyszycie westchnienie rozkoszy.... Ci, co przeszli na baardzo zdrowy tryb życia (czyt: dieta) niech przymkną na chwilę oczy(...)odpuszczą sobie ten jeden króciutki moment zapomnienia.... Nie grozi Wam nic, oprócz poprawy humoru - wszak czekolada czyni szczęśliwym. Poziom magnezu wzrośnie - bowiem ciasto robi się na gorzkiej czekoladzie. A po takim deserze, to i sił witalnych Wam przybędzie.... i poziom twórczej kreatywności poszybuje w górę! Nie pozostaje Wam nic innego, jak po prostu ten niebiańsko pyszny deser zrobić! Ciasto czekoladowe

Kuchnia smaków
Pizza Agnieszki 153

tego możecie podać sałatkę, koreczki, a w wersji dla najmłodszych kolorowe kanapki i również sałateczki. Od Agi R. - filolożki, która robi najlepsze rogale pod słońcem, dostałam przepis na ciasto do pizzy. Ciasto z przepisu wychodzi na dwie duże blaszki od piekarnika.  Uwaga! Uzbroić się musicie w wysoki garnuszek lub miseczkę, bo w czasie wzrostu, ciasto osiąga ogromne rozmiary ;) Pizza(...)jajka 1 łyżkę cukru 0,5 szklanki oleju Do całości dodać wyrośnięte drożdże i wszystko wymieszać.  Odstawić do urośnięcia w ciepłe miejsce.  Po ok 30 - 40 minutach, ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na blaszce posmarowanej olejem.  Ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami, wrzucamy wg upodobań: - pieczarki,  - pomidory,  - szynkę,  - oliwki,  - wcześniej usmażone

Kuchnia smaków
Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie. 138

Masz ochotę na coś słodkiego? Zastanawiasz się czy to zdrowe? Odmawiasz sobie, bo to zbędne kalorie? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Ciebie. Ciasto a’la szarlotka, bez dodatku masła, jajek, mleka, czy to możliwe? Tak. Robiłam kilka wersji, Jedna wylądowała w koszu, druga zjadliwa, ale się rozpadała… Ta jest taka jaka powinna być. Skład bardzo prosty(...)jabłka! Możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników. Ja posypuję minimalnie cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka to nie jest to konieczne. Pamiętaj, słodkie przepisy nie muszą być kaloryczne, niezdrowe i zakazane… Na taką niedzielę zimową – polecam Wam właśnie kawałek tego ciacha. Ciasto

Apetyt na Zielone
Chlebek-focaccia z suszonymi pomidorami i papryką (Pane-focaccia con pomodori secchi e peperoni) 141

oregano. W środek wlewamy drożdże, całość zagniatamy. Dodajemy ricottę i 1 łyżeczkę soli miałkiej. Na koniec do ciasta dodajemy pokrojone pomidory i paprykę. Ciasto dokładnie wyrabiamy ok. 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 2 godziny. Formę do pieczenia (średnica(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką i na nowo odstawiamy na 30 minut. Wierzch ciasta smarujemy 1 łyżką oleju z oliwek i obsypujemy 1 łyżeczką soli gruboziarnistej, suszonym oregano i rozmarynem. Ciasto pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Ciasteczko pocieszenia dla podłego blogera kulinarnego 191

wiecznie żywe" wartości... Nic to, zjem sobie ciasteczko na pocieszenie :)  Dawka słodyczy na podły humor to zawsze skuteczne lekarstwo :) Składniki na 1 blachę ciasteczek: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 słoik domowego dżemu z czarnej porzeczki - musi być gęsty, mięsisty, odparowany 1 jajko - roztrzepane do posmarowania po wierzchu przed pieczeniem Z ciasta francuskiego powykrajać kieliszkiem małe koła. Połowę(...)nich zostawić tak jak są. Drugą połowę ponacinać podłużnie w kilku miejscach nożem, ale tak, aby nie dociąć do brzegów.  Na mini-blaty z ciasta wyłożyć po połowie łyżeczki gęstego dżemu. Przykryć ponacinanymi okręgami. Zacisnąć nadzienie między płatami ciasta za pomocą widelca, tworząc charakterystyczny rant.  Tak uformowane ciasteczka poukładać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować

Grunt to przepis!
Ciasteczka "Kocie łakocie" 99

składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło powinno być lekko twarde.  Jajka miksujemy z cukrem pudrem,  dodajemy masło i szczyptę soli.  Po wymieszaniu dodajemy przesiana mąkę. Zagniatamy ciastoCiasto rozwałkowujemy wałkiem,  a następnie ciasto i wałek z wzorkiem obsypujemy mąką, aby uniknąć przyklejenia się ciasta do wałka. Należy odcisnąć wzorki, dociskając oburącz wałek. Ciasteczka wycinamy foremką(...)odstawiamy w chłodne miejsce.  Ciasteczka wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (ok. 200 stopni). Pieczemy ok. 8 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta. Smacznego

Pyszności Słodkości
cukier różany 173

moździerzu lub blenderze i rozcieramy. Dodajemy cukier i dokładnie rozcieramy i mieszamy łyżką. Rozkładamy cukier na papierze do pieczenia do obeschnięcia. Przekładamy do słoiczka. Gotowy używamy np. do dekoracji ciast, jako posypka do deserów

Domowy Smak Jedzenia
wytrawne gofry z serem i szynką 155

pieczenia i mieszamy do połączenia się. Następnie dodajemy masło oraz paprykę, szynkę, ser żółty, szczypiorek i mieszamy. Na koniec w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Pieczemy partiami gofry na złoty kolor. Podajemy na ciepło np. z ketchupem lub ulubionym sosem

Domowy Smak Jedzenia
Tort komunijny 125

rodzaj deseru wyglądał naprawdę wyjątkowo. I nie trzeba w tym celu wcale udawać się do cukierni. Przy odrobinie talentu można samemu zarówno upiec, jak i udekorować to odświętne ciasto. Tort komunijny z pewnością będzie ozdobą każdego stołu. Pięknie przystrojony stanie na honorowym miejscu, a goście nie będą mogli oprzeć się pokusie jego skosztowania. Smak tortu jest równie ważny(...)soku z cytryny Dodatkowo 800 g masy cukrowej białej 250 g masy cukrowej zielonej 200 g masy cukrowej fioletowej 150 g masy cukrowej zielonej klej spożywczy złoty pyłek do ciast Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy

Wędrówki po kuchni
Jogurtowiec na zimno z malinami 319

Pyszne, lekkie, orzeźwiające ciasto, które zasmakuje każdemu :) Pięknie prezentuje się na stole, jeszcze lepiej smakuje. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale zadowoli każdego wielbiciela ciast na zimno, owoców i galaretki :) Was chyba nie muszę długo przekonywać do jego zrobienia? :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu(...)ubić na sztywno, odłożyć. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę, chwilę miksować i dodać ubitą wcześniej śmietanę. Połączyć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Masę jogurtową wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić, tężejące wylać na masę jogurtową. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Precle 149

Pół kruche pół drożdżowe precle z makiem, sezamem lub dowolnym dodatkiem. Ciasto jest proste do zrobienia, natomiast najwięcej czasu zajmuje rolowanie i formowanie precelków. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 30 g drożdży 2 łyżki śmietany 18% 250 g mąki 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczka soli 120 g masła 2 żółtka białko do posmarowania precli mak, sezam(...)Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z śmietaną. Wymieszać ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodać masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Następnie dodać śmietaną z drożdżami i żółtka i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, jeśli jest zbyt kruche dodać odrobinę śmietany. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Odrywać od ciasta małe porcje, uformować długie cienkie

Mama Gotuje
Waniliowe ciasto z truskawkami - (kubeczkowe) 374

Sezon truskawkowy już się rozpoczął  ... a więc i wypieki z truskawkami goszczą w wielu domach. U mnie na początek tegorocznych truskawkowych ciast takie proste , mocno waniliowe , wilgotne i szybkie w wykonaniu . Składniki : Foremka  18x25 cm   2 kubeczki serka danio waniliowego  po 150g każdy ( ja użyłam w zastępstwie serków tutti z Biedronki ) 2 kubeczki cukru(...)misce wbijamy jajka , wsypujemy cukier i całość mieszamy na jednolita masę rózga lub łopatką . Wlewamy olej  , znów mieszamy. Dosypujemy pozostałe składniki  i łączymy całość .  Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy .  Truskawki oczyszczamy , duże kroimy na mniejsze kawałki . Mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy je na ciastoCiasto pieczemy ok 50 min (do godziny

Malinowa Kawiarenka
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem 169

łyżka oleju 25 g drożdży dodatkowo garść słonecznika do posypania chleba Wykonanie: Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, sól, słonecznik, dolewamy wodę, olej i dodajemy rozkruszone drożdże.  Ciasto wyrabiamy mikserem (dwoma hakami), przez 3 minuty. Powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję, ale będzie bardzo kleiste. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut, w ciepłe miejsce(...)wyrośnięci. Dla mnie ciepłe miejsce (w chłodne dni), to wyłączony piekarnik, który nagrzałam do temperatury 45 - 50 stopni. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy- keksówki. Idealna do tego chleba jest forma o wymiarach 7 cm x 11 cm x 36 cm.   Wierzch chleba posypujemy garścią słonecznika. Chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Smak mojego domu
Kinder Country 418

tych dużych i tych małych mam dziś ciasto Kinder Country. Warte wypróbowania! Pyszne, słodkie i mega kaloryczne. Kinder Country Składniki: 250 g herbatników, 3 szklanki płatków prażonej pszenicy, szklanka płatków kukurydzianych, szklanka płatków czekoladowe kulki, 250 g mascarpone, 660 ml kremówki (śmietana 30%), 150 g serka naturalnego, 3/4 szklanki cukru pudru, tabliczka białej czekolady, tabliczka gorzkiej czekolady, Wykonanie: Ciasto(...)gorzką oraz serek naturalny. Całość dokładnie miksujemy i dodajemy 1 szklankę płatków prażonej pszenicy oraz garść szklanki płatków czekoladowe kulki. Masę mieszamy łyżką i nakładamy na drugą warstwę herbatników. Ciasto posypujemy pozostałymi płatkami prażonej pszenicy oraz czekoladowymi kulkami. Kinder Country wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc przed podaniem. Zachęcam do wypróbowania innych moich słodkości np: Ciasto Bounty , Czarny

paapilotkaa

Proponowane wyszukiwania