rozgotować. Ugotowaną cukinie przekładamy do wyprażonych słoiczków, zalewamy sokiem. Zakręcamy słoiczki. Wstawiamy do garnka z wodą (dno wyścielone ściereczką) i zagotowujemy. Taką cukinię używamy jako dodatek np. do ciast, deserów zamiast ananasa Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniajuż pyszny. Płatki owsiane można zastąpić gotową mąką owsianą. Ja tam nigdy nie kupuję, tylko robię sama. Wychodzi taniej. Dodatek mąki pszennej u mnie nastąpił na samym końcu, bo ciasto okazało się za rzadkie. Myślę, że z powodu dżemu, który był jeszcze dość rzadki. Nawet jeśli będziesz mieć gęsty dżem, nie rezygnuj z niej, bo lepiej spaja całość. Placuszki świetnie(...)trochę rozdrobnił. Wymieszaj z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, potem dodaj połowę ugotowanej kaszy. Zmiksuj do gładkości. Żółtka oddziel od białek. Dodaj żółtka wraz z serkiem homogenizowanym do ciasta. Zmiksuj do połączenia w jednolitą całość. Przełóż wszystko do miski. Daktyle pokrój dość drobno. Dodaj do ciasta wraz z suszoną żurawiną i resztą kaszy. Wymieszaj porządnie łyżką. Dołóż
Anioszek w kuchniszklanki ciepłej wody, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia na 15 min. 1 łyżkę soli, 3 łyżki oliwy, mąkę, resztę wody i rozczyn zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5h Ciasto wyjmujemy, uderzamy pięścią w środek i jeszcze chwilkę zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia(...)czasie ciasto smarujemy oliwą, nakłuwamy widelcem, wtykamy pomidorki, oliwki i świeży tymianek. Posypujemy na wierzchu 1 łyżeczką soli. Pieczemy w 200 stopniach ok 25 min do zrumienienia. Podajemy z oliwą. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/focaccia/ BosowKuchni Zapisz Artykuł Focaccia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuciasto zaskoczyło mnie swoim smakiem i to do takiego stopnia, że miałam ochotę zjeść całą blachę na raz, ale dzięki temu, że ciasto zawiera dużo błonnika i zdrowego tłuszczu z mleka kokosowego, w przeciwieństwie do innych niezdrowych słodyczy daje uczucie sytości na długo i nie da się go zjeść całego (podobno:) Idealne połączenie mleka kokosowego i gorzkiej czekolady(...)wszystko na cieniutkim migdałowym cieście, po prostu przepyszne :) koniecznie wypróbujcie :) Składniki (na kwadratową blachę *połowa tradycyjnej): Na spód: szklanka mąki migdałowej lub zmielonych płatków owsianych lub innej ulubionej mąki 1/4 szklanka mąki kokosowej lub wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 1/4 szklanki oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej może być masło klarowane) Krem
zdrowa vege kuchniaoczywiście świeżymi owocami lub konfiturą. Pancakes doskonale sprawdzą się w porze śniadaniowej, na kolację lub jako przekąska między posiłkami. Pancakes nabierają puszystości dzięki maślance, sodzie i pozostawieniu rozmieszanego ciasta na około 2 godziny by zaczęło pracować. Składniki: (na około 16 sztuk o średnicy 18 cm) 3 szklanki mąki pszennej 3 szklanki maślanki 3 jajka (L) 70 g masła (roztopić(...)Następnie dodać roztrzepane z miodem jajka i maślankę, wymieszać wszystko do połączenia się składników. Pod koniec dodać roztopione, wystudzone masło i dokładnie połączyć z powstałą masą. Naczynie z rozrobionym ciastem naleśnikowym przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej 2 godziny, aby ciasto zaczęło pracować. Ciasto powiększa o około 1/3 swoją objętość, więc w naczyniu powinno być na to miejsce. Pancaks
Kuchcik gotujeSernik to jedno z moich ulubionych ciast, tym razem upiekłam czekoladowo - waniliowy, taki jak lubię. Pyszny, pachnący i kremowy na spodzie z ciastek owsianych. Sernik śmiało może poleżeć w lodowce nawet kilka dni lub możemy go zamrozić, w kawałkach o ile nam jeszcze zostanie(...)folią aluminiową, na to rozkładamy ciastka i wylewamy pierwszą kakaową masę, na to masa serowa capuccino i waniliowa. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 *C, przez godzinę. Ciasto w mniejszej temperaturze się nie spiecze a upiecze. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach, następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin aż całkowicie stężeje. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy
Kulinarne Fantazje Mariolitaka piękna pogoda za oknem a jest ochota na pyszne ciasto polecam Stefanię :) Gotowe ciasto dosłownie w 30 minut! Odkąd pamiętam zawsze obwiałam się efektu końcowego przy robieniu tego ciasta, zawsze miałam problemy z polewa. Wiem niby taka banalna sprawa a nie dawałam sobie z nią rady. Nie będę opisywać moich porażek bo tego byłoby za dużo :) Wiem(...)powoli rozpuszczam je. Następnie wrzucam cukier i czekam aż się rozpuści i na sam koniec kakao. I polewa gotowa. PAMIĘTAJ, NIE GOTUJ POLEWY!!! Gotową polewę wylewam na ciasto i posypuję wiórkami kokosowymi. Mam nadzieję, że ciasto przypadnie Ci do gustu :) Życzę smacznego
Kuchnia VikiJuż Wam pisałam, że lubię te ciasto i jest ono uniwersalne. Była już cukinia ( klik ), fasolka ( klik ) i kiełbaski z mozzarellą ( klik )... Takie parówki są rewelacyjne i świetnie komponują się z ulubionym sosem. 6-7 parówek (dobrej jakości) Ciasto: 1 jajko 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą) 2-3 łyżki prażonej cebulki(...)około 1/3 łyżeczki) Dodatkowo: mąka do obtaczania olej do głębokiego smażenia Jajko zmiksować z mlekiem i mąką. Dodać sól i prażoną cebulkę. W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem. Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i wymieszać. Parówki (dla wygody smażenia można przekroić na pół) obtoczyć w mące i następnie dokładnie pokryć ciastem
Di gotujePonieważ w tym roku borówki amerykańskie nad wyraz obrodziły to szkoda mi było, żeby się zepsuły lub opadły postanowiłam znaleźć na necie jakiś przepis na ciasto z borówkami. Szperając znalazłam bloga " Smakołyki Bereniki" ( polecam wszystkim serdecznie). Tym bardziej mnie zainteresowało ponieważ ciasto jest bez tłuszczu i jest mega proste do zrobienia. Więc zapożyczyłam przepis i wypróbowałam. Efekt widać na zdjęciu(...)krótko miksuję. Przesiewam mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia do miski i miksuję. Borówki myje, osuszam i oprószam mąką. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i teraz układam 1/3 ciasta i 1/3 borówek i znowu 1-3 ciasta i 1/3 borówek teraz reszta ciasta i na wierzch borówki. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę 50 minut
Tanio smacznie i prostoniej dołek. Do dołka w mące dodać jogurt, roztrzepane jajko, kminek, zioła suszone, roztopiony smalec. Na koniec dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie zagnieść i wyrobić jak każde drożdżowe ciasto. Musi być gładkie i sprężyste. Miskę lekko natrzeć oliwą z oliwek i dodać wyrobione ciasto, pzykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie to jeszcze raz lekko ugnieść i zwinąć(...)rulon. Pociąć ciasto na 8 równych kawałków. Uformować kulę i lekko spłaszczyć za pomocą wałka na okrągłe placuszki. Posmarować jogurtem i obsypać makiem. Przykryć i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 12-15 minut. Bułeczki muszą lekko urosnąć i nabrać rumieńców. Po wyjęciu z piekarnika rozłożyć bułki na raszkach, żeby odparowały
Kuchnia Pokoleńręce dzierżąc w dzieży, Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta. Gdy wedle doświadczenia niechybnych probieży, Nazajutrz ugniot miary właściwej dorasta, Pierzyną ciepłą kryje pulchne ciało ciasta, Kędy cierpliwie pory wypieku doleży. I uklepawszy w płaskie półkule miąższ miękki W gorący piec je wsuwa na długiej kociubie, Skąd roztaczając zapach kuszący i miły Wychodzą wnet pożywne, razowe(...)dyni, sezamu i otrębów orkiszowych. Wlewamy rozczyn, maślankę i cieplą wodę (w oryginale było, aby wodę dodawać porcjami, ja dałam od razu całość). Włączamy mikser z hakiem i wyrabiamy ciasto ok. 10 minut. Następnie wlewamy oliwę i ponownie wyrabiamy do połączenia składników. Gdy ciasto dobrze odchodzi od misy (już do niej nie przywiera, ale konsystencję ma dość luźną) formujemy
mojewypiekiinietylkoSkładniki: ciasto: 2 szklanki mleka spożywczego 2% 2 szklanki mąki orkiszowej 1 jajko 1 łyżka cukru szczypta soli 1 łyżka oleju 1/2 szklanki wody gazowanej 1 kostka twarogu chudego 1 serek homogenizowany waniliowy 1 duży banan 1 mały jogurt naturalny owoce sezonowe (u mnie borówki) Sposób przygotowania: ciasto: Mleko przelać do pojemnika, wsypać mąkę i wymieszać(...)mikserem na niskich obrotach. Dodajemy jajko i nadal miksujemy. Następnie dodajemy sól, cukier, wodę gazowaną i na koniec olej. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Jeśli ciasto będzie za gęste to możemy dodać wody gazowanej a gdy rzadkie mąki. Porcję ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron. Tą czynność wykonujemy do skończenia się ciasta. Twaróg mieszamy
Prosto i Smacznie z Anetąostudzony wymieszać z kostką sera feta, wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić pieprzem świeżo mielonym . Rozczyn połączyć z mąką w misce, dodać jajko, sól i olej, wszystko wyrobić, można mieszać łyżką, ciasto musi się zagnieść w kulkę więc można regulować sobie mąką, podsypywać, tak by w efekcie powstała kulka. Ciasto rozwałkować mniej więcej na prostokąt pomagając sobie mąką , rozłożyć na nim farsz(...)zwinąć jak roladę. Nóż dotykać do mąki, by ciasto się ładnie kroiło, pokroić powstałą roladę w krążki 1-2 centymetrowe, układać na blaszce, poziomo, smarować po wierzchu rozbełtanym żółtkiem, piec najwyżej 30 minut, do zrumienienia. Przechowując w misce szczelnie zakrytej zachowują długo świeżość. Smacznego
kgwjanczewoskładniki na ciasto naleśnikowe (na ok. 10 szt.): 135 g mąki orkiszowej 3 jajka 120 ml mleka 2 łyżki oleju 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowe cisto odstawiamy na. 30 min. Po tym czasie smażymy naleśniki na rozgrzanej, suchej patelni. składniki na farsz: 4 ugotowane ziemniaki, wystudzone 250 g białego sera 1 cebula 4 ząbki czosnku
Domowy Smak Jedzenia