ciepło z lodami i bitą śmietaną, kiedy nie możemy podać jej od razu po upieczeniu wystarczy podgrzać w mikrofali przez kilkadziesiąt sekund. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto kruche: 450 g mąki 300 g masła 150 g cukru pudru 6 żółtek skórka otarta z cytryny na nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek sok z cytryny 2 łyżki cukru(...)łyżeczki cynamonu 2 opakowania galaretki cytrynowej dodatkowo: lody śmietankowe lub waniliowe bita śmietana Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną połowę ciasta rozłożyć na dnie blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i podpiec w 200*C przez około 15 minut. Drugą część ciasta wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBułeczki drożdżowe z malinami Składniki: Rozczyn: mąka - 2 łyżki mleko - 4 łyżki drożdże - 14 g Ciasto: mąka pszenna - 2 szkl i 1 łyżka mleko - 3/4 szkl cukier - 3 łyżki jajko - 1 szt żółtko - 1 szt sól-szczypta masło - 60 g Kruszonka: cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło - 60 g mąka pszenna - 0,5 szkl Dodatkowo: maliny jajko(...)lekko podgrzać, dodać cukier wymieszać. Rozczyn: Do miski pokruszyć drożdże, dodać ze 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie rozetrzeć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto: Do pozostałego mleka dodać żółtko i całe jajko, wymieszać. Masło przełożyć do rondla rozpuścić, ostudzić. Do miski wysypać mąkę, zrobić dołek, dodać rozczyn, mleko z jajkami i rozpuszczone
Kuchnia Danusikurczaka. Dodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie, któremu nikt się nie oprze. Kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt(...)się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek kremowy – 125 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka
Ostra na SłodkoDzisiejsze ciasto ze śliwkami to klasyczne ciasto ucierane, które świetnie nada się jako baza pod placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez trudu utrzyma sporą warstwę truskawek, malin czy jabłek. Moja wersja ze śliwkami wyszła na tyle dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam się(...)kruszonkę owsianą, taką jak w przepisie na jagodowe crumble . Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego domowa skórka pomarańczowa lub 1 pomarańcza Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki
Ciastkozercypołączeniu z dowolnymi owocami, konfiturami lub miodem stworzą przepyszne danie, któremu nie spo sób się oprzeć . Najlepsze Racuchy Drożdżowe - Składniki: 500 g luksusowej mąki pszennej Lubella - "idealnej do ciast drożdżowych" 30 g świeżych drożdży 1,5 szklanki mleka 4 czubate łyżki cukru łyżka miękkiego masła szczypta soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia Najlepsze Racuchy Drożdżowe - Sposób przygotowania: Mąkę(...)Drożdże rozpuszczamy w ok. 1/3 szklanki letniego mleka z dodatkiem ok. łyżki cukru i łyżki mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Star aj my się nie dosypywać mąki, ponieważ placuszki stracą puszystość
Słodka Stronakurczaka. Dodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie, któremu nikt się nie oprze. Kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt(...)się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek kremowy – 125 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka
Ostra na SłodkoDziś na śniadanie zajadaliśmy pyszny, miękki i pulchny chlebek z mąki chlebowej. Idealne do jajecznicy czy kanapki z wędliną :) Z powodzeniem z takiego ciasta można też upiec bułeczki. Do upieczenia chlebka użyłam formy do pieczenia od firmy Papilart . Składniki: * około 350 g mąki chlebowej brązowej * około(...)było ani za zimne ani za gorące). Do mleka dosypać drożdże i cukier i wymieszać. Obie mąki wymieszać z solą, wlać mleko i roztopione, przestudzone masło. Wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie zajęło to około 40 minut). Po tym czasie drożdżowe ciasto wylać na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie części
Zrób to smacznieWszystkie składniki wymieszać i zagniatać przez kilka minut do momentu gdy samo będzie odchodzić od ręki. Ponownie przykryć miskę ściereczką i odstawić na ok 40 minut do wyrośnięcia ciasta. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować do rozmiaru blachy. Blachę należy wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim ciasto i dokładnie wysypać je bułką tartą. Śliwki myjemy, osuszamy. Dzielimy na pół(...)wydłubujemy pestki. Każdą połówkę nakrawamy w kosteczkę. Śliwki ułożyć ciasno skórką do góry. Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Połową posypać śliwki na cieście. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 35 minut. Po wyłączeniu grzałki posypać ciasto pozostałą częścią cukru i zostawiać jeszcze przez chwile w nagrzanym piekarniku. Jak to drożdżówka, najlepiej
MarciochaKucharzywykorzystać był gulasz wyraźnie przyprawiony. Nie robiłam dużych modyfikacji, bo w tej formie mi smakował. Ale, żeby nie było, aż tak nudno, to podałam ten gulasz w gniazdkach z ciasta francuskiego. Całość posypałam posiekaną natką pietruszki. Powiem Wam szczerze, że najadłam się do syta takimi gniazdkami. Wbrew pozorom ciasto francuskie z dodatkami jest nawet sycące. Danie wypróbowałam w ramach zabawy(...)kulinarnej na szybkie i sprytne gotowanie z firmą Pamapol . Polecam serdecznie! GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z GULASZEM. Składniki na 8 sztuk: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 1 słoik gulaszu wyraźnie przyprawionego 1 żółtko posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzania: Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć okrągłą foremką koła o średnicy około 8 - 9 cm. W połowie kółek zrobić mniejsze kółko
Zakątek rozkoszy kulinarnychJednak ta pora roku ma kilka pozytywów, a największym z nich są pyszne, najlepsze, moje naj, najulubieńsze jabłka. A jak jabłka, to musi być szarlotka! Składniki: (na blaszkę 35x45cm) CIASTO: 500g mąki pszennej tortowej 350g zimnego masła 4 żółtka 150g cukru pudru szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 1/2 kg jabłek 500g cukru (więcej lub mniej - w razie potrzeby) 1/2 szklanki(...)bułki tartej 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: CIASTO: Masło podzielić na małe kawałki. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, masło, sól i żółtka - całość przesiekać nożem. Następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na wielkość blaszki (którą należy wcześniej wysmarować masłem
Cakes By KejtPrzepyszne ciasto, powiem więcej, nie pamiętam kiedy jadłam tak dobry sernik ;) Idealne kruche ciasto i gęsta masa sernikowa a do tego mnóstwo świeżych, sezonowych owoców... Brzmi pysznie, prawda? ;) Jestem pewna, że smak tego sernika zachwyci Was równie mocno jak i mnie. Polecam! :) Składniki na ciasto: 175 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)miękkiego masła 75 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Masło posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, aż zacznie przypominać kruszonkę. Przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do formy o średnicy 23 cm, uprzedni wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Dociskając, wylepić dno tortownicy. Podpiec
Domowa cukiernia Ewyminut w ciepłe miejsce. 3 pozostałe szklanki mąki przesiewamy i odsypujemy 1 do drugiej miski. Do 2 szklanek mąki dodajemy sól i pracujący rozczyn. Po czym wyrabiamy ciasto. Kiedy powstanie kleista zawiesina wlewamy oliwę i mieszając po 2 minutach wsypujemy resztę mąki i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Może się ono delikatnie lepić do rąk. Gotowe ciasto na bułki przekładamy(...)oprószonej mąką miski i przykrywamy ją natłuszczoną folią. Ciasto zostawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. ( W tym momencie możemy przejść do przygotowania mięsa i krojenia innych składników ) Kiedy ciasto już będzie odpowiednie, wyrabiamy je ponownie 2 minuty i dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka formujemy placki o średnicy ok. 13 cm i grubości 1 cm. Układamy
Parowar Facetażółtko rozbełtane z 1 łyżką wody, do posmarowania sezam, mak i inne ulubione ziarna do posypania Mąkę mieszamy z drożdżami, następnie dodajemy resztę składnik i wodę i wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Formujemy kulę i przekładamy je do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(...)ciasto wyrośnie Pani Dorota zaleca podzielić ciasto na 10 równych kawałków, ja skłaniałabym się jednak ku 5-6 większym bajglom. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę i w środku każdej robimy otwór. Okręcamy ciasto na jednym palcu, a gdy dziura się rozszerzy - dwoma. Bajgle kładziemy na oprószonej mąką blaszce i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut
Cooking MonsterDziś na śniadanie zajadaliśmy pyszny, miękki i pulchny chlebek z mąki chlebowej. Idealne do jajecznicy czy kanapki z wędliną :) Z powodzeniem z takiego ciasta można też upiec bułeczki. Do upieczenia chlebka użyłam formy do pieczenia od firmy Papilart . Składniki: * około 350 g mąki chlebowej brązowej * około(...)było ani za zimne ani za gorące). Do mleka dosypać drożdże i cukier i wymieszać. Obie mąki wymieszać z solą, wlać mleko i roztopione, przestudzone masło. Wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie zajęło to około 40 minut). Po tym czasie drożdżowe ciasto wylać na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie części
Zrób to smacznieprzygotowania: Do pół szklanki letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i ok. łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto (najlepiej w food-procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta ponieważ będzie ono dość luźne). Wyrobione ciasto odstawia my na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie(...)ciasto dzielimy na ok. 12 części i formujemy z nich kule . N astępnie dłońmi "wałkujemy" je tworząc wałeczki ciasta takiej długości, aby można j e było następnie przewiązać tworząc "supełek". Bułeczki przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia (w dość dużych odstępach) i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne ok. 45 minut. Tuż przed włożeniem b ułeczek do piekarnika delikatnie
Słodka Strona