łyżeczki cynamonu 70 g cukru trzcinowego Dodatkowo: 1 jajko odrobina mleka cukier perłowy Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę z cukrem, drożdżami i cynamonem. Dodajemy mleko, roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie gładkie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotowujemy nadzienie. W małym rondelku roztapiamy masło(...)zestawiamy z ognia, dodajemy cukier i cynamon. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, przez chwilę ponownie wyrabiamy, następnie wałkujemy tak aby powstał duży prostokąt. Smarujemy go przygotowanym nadzieniem cynamonowym i składamy "na trzy" i ponownie wałkujemy. Radełkiem wycinamy paski ciasta, które następnie zawijamy wokół własnej osi i zaplatamy supełek. Tak uformowane bułeczki wkładamy
Smakowity Blog Kulinarnysoli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i na najmniejszych obrotach miksera wmieszać do ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze ok. 170ºC 40 minut (lub dłużej, do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika(...)rączkami, ale jeśli pieczemy sporadycznie poradzimy sobie inaczej. Najlepiej kroić biszkopt dopiero następnego dnia, bo z ciepłego będą robiły się takie małe wałeczki i kulki. Ja najpierw delikatnie nacinam ciasto nożem a potem wkładam do środka nitkę i ciągnę za 2 końce, co powoduje ładne przecięcie ciasta. Jeśli mamy długi ząbkowany nóż też powinien się nadać
W kuchni bez szafeklubi. Dzisiaj pieczarki i boczek w otoczce żółtego sera jednak świetnie komponują się również warzywne wersje, które polecamy. Calzone - pieróg z serem, boczkiem i pieczarkami SKŁADNIKI : ciasto : 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 3 dag świeżych drożdży 200 ml mleka 1 żółtko 6 g masła 3 łyżki oliwy lub oleju farsz(...)pieczarek 400 g boczku surowego 250 g sera mozzarella w bloku 2 łyżki masła dodatkowo : jajkodo posmarowania ketchup do podania PRZYGOTOWANIE : Ciasto: Przygotowujemy zaczyn, do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukier - odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnice wsypujemy mąkę, dodaje sól i mieszamy, dodajemy masło oraz żółtko, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto dodając oliwę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: ciasto: 500g mąki tortowej 1 kostka margaryny 250ml gęstej śmietany 1 cukier waniliowy krem: 500ml śmietany kremówki 2 śmietan - fixy 1 łyżka cukru pudru Sposób przygotowania: ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki i dokładnie siekamy. Stopniowo dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy na ok. 1h do lodówki. Po wyjęciu wałkujemy(...)ciasto i kroimy na 2-3cm paski, które nawijamy na metalowe rurki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15-20 minut na złoty kolor. krem: Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan - fixy i ubijamy jeszcze ok. 2-3 minut. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki: Ciasto Kruche: 1,5 szklanki mąki 1-2 jaja 1 cukier wanilinowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kostki masła (125g) 1/4 szklanki cukru pudru jeśli lubimy słodkie dodajmy 0,5 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy, odkładamy do lodówki na 0,5 godziny. PO tym czasie wykładamy na tortownicę wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną(...)pergaminem. Podpiekamy ok 15-20 minut w 170* do zarumienienia się ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia. Maliny w galaretce: 3 galaretki truskawkowe lub malinowe rozrabiamy 3 szklanki wody 0,5 kg malin świeżych lub mrożonych (z mrożonych odcisnać w miarę możliwości sok) Galaretki przygotowujemy w 3 szklankach wody, studzimy, kiedy galaretka zacznie nam tężeć wsypujemy maliny delikatnie mieszamy
Moje Słodkie Piekiełkokostkę. Suche składniki mieszamy z płynnymi. Dodajemy pokrojone pomidory z serem. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Foremki na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami (ok. 12 szt.). Wypełniamy je równomiernie ciastem. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z: klik . Zdrowe i smaczne ciasto? Tak, właśnie te! Szarlotka jest pyszna i idealnie nadaje się dla osób będących na diecie, ograniczających cukier lub unikających glutenu. Kusi cynamonowo-orzechowym aromatem i doskonale się kroi - nie kruszy. Dzięki jabłkom - zachowuje swą wilgotność i do jej wypieku nie potrzeba żadnego tłuszczu. Zwykły cukier zastąpiłam brzozowym(...)można użyć zwykłego lub brązowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 1/3 szklanki orzechów włoskich Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać (łyżką lub mikserem). Na końcu dodać starte jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotujekubkiem kawy będą Wam smakować tak dobrze jak mi :) Składniki: Na 4 duże blaszki Zaczyn: 30g drożdży 150g mąki pszennej np Warmińskiej Młynomag 2 łyżki cukru 125ml mleka Ciasto właściwe: 5 żółtek 1 cukier waniliowy lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki cukru kryształu 750ml ciepłego mleka szczypta soli 1 kg mąki pszennej np Warmińskiej Młynomag 125g margaryny(...)cukier kryształ Sposób przygotowania: 1. Rozczyn: Do odmierzonej ilości mąki dodajemy mleko rozmieszane z drożdżami oraz cukrem. Dokładnie mieszamy całość i pozostawiamy na ok 4 godziny do wyrośnięcia. 2. Ciasto właściwe: Do wyrośniętego zaczynu dodajemy żółtka utarte z cukrem waniliowym oraz cukrem kryształem. powoli dolewamy ciepłe mleko oraz dodajemy szczyptę soli i mąkę pszenną. Wyrabiamy dokładnie po czym dodajemy roztopioną
Kuchnia w czekoladzieProste, smaczne i szybkie danie. Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym podana z sosem. Do tego ziemniaczki, frytki lub ryż. Oczywiście nie może zabraknąć surówki. Ja podałam sałatkę pomidorową z mozzarellą . Pamiętam moja mama jeszcze po usmażeniu kotletów dawała je pod parę. Wtedy były jeszcze bardziej puszyste. Ja z braku czasu tak nie zrobiłam, ale i tak były smaczne. Składniki(...)kurczaka sól masło klarowane do smażenia Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na kotlety. Rozbić lekko tłuczkiem do mięsa. Każdy kotlet oprószyć solą , a następnie zrobić ciasto naleśnikowe. Ciasto 1 jajko 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać dokładnie
O kuchni z uczuciemsztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy dalej. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy np. do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia podłużne, wysokie biszkopciki. Oprószamy cukrem pudrem i pozostawiamy
Domowy Smak Jedzeniapszennej 1 łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 0,50 g stopionego masła plus 3 łyżki kakao do połowy ciasta roztrzepane jajko do posmarowania chałki Z 0,5 szklanki ciepłego mleka ,łyżeczki cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut .Z pozostałych składników i wyrośniętego zaczynu(...)wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy je na dwie części .Do jednej dodajemy kakao rozrobione w dwóch łyżkach ciepłego mleka i wyrabiamy ciasto aż stanie się kakaowe.Następnie jasne i ciemne ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrabiamy ciasto jeszcze przez chwilę i dzielimy jasne na dwie części i ciemne na dwie .Formujemy podłużne wałeczki
Ladylaura.Ciasta na zimno- bez pieczenia Ciasto Kinder cuntry Cytrynka z jabłkiem Ciasto grysikowe z truskawkami Ciasto adwokat- bez pieczenia Sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik z musem truskawkowym 3 bit Ciasto bananowe Jabłecznik z bitą śmietaną
Aga w kuchni