Okrągłe bułki ze szpinakiem i serem — nieco trudniejsza potrawa, ale warta zachodu! 12 sztuk. Smacznego! Składniki (ciasto) 1 jajko + 1 białko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól 3 szklanki mąki woda Składniki (do posypania kiedy wałkujemy) 2 łyżki skrobii pszennej 3 łyżki mąki Składniki (farsz) 1 duża cebula 1 paczka szpinaku zmrożonego 200g sera typu feta pieprz czarny słodki pieprz czerwony(...)Składniki (sos) 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju Składniki (do dekoracji) czarnuszka do posypania Składniki (do posmarowania blachy) olej Przygotowanie Ciasto: Wymieszać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto. Trzeba mieszać przez 7 min. Przykryć ścierką i odstawić na bok. Farsz: Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać szpinak. Zmniejszyć ogień
Tureckie PrzepisyKruche ciasto na słono i nadzienie z jajek, kiełbasy swojskiej drobiowej, cebuli i mieszanki warzywnej meksykańskiej to propozycja na obiad czy ciepłą kolację, jest pyszna a dodatek zupy cebulowej podkreśla jej smak. Składniki: Ciasto: 15 dag mąki krupczatki 15 dag mąki pszennej 20 dag masła 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Szczypta soli Nadzienie: 6 jajek 400 ml śmietanki(...)groszek, fasola czerwona 1 łyżka zupy cebulowej z torebki Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sól do smaku Pieprz biały do smaku Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąki wymieszać ze szczyptą soli na stolicy, dodać wiórki pokrojonego masła, śmietanę oraz żółtka, zagnieść kruche ciasto, Wylepić dno i boki formy do tarty o śr 28 cm. Ponakłuwać
Wanilia i KardamonJacek i te też robił on. W sumie niby pierogi to danie, które robi się długo. Trzeba przygotować ziemniaki najlepiej je ugotować dzień wcześniej, żeby przestygły. Pierogi ruskie Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki 1 jajko 1 niepełna szklanka ciepłej wody szczypta soli Nadzienie do pierogów 0,5 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków(...)boczku wędzonego ( pokrojonego w kostkę) 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki oleju Dodatki: 2 cebule 2 łyżki oleju Do odsmażenia Olej do smażenia Zaczynamy od ciasta. Na blat wysypujemy mąkę w stożek, robimy zagłębienie na środku i w to zagłębienie wbijamy całe jajko i mieszamy nożem, zagarniając mąkę, dodajemy wodę powoli nie całą
Kuchnia na wzgórzucytryny sok z 1 cytryny 100g kandyzowanego pomelo mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny kandyzowane pomelo Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, sok z pomarańczy i cytryny, obie skórki oraz masło(...)partiami (po dwa) żółtka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąki oraz kakao, mieszamy i dodajemy jogurt z sodą. Kandyzowane pomelo blendujemy na gładki proszek i dodajemy do ciasta. Do gotowej masy dodajemy ostudzony miód i miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie gęste, ale nie zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce. Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość
Gotowanie i blogowanieNiezawodny, sprawdzony i szybki przepis na wytrawne ciasto. Idealne do tart czy małych babeczek. Zawsze robię podwójną porcję (z kostki masła) i mrożę połowę ciasta, przydaje się w sytuacjach kryzysowych. Składniki 200g mąki pszennej (używam z Młyn Kopytowa) 100g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 1 łyżka zimnej wody Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy(...)ciasto. Chłodzimy w lodówce około godziny. Ciasto rozwałkowujemy na formę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub nawet inną formą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180*C, ściągamy obciążenie i papier i dopiekamy jeszcze 4 - 5 minut
Gotowanie i blogowanieDzisiaj przepis na przepyszną kremową tartę, słynny amerykański coconut pie, który zrobiłam w nieco zmienionej wersji (bez jajek). Chciałam zrobić jakieś pyszne prawdziwe ciasto na niedzielę, stwierdziłam, że nie będę liczyć kalorii i zrobiłam takie o to ciasto, inspirowane amerykańskim ciastem ,,pie'' powiem wam, że całkowicie zaskoczyło mnie smakiem jest tak dobre, że nie mogę przestać go jeść, zresztą(...)krem : 1 puszka mleczka kokosowego 3/4 szklanki śmietany 12% 100 g białej czekolady 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/3 mąki ziemniaczanej/z tapioki ok 1 szklanka mąki Ciasto : robiłam z tego przepisu tylko zamiast orzechów dodałam kakao - klik Przygotowanie : Do miski wlewamy śmietankę, mleczko kokosowe, białą czekoladą i ok 1/2 szklanki mleka gotujemy na małym ogniu (lub lepiej
zdrowa vege kuchniawytrwałości autorów blogów o zdrowym odżywianiu. Lubię drożdżowe. Z kruszonką. i cukrem. i kropka :) Nie jestem też tak radykalna jak twórcy blogów wegańskich – daję jajka do ciasta, i mleko – i dobrze mi z tym. Ale podziwiam jednych i drugich za niesamowitą kreatywność! Uwielbiam przeglądać przepisy wege i fit, bo za każdym razem jestem zaskoczona z czego jeszcze można(...)upiec ciasto. Dziś mam dla Was przepis na owsiane ciasteczka z bananami i masłem orzechowym. W zależności od tego jak bardzo dojrzałe macie banany (im bardziej tym słodsze) można nieco zmodyfikować ilość cukru w przepisie. Składniki: 2 szklanki zmielonych płatków owsianych 1 jajko 1 dojrzały banan 2 łyżki masła orzechowego 1/3 szklanki cukru (można dać nieco mniej jeśli banany
Ciastkozercyłyżki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Następnie do miski przesiać resztę maki, dodać sól, resztę mleka, rozczyn i jajka. Wyrobić ciasto, na końcu wlać roztopione masło i jeszcze raz wyrobić, ciasto musi odchodzić od ręki. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia .Stolnice podsypać mąką i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto podzielić(...)części. Z każdej części uformować wałek i lekko rozwałkować tworząc prostokąt. Ser pokroić w paseczki a polędwicę w trójkąciki. Na początku ciasta ułożyć paseczek sera i polędwicy zwinąć rulon, za rulonikiem znowu ułożyć paseczek sera i polędwicę i tak do końca paska. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć róże drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy jajka, miksujemy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Całość odstawiamy na ok.15 min. Następnie łyżeczką nabieramy porcję ciasta, formujemy w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy. Pieczemy na rumiano w 170 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniałyżka oliwy z oliwek 250 g chudego twarogu cukier lub ksylitol (do smaku) Mąkę zmieszać z kakao, dodać oliwę z oliwek i gorącą wodę. Wymieszać wszystkie składniki. Zagnieść gładkie ciasto (najlepiej mikserem) i odstawić na około 15 minut. Twaróg umieścić w misce, dodać cukier/ksylitol i rozgnieść widelcem. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać porcje ciasta przy pomocy foremki w kształcie kotka(...)kawałkach ciasta układać po około łyżeczce nadzienia. Na porcji z nadzieniem ułożyć pusty kawałek ciasta tak, aby dopasować do siebie elementy. Gotować około 3 minuty w osolonym wrzątku. Przed podaniem można udekorować pierożki, np. roztopioną białą czekoladą
FitKotJeśli więc tak jak ja lubicie, to nie czekajcie dłużej tylko sami zabierzcie się za ich przygotowanie. Składniki: Dla min 8 osób (w zależności od nałożonej porcji) Uszka (Ciasto+ farsz): 750g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania- użyłam mąki pszennej Warmińskiej Młynomag 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki mleka (125ml) 2/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko(...)cytryny lub kwasek cytrynowy do zakwaszenia Sposób przygotowania: 1. Gorącą wodę łączymy z mlekiem. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą oraz siekamy z powoli dolewaną mieszanką mleka i wody. Posiekane ciasto polewamy olejem oraz wbijamy jajko. Siekamy do połączenia się składników, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy na ok 30 minut pod szklane naczynie podsypując blat mąką. 2. W tym czasie
Kuchnia w czekoladziepizzę calzone , które już wcześniej pokazywałam na blogu. Do pizzy możecie podać swój ulubiony sos. Ja podałam z sosem czosnkowym. To kto się skusi na taką pizzę? Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 300 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Sos do smarowania ciasta 3 łyżki ketchupu 1 łyżka(...)dokładnie wymieszać Dodatkowo 200 g startego na grubej tarce sera mozzarella Mąkę przesiać na stolnicę, dodać drożdże wymieszane z wodą i pozostałe składniki. wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części. Z każdej rozwałkować okrąg o grubości około
O kuchni z uczuciemmałe jajko 1 żółtko do posmarowania bułeczek, czarny sezam i kminek do posypania W misce mieszam mąkę z drożdżami. Dodaję mleko, wodę, miód, sól i jajko. Wyrabiam dokładne ciasto na jednolitą masę. Wlewam rozpuszczone masło i ponownie wyrabiam ciasto przez kilka minut. Nie powinno kleić się do rąk, natomiast musi mieć jednolitą konsystencję. Jeśli sądzimy, że ciasto się zbyt mocno(...)klei należy dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie z ciasta formujemy 10 kulek i układamy je na blaszce w 5 cm odstępach od siebie. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy sezamem lub/i kminkiem i pieczemy
Mango Papaja150g) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jajko, cukier oraz łyżkę mleka. Ubić całość mikserem na jednolitą masę. Podzielić ciasto n dwie części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Do drugiej dodać rozpuszczoną czekoladę i zagniatać, aż do momentu gdy masa stanie się jednolicie brązowa. Także brązową(...)część włożyć do lodówki. Kule ciasta trzymać w lodówce co najmniej godzinę (najlepiej dwie). Po wyjęciu ciast z lodówki oprószyć mąką stolnicę i rozwałkować jasną część (grubość ok. 3mm). Wycinać foremką większy wzór (u mnie zębate koło). Zużyć całe ciasto jasne. Gotowe ciastka najlepiej od razu układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto byłoby bardzo miękkie na czas
Mania Wypiekaniawierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać skórką z pomarańczy, zmieloną czekoladę, aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia(...)Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie dwa razy ( patrz FILM ). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Do nasączenia: 6. Sok pomarańczowy przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Środek: 7. Czekoladę rozpić na parze lub w mikrofali. Odstawić do ostygnięcia na około
Mała Cukierenka