ciasto - 162258 przepisów (strona:3269/10818)

Eklery 159

żeby wiedzieć które są smaczniejsze. A Wy, jakie lubicie najbardziej? A może macie jakiś inny, sprawdzony przepis na wspaniałe eklery....               Składniki na ciasto na 20 sztuk: 125   masła 250 ml wody 4 jajka 150 g mąki pszennej               Składniki na krem budyniowy: 1 budyń(...)cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki gorącej wody   Składniki na polewę czekoladową: 100 ml śmietanki (30%) 100 g czekolady (gorzkiej) 10 ml mleka   Wykonanie ciasta: Do garnka z grubym dnem wlałam wodę i dodałam masło. Po   zagotowaniu wsypałam przesianą mąkę i dobrze wymieszałam uzyskując gładkie, lśniące ciast. Przełożyłam do misy miksera i odstawiłam

Kuchnia u Krysi
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 164

związałam nitką.   Łodyżki włożyłam do gotującego się rosołu a   koperek posiekałam. Połowę wsypałam na patelnię na rozgrzane masło. Chwilę podsmażyłam i dodałam do rosołu.     Zrobiłam ciasto na lane kluski: W garnuszku roztrzepałam jajka i nie przerywając mieszania dosypywałam partiami mąkę. Zmiksowałam. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Z garnka wyjęłam pęczek ogonków koperku(...)gotujący się na małym gazie rosół wlewałam cienkim strumieniem ciasto na lane kluski. Jednocześnie rozdzielałam   widelcem już pływające kluseczki, żeby robić miejsce dla kolejnej porcji ciasta na kluski. Kiedy z całej porcji ciasta zrobiłam kluski, zamieszałam zupę, wlałam śmietanę. Dobrze jest śmietanę najpierw wymieszać z małą ilością gorącej zupy i dopiero wtedy wlać całość do garnka. Doprawiłam solą

Kuchnia u Krysi
Drożdżowe ślimaczki z serem i rodzynkami 138

wystudzenia. Jajko zmiksowałam z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do miski przesiałam mąkę, dodałam sól, zmiksowane jajko i rozczyn z drożdży. Wymieszałam. Dodałam roztopione masło. Wyrobiłam na gładkie, elastyczne ciasto.   Ciasto przełożyłam do lekko natłuszczonej miski. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.   Kiedy ciasto wyrastało przygotowałam farsz. Rodzynki namoczyłam w gorącej(...)wody i odcisnęłam. Z połowy cytryny starłam skórkę. Ser zmiksowałam z cukrem pudrem, masłem i jajkiem na puszystą masę. Dodałam rodzynki i skórkę z cytryny. Wymieszałam.   Wyrośnięte ciasto przełożyłam na deskę, odgazowałam uderzając w nie. Rozwałkowałam na prostokąt   (40 x 50 cm).   Rozłożyłam na nim farsz. Rozsmarowałam równo, zostawiając około 1 cm margines od brzegów. Ciasto zwinęłam

Kuchnia u Krysi
Vol Au Vent, czyli...francuskie paszteciki 145

podane na gorąco w formie przystawki, albo do obiadu z czerwonym, czystym barszczem.   Te pyszne paszteciki wynalazł francuski kucharz Careme, a nazwa ich nie jest przypadkowa. Ciasto po upieczeniu jest tak lekkie, że „lot z wiatrem” to bardzo trafna nazwa dla Vol Au Vent.   Składniki na około 10 szt: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)pieczarek 1 średnia cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki pszennej 180 g   śmietany (12-18%) sól pieprz 1 żółtko do posmarowania ciasta (brak na zdjęciu)       Wykonanie: Ciasto francuskie   wyjęłam z lodówki. Po chwili, kiedy już się ogrzało rozwinęłam i wykroiłam krążki o różnych średnicach: 30 szt. o średnicy 7 cm W 20 krążkach

Kuchnia u Krysi
Pizza z cukinią, szynką, pieczarkami i pomidorem na francuskim cieście 180

znam osoby, która nie lubi zajadać się pizzą. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną pizzę przygotowaną na cieście francuskim. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt końcowy jest znakomity.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek,  2 cebule, 1 cukinia, 100g szynki, 1 duży pomidor, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 80g sera żółtego, sól, pieprz, oregano, bazylia(...)minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem.  2. Cukinię kroję w plasterki. Podsmażam przez 3 minuty na oliwie. Szynkę kroję w paski. Pomidora kroję w plasterki.  3. Ciasto francuskie rozwijam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, szynkę, cukinię oraz plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całość

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gryzikowe ciasto z truskawkami bez pieczenia 209

Bardzo fajne ciasto. Można też powiedzieć delikatny deserek. Niezbyt słodkie z pyszną masą z kaszką manną. Polecam. Przepis na T hermomix na dole. Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Do gotującego się mleka wrzucić masło. Podgrzewać i mieszać, aż masło się rozpuści. Powoli wsypywać kaszkę manną, gotować ciągle mieszając. Gotować jeszcze minutkę. Formę o wymiarach

Kuchnia Pokoleń
Pierogi pieczone 183

jest bardzo smaczne, a pierożki są idealne jako przekąska, na piknik albo krótką wycieczkę.   PIEROGI PIECZONE z POMIDOROWYM FARSZEM  i ZIOŁAMI Składniki:  (na ok. 18 szt) ciasto: 200 g mąki 60 g masła 1 jajko 7 g drożdży instant szczypta soli farsz: 2 małe pasztety Wielkopolskie Profi o smaku pomidorowym 1 duży ząbek czosnku 1/2 słoiczka suszonych(...)pomidorów garść świeżej bazylii garść świeżego tymianku dodatkowo do posmarowania pierogów: 1 jajko 3 łyżki mleka Przygotowanie: ciasto: Mąkę, drożdże, jajko oraz sól przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do reszty składników. Wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy przykryte ścierką do lodówki na ok. 1 godzinę. farsz: Pasztety przekładamy do miski. Pomidory odsączamy z zalewy, drobno kroimy i wrzucamy

Bon appetit mon amie
Podpłomyki gryczano-kukurydziane z tapenadą, grillowanym fenkułem, pomidorami i serem feta 141

obaw. Chciałem uzyskać bezglutenowy wypiek, który, chociaż w pewnym stopniu przypominałby tradycyjne pszenne placki. I kurcze, muszę powiedzieć, że nawet się udało. Największym problemem okazał się sposób ich pieczenia. Ciasto jest niestety dość kruche i przy większych rozmiarach trudno będzie je nam przenieść na blaszkę lub patelnię. Najlepiej, żeby były one wielkości dłoni. Wypróbowałem trzy sposoby pieczenia: najpierw w piekarniku(...)opakowanie sera feta Arla Apetina Snack Pack garść listków świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Podpłomyki Wszystkie suche składanki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Wlej wodę oraz olej i zagnieć ciasto (najlepiej skorzystać z łyżki lub miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Jeżeli będzie za mocno się kleić, dosyp więcej dowolnej mąki. Z ciasta uformuj kulkę, włóż do miski i przykryj ściereczką

Food Square
Naleśniki z prażonymi jabłkami, serkiem i miętą 155

jabłka 1 serek naturalny „Apetina” 3 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki domowego cukru waniliowego Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej. Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą

Oryginalny smak
Muffiny z białą czekoladą i porzeczkami 174

składników mokrych dodać składniki suche, wszystko niezbyt dokładnie wymieszać - na koniec dodać kawałki białej czekolady, jeszcze raz krótko wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami - do każdej papilotki nałożyć odrobinę ciasta tak, aby zakryło dno - na cieście ułożyć dość gęsto (7-10 sztuk) porzeczki - na porzeczki ponownie nałożyć nieco ciasta, a na nim ponownie ułożyć owoce - jeśli jest jeszcze miejsce(...)papilotkach, nałożyć kolejną warstwę ciasta i na nim ułożyć porzeczki - ciasto powinno wypełniać papilotki w około 3/4 - gotowe muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni - piec przez 25-28 minut lub do tzw. suchego patyczka - przechowywać pod przykryciem

Smakołyki Bereniki
Wegańskie pierogi z jarmużem. 180

jedna z najbardziej odżywczych roślin, jakie znamy. Jest niesamowicie bogaty w witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty. To trochę taki "must have" każdego zdrowomaniaka.   WEGAŃSKIE PIEROGI Z JARMUŻEM Ciasto (ok. 80 cienkich, małych pierogów): 300 g mąki pszennej (zwykłej, białej) + trochę do podsypywania 200 ml wrzątku 25 g oleju kokosowego szczypta soli łyżka nasion chia (można pominąć lub zastąpić siemieniem(...)łyżka octu jabłkowego sól, pieprz szczypta słodkiej papryki wędzonej PRZYGOTOWANIE 1. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski. Dodaj roztopiony olej i sól. Zalej wrzątkiem i chwilę wyrabiaj ciasto.  2. Dodaj nasiona chia i ponownie wyrabiaj kilka minut, aż będzie elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wystygnięcia.  3. W tym czasie przygotuj farsz - wszystkie składniki zmiksuj blenderem, dopraw

Powiedz dietom nie
Pierogi z kurkami i mięsem drobiowym 136

farsz: 600 g kurek, 200 g piersi perliczki bez skóry (może być kurczaka), 2 cebule, 1 łyżeczka posiekanego tymianku, sól, pieprz ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli Piersi umyć, włożyć do wrzącej wody, przykryć, odstawić. Kurki (pieprznik jadalny) oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodą, wsypać sól, zamieszać(...)odparuje. Wyjąć z wody piersi drobiowe, pokroić w cienkie paski, w poprzek włókien, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do kurek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić

królestwo garów
“Lunch w Paryżu” – recenzja 103

myśli naprawdę genialne w swojej prostocie. Po co przygotowywać gościom pracochłonny deser, skoro można podać sorbet cytrynowy z wódką. Jeśli już coś piec to najlepiej bajecznie proste ciasto jogurtowe. Na pewno wypróbuje też przepis na ratatouille, domowy majonez, fasolkę z olejem orzechowym, soczewicę z białym winem i ciasto czekoladowe. Oczywiście jak je znajdę, bo jedynym minusem tej książki jest aneks(...)potraw, gdzie ciasto czekoladowe jest oczywiście pod B jak błyskawiczne ciasto czekoladowe, więc jak będę chciała je upiec to najpierw sprawdzę w “Lunchu…” pod C, potem w “Pikniku” a potem będę czytać aneks pozycja po pozycji.   Jak zaczyna się historia Elizabeth? Panna Bart jest kujonką, która marzy o pracy w muzeum w Stanach, ale zakochuje się w przystojnym

Ugotowane pozamiatane
Chleb potrójnie czosnkowy 276

wymieszać obie mąki i sól. Dołożyć czosnek świeży, granulowany i suszony czosnek niedźwiedzi. Wlać resztę wody i oliwę. Dodać zaczyn. Całość wymieszać robotem - używając mieszadeł hakowych - aż powstanie wilgotne ciasto. W razie potrzeby można dolać jeszcze kilka łyżek wody - gdyby konsystencja ciasta chlebowego była zbyt zwarta.   Gdyby robot nie dał rady dokładnie wyrobić ciasta, pougniatać je przez przez kilka(...)minut ręką - j a to robię w lekko opruszonej mąką misce, w której mieszałam składniki, ale można się posłużyć również stolnicą .   Wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć z powrotem do miski - jej dno i boki opruszyć mąką . Całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na około 1 godzinę w cieple miejsce, dla podwojenia objętości.   Po tym czasie ciasto

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania