dodatkiem brzoskwiń, rozmarynu i migdałów! Całość zapieczona w piekarniku i polana przepyszną polewą czekoladową tuż przed podaniem. Jest smacznie, armatycznie i zdecydowanie jesiennie. Składniki (na 1 duży podpłomyk): Ciasto: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pszennej 30 gram świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatki: 3-4 łyżki(...)połączenia i odstawiam na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję resztę składników: obie mąki, oliwę z oliwek, sól oraz pozostałą część mleka i wyrabiam ciasto o jednolitej, spójnej konsystencji przez około 8-10 minut, Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wałkuję na cienki placek. Odstawiam
Mango Papajanadają się jako dodatek obiadowy, a ja uwielbiam ich podjadanie nawet w wersji solo. Smakują jak wytrawne i lekkie pączusie. Na dniach zaprezentuję Wam mój pomysł na wykorzystanie ciasta ptysiowo-ziemniaczanego, ale teraz polecam kuleczki! 500g ziemniaków Ciasto parzone: 125g mąki 80g masła 4 jajka 1 szklanka wody szczypta soli Dodatkowo: sól, pieprz olej do głębokiego smażenia Ziemniaki(...)Wodę zagotować z masłem i dodatkiem soli. Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Całość ponownie postawić na mały ogień i cały czas mieszając czekać - aż ciasto zacznie gęstnieć i odstawać od naczynia. Masę zdjąć z ognia i ubijając stopniowo wbijać jajka. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem. Masę doprawić solą i pieprzem
Di gotujeniewielką ilością drożdży, które ogromnie przyspieszają cały proces. Z czasem przejdziecie na pieczenie chleba wyłącznie na zakwasie, choć wg mnie na taki trzeba mieć czas i móc go pilnować. Ciasto jest lejące i klejące. Takie ma być. Na końcu znajdziecie przepis w wersji dla użytkowników Thermomixa! Potrzebujemy: 550 g mąki żytniej typ 720 Młyny Stoisław 200 g mąki pszennej graham(...)dodajemy zakwas oraz wodę z drożdżami i mieszamy drewnianą łyżką. 2 foremki "keksówki" o długości 25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy otrębami, bądź płatkami owsianymi i wylewamy po połowie ciasta do każdej z nich. Foremki umieszczamy w lekko rozgrzanym piekarniku (około 50 stopni C) i trzymamy w nim ciasto na chleb, dopóki to, nie zrówna się z brzegami foremek. Pieczemy
MamaOskarkadłuższego czasu zabierałam się za zrobienie tego ciasta. Spotykałam się z bardzo pozytywnymi opiniami na jego temat. Ale wcale się nie dziwię bo ciasto rzeczywiście jest pyszne. Ja również tak jak inni szczerze polecam i zachęcam do zrobienia. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino Monte Santi. Składniki: ok 200 g herbatników kakaowych 500 g sera z wiaderka(...)masa stężała. Posypka kokosowa: Masło stopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe. Stale mieszając, podsmażać na niewielkim ogniu aż wiórki się zrumienią. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Proponuję podać z lampką wina Monte Santi. Przepis z Nastoletnie Wypiekanie
Ala piecze i gotujePierogi z Kapustą i Borowikami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i codzienny, poży wny obiad. Delikatne, aksamitne ciasto i wyśmienity farsz z gotowanej kapusty oraz suszonych borowików to i dealne połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Pierogi z Kapustą i Borowikami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty(...)suszonych borowików 3 nieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól pieprz ciasto: 600 g mąki Poznańskiej Lubella - idealnej do pierogów ponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4) 2 łyżki oleju szczypta soli duża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Borowikami - Sposób przygotowania: Farsz: Boro wiki zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę
Słodka StronaSernik cappuccino to ciasto które nie wymaga pieczenia tylko chłodzenia a przygotowuje się je bardzo szybko. Ciasto idealne na ciepłe dni i nie tylko, świetnie zaspokaja ochotę na kawę lub coś słodkiego. Przygotowałam go w formie okrągłej(...)mieszamy. Na biszkopty wykładamy masę serową ciemną, odkładamy do zamrażarki na 5 minut aby szybciej stężała, następnie wylewamy masę białą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Na wierzch ciasta układamy resztę namoczonych w kawie biszkoptów, następnie posypujemy ciasto obficie kakao słodkim lub gorzkim. Odkładamy sernik na kilka godzin do całkowitego stężenia. Kroimy na kawałki i podajemy, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolijest to odważne połączenie. Zdecydowanie wszystkie te składniki świetnie się komponują i aż.. ciężko oderwać się od takiego dania. Składniki (na 2 większe lub 4 mniejsze podpłomyki): Ciasto: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pszennej 30 gram świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatki: świeże gałązki rozmarynu(...)połączenia i odstawiam na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję resztę składników: obie mąki, oliwę z oliwek, sól oraz pozostałą część mleka i wyrabiam ciasto o jednolitej, spójnej konsystencji przez około 8-10 minut, Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielę
Mango PapajaCiągle gdzieś tam krąży mit, że sernik to już "wyższa szkoła jazdy" i ogólnie ciasto trudne do zrobienia. Ja powiedziałabym odwrotnie. Jeśli potrzebuje prostego ciasta, bez masy i chcę mieć pewność, że się uda to zawsze decyduję się na sernik. Często też żeby skrócić sobie pracę sernik osadzam na biszkoptach lub herbatnikach zamiast klasycznego spodu z ciasta. Tym razem też(...)zrobiłam- sernik z pomarańczową nutą wstawiłam pomiędzy dwie warstwy kakaowych ciastek a dodatkowo jeszcze dodałam warstwę domowych powideł śliwkowych. Całość wykończyłam idealną błyszczącą polewą. Paluszki lizać! P.S. ciasto to piekłam w bardzo dużej blaszce (26*45 cm) dlatego proporcje składników są duże. Na standardową blaszkę wystarczy zrobić z połowy porcji. * foremka 26*45 cm Składniki: 2 kg sera
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapisałam poprzednio w poście o cukrze bazyliowym , moja bazylia oszalała. Przerabiam więc ją na różne sposoby, tym razem padło na focaccię. Ciasto na moją focaccię wymaga kilku godzin fermentacji, ale jeśli nie macie na to czasu, możecie ten proces pominąć i przygotować ciasto wyrastając je prze 60 - 90 minut w temperaturze pokojowej. Bazyliowa focaccia Proporcje na blachę(...)wymiarach: 32 x 32 cm Czas przygotowania: 9 godzin Składniki Ciasto: 500 mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej ok. 320 ml letniej wody 3 łyżki oliwy z oliwek pęczek bazylii Dodatkowo: 2 garści czarnych oliwek bez pestek kilkanaście koktajlowych pomidorków gruba sól morska oliwa z oliwek Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy
Kulinarne przygody Gatityprzygotowania beszamelu, który ma za zadanie związać powyższe składniki: 100 g masła ok. 100 g mąki 500 ml mleka sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Potrzebne produkty do przygotowania ciasta do smażenia makaronowych kąsków to: mąka, ok 200g woda, 300 ml sól i pieprz Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu mieszamy z oliwą(...)minimum 6 h. Po tym czasie dzielimy masę na mniejsze kawałki, możemy wyciąć foremkami do ciastek, lub natłuszczoną szklanką, albo po prostu uformować coś na kształt niedużych kotlecików. Przygotowujemy ciasto z mąki, wody i przypraw- powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Każdy z uformowanych kawałków makaronowej masy zanurzamy w cieście i smażymy na dość głębokim i bardzo rozgrzanym tłuszczu. Wyciągamy
Pichceniomaniakurczaka. Dodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie, któremu nikt się nie oprze. Kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt(...)się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek kremowy – 125 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka
Ostra na SłodkoSzybka tarta na cieście francuskim z uwielbianym przez nas serem feta <3 Składniki 300 g ciasta francuskiego 3 jajka 500 g cebuli cukrowej oliwa do smażenia 150 g sera feta 10 szt czarnych oliwek 10 szt zielonych oliwek kminek biały pieprz sól do smaku Przygotowanie Oddzieliłem białka od żółtek. Obraną cebulę posiekałem w grubą kostkę(...)Zeszkliłem na oliwie, a gdy przestygła dodałem rozdrobnioną widelcem fetę, żółtka, poprzekrawane na pół oliwki, sól i pieprz. Z białek ubiłem pianę, delikatnie połączyłem z masą. Ciastem wylepiłem formę do pieczenia tart, nakłułem widelcem. Na cieście rozłożyłem farsz. Z reszty ciasta uformowałem wąskie paski, ułożyłem je na farszu tak, by tworzyły kratkę. Posypałem kminkiem. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni
R'n'G KitchenPyszne i proste w przygotowaniu pierogi z aromatycznego mięsa rosołowego. Składniki: Ciasto: 3 szklanki przesianej mąki 3/4 lub 1 szklanka ciepłej wody - sami uznacie ile powinno być po wyrabianiu ciasta pół łyżeczki soli Farsz: 500 g mięsa z rosołu - może być wołowe, z kurczaka, indyka lub mięsny mix warzywa z rosołu: 1 marchew, 1 pietruszka, 1/4 selera(...)średnie cebule mniejszy kawałek pora olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, 2 ziela angielskie, słodka papryka Przyrządzenie pierogów: Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z solą, dolewaj wody jednocześnie zagniatając ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Przygotuj mięsny farsz: Mięso wraz z warzywami z rosołu zmiel w maszynce. Obrane cebule pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju, przestudź
Zasmakuj KuchniCiasto na naleśniki powinno być lekkie, a naleśniki miękkie, ugniatać się i przede wszystkim smakować. Przepisów na ciasto naleśnikowe jest wiele. Na moim blogu także znajdziecie inne pomysły na ciasta naleśnikowe, ale dziś opiszę Wam jak przygotować ciasto biszkoptowe. Jest lekko puszyste, dzięki dodaniu wody gazowanej i piany z białek. To w ogóle fajny pomysł, wodę gazowaną dodaję także(...)żółtka z cukrem pudrem, szczyptą soli i masłem. Ubijając stopniowo, ale cały czas dodawajcie powoli mleko i wodę gazowaną, mieszajcie dokładnie. Następnie dodajcie 3/4 szklanki mąki, wymieszajcie. Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na kilka minut, by odpoczęło. W innej miseczce ubijcie na sztywno pianę z białek, a następnie dodajcie resztę mąki. Na koniec wymieszajcie bezową masę z pozostałą, dokładnie
Zasmakuj Kuchniłyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 3-5 łyżek miodu, wg gustu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju kokosowego lub masła klarowanego Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za mokre, dosypujemy odrobinę mąki i ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy bardzo cienko - im cieńsze ciasto tym bardziej chrupkie płatki. Dla ułatwienia wałkujemy ciasto bezpośrednio(...)papierze, na którym będziemy piec. Ostrym nożem tworzymy małe kwadraciki, tnąc ciasto wzdłuż i wszerz. Delikatnie oddzielamy od siebie. Przekładamy papier na blaszkę i pieczemy 20 minut (uważamy, aby nie przypalić płatków). Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zajadamy z mlekiem lub jogurtem :) Przechowujemy w szczelnym słoiku, jeśli jakieś zostaną :) Smacznego
Chocolate Muffin Blog