ciasto - 162907 przepisów (strona:3268/10861)

Sernik z jeżynami i czerwoną porzeczką 163

lato z sezonowymi owocami jagodowymi, jeżyną i czerwoną porzeczką. Dodatek owoców możesz dowolnie modyfikować. Masa serowa jest idealna, owoce nie opadają na dno, a całość okolona chrupiącym kruchym ciastem. Sernik piecze się bardzo krótko, a przy tym nie rośnie, nie pęka i jest równy jak stół. Lepszej rekomendacji nie trzeba! Składniki na kruche ciasto: 225 g mąki orkiszowej jasnej(...)serową: 500 g sera 250 g macarpone 3/4 szklanki ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej 2 jajka dodatkowo: 1 szklanka jeżyn 1 szklanka czerwonej porzeczki   Wykonanie: składniki na kruche ciasto: mąkę, masło i cukier umieścić w misie robota i zagnieść jednolitą kruszonkę, następnie dodać jajko i miksować, aż składniki połączą się w zgrabną kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki drożdżowe z pigwą 196

Bardzo lubię piec wszelakie pyszności z ciasta drożdżowego. Mam swój ulubiony przepis na rogaliki, który publikowałam już TUTAJ . Z tego samego przepisu, przerobionego na wersję wytrawną robiłam także PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM . Postanowiłam tym razem wypróbować inną recepturę. Wybór padł na rogaliki z niezastąpionego bloga MOJE WYPIEKI . Przepisy są bardzo podobne, jeśli chodzi o składniki, różne są natomiast ich proporcje. Rogaliki(...)Moich Wypieków bardziej wyrastają i mam wrażenie, że są bardziej "okrąglutkie" ;) Są też bardziej miękkie i mają mniej chrupiącą skórkę. Użyłam do nich marmolady z pigwy. Do ciasta dodałam goździki, które fajnie się komponują z nadzieniem. Rogaliki zwijałam według swojego sposobu, dlatego wyszła mi zupełnie inna ich ilość. Składniki na 32 rogaliki: Ciasto: 580 g mąki pszennej 250 ml letniego

Wrzosowa Polana
Pancakes z owocami 146

duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 340 ml mleka 65 g oleju maliny borówka amerykańska 2-3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Wlewamy jedną łyżkę ciasta i smażymy(...)małym ogniu, aż na cieście pokażą się bąbelki, wtedy przekładamy na  druga stronę i smażymy, aż będą złote. Ciasto bardzo ładnie się rozlewa na patelni formując okrągłe placuszki. Gotowe placuszki dekorujemy jogurtem i owocami

Kulinarne przygody Gatity
Chleb żytni na jabłkowym zakwasie 162

37ºC. W drugiej misce wymieszaj resztę składników wraz z zakwasem. Dodaj ciepłą mieszankę i wymieszaj. Rozczyn będzie dosyć luźny. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na noc. Ciasto chlebowe właściwe 180 g pszennej mąki 600 g mąki razowej żytniej 1½ łyżki soli po 1 łyżce nasion anyżu, fenkułu i kminu 2 łyżki miodu miodu 80-100 ml wody(...)starte jabłko Czas na wypiek chleba. Do rozczynu dodaj po kolei miód rozpuszczony w wodzie, utarte jabłko, siemię lniane, nasiona, obie mąki i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno być tylko lekko lepkie. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie podziel wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i złóż kilka razy. Podziel ciasto na dwie

codojedzenia
Pizza z patelni w 15 minut 494

Uwielbiam pizzę, ale szczerze to rzadko chce mi się ją przygotowywać (ze względu na długi czas przygotowania ciasta drożdżowego). Znalazłam jednak wyjście z tej sytuacji --> pizza w 15 minut z patelni, z ciasta bez drożdży. Jest pyszne, lekko kruche, delikatne- ze względu na obecność oleju.    Składniki: 130 g mąki 4 łyżki oleju 4 łyżki ciepłej wody pół(...)łyżeczki soli Składniki na wierzch (dowolnie) np. 5 pieczarek 1/3 cebuli Kabanos 15 dag mozzarella ketchup Przyprawy: Oregano, bazylia, sól, pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto wymieszać, wyrobić ciasto i rozwałkować na placek wielkości dużej patelni. Pieczarki, cebulę i kabanosa pokroić. Ja zawsze podsmażam delikatnie pieczarki i cebulę z przyprawami. Ciasto smażyć na patelni około 3 minuty, następnie odwrócić, posmarować ketchupem

Tradycyjna Kuchnia
Amerykańskie naleśniki – Pancakes 181

zostały Amerykańskie naleśniki „Pancakes”. Pancakes to dalecy kuzyni naszych rodzimych naleśników, które to nieco różnią się od tych polskich. Są dużo grubsze i znacznie pulchniejsze gdyż powstają z gęstego ciasta wylanego grubą warstwą na patelni. Ciasto na naleśniki 3 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1 jajko 3 łyżki masła 1 łyżka cukru 1 łyżka proszku do pieczenia syrop klonowy(...)Amerykańskie naleśniki – Pancakes Wykonanie Przygotowanie Rozpoczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki, do dość dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy trzy łyżki roztopionego masła, jajko oraz mleko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dobrze jest wykorzystać do tego celu mikser kuchenny. Wyrobione ciasto powinno być dość gęste. Następnie z odrobiną masła rozgrzewamy patelnię

Naleśniki
ODRYWANE BUŁECZKI 165

taki pochmurny dzień, takie bułeczki z pewnością poprawią nam humor.   SKŁADNIKI Nadzienie: 200 g sera w kostce 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego 1/2 szklanki jagód Ciasto: 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 3 łyżki cukru ok 250 g mąki 1 jajko 50 ml oleju szczypta soli WYKONANIE  Farsz: Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Ciasto(...)miski kruszymy drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru, zalewamy mlekiem,mieszamy, odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę cukru, jajko, olej, sól i mąkę. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy ciasto ( podsypując mąką) na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku. Tak powstałą roladę tniemy nożem na plastry o grubości ok. 3 cm. Układamy

słodki bratek
Makaron ze szpinakiem 201

Młyny 4 jajka 1-2 łyżki Polskiego Oleju rzepakowego 1/4 łyżeczki soli Obie mąki  wysypać na blat, zrobić dołeczek i wbić jajka , wlać olej i wsypać sól.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać  lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić(...)około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić w wąskie paski [ długość makaronu będzie zależała od długości pasków ciasta] i przepuścić przez maszynkę do makaronu. Makaron można także pokroić nożem lub radełkiem. Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku przez około 4-5 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.  Ilość

Moje domowe kucharzenie
Kuleczki ziemniaczane z serem 509

powstaną skwarki, odcedzamy  z tłuszczu i dodajemy do ziemniaków. Cebulę podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku i łączymy z ziemniakami. Następnie dodajemy jajka i mąkę. Wszystko mieszamy, jeżeli ciasto  nie jest dość kleiste dodajemy jeszcze mąkę (wszystko zależy od ziemniaków).  Ser kroimy w kostkę   ok 1 cm x 1 cm. Z ciasta kleimy mały placek(...)środek wkładamy ser i formujemy ciasto w kulkę. Następnie otaczamy kulkę w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Kulki smażymy na głębokim tłuszczu na złocisty kolor ok 3 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Chleb czeski 144

Bardzo prosty chleb pszenno-żytni, na zakwasie i drożdżach. Dzięki dodaniu drożdży, nie ma problemów z jego wyrastaniem.  Składniki na ciasto: 165 g aktywnego zakwasu żytniego 330 ml letniej wody 440 g mąki pszennej chlebowej  110 g mąki żytniej jasnej 1,5 łyżeczki soli 9 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych W dużej misce dokładnie wymieszać(...)wszystkie składniki ciasta. Wyrabiać mikserem z hakiem ok. 5-7 minut. Przykryć ściereczką lub folią i zostawić na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. Ponownie wyrobić przez ok. 5 minut, tak aby ciasto było gładkie i elastyczne. Zostawić przykryte na 1,5 - 2,5 godziny do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia

Przepisy na domowy ser i chleb
Tort truskawkowy z kolorowym biszkoptem 190

ubijam na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodaję stopniowo cukier (3/4 szklanki), żółtka a na sam koniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane   mąki. Teraz dzielę zrobione ciasto na 4 części i do każdego dodaję inny barwnik. Wykładam papier do pieczenia TYLKO na spód blachy i wylewam po kolei ubarwione ciasta. Staram się żeby każda warstwa kolorowego ciasta(...)rozłożona  równomiernie na całą powierzchnię blachy. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20-30 minut, zależy od piekarnika. Zawsze należy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (gdy będzie suchy patyk). Po skończeniu pieczenia zrzucam ciasto w blaszce na podłogę (wyłożoną np. ściereczkami) z odległości ok 50-60 cm. a następnie wstawiam do otwartego

Kuchnia Viki
Szaszłyki z pieca w cieście francuskim z dodatkiem ananasa 180

jednosmakowy" szaszłyk staje się przekąską wykwintną i nad wyraz smaczną. Gwarantuję Wam, że dodatek ananasa do takiego zestawu warzyw i parówki, nie rozczaruje Was na pewno! Składniki gotowa ( rolka ) ciasta francuskiego parówki Na Dzień Dobry De Luxe z szynki Henryk Kania  (zawartość mięsa wieprzowego z szynki to 93% ) żółta cukinia zielona cukinia czerwona papryka świeży ananas sól i pieprz(...)szaszłyki Ananasa obierz i pokrój w dużą kostkę. Pozostałe składniki umyj, pokrój na kawałki. Z parówki usuń folię, również pokrój. Rozgrzej piekarnik do 200-210 stopni C. Rozwiń ciasto francuskie i potnij na wstążki wzdłuż najdłuższego brzegu. Zacznij od wstążki z ciasta, nabij na wykałaczkę i przeplataj kawałek po kawałku, raz warzywo,wstążka, parówka,wstążka,ananas,wstążka

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z krupczatki 227

Polskie Młyny 4 jajka 1-2 łyżki Polskiego Oleju rzepakowego 1/4 łyżeczki soli Obie mąki wysypać na blat, zrobić dołeczek i wbić jajka , wlać olej i wsypać sól.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około(...)godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić w wąskie paski [ długość makaronu będzie zależała od długości pasków ciasta] i przepuścić przez maszynkę do makaronu. Makaron można także pokroić nożem lub radełkiem. Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku przez około 4-5 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą

Moje domowe kucharzenie
Tort z kaszy gryczanej z pesto i kurkami 223

kaszy gryczanej z serkiem kremowym z pesto o kolorze wyjątkowym, z kurkami rodzinie podałam  i jego smakiem oraz wyglądem  ich oczarowałam. Składniki ( tortownica o średnicy 22 cm): „ciasto gryczane” z kaszy i serka Apetina: 150 g kaszy gryczanej palona, 200 g kaszy gryczanej białej, 2 jajka, 125 g serka kremowego pomidory i bazylia Arla Apetina, mieszanka papryczek chili(...)oleju rzepakowego, opcjonalnie sól do smaku, ponadto: 200 g kurek, 1/2 trawy cytrynowej, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bułka tarta do obsypania formy, świeże listki bazylii. Przygotowanie: „Ciasto”: Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. W dużej misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem serka kremowego. Dodajemy kapary, kaszę, bułkę tartą, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem

Moniki Smakołyki
Izaura 171

Ciasto, które kiedyś mogliście już zobaczyć na blogu, ale jest tak pyszne, że postanowiłam przypomnieć Wam ten przepis :) To ulubione ciasto mojego brata, dlatego często gości w naszym domu. Przepis ze starego zeszytu mamy, tam zawsze znajduje coś pysznego ;) Izaura to sernik zatopiony w czekoladowym cieście z dużą ilością polewy... Pychotka! Polecam :) Ps. Jeśli ktoś szuka mieszkania w stolicy, polecam(...)danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto i polewę: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 250 g margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 5 łyżek wody

Domowa cukiernia Ewy