ciasto - 162258 przepisów (strona:3273/10818)

ziemniaczana rolada ze szpinakiem 161

Ziemniaczana rolada to świetny pomysł jako dodatek do mięs w sosie, idealna na wykwintny obiad. Wygląda ładnie i świetnie smakuje. Jest prosta w przygotowaniu; ciasto jest identyczne jak to, z którego robi się tradycyjna kopytka. Do nadzienia można użyć mrożonego szpinaku. Lekką trudność może sprawić zwinięcie rolady, ale pomagając sobie folią powinniśmy dać radę. Należy pamiętać, żeby dobrze zabezpieczyć brzegi(...)folii przed włożeniem rolady do wody. składniki: ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków ok 1,5 szkl mąki pszennej jajko szczypta soli nadzienie: pęczek szpinaku łyżka oliwy łyżka masła 2 ząbki czosnku mała cebula sól, pieprz do smaku ponadto: odrobina oleju Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko, sól i taką ilość mąki, żeby powstało nam gładkie, miękkie i nie klejące się

6niebo
Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu) 187

domu znikają bez żadnych dodatków, ale przyznam, że świetnie komponują się z lekkim sosem lub posypane żółtym serem. Doskonale smakują bezpośrednio po przyrządzeniu - jednak na zimno również są smaczne! Ciasto zrobiłam na bazie mąki ryżowej, którą bardzo lubię, więc śmiało mogą je spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej. Mąkę ryżową możecie zastąpić dowolną, ale należy pamiętać, że wtedy ulegną zmianie(...)proporcje. 1 kabaczek (średni; może być cukinia) Ciasto: 2 jajka (duże) 50 ml mleka 50 ml wody 15-16 łyżek mąki ryżowej (płaskich) 2 łyżki startego parmezanu (płaskie) 1 łyżeczka słodkiej papryki (płaska) 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna) pieprz, sól Dodatkowo: mąka ryżowa do obtoczenia olej do głębokiego smażenia Kabaczka obrać, umyć i pokroić na plastry o grubości około

Di gotuje
Przepis na pizzę z boczkiem 165

należy do najbardziej lubianych posiłków dla dzieci i dorosłych. Jaka pizza jest najlepsza? Oczywiście z boczkiem. Nic nie może równać się aromatowi pieczonych plastrów boczku i woni świeżego drożdżowego ciasta. Sycąca, ciepła pizza z boczkiem świetnie się nada na letnie przyjęcie, albo kolację na całej rodziny. Poznaj przepis na pizzę z boczkiem, który jest łatwy i naprawdę szybki w wykonaniu(...)łatwo przygotować w domu. Pasuje na każdą okazję i co najważniejsze zawsze smakuje wyśmienicie. Oto przepis na ten przysmak:  Składniki:  400g mąki pszennej (i nieco do podsypania ciasta)  ¾ kostki świeżych drożdży  szczypta cukru  100 ml oleju  4 cebule  2 ząbki czosnku  200 g młodego szpinaku lub rukoli  125 g sera mozzarella

Moja smaczna kuchnia
Bananowy chlebek z truskawkami, malinami i chałwą na bazie mąki orkiszowej i owsianej 133

Przepyszny, delikatnie słodki chlebek bananowy z dodatkiem sezonowych owoców takich jak truskawki i maliny. By całość nie była nudna postanowiłam dodać również kawałki chałwy czekoladowej do ciasto a całość polać przepysznym, malinowym lukrem. Ciasto wykonałam na bazie mąki orkiszowej i owsianej, które świetnie się tutaj sprawdzają. Chlebek jest delikatnie wilgotny, nie kruszy się, idealny do kawy! Polecam. Składniki (na formę(...)Całość dokładnie, aczkolwiek dość krótko mieszam, jedynie do połączenia składników. Dodaję osuszone z nadmiaru wody owoce oraz pokruszoną chałwę i całość mieszam bardzo krótko, tak by nie uszkodzić owoców. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto piekę przez 55 minut, do suchego patyczka. Chlebek studzę na kratce. Wszystkie składniki lukru

Mango Papaja
Francuskie różyczki z jabłkami 221

wspaniale prezentują się na stole :)   Składniki: -1 opak. ciasta francuskiego -2 średnie jabłka (najlepiej czerwone) -1 szkl. wody -2-3 łyżki soku z cytryny -konfitura owocowa -cukier -cynamon, przyprawa do szarlotki -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka myjemy, kroimy na pół i pozbywamy gniazd nasiennych. Kroimy w cieniutkie plastry. Wodę wraz z sokiem cytrynowym doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy(...)gotujemy na małym ogniu ok. 3 minut y, aby zmiękły (plastry powinny elastycznie się wyginać, ale nie połamać). Następnie odsączamy jabłka na ręczniku papierowym i zostawiamy do ostudzenia.  Ciasto francuskie kroimy na ok. 6cm paski wzdłuż krótszego boku. Połowę paska, wzdłuż jego długości, smarujemy konfiturą, zaś na drugiej połowie układamy plastry jabłek tak, aby zachodziły na siebie i lekko

KasiekGotuje
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM 155

pomidorami lub w wersji mięsnej szynką parmeńską. Możecie przygotować ją z dwudniowym wyprzedzeniem, zawinąć w folię spożywczą i do czasu podania przechowywać w lodówce.  Pamiętajcie, aby nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem - wówczas mogłoby popękać podczas zwijania.  SKŁADNIKI na 4 porcje (8 plastrów) CIASTO SZPINAKOWE 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka ( oddzielnie żółtka i białka) 2 ząbki czosnku(...)całej powierzchni. Wstawiamy do rozgranego piekarnika i pieczemy 10 minut. Na blacie rozkładamy 2 kawałki folii spożywczej, tak aby lekko zachodziły na siebie oraz miały wielkość i kształt pieczonego ciasta szpinakowego. Upieczone ciasto wykładamy na przygotowaną folię spodem do góry i delikatnie odklejamy papier do pieczenia. W średniej miseczce mieszamy serek śmietankowy z chrzanem i rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta

cool and minty
MAZUREK Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI 111

warstwą czekoladowego ganache. Całość wykończyłam listkami mięty i cienkimi płatkami gorzkiej czekolady. Wierzch mazurka możecie dodatkowo posypać pokruszonymi bezikami lub wmieszać je do masy z serka i śmietany. Spód ciasta można upiec jeden,  dwa dni w cześniej i do czasu, gdy będzie potrzebny przechowywać w chłodnym miejscu. Krem i truskawki nakładamy przed samym podaniem. SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach(...)czekolady rozpuszczamy w rondelku i cienką warstwą rozsmarowujemy na arkuszu folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wkładamy do lodówki. Zimną czekoladę, łamiemy na kawałki i posypujemy wierzch ciasta WYKONANIE KRUCHY SPÓD : Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki masło. Miksujemy przy użyciu mieszadła lub rozcieramy w palcach , aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy

cool and minty
PSZENNE TORTILLE 178

łamią. Mają zdecydowanie lepszy smak od kupnych i co najważniejsze nie zawierają żadnych sztucznych dodatków. Do ich przygotowania nie potrzeba nic więcej poza mąką, wodą i olejem.  Samo ciasto bardzo dobrze się wyrabia, a dzięki zaparzaniu gorącą wodą jest pulchne i elastyczne.  Takie placuszki idealnie nadają się do przygotowywania burrito , quesadilli , wrapów lub nachosów. Zawsze przygotowuję ich więcej(...)proszku do pieczenia / można pominąć WYKONANIE Mąkę z proszkiem do pieczenia( jeśli używamy) przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i gorącą wodę. Mieszamy łyżką lub mieszadłem miksera. Następnie wyciągamy ciasto na blat i wygniatamy rękoma, aż zrobi się jednolite, mięciutkie i elastyczne. Gdyby po kilku minutach wyrabiania ciasto wydawało się nam kleiste, możemy podsypać blat mąką i chwilę jeszcze powygniatać

cool and minty
Kremowe jaglane ciasto z owocami. Bez pieczenia 226

Poprzednie ciasto - kremowe jaglane ciasto z truskawkami - spotkało się z Waszym baaardzo gorącym przyjęciem. Mniemam, że to gorące przyjęcie może mieć coś wspólnego z ostatnimi upałami. :) A konkretnie z faktem, że pyszne i szybkie ciacho nie wymagało pieczenia. Zapraszam więc na jego kolejną odsłonę. Dzisiejsze kremowe ciasto z owocami też nie wymaga pieczenia i poleca się jako idealny deser(...)wody odlanej z daktyli. Formę z wyjmowanym dnem (najlepiej z papierem do pieczenia) wykładamy masą daktylową, dokładnie dociskamy.  Na spodzie rozsmarowujemy krem jaglany. Dekorujemy owocami. Wkładamy ciasto do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.  Na upały polecam też inne moje ciasta i desery bez pieczenia, m.in.: - błyskawiczne babeczki z kremu rafaello - pyszny blok czekoladowy

Smakuje zdrowo
Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym 202

ulubione jabłko. Ja uwielbiam championy za ich smak lekko gruszkowy, za to,że nie rozpadają się podczas pieczenia. Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym. Ciasto: szklanka mąki  ćwierć kostki zimnego masła 3 łyżki cukru drobnego cukier waniliowy do smaku żółtko 2 łyżki lodowatej wody Nadzienie: 4 jabłka champion 3 łyżki masła łodyga rabarbaru(...)łyżki cukru muscvado lub trzcinowy łyżeczka cynamonu płatki migdałowe listki mięty Ciasto: Zagnieć albo zmieszaj ciasto w malakserze ze składników podanych wyżej . Odłóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij i rozwałkuj koło ok 5 cm większe niż forma na tartę koło. Wyłóż do nasmarowanej masłem formy na tartę. Nadzienie: Jabłka obierz i pokrój na ósemki (bardzo przydatna jest krajalnica

AZgotuj!
BABKA MARMURKOWA 155

Babka marmurkowa to klasyk wśród babek, nie wymaga wielkich umiejętności i mało kiedy nie wychodzi. Babkę piekę zawsze kiedy jest szybka potrzeba na pyszne ciasto. Można ją polać polewą czekoladową lub dodać owoce, ja dodałam Figę, wyszła pyszna(...)PRZYGOTOWANIE :  Masło ucieramy z cukrami, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Następnie wlewamy mleko i mieszamy, po chwili wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.  Z ciasta odlewamy mniejszą część, którą mieszamy z kakao.  Keksówkę o wym. 36/10 smarujemy masłem i sypiemy bułką tartą. Wylewamy ciasto jasne a na to ciasto kakaowe, wyrównujemy wierzch. Figi kroimy

Kulinarne Fantazje Marioli
RAVIOLI Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ 190

polania pierożków Składniki farszu wymieszać w miseczce i doprawić do smaku. Mąkę przesiać i wbić do niej dwa jajka oraz jedno żółtko, wlać olej i odrobinę wody, zagnieść elastyczne ciasto. Uformowane ciasto zwinąć w folie aluminiową i odłożyć na 30 minut aż odpocznie. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkować wałkiem, posypując je mąką. Placki smarujemy białkiem i układamy na nich(...)porcje farszu w równych odstępach. Na tak przygotowany placek, układamy drugi placek i dociskamy przestrzenie miedzy ciastem i farszem. Ciasto kroimy na kwadraciki. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Podajemy ciepłe, polane oliwą z oliwek, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
BUŁKI SEROWO - CEBULOWE 100

PRZYGOTOWANIE :  Drożdże rozkruszamy i mieszamy w wodzie aż się rozpuszczą. Do dużej miski wlewamy rozczyn, olej, kwas, następnie wsypujemy mąkę, sól, cukier i wyrabiamy elastyczne, dość gęstawe ciasto. W razie konieczności dosypujemy mąki, ciasto nie powinno byc lejące. Cebulę kroimy w kostkę, lekko solimy i podpiekamy na oleju aż się zrumieni. Jeszcze ciepłą dodajemy do ciasta i dokładnie(...)wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką. Dzielimy na małe porcje i formujemy bułeczki, które układamy na posypanej mąką blaszce. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie posypujemy tartym serem i lekko je nacinamy nożem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
TARTA Z BUDYNIEM I GRUSZKAMI 150

SKŁADNIKI  CIASTA : 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej puszystej   LUBELLA  100 g zimnej margaryny 1 duża łyżka ciemnego kakao 1 żółtko 1 łyżeczka gęstej śmietany Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folie i odkładamy na 1 godziną do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem, zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim równomiernie blaszkę(...)BUDYŃ :  3 szklanki mleka  2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g  3 łyżki cukru Z podanych składników gotujemy gęsty budyń, wylewamy gorący na ciasto. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 99

Szybkie ciasta zawsze się sprawdzają kiedy to goście mają na zaskoczyć lub nie mamy nic do kawki. Ciasto z rabarbarem to klasyk pysznych, babcinych ciast. Polecam(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojoną zimną margarynę. Palcami rozcieramy margarynę z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka.  Kruszonkę wysypujemy równomiernie na ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie ciasto ( jest troszkę gęste ) na wierzch układamy pokrojone owoce i posypujemy kruszonką.  Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 *C,  Studzimy, kroimy

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania