ciasto - 163312 przepisów (strona:3272/10888)

Pączki hiszpańskie - gniazdka 192

lukier jest zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Do garnka wlać wodę, dodać masło, sól i zagotować do rozpuszczenia się masła. Wsypać jednym ruchem mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka i zrobi się jednolite i szkliste. Wystudzić ciasto , a następnie dodawać po jednym jajku stale miksując. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na papier(...)pieczenia  przez tylkę w kształcie gwiazdki kółka.  Zrobić dwa lub trzy kółka z ciasta, aby były grubsze. Następnie porozcinać papier tak, aby każde gniazdko było na kwadracie. Rozgrzać olej do 175 stopni C i smażyć pączki wkładając na olej pączkiem do dołu, a papierem do góry. Po kilku sekundach wyjąć papier, który sam odejdzie od ciasta. Po usmażeniu

O kuchni z uczuciem
Kserotigana - greckie faworki z Krety 269

względu na produkty wchodzące w skład tych faworków jak i sposób wykonania.   Jak się je wykonuje podpatrzyłam na tym filmie .  Powiem szczerze, nie jest łatwo je zrobić. Ciasto bardzo ciężko się rozwałkowuje i trzeba uważać, żeby nie wyschło bo będzie się rwało. Niemniej jednak warto było się pomęczyć, gdyż faworki wyszły przepyszne. Z podanego przepisu wyszło(...)miód się rozpuszczą i powstanie syrop. Gotowy syrop zestawić z ognia i wystudzić. Sposób wykonania faworków : Do mąki dodać oliwę, sól, alkohol, ciepłą wodę i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto podzielić na kilka części. Części jeszcze nie rozwałkowane włożyć do foliowego woreczka, żeby ciasto nie wyschło.  Każdą część rozwałkować cienko, następnie złożyć na pół i ponownie cienko

Na słodko lub wytrawnie
Pączki (racuchy) z bananów 215

wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy do połączenia się składników. Olej rozgrzewamy w garnku lub wysokiej patelni na ok. 5 cm wysokości. Na rozgrzany olej wkładamy łyżką ciasto (łyżkę przed nałożeniem ciasta maczamy w rozgrzanym oleju, by ciasto łatwiej się odklejało- podczas smażenia 3 razy zmieniałam łyżki na czyste, by łatwiej ciasto się odklejało :)) Pączki powinny same się(...)obracać. Po usmażeniu wyciągamy metalową łyżką cedzakową (nie plastikową!) na papier ręcznikowy. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. W celu sprawdzenia cz olej jest już wystarczająco rozgrzany należy wrzucić kawałek ciasta, który powinien odbić się od dna garnka i syczeć, tworząc wokół siebie bąbelki

Aga w kuchni
Muffinki cytrusowe 221

Muffinki cytrusowe to proste babeczki o smaku i aromacie owoców cytrusowych – pomarańczy, cytryny i grejpfruta. Bardzo delikatne i bardzo smaczne. Każdy z owoców występuje tu w innej formie. Do ciasta dodałam sok i skórkę otartą z cytryny, a środek muffinków wypełniony jest pomarańczowym dżemem i kandyzowaną skórką grejpfruta. Ulubione smaki cytrusów w muffinkach można komponować wg własnych upodobań. Na przykład(...)rózgą ubijamy jajka i dodajemy do nich stopniowo najpierw olej, potem jogurt naturalny i sok oraz skórkę z cytryny. Do składników płynnych wsypujemy składniki suche i mieszamy szpatułką. Jeśli ciasto jest bardzo gęste i trudno się miesza można dodać odrobinę mleka. Do foremki na muffinki wkładamy papilotki i do każdej wkładamy łyżkę ciasta (mniej więcej do 1/3 wysokości). Na środku

Trzeci talerz
mini pączki z dynią 186

tłuszcz do smażenia wykonanie: Cukier, jajko, puree z dyni oraz sól miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, alkohol. Następnie wlewamy mleko i całość miksujemy. Łyżką nabieramy ciasto i przekładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
PĄCZKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI – najlepsze! 169

puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz. Ciasto które podwoiło swoją objętość wyciągamy na stolnicę(...)chwilę wyrabiamy i wałkujemy na ok. 1,5 cm. Szklanką wycinamy pączki i układamy na podsypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut – w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć! W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz ( ja smażę na oleju ) do odpowiedniej temperatury – jest to ok. 180C. Delikatnie wrzucamy pączki i smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy

Ostra na Słodko
Bułeczki cynamonowe 115

roztarcia drożdży z łyżeczką cukru, rozpuść je w ciepłym (nie gorącym) mleku i pozostaw do wyrośnięcia. Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier. Wlej wyrośnięte drożdże, dodaj jajko i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy. Dodaj roztopione masło pozostawiając w rondlu ¼ masła na potem. Ugnieć ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Po wyrośnięciu ciasta(...)podziel je na 2 porcje i rozwałkuj. Następnie posmaruj ciasto resztą masła używając pędzelka, posyp warstwą cukru i cynamonu. Ciasto zwiń w roladę, następnie pokrój na plasterki szerokości ok. 5 cm. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku w 180 °C do zarumienienia

Calzonella.com
Zdrowy, łatwy i szybki chleb razowy na drożdżach instant 136

CHLEBEK RAZOWY - SZYBKI I ZDROWY Bardzo lubię ten chlebek, bo po pierwsze jest zdrowszy od tego z białej mąki pszennej, szczególnie z marketu. Ciasta nie trzeba zagniatać, nie potrzebna jest maszyna, a zaledwie drewniana łyżka, a co najważniejsze na efekt wyrastania nie trzeba czekać godzinami :)  Przygotowanie chleba trwa dosłownie 10 minut, a samo wyrabianie 2 min. Śmiem twierdzić(...)miód) 450 g letniej wody 1 łyżka białej mąki, do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Lekko nasmarować keksówkę lub wyłożyć ją papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu na czas przygotowania ciasta. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dorzucić otręby, które zostały na dnie sita. Dodać drożdże i zrobić zagłębienie na środku. Wymieszać miód lub cukier muscovado z letnią wodą

Calzonella.com
BUŁECZKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 210

Składniki: ciasto:   750g mąki pszennej 3 jajka 1 szklanka ciepłego mleka 125g margaryny 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 50g świeżych drożdży   farsz: 1kg kapusty kiszonej 250g pieczarek 3 średnie cebule 2 łyżki oleju sól PIEPRZ TURECKI firmy RAFEX dodatkowo:   MIESZANKA BABKI PŁESZNIK I JAJOWATEJ firmy RAFEX 2 żółtka Sposób przygotowania: ciasto: Z 1/2 szklanki mleka, cukru(...)Odstawić w ciepłe miejsce aby "ruszył". Margarynę stapiamy na wolnym ogniu i studzimy. Do osobnej miski wsypujemy pozostałą mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól, przestudzoną margarynę i zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na mniejsze części, u mnie ok. 20. farsz: Kapustę gotujemy, odcedzamy, odciskamy z wody i kroimy

Prosto i Smacznie z Anetą
Serowe pączusie 637

oponki? Odpowiedź była jedna: TAK! I miały to być oponki , tylko w ostatniej chwili postanowiłam uprościć sobie zadanie, nie bawić się w wałkowanie i wycinanie. Wystarczyło urywać małe kawałki ciasta, toczyć z nich kulki i wrzucać na rozgrzany olej. Najlepsze są jeszcze takie ciepłe, od razu obtoczone w cukrze pudrze. Składniki : na około 40-50 szt. małych pączków(...)cukier puder Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy ręką wgłębienie w środku, dodajemy pokruszony twaróg (nie musi być zmielony) i pozostałe składniki.  Rękami wyrabiamy zwarte i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk, dodajemy więcej mąki. Jeśli jest zbyt suche (kruszy się i nie jest w miarę jednolite), dodajemy więcej jogurtu lub kwaśnej śmietany

bistro mama
Ptysie z pianką 250

Następny karnawałowy wypiek, w zastępstwie tłustych kalorycznych pączków proponuję lekkie jak piórko ptysie. To najlepsze ptysie jakie kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest perfekcyjne, bardzo wyrośnięte, a pusty środek ptysia, aż się prosi o wypełnienie go - oczywiście pianką z jak najlepszej cukierni, czyli "włoską bezą". Takie ptysie lubię najbardziej. To wspaniały i bardzo prosty w przygotowaniu deser. Pierwszy raz z ciastem parzonym(...)zmierzyłam się przygotowując eklerki (przepis tutaj ). Przepis poprawny i jak najbardziej udany, godny polecenia. Wszystko jednak można ulepszyć. Dodatek mączki kukurydzianej czyni ciasto wyjątkowo lekkim i delikatnym. Ptysie możesz wypełnić bitą śmietaną, kremem budyniowym lub właśnie pianką z białek zaparzonych syropem cukrowym. Są wspaniałe i jestem niezwykle dumna z wypieku. Debiut ptysiowy uważam za bardzo udany. Zapraszam do przepisu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
kruche ciasteczka maślane z marmoladą 362

dodatkowo twarda marmolada wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy jajko, sól i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do mocnego rękawa cukierniczego z dużą tylką np. Wilton 1M lub przy pomocy maszynki do ciastek i wyciskamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, okrągłe kształty. Na środek każdego

Domowy Smak Jedzenia
Blueberry rhapsody 205

został omówiony i zakończony,  nazywajmy jak chcemy, smakuja zawsze wybornie...prawda? Otóż zrobienie pierogów bezglutenowych bylo lekkim wyzwaniem... otóż: Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki Shar na naleśniki/pierogi (bazuje na mące ziemniaczanej) - 1 szklanka mąki Shar na ciasto kruche - 1,5 szklanki ciepłej wody - 2 szklanki oliwy/oleju Ciasto dobrze(...)zagnieść w misce. Dobrze zawiązaną masę ciasta, dognieść na stolnicy. Lekko podsupujac maka, rozwałkować ( ok 3 mm, nie za cienko bo ciasto może pękać). Wykroić szklaneczką kółeczka, łyżeczkę borówek zamykamy w środku i gotowe. Gotujemy na lekko osolonej wrzącej wodzie. Czekamy

Lajtkraft food intolerance
Churros z czekoladą 191

zimowe wieczory, kiedy za oknem zimno, najlepsze hiszpańskie churros. Churros to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, chrupkie na wierzchu, a w środku mięciutkie. Najsmaczniejsze są ciepłe i posypane cukrem pudrem, ale również smakują z gorącą czekoladą. Składniki: 250 ml wody 3 jajka 2 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli cukier puder do posypania  olej do smażenia Wodę gotujemy(...)masłem, solą i cukrem. Gdy masło się rozpuści, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy,  aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Do ciasta stopniowo dodajemy jajka, cały czas miksując.  Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. W głębokim garnku rozgrzewamy olej i wyciskamy na niego porcje ciasta, tworząc długie paski. Smażymy na złoto-brązowy  kolor

Pyszności Słodkości
Rogaliki z czekoladą 152

odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dwa całe jajka i dwa żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do wyrośniętego zaczynu pozostałą przesianą mąkę i resztę ciepłego mleka.  Ciasto zagniatamy i bardzo dokładnie wyrabiamy.  Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, stopniowo dodajemy stopione ciepłe masło i szczyptę soli.  Ciasto przykrywamy ściereczką i na pół godziny odstawiamy(...)ciepłe miejsce. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm,  kroimy na kwadraty o boku 10 cm.  Każdy kwadrat przecinamy na dwa trójkąty.  Na trójkąty kładziemy kawałek czekolady i zwijamy ciasto na kształt rogalików. Układamy je na natłuszczonej blaszce  i zostawiamy je na 15 minut do wyrośnięcia.  Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem  i pieczemy

Pyszności Słodkości