smaczniejsze, no i dają niesamowitą satysfakcję. Ale dość wstępu :-) Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny. Jest to proste ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika. Maślanka nadaje fajny smak i miękkość. Z podanych składników wyszedł mi jeden spory chlebek. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -1/2 mąki pszennej(...)cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut by drożdże się spieniły. następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz jedną garść słonecznika. I wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być delikatne i gładkie. Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Blaszkę smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto przerabiamy, formujemy bochenek i wkładamy do blaszki. Chlebuś
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani, dziś bardzo wiosenny przepis-pyszne babeczki z owocami i kremem. Z babeczkami zawsze jest sporo roboty, ale warto. Babeczki składają się z kruchego ciasta, wypełnione są masą, następnie owocami i wszystko polane jest galaretką. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, zawsze wychodzą, ładnie wyglądają. Przepis jest bardzo wydajny, wychodzi z niego 24 babeczki :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI CIASTO(...)kostki margaryny -2,5 szklanki mąki tortowej -1 opakowanie cukru waniliowego (1 łyżka) -3 łyżeczki proszku do pieczenia -2 żółtka -szczypta soli Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na początku może się trudno zagniatać, ale po chwili pięknie się uformuje, będzie gładkie :-) Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni. Wyklejamy ciastem foremki, cienko. Następnie nakłuwamy ciasto. Babeczki pieczemy na złoty
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumamy chemii i konserwantów. Daniem, o którym piszę jest domowa tortilla z sosem czosnkowym , mięskiem, sałatką, pomidorami :-) Przyznam się, że tortille robiłam pierwszy raz, i co najważniejsze wyszła idealna. Ciasto pięknie się zwija, nie łamie się, także spokojnie możemy ładować co nam się podoba i zwijać i zajadać. Polecam Wam bardzo gorąco to danie, robi się je szybko(...)soli -3/4 szkl gorącej-wrzącej wody Do mąki dodajemy smalec, i przecieramy palcami. Następnie dodajemy sól i wrzącą wodę-mieszamy wszystko łyżką-by nie poparzyć sobie rąk:-) Zarabiamy ciasto, powinno być miłe w dotyku, elastyczne. Ciasto dajemy do foliowego woreczka i wsadzamy na 20-25 minut do lodówki. WAŻNE Jeśli zostanie Wam trochę ciasta, spokojnie możecie je przechowywać
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupizzerinek, także trochę czasu zajmuje ich przygotowanie Co do dodatków tutaj możemy działać wedle własnego upodobania. Ja podam przepis na takie pizzerinki jak ja robiłam. No to zaczynamy :-) SKŁADNIKI CIASTO rozczyn -5 dag drożdży -2 łyżki cukru -1 szklanka ciepłej wody -3 łyżki mąki -0,5 kg mąki -3 łyżki oliwy -0,5 szklanki ciepłej wody -łyżeczka soli Najpierw drożdże(...)rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 czubate łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by drożdże się spieniły. następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. jeśli jest klejące, należy podsypać mąką. Ciasto odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia :-) SOS POMIDOROWY -1 koncentrat pomidorowy (słoiczek) -3 łyżki wody -3 łyżki oliwy lub oleju
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuświeżych drożdży -2 dkg amoniaku -1,5 szklanki cukru -2 szklanki mąki pszennej tortowej -6 jajek -100g roztopionego masła lub margaryny *dodatkowo 2-3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie ciasta jest banalne :-) Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy drożdże-miksujemy. Dodajemy amoniak, mąkę,i roztopione masło lub margarynę. Wszystko miksujemy na gładką masę. Miskę z masą przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy(...)lodówki na 24 h. Następnie dodajemy 2 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto,jak się klei dodajemy więcej mąki, aż do uzyskania pięknej, elastycznej formy. Wyrobione ciasto odkładamy do lodówki na około 1 godzinkę. przechodzimy do robienia ciasteczek :-) Oczywiście możecie wykrawać dowolne kształty swoimi foremkami. Ja robiłam ciasteczka łabędzie Aby uzyskać śliczne ciasteczka bierzemy kubek i wykrawamy kółko. Przecinamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam kochani, dziś przychodzę do Was z czymś co każdy lubi, czyli z pizza, ale trochę inną, niż klasyczna. Pizza twist, to nic innego jak podłużne zakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z nadzieniem. Całość pięknie wygląda, i jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. dlatego tez taką pizzę możemy zabrać ze sobą na wycieczkę, spacer czy dać dziecku(...)szkoły. Składniki (z przepisu wychodzi dużo pizzy) CIASTO -1 kg mąki pszennej tortowej -5 dag świeżych drożdży -łyżeczka soli -4 łyżki cukru -2,5 szklanki ciepłej wody -5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego -łyżeczka oregano SOS -1 koncentrat pomidorowy dobrej jakości -duży ząbek czosnku -3 łyżki oliwy lub oleju -sól -pieprz -oregano -bazylia DODATKI -szynka pokrojona w paseczki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurazie trzeba cieszyć się latem, słońcem i dobrodziejstwami natury, których w zimie nie będzie. No ale przejdźmy do sedna, ostatnio na wielu blogach widziałam przepis na ciekawe ciasto o nazwie kinder country, nazwa pochodzi od batonika firmy kinder. Ciasto od razu przykuło moją uwagę, i postanowiłam je wykonać. Nie żałuję-jest genialne. Robi się(...)minimalnie za słodkie, dlatego kiedyś spróbuję je wykonać bez dmuchanej pszenicy a z ryżem preparowanym :-) co z tego wyjdzie nie wiem, na razie polecam trzymać się przepisu, bo ciasto mimo słodyczy jest rewelacyjne i trudno poprzestać na jednym kawałku. Zaczynamy SKŁADNIKI *PRZEPIS NA KWADRATOWĄ BLASZKĘ 24x24cm -1 duża paczka słonych krakersów 180g -2 białe czekolady po 100g każda
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudodatkiem brzoskwiń, rozmarynu i migdałów! Całość zapieczona w piekarniku i polana przepyszną polewą czekoladową tuż przed podaniem. Jest smacznie, armatycznie i zdecydowanie jesiennie. Składniki (na 1 duży podpłomyk): Ciasto: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pszennej 30 gram świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatki: 3-4 łyżki(...)połączenia i odstawiam na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję resztę składników: obie mąki, oliwę z oliwek, sól oraz pozostałą część mleka i wyrabiam ciasto o jednolitej, spójnej konsystencji przez około 8-10 minut, Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wałkuję na cienki placek. Odstawiam
Mango Papajanadają się jako dodatek obiadowy, a ja uwielbiam ich podjadanie nawet w wersji solo. Smakują jak wytrawne i lekkie pączusie. Na dniach zaprezentuję Wam mój pomysł na wykorzystanie ciasta ptysiowo-ziemniaczanego, ale teraz polecam kuleczki! 500g ziemniaków Ciasto parzone: 125g mąki 80g masła 4 jajka 1 szklanka wody szczypta soli Dodatkowo: sól, pieprz olej do głębokiego smażenia Ziemniaki(...)Wodę zagotować z masłem i dodatkiem soli. Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Całość ponownie postawić na mały ogień i cały czas mieszając czekać - aż ciasto zacznie gęstnieć i odstawać od naczynia. Masę zdjąć z ognia i ubijając stopniowo wbijać jajka. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem. Masę doprawić solą i pieprzem
Di gotujeniewielką ilością drożdży, które ogromnie przyspieszają cały proces. Z czasem przejdziecie na pieczenie chleba wyłącznie na zakwasie, choć wg mnie na taki trzeba mieć czas i móc go pilnować. Ciasto jest lejące i klejące. Takie ma być. Na końcu znajdziecie przepis w wersji dla użytkowników Thermomixa! Potrzebujemy: 550 g mąki żytniej typ 720 Młyny Stoisław 200 g mąki pszennej graham(...)dodajemy zakwas oraz wodę z drożdżami i mieszamy drewnianą łyżką. 2 foremki "keksówki" o długości 25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy otrębami, bądź płatkami owsianymi i wylewamy po połowie ciasta do każdej z nich. Foremki umieszczamy w lekko rozgrzanym piekarniku (około 50 stopni C) i trzymamy w nim ciasto na chleb, dopóki to, nie zrówna się z brzegami foremek. Pieczemy
MamaOskarkadłuższego czasu zabierałam się za zrobienie tego ciasta. Spotykałam się z bardzo pozytywnymi opiniami na jego temat. Ale wcale się nie dziwię bo ciasto rzeczywiście jest pyszne. Ja również tak jak inni szczerze polecam i zachęcam do zrobienia. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino Monte Santi. Składniki: ok 200 g herbatników kakaowych 500 g sera z wiaderka(...)masa stężała. Posypka kokosowa: Masło stopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe. Stale mieszając, podsmażać na niewielkim ogniu aż wiórki się zrumienią. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Proponuję podać z lampką wina Monte Santi. Przepis z Nastoletnie Wypiekanie
Ala piecze i gotujePierogi z Kapustą i Borowikami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i codzienny, poży wny obiad. Delikatne, aksamitne ciasto i wyśmienity farsz z gotowanej kapusty oraz suszonych borowików to i dealne połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Pierogi z Kapustą i Borowikami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty(...)suszonych borowików 3 nieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól pieprz ciasto: 600 g mąki Poznańskiej Lubella - idealnej do pierogów ponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4) 2 łyżki oleju szczypta soli duża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Borowikami - Sposób przygotowania: Farsz: Boro wiki zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę
Słodka StronaSernik cappuccino to ciasto które nie wymaga pieczenia tylko chłodzenia a przygotowuje się je bardzo szybko. Ciasto idealne na ciepłe dni i nie tylko, świetnie zaspokaja ochotę na kawę lub coś słodkiego. Przygotowałam go w formie okrągłej(...)mieszamy. Na biszkopty wykładamy masę serową ciemną, odkładamy do zamrażarki na 5 minut aby szybciej stężała, następnie wylewamy masę białą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Na wierzch ciasta układamy resztę namoczonych w kawie biszkoptów, następnie posypujemy ciasto obficie kakao słodkim lub gorzkim. Odkładamy sernik na kilka godzin do całkowitego stężenia. Kroimy na kawałki i podajemy, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolijest to odważne połączenie. Zdecydowanie wszystkie te składniki świetnie się komponują i aż.. ciężko oderwać się od takiego dania. Składniki (na 2 większe lub 4 mniejsze podpłomyki): Ciasto: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pszennej 30 gram świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatki: świeże gałązki rozmarynu(...)połączenia i odstawiam na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję resztę składników: obie mąki, oliwę z oliwek, sól oraz pozostałą część mleka i wyrabiam ciasto o jednolitej, spójnej konsystencji przez około 8-10 minut, Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielę
Mango PapajaCiągle gdzieś tam krąży mit, że sernik to już "wyższa szkoła jazdy" i ogólnie ciasto trudne do zrobienia. Ja powiedziałabym odwrotnie. Jeśli potrzebuje prostego ciasta, bez masy i chcę mieć pewność, że się uda to zawsze decyduję się na sernik. Często też żeby skrócić sobie pracę sernik osadzam na biszkoptach lub herbatnikach zamiast klasycznego spodu z ciasta. Tym razem też(...)zrobiłam- sernik z pomarańczową nutą wstawiłam pomiędzy dwie warstwy kakaowych ciastek a dodatkowo jeszcze dodałam warstwę domowych powideł śliwkowych. Całość wykończyłam idealną błyszczącą polewą. Paluszki lizać! P.S. ciasto to piekłam w bardzo dużej blaszce (26*45 cm) dlatego proporcje składników są duże. Na standardową blaszkę wystarczy zrobić z połowy porcji. * foremka 26*45 cm Składniki: 2 kg sera
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia