pieprzem. Pomidory przełożyć do miski razem z zalewą, zmiksować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Zagotować duży garnek osolonej wody. Z mąki z odrobiną soli i jajka zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, można dodać nieco wody. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm. Wyłożyć szpinak, następnie dynię, posypać pokruszoną fetą i zrolować wzdłuż dłuższego(...)boku. Wykładając nadzienie należy pamiętać o pozostawieniu wolnego paska ciasta o szer. ok. 4 cm, żeby farsz podczas zawijania nie wydostał się na zewnątrz. Roladę przełożyć na czystą kuchenną ścierkę i ciasno zawinąć i włożyć do wrzątku na 3-4 minuty. Następnie ostrożnie wyjąć pakunek z wody, gdy nieco przesztygnie, odwinąć i pokroić roladę na ok. 3 cm plastry
zdrowa vege kuchniamargarynę ogrzewać w garnku do rozpuszczenia cukru.. Nie gotować. Zostawić masę do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka i sodę rozmieszaną w mleku. Wyrobić ciasto mikserem. Przełożyć ciasto do szklanego,, emaliowanego,, lub kamionkowego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni. Po tym czasie wyjąć ciasto(...)lodówki. Podzielić je na 3części. Przygotować blaszki. Takie jakie chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na kratkę do pieczenia, aby wystygły. Wystudzone pierniki posmarować dżemem śliwkowym przepis tutaj ,przykryć
w mojej kuchniprzygotowanie takich naleśników. Maluchy i nie tylko będą bardzo zadowoleni. Do miski wbić jajka, dodać mąkę, cukier waniliowy,szczyptę soli, kakao i wlać mleko. Wymieszać wszystko na gładką masę. Ciasto nie może być zbyt gęste. Konsystencja jak każde ciasto naleśnikowe, lekko lejące. Wlewając na patelnię musi się powoli rozlać. Na patelni rozgrzać olej i wlać ciasto. Podnieść patelnię i rozlać(...)ciasto na całej powierzchni. Smażyć tak długo, aż będzie wystarczająco przesmażone aby go przewrócić. Z drugiej strony smażyć już chwilkę. W ten sam sposób usmażyć pozostałe ciasto. Przykryć naleśniki, żeby nie ostygły. Nadzienie, serek mascarpone, śmietanę i banana wymieszać. Banana lekko zmiażdżyć za pomocą widelca. Doprawić cukrem do smaku. Na każdym naleśniku rozłożyć serek i złożyć naleśnik w dowolny sposób
Kuchnia PokoleńChlebek bananowy, wilgotny, długo zachowuje świeżość, bardzo aromatyczny. Ma mięsisty, gęsty, słodki miąższ. Banalny do przygotowania, zrobisz go bez użycia miksera. Przygotowanie ciasta bananowego ogranicza się do wymieszania składników i im krócej mieszasz, tym lepiej. Takie ciasto dla leniwców. Banany można rozgnieść widelcem, ja jednak zblendowałam je na gładką masę z dodatkiem oleju. Smakuje do popłudniowego kubka kawy, możesz zapakować(...)pieczenia przesiać do miski. Wmieszać cukier i wiórki kokosowe banany, olej i jajka wymieszać w drugiej misce masę bananową dołożyć do suchych składników i wymieszać do powstania gładkiego ciasta. Napełnić ciastem przygotowaną foremkę piec 60 minut, do zrumienienia. Początkowo studzić w foremce, następnie ciasto wytrząsnąć z foremki i studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smażona rybka dlaczego nie, dodatkowo w cieście i to na zielono. Ciasto użyte do smażenia ryby nadaje jej wilgotności i delikatności. Chyba nawet wcześniej pisałam, że w ten sposób gdy smażymy ryby nie ma tak intensywnego zapachu jej przygotowywania. W tym przepisie dodatkowo używamy natki pietruszki i wzbogacamy danie w wiele witamin i minerałów. Składniki: Filety z morszczuka ( mrożone(...)pietruszki ( pęczek ) Olej do smażenia Wykonanie: Rybę rozmrażamy na sicie. Lekko przyprawiamy solą. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mleko ( ok. 150 ml ), posiekaną drobno pietruszkę i tyle mąki aby ciasto stało się bardziej gęste niż do naleśników. Ciasto przyprawiamy solą. Filety umieszczamy w cieście i dokładnie je obtaczamy. Rybę smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Do ryby idealnie pasuje
Smaki EwyNajlepsze domowe ciastka! Dzisiaj chciałabym Wam pokazać super przepis na ciastka, jak w łatwy sposób można z jednego ciasta zrobić kilka rodzajów ciasteczek kruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można(...)oblania rogalików zrobimy polewę) - płatki migdałów - dżem, nutella, bądź jak u mnie czeko-śliwka domowej roboty do nadziewania rogalików - ponadto: 1 całe jajko Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, na jednolitą gładką kulkę. Owijamy je folią i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odrywamy kawałek, który wałkujemy na blat, wycinamy np. kółeczka i robimy
SMYKWKUCHNIDrożdżowe maślane ciasto jest puszyste i mięciutkie , warstwa kremowego serka z nutą pomarańczy dopełnia całości. Jedne z moich ulubionych zaraz po tych świętomarcińskich. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na coś słodkiego do kubka kakao polecam Wam ten przepis! Składniki: Ciasto: 65 dag mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 300 ml mleka 3,2% 100 g cukru+ 1 łyżeczka do rozczynu(...)Nadzienie: 150 g serka kremowego-takiego do smarowania pieczywa 1 łyżka musu z pomarańczy lub dżemu pomarańczowego 1 łyżeczka cukru jajko do posmarowania cukier puder do oprószenia Jak wykonać ? Ciasto: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia. Mąkę wymieszać w misce z solą oraz cukrem
Wanilia i Kardamonjogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek około 150 g mleka Przygotowanie : Odmierzoną mąkę wymieszać z solą, drożdżami i proszkiem do pieczenia, mleko zagrzać Jajko roztrzepać, wlać do ciasta, dodać jogurt, oliwę z oliwek i letnie mleko - wymieszać, przełożyć na stolnicę i wyrabiać ciasto. Mleko dodawać ostrożnie, by ciasto miało dość elastyczną konsystencję, ale nie było lejące i odstawało(...)godz, by podwoiło swą objętość- moje nie podwoiło zbyt swojej objętości i nie wiem czy nie było dość ciepło czy miałam stare drożdże :( Po tym czasie podzielić ciasto na co najmniej 8 części i każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm podsypując ostrożnie mąką na stolnicy Piec w piekarniku nagrzanym do 230 C ( u mnie wystarczyło
Proste Potrawychleb z kaszą gryczaną . A co gdyby tak zamiast tej gryczanej, wykorzystać jęczmienną? Kasza jak kasza, efekt powinien być podobny. Jak pomyślałam tak zrobiłam i zabrałam się za wyrabianie ciasta na chleb z nietypowym dodatkiem kaszy jęczmiennej , jako jego głównym składnikiem. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Pieczywko upiekło się z twardą, chrupiącą skórką , ale nadal przyjemnie miękkie i wilgotne(...)zacznie rosnąć na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać sól, siemię lniane i ugotowaną kaszę jęczmienną oraz stopniowo wodę. Wyrobić - ja do wyrabiania używam miksera z mieszadłami hakowymi . Ciasto powinno być elastyczne, ale dość luźne i niestety trochę lepiące - m ożna ewetualnie dosypać odrobinę mąki lub dolać trochę wody, dla uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli mikser nie będzie dawał rady
Grunt to przepis!pomysł na pyszny i pożywny obiad : kurczak i brokuły w formie tarty SKŁADNIKI Ciasto: 300 g mąki 150 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, papryka ostra w proszku Nadzienie: 1 pierś z kurczaka kilka ugotowanych pieczarek kilka różyczek brokuła przyprawa kurczak ziołowy Skworcu sól, pieprz, bazylia, oregano 150 ml śmietany 18%, 2 jajka, 4 łyżki startego żółtego(...)sera WYKONANIE Ciasto: składniki na ciasto zagniatamy, chłodzimy w lodówce przez 30 min. Ciastem wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy widelcem, podpiekamy 15 min.w 180 stopniach. Nadzienie: Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami, obsmażamy na złoto. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Jajka miksujemy ze śmietaną, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy ser. Na podpieczonym cieście układamy kurczaka, pieczarki i brokuła, zalewamy sosem
słodki bratekdynię przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na pure. Dodajemy jajko, mąkę orkiszową lub pszenną, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową oraz pieprz do smaku i zagniatamy ciasto. Formujemy cienie wałeczki, jeśli zachodzi potrzeba to podsypujemy mąką. Kroimy kluseczki. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy przez ok. 2 min. od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane wyjmujemy łyżką
Domowy Smak Jedzeniaoknem szaro buro, warto więc poprawić sobie odrobinę humor kawałkiem pysznego ciasta. Choć w tym miejscu możemy napotkać pewien problem. Otóż ciasto, a raczek delikatna pianka jest tak pyszna, że ciężko zakończyć na jednej porcji... Do ciasta potrzebne są aż trzy białe czekolady, w Tesco znajdziecie świetną promocję na czekolady! Zajrzyjcie tutaj tortownica o śr. 24cm Spód(...)czekoladę, krótko zmiksować, po czym dodać przestudzoną żelatynę. Krótko zmiksować i wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem udekorować startą czekoladą i owocami. Ja ciasto robiłam latem, więc użyłam malin i borówek, ale świetnie sprawdzą się także brzoskwinie z puszki. Źródło: książka "Słodki świat Kasi
Z miłości do słodkościodstawić do wyrastania. W misie miksera utrzeć jajka z solą i ksylitolem. Dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mąki, ciepłą wodę oraz stopiony, letni tłuszcz. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Ja swego ciasta nie wyrabiam długo, tylko do połączenia składników. Gluten orkiszowy nie wymaga długiego wyrabiania tak jak pszenny. Misę z ciastem odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30-40 aż ciasto podwoi(...)swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładam na podsypany mąką blat, formuję wałek i przy pomocy metalowej obręczy wykrawam kawałki ciasta. Każdy kawałek podwijam pod spód i odkładam na podsypane mąką arkusze papieru. Z podanych ilości wychodzi mi ok.28 pyz. W garnku zagotowuję wodę z sitkiem do pyz (wody nie może być zbyt mało, nie może też być zbyt dużo, po zagotowaniu
Smaczne Zdrowecoś, co w moim domu wszyscy lubią i dlatego też musiałam dołączyć do "Wypiekanie na śniadanie" . Drożdżówka wyszła pyszna, ładnie wyrosła a ja dodatkowo wzbogaciłam ją cynamonem. Składniki: Ciasto drożdżowe: 1 szkl mleka 0,5 szkl cukru palmowego szczypta soli 25 świeżych drożdży 250 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa ok 350 g mąki pszennej 2 jajka(...)łyżki mleka cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Mleko podgrzać pokruszyć drożdże dodać łyżeczkę cukru i rozmieszać. Pozostawić aż zrobi się zaczyn. Masło rozpuścić, 2 łyżki dodać do ciasta a do reszty masła dodać cynamon i wymieszać. Mąki przesiać do misy miksera. Dodać resztę cukru, sól, jajka, zaczyn drożdżowy i miksować około 10-12 minut na wolnych obrotach końcówką
Ala piecze i gotuje