Moje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa • 1 kg sera mielonego np Piątnica(...)minut. • Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C, na spód piekarnika wstawić blaszkę z wrzącą wodą i piec jeszcze 1,5 godziny. • Ciasto stopniowo wyjmować z piekarnika, najpierw wyłączyć piekarnik i trzymać ok. 15 minut, po czym otworzyć piekarnik i dopiero po 15 minutach wyjąć zupełnie z piekarnika
To co kochamprzyrządzam ją na różne sposoby. Najprostsza i najszybsza, a równocześnie bardzo dekoracyjna i smaczna jest moja dzisiejsza propozycja białej kiełbasy pieczonej z ciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym. Składniki: • surowa, cienka(...)biała kiełbasa – pęto w kształcie ślimaka • 1/3 płata ciasta francuskiego Wykonanie: • Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pociąć radełkiem na ok. 6 sztuk 1 cm paseczków. • Rozwinąć kiełbasę ze ślimaka i zawijać na niej paski ciasta francuskiego aż do samego końca. • Kiełbasę ponownie zwinąć w ślimaka, przygnieść ręką, aby ciasto nie odstawało
To co kochamJabłko pokrojone w plastry i smażone w cieście – takie właśnie racuchy pamiętam z dzieciństwa. Łatwiej i szybciej jest oczywiście zetrzeć jabłka na tarce, ale takie racuszki smakują inaczej i nie ma efektu jak przy plastrach. Często racuchy robi się na bazie kwaśnego mleka, ja zrobiłam z maślanką(...)łyżki cukru • cukier waniliowy • 5 jabłek • cukier puder do posypania • olej do smażenia Wykonanie: • Maślankę zmiksować z jajkami i cukrem, dodać mąkę z sodą. Ciasto jest dość gęste. • Jabłka obrać, wydrylować i pokroić w plastry. Każdy plaster maczać z obu stron w cieście i smażyć na złoty kolor
To co kochamnareszcie zrobiłam ciasto, które mogłam jeść bez ograniczeń, bo kalorie już dawno przestałam liczyć. Trochę miałam obaw co do spodu fasolowego, bo bez glutenu i bez jajek, ale ku mojemu zaskoczeniu okazał się badzo smaczny i aromatyczny. Jabłka mają ładny cytrynowy kolor i kwaskowy posmak. Galaretka na wierzchu to przysłowiowa kropka(...)Podsumowując, wreszcie z przyjemnością delektowałam się kawą z kawałkiem torcika szarlotkowego. Przyznam się Wam również, że niedawno udało mi się upiec ciasto serowo-kakaowe, bez jajek i z mąką bezglutenową. Co w nim było wyjątkowego? Oprócz sera ricotty największy zakalec, jaki w życiu widziałam i jadłam, bo owszem jadłam
To co kochamPyszne, mięciutkie drożdżowe bułeczki z serem. Ciasto drożdżowe idealne dla początkujących i dla obawiających się takiego typu wypieków. Ja tym przepisem przełamałam się i zaczęłam tworzyć drożdżowe wypieki. Składniki: Ciasto drożdżowe • 1 kg mąki pszennej • 1/2 litra mleka • 200 g drożdży • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 125 g masła • 1 jajko • 1 żółtko • szczypta soli Masa(...)sera białego mielonego • 1 jajko • 1/2 szklanki cukru pudru • powidła śliwkowe Wykonanie: Masa serowa • Ser wymieszać z cukrem pudrem i jajkiem na gładką masę. Ciasto drożdżowe • Podgrzać mleko i wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Uwaga! Bardzo urośnie! • Cukier, cukier wanilinowy, jajko i żółtko zmiksować
To co kochammój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Przygotowałam je w wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. Całość dopełnia bita śmietana z makiem. Smakują wybornie. Składniki ciasto 2 szkl mąki 3 żółtka 20 g drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl mleka szczypta soli 1 łyżka zmielonych migdałów lub ekstrakt 2 łyżki rozpuszczonego masła masa makowa 250 g maku(...)cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy tyle mąki, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. 2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, sól, migdały i mąkę. Wyrabiamy lekkie ciasto. Pod koniec wlewamy masło. Gładkie i elastyczne ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Na wrzące mleko wsypujemy mak. Gotujemy około 30 minut aż „zbieleje”. Przelewamy przez sito i dobrze
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyłyżeczki cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżeczki oleju ostrygowego 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzu. sól do smaku 24 mrożone kwadratowe cienkie arkusze z ciasta na chińskie wontony Wykonanie: Arkusze ciasta na wontony wyjąć kilka godzin wcześniej z zamrażarki by odmroziły się w zamkniętym opakowaniu w pokojowej temperaturze. Krewetki drobno posiekać, wrzucić do miski i dodać(...)połączyła. Wontony wyjmować z opakowania po jednym arkuszu. Jeśli zbyt długo leżą poza opakowaniem tak cienkie szybko obsychają, łamią się i można je już tylko wyrzucić. Nakładać na arkusze ciasta po łyżeczce farszu, zwilżyć miejsce w którym ciasto zlepimy odrobiną wody i ściskając palcami tworzyć saszetki. Nie przejmować się by wszystko wyglądało równo. Gotowe saszetki zaraz po napełnieniu chować
Sztuka gotowania w/g Samiryużycia) około 110 ml ciepłej wody Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant, sól, cukier oliwę z oliwek i dolewamy tyle wody żeby powstało gładkie, elastyczne ciasto- około 5-10 minut (jeśli używamy świeżych drożdży najpierw robimy z nich rozczyn- drożdże wkładamy do miseczki, dodajemy cukier, 1/3 ciepłej wody i łyżeczkę mąki, dokładnie ucieramy i pozostawiamy(...)około 5-10 minut żeby rozczyn podwoił objętość, następnie dodajemy go do reszty składników i postępujemy jak powyżej). Teraz ciasto smarujemy oliwą, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło i co najmniej podwoiło objętość. DODATKI: 1 ser camembert z ziołami (choć polecam dać 1,5 opakowania) 2 garście orzechów włoskich (posiekanych w duże kawałki
Rozpustne gotowanieprzepis. 4. Ptysie na słono, z pastą z wędzonego łososia - Kliknij po przepis 5. Paluchy serowe z sezamem - Kliknij po przepis. 6. Pieczarki w cieście naleśnikowym, w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 7. Pulpeciki w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 8. Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego - Kliknij po przepis(...)Jajka faszerowane - Kliknij po przepis. 10. Pieczarki w cieście naleśnikowym - Kliknij po przepis. 11. Rolada szpinakowo marchwiowa - Kliknij po przepis. 12. Pizza inaczej - Kliknij po przepis. 13. Rogaliki z ciasta francuskiego, na słono - Kliknij po przepis. 14. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego - Kliknij po przepis. 15. Roladki z tortilli
W kuchni u Monikirazem przepis na super proste ciasto z owocami. Jest niezwykle wyrozumiałe dla umiejętności kulinarnych i błyskawicznie znika z formy Zapraszam! SKŁADNIKI: ok. 600g drobnych owoców (np. borówek, ale sprawdzi się też brzoskwinia pokrojona w kostkę) na ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru + do wysypania formy 3/4 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 2 łyżki roztopionego masła + do posmarowania(...)formy szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Składniki na ciasto mieszamy dokładnie. Formę smarujemy masłem i posypujemy cukrem (boki tez). Układamy owoce i zalewamy ciastem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, 45 minut (góra-dół). Gotowe
Kuchnia w bieguWitam Kochani dziś coś bardzo szybkiego, prostego, ale przepysznego. Ciasteczka, które mnie urzekły, są rewelacyjne.Bardzo kruchutkie,z prażonymi orzechami włoskimi i powidłami, polecam :-) SKŁADNIKI CIASTO 1,5 szkl mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru-płaskie 100 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka śmietany 18% PRAŻONE ORZECHY 150g orzechów(...)włoskich 3 łyżki miodu 20g g masła 2 łyżeczki cukru pudru DODATKOWO powidła śliwkowe Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na 40 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy orzechy. Orzechy siekamy na drobno. do garnka dajemy masło, miód oraz cukier puder-podgrzewamy i mieszamy. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy orzechy-mieszamy i ściągamy z ognia. ciasto wałkujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto miało jechać na egzaminy. I co? I zapomniałam go wziąć. Trudno, koleżanki muszą się najeść oczami :D Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 gramów wiórków kokosowych Szklankę cukru, 2 jajka i 3 żółtka ubić (białka zostawić), dodać szklankę(...)maślanki i dolewać olej cienkim strumieniem Mąką wraz z proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta, następnie dodać cukier waniliowy Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto Nastawić piecyk na 180 stopni Pozostałe białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać 0,5 szklanki cukru Całość wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać na ciasto Piec 40 minut Można
Szczęśliwa kuchniasiemienia lnianego - według uznania, ja nie posypywałam Do miski wlewamy maślankę, delikatnie podgrzane mleko, cukier i drożdże Wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia składników Dodajemy jajko, mąkę, sól i wyrabiamy ciasto Aby ciasto nie przyklejało się do dłoni, możemy je lekko posmarować oliwą z oliwek. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce na ok. jedną godzinę, pod ściereczką, do wyrośnięcia Następnie ciasto(...)wałkujemy na prostokąt o długości ok. 50 cm i szerokości ok. 20 cm Ciasto smarujemy roztopionym masłem i składamy na trzy: najpierw jedną część do środka, a następnie drugą nakładamy na tę pierwszą. Powstanie płaski rulon Dzielimy go na 10 równych bułeczek, które układamy na blaszce, na papierze do pieczenia Przykrywamy je ściereczką i odstawimy na kolejne 45 minut
Szczęśliwa kuchniaTakie pyszne bułeczki drożdżowe z malinami są fajną alternatywą dla tradycyjnych jagodzianek. Mięciutkie, aromatyczne, ze słodką kruszonką - nie jestem w stanie im sie oprzeć ... pachną obłędnie. Bo zapach drożdżowego ciasta jest dla mnie najpiękniejszym zapachem świata :-) Składniki (na około 13 -14 sztuk) : 500-600g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować
Walijskie Pichceniestopniowo cukier i żółtka . Do mąki z kakao dodajemy kolejno: ubite jajka – mieszamy, miód z przyprawą – mieszamy, śmietanę z sodą, mieszamy dokładnie do połączenia się całości. Powstałe ciasto będzie trochę rzadkie, ale właśnie takie ma być. Odstawiamy gotowe ciasto przykryte ściereczką, na 24h do lodówki. W dniu pieczenia pierniczków: Ciasto wyjmujemy z miski, formujemy w jedną kulę(...)dzielimy na 3-4 mniejsze części. Ciasto wałkujemy po kawałku ( resztę trzymamy w tym czasie w lodówce ), wycinamy foremkami dowolne kształty pierniczków. W piekarniku ciasto bardzo rośnie, więc warto rozwałkować je jak najcieniej. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy przez 5-7 minut ( w zależności od piekarnika i wielkości pierniczków
NiePieprz.pl