ciasto - 162907 przepisów (strona:3243/10861)

Piernik z bakaliami i lukrem 270

Ciasto można przygotować na ostatnią chwilę. Piernik ładnie rośnie i ma piękny złoty kolor. Zamiast bakalii możemy dodać same orzechy. Składniki 250 g mąki 250 g miodu 100 g cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masła 1 szkl bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, żurawina, skórka pomarańczowa) 2 łyżki przyprawy do piernika lukier 3 łyżki mleka(...)masłem, przyprawę do piernika oraz bakalie. Dokładnie mieszamy. 3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty składników. 4. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. 5. Przekładamy je do dwóch małych keksówek i pieczemy około 5 minut w 180 stopniach. 6. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego stopniowo przesiany cukier puder. Ucieramy. 7. Pod koniec wlewamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren słonecznika 173

Przygotowanie: Przepis podany z opakowania. Do głębokiej miski wsypujemy opakowanie mieszanki do wypieku chleba, wlewamy 300 ml wody o temperaturze pokojowej oraz dodajemy 15 g świeżych drożdży.  Wyrabiamy ciasto mikserem na wolnych obrotach do wymieszania wszystkich składników,  a następnie około 5 minut na szybkich obrotach, do uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej konsystencji.  Pozostawiamy ciasto pod przykryciem(...)naczyniu na 20 minut. Następnie wyjmujemy ciasto, uformujemy podłużny wałek i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 11 x 7 cm. Przykrywamy i pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu  na około 60 minut do wyrośnięcia. Po 30 minutach wyrastania możemy delikatnie naciąć wierzch kęsa, zapobiegnie  to niekontrolowanemu pęknięciu.  Wstawiamy formę do gorącego piekarnika nagrzanego

Życie zaczyna się w kuchni
Imbirowa szarlotka 168

zimowe, rozgrzewające, korzenne przyprawy. U mnie już gości od kilku dni w menu ;) imbir, cynamon, pomarańcze. Istna rozpusta ;)  Podane składniki są na małą blaszkę tzw. keksówkę. Składniki na ciasto: 1 jajko 100 gram mąki 40 gram masła 40 gram cukru 1 łyżka śmietany 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka i beza: 6 średnich jabłek 1 cukier waniliowy kawałek korzenia(...)imbiru około 5-8 cm 2 białka 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy nożem, najdłużej jak to możliwe, następnie szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.  Po tym czasie kładziemy na blat podsypany mąką, wałkujemy i wykładamy na spód formy.  Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Korzeń imbiru

Życie zaczyna się w kuchni
Brownie z cukinii (ciasto czekoladowe paleo) 257

Moimi ulubionymi ciastami były serniki i ciasta czekoladowe. O ile z sernikami pożegnałem się bez żalu, to wciąż czasem mam ochotę na dobre czekoladowe ciasto. Kiedyś robiłem brownie z batatów, jednak miało ono trochę za dużo węglowodanów. Zacząłem więc testować brownie z cukinii i okazało się, że jest całkiem smaczne! Brownie z cukinii – ciasto czekoladowe paleo – bezglutenowe, bez... Wpis Brownie(...)cukinii (ciasto czekoladowe paleo) pojawił się najpierw na blogu PaleoSMAK

PaleoSMAK
Uszka ( z mięsa z rosołu ) 243

czka) 370 g podgardla ( ugotowanego) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka Vegety 1 cebula ( średniej wielkości)  20 g słoniny sól oraz pieperz     Ciasto na uszka : Ciasto na uszka polecam wykonać z przepisu pod linkiem : http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2016/02/ciasto-na-piergi-uszka.html Przygotowanie:         Podgardle gotujemy z Vegetą, listkami laurowymi, zielem angielskim około(...)drobiowe na przemian z zmielonym podgardlem. Na koniec przemielamy również gotową cebulkę. Następnie całość dokładnie mieszamy ręcznie, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Farsz gotowy.!. Gdy farsz gotowy szykujemy ciasto według przepisu.   Uszka wrzucamy na wrząca osoloną wodę, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy około 5 min. Gotujemy podgardle z dodatkami 1-1,5h.   Waga ugotowanego podgardla. Mięso drobiowe

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pełnoziarniste cebularze z czarnuszką 173

mąki występuje tu pełnoziarnista mąka orkiszowa. Jednak najważniejsze elementy pozostają bez zmian – złocista barwa, chrupiąca skórka i wspaniały zapach wydobywający się z ciepłego jeszcze piekarnika. Składniki na 6 bułeczek: Ciasto: 2 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej, najlepiej ekologicznej (u mnie typ 1050) 1 opakowanie (8g) drożdży instant 1 łyżeczka soli ½ szklanki ciepłego roślinnego mleka ½ szklanki wody 2 łyżki oleju Cebulowy farsz(...)średnie cebule 1 łyżka oleju 1 jabłko 2 łyżeczki czarnuszki sól i pieprz do smaku Aby przygotować ciasto, do miski wsyp wszystkie suche składniki wlej mleko, wodę oraz olej i ręcznie lub za pomocą miksera wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut, aż będzie gładkie i przestanie się kleić. Przykryj miskę ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 1 godzinę

Roślinna - blog wegański
Ciastka milionera 162

Ciastka milionera lub ciasto milionera to bardzo ale to bardzo słodki i przepyszny deser. Miłośnicy karmelu i czekolady na pewno będą zadowoleni. Składniki: na ciasto: 1 szklanka przesianej mąki pszennej 120 g zimnego masła 4-5 łyżek drobnego cukru(może być brązowy) masa karmelowa: 1 puszka mleka słodzonego 150 g cukru 150 g masła oraz 150 g mlecznej lub deserowej(...)czekolady Wykonanie: Blaszkę 23cm x 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na ciasto szybko zagnieść i wyłożyć na blaszkę. Piec w temp.180°C około 25 minut do lekkiego zrumienienia ciasta. Masło i cukier na masę karmelową podgrzewać w rondelku na wolnym ogniu często mieszając. Dodać mleko prosto z puszki i gotować na bardzo wolnym ogniu około 10 minut

Pysznie & Pięknie
Chleb pszenno żytni z ziemniakami 203

wody, dodać puree ziemniaczane. Zostawić do wyrośnięcia. Wykonanie zwykłe – do miski wsypać mąkę pszenną, żytnią, drożdże, sól, cukier,ziarna (niekoniecznie) ciepłą wodę, puree ziemniaczane. Wymieszać składniki, następnie zagnieść. Ciasto jest wilgotne, ponieważ zawiera ziemniaki. Dokładnie zagnieść na gładką masę. Miskę lekko natłuścić oliwą i włożyć ciasto, przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć(...)stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Włożyć ciasto do foremki do pieczenia chleba i odstawić na pół godziny, powinno lekko się podnieść. Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 40 minut. Chleb powinien się zarumienić. Już zjadłam dwa kawałki, jeszcze był gorący, mniam

Kuchnia Pokoleń
Amerykańskie bułeczki 147

Może i Wy skusicie się na świeżutkie pachnące bułki. Jeśli macie ochotę na inne bułki to zapraszam do zakładki BUŁKI , gdzie znajdziecie inne przepisy. Szczególnie polecam bułki odrywane róże Ciasto 200 ml ciepłej wody 8 g suchych drożdży 80 g cukru 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 130 ml ciepłego mleka 540 g mąki chlebowej żytniej 40 g roztopionego masła Dodatkowo(...)jajkiem, dodać ciepłe mleko, roztopione wystudzone masło i wszystko wymieszać wraz z wodą i rozpuszczonej w niej drożdżami. Dodać mąkę przesianą przez sito, wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski , nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości

O kuchni z uczuciem
FAWORKI 146

zwane chrusty, są nieodłącznym elementem karnawału. Żeby wyszły niezwykle chrupiące trzeba się trochę namęczyć, ubijając wałkiem przez kilka minut. Aby były jeszcze bardziej chrupiące, dodałam trochę mąki krupczatki. Do ciasta na faworki nie dodałam cukru, dopiero po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.  Wypiek ten nie jest zbyt słodki, dlatego idealnie z nim komponuje się słodkie czerwone wino Monte Santi(...)śmietany, 2 łyżki wódki, szczypta soli olej do smażenia, cukier puder do posypania WYKONANIE Na stolnicy łączymy obie mąki, robimy dołek, dodajemy szczyptę soli, żółtka, śmietanę oraz wódkę. Wyrabiamy ciasto, następnie bijemy tłuczkiem ok. 10 minut aby wtłoczyć powietrze (zabieg ten ma na celu nadanie chrupkości faworkom). Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, tniemy

słodki bratek
Piernik z buraka - zdrowe słodkie. Jak zrobić mąkę ryżową i mąkę migdałową? 216

możemy go skubnąć, nie mając wyrzutów sumienia :) Czyż to nie wspaniałe?  Dlatego dzisiaj coś na podwieczorek. Coś, co może zastąpić nam jeden posiłków: piernik z buraka. Do upieczenia ciasta użyłam mąki ryżowej, mąki migdałowej oraz mąki jaglanej, na którą przepis podawałam przy okazji przepisu na ciasteczka jaglane. Jak zrobić mąkę ryżową ? Naprawdę prosto. Po prostu z białego ryżu(...)octem Następnie dodałam ksylitol, olej kokosowy i buraka Nagrzałam piecyk do 180 stopni - termoobieg Foremkę wysmarowałam olejem kokosowym i wysypałam mąką ryżową. Masę przelałam do foremki i piekłam ciasto 40 minut Następnie wyłączyłam piecyk i jeszcze 10 minut trzymałam ciasto w piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami. Potem je uchyliłam i przez kolejne 10 minut trzymałam ciasto w środku Po tym czasie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Piernik z buraka - zdrowe słodkie. Jak zrobić mąkę ryżową i mąkę migdałową? 216

możemy go skubnąć, nie mając wyrzutów sumienia :) Czyż to nie wspaniałe?  Dlatego dzisiaj coś na podwieczorek. Coś, co może zastąpić nam jeden posiłków: piernik z buraka. Do upieczenia ciasta użyłam mąki ryżowej, mąki migdałowej oraz mąki jaglanej, na którą przepis podawałam przy okazji przepisu na ciasteczka jaglane. Jak zrobić mąkę ryżową ? Naprawdę prosto. Po prostu z białego ryżu(...)octem Następnie dodałam ksylitol, olej kokosowy i buraka Nagrzałam piecyk do 180 stopni - termoobieg Foremkę wysmarowałam olejem kokosowym i wysypałam mąką ryżową. Masę przelałam do foremki i piekłam ciasto 40 minut Następnie wyłączyłam piecyk i jeszcze 10 minut trzymałam ciasto w piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami. Potem je uchyliłam i przez kolejne 10 minut trzymałam ciasto w środku Po tym czasie

Szczęśliwa kuchnia
Ciastka kakaowe 193

kakaowe. Pychota, polecamy wypróbować (nie koniecznie ze świątecznymi ozdobami :)) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten   Ilość porcji: około 30 ciastek Czas przygotowania: 15 minut + czas na chłodzenie ciasto 60 minut + czas pieczenia 12 minut Składniki: 180g mąki pszennej 150g miękkiego masła 80g cukru 40g kakao Żółtko Szczypta soli Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i wyrabiamy końcówką „hakiem(...)połączenia składników. Ciasto można też zagnieść ręcznie. Tak przygotowane ciasto owijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinkę. Po tym czasie odrywamy od ciasta kawałki i wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie lub na macie. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 12 minut. Po upieczeniu

Kolizje Smaków
Sernik z jogurtów greckich 1230

Składniki: Kruche ciasto: 35 dag mąki pszennej 3 łyżki kakao szczypta soli 1/2 szklanki cukru 17 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 3 duże jogurty greckie (40 dag) 8 jaj 3/4 szklanki cukru 2 opakowaniu cukru waniliowego 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1/2 szklanki oleju Polewa czekoladowa: 3 łyżki(...)masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, kakao i solą. Masło kroimy w  kostkę. Siekamy wszystko razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładką masę. Ciastem wykładamy dno i boki formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez

Qchnia po prostu
Zawijaniec z ciasta francuskiego i szpinaku 283

czosnek. Jeśli lubicie na ostro można dodać posiekaną chili. lekko przesmażyć i dodać szpinak. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka. Wykonanie – ciasto francuskie odwinąć, na środku rozłożyć plastry sera, na to masę ze szpinakiem. U góry pokruszyć kulkę mozzarelli. Boki ciasta ponacinać, tak żeby można było zapleść tz. warkocz Ciasto posmarować roztrzepanym

Kuchnia Pokoleń