ciasto - 162258 przepisów (strona:3243/10818)

FAWORKI 130

zwane chrusty, są nieodłącznym elementem karnawału. Żeby wyszły niezwykle chrupiące trzeba się trochę namęczyć, ubijając wałkiem przez kilka minut. Aby były jeszcze bardziej chrupiące, dodałam trochę mąki krupczatki. Do ciasta na faworki nie dodałam cukru, dopiero po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.  Wypiek ten nie jest zbyt słodki, dlatego idealnie z nim komponuje się słodkie czerwone wino Monte Santi(...)śmietany, 2 łyżki wódki, szczypta soli olej do smażenia, cukier puder do posypania WYKONANIE Na stolnicy łączymy obie mąki, robimy dołek, dodajemy szczyptę soli, żółtka, śmietanę oraz wódkę. Wyrabiamy ciasto, następnie bijemy tłuczkiem ok. 10 minut aby wtłoczyć powietrze (zabieg ten ma na celu nadanie chrupkości faworkom). Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, tniemy

słodki bratek
Piernik z buraka - zdrowe słodkie. Jak zrobić mąkę ryżową i mąkę migdałową? 202

możemy go skubnąć, nie mając wyrzutów sumienia :) Czyż to nie wspaniałe?  Dlatego dzisiaj coś na podwieczorek. Coś, co może zastąpić nam jeden posiłków: piernik z buraka. Do upieczenia ciasta użyłam mąki ryżowej, mąki migdałowej oraz mąki jaglanej, na którą przepis podawałam przy okazji przepisu na ciasteczka jaglane. Jak zrobić mąkę ryżową ? Naprawdę prosto. Po prostu z białego ryżu(...)octem Następnie dodałam ksylitol, olej kokosowy i buraka Nagrzałam piecyk do 180 stopni - termoobieg Foremkę wysmarowałam olejem kokosowym i wysypałam mąką ryżową. Masę przelałam do foremki i piekłam ciasto 40 minut Następnie wyłączyłam piecyk i jeszcze 10 minut trzymałam ciasto w piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami. Potem je uchyliłam i przez kolejne 10 minut trzymałam ciasto w środku Po tym czasie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Piernik z buraka - zdrowe słodkie. Jak zrobić mąkę ryżową i mąkę migdałową? 202

możemy go skubnąć, nie mając wyrzutów sumienia :) Czyż to nie wspaniałe?  Dlatego dzisiaj coś na podwieczorek. Coś, co może zastąpić nam jeden posiłków: piernik z buraka. Do upieczenia ciasta użyłam mąki ryżowej, mąki migdałowej oraz mąki jaglanej, na którą przepis podawałam przy okazji przepisu na ciasteczka jaglane. Jak zrobić mąkę ryżową ? Naprawdę prosto. Po prostu z białego ryżu(...)octem Następnie dodałam ksylitol, olej kokosowy i buraka Nagrzałam piecyk do 180 stopni - termoobieg Foremkę wysmarowałam olejem kokosowym i wysypałam mąką ryżową. Masę przelałam do foremki i piekłam ciasto 40 minut Następnie wyłączyłam piecyk i jeszcze 10 minut trzymałam ciasto w piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami. Potem je uchyliłam i przez kolejne 10 minut trzymałam ciasto w środku Po tym czasie

Szczęśliwa kuchnia
Ciastka kakaowe 175

kakaowe. Pychota, polecamy wypróbować (nie koniecznie ze świątecznymi ozdobami :)) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten   Ilość porcji: około 30 ciastek Czas przygotowania: 15 minut + czas na chłodzenie ciasto 60 minut + czas pieczenia 12 minut Składniki: 180g mąki pszennej 150g miękkiego masła 80g cukru 40g kakao Żółtko Szczypta soli Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i wyrabiamy końcówką „hakiem(...)połączenia składników. Ciasto można też zagnieść ręcznie. Tak przygotowane ciasto owijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinkę. Po tym czasie odrywamy od ciasta kawałki i wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie lub na macie. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 12 minut. Po upieczeniu

Kolizje Smaków
Sernik z jogurtów greckich 1212

Składniki: Kruche ciasto: 35 dag mąki pszennej 3 łyżki kakao szczypta soli 1/2 szklanki cukru 17 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 3 duże jogurty greckie (40 dag) 8 jaj 3/4 szklanki cukru 2 opakowaniu cukru waniliowego 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1/2 szklanki oleju Polewa czekoladowa: 3 łyżki(...)masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, kakao i solą. Masło kroimy w  kostkę. Siekamy wszystko razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładką masę. Ciastem wykładamy dno i boki formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez

Qchnia po prostu
Zawijaniec z ciasta francuskiego i szpinaku 269

czosnek. Jeśli lubicie na ostro można dodać posiekaną chili. lekko przesmażyć i dodać szpinak. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka. Wykonanie – ciasto francuskie odwinąć, na środku rozłożyć plastry sera, na to masę ze szpinakiem. U góry pokruszyć kulkę mozzarelli. Boki ciasta ponacinać, tak żeby można było zapleść tz. warkocz Ciasto posmarować roztrzepanym

Kuchnia Pokoleń
Bezowa rolada kokosowo - jagodowa! Obłędnie i smacznie powitaj ten Nowy Rok! 137

BEZOWA ROLADA KOKOSOWO - JAGODOWA W Nowym Roku witam Was z przytupem i pysznym ciastem. Roladą kokosowo-jagodową. Pewnie część z Was pije zielone koktajle i jest już na diecie po Świętach, a u mnie takie słodkości heheheh. Ale muszę Wam powiedzieć, że już tak długo chodziło za mną takie ciasto. Rozmyślałam właśnie o bezie, a dokładnie bezie w formie rolady(...)mdły smak bezy, łączę ją zawsze z kwaskowatymi owocami. Postawiłam na jagody leśne, które zamroziłam latem. Jagody, kokos i beza to idealne połączenie smaków. Jak wiecie nie jestem zwolennikiem ciast z masami na bazie masła, dlatego że są one ciężkie, pracochłonne i bardzo kaloryczne. Ta rolada jest bardzo lekka w smaku, idealna do kawy. A teraz w środku zimy

SMYKWKUCHNI
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 147

Składniki Czas przygotowania: 28 h + 40 min pieczenie Zakwas (starter) jak przygotować zakwas ( tutaj ) Zakwas 60 g startera 200 g mąki żytniej razowej typu 2000 180 ml wody Ciasto właściwe 350 g zakwasu 100 g mąki żytniej typ 2000 250 g mąki pszennej 250 g mąki gryczanej 100 g orzechów włoskich 500 ml wody 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki(...)godziny żeby się ogrzał do temperatury pokojowej 2. Odmierzamy 60 g startera  mieszamy łyżką z mąką żytnią i wodą, nie używamy metalowych mis do wyrastania ciasta chlebowego, szklane lub ceramiczne będą odpowiednie, przykrywamy miskę folią spożywczą, niezbyt szczelnie i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin 3. Po 12 godzinach zakwas nabierze kwaśnego zapachu i uzyska gąbczastą konsystencję

Słodki Kompromis
Szybka ciabatta 110

gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często jest jedzona z oliwą wymieszaną z odrobiną soli. Ciabatta jest specyficzna, nie lubi wygniatania, ciasto powinno mieć luźną konsystencję, wtedy ciabatta wyjdzie lekka, a skórkę warto mocno przypiec, smakuje wyśmienicie.  Składniki na 2 szt Czas przygotowania: 3,5 h 500 g mąki pszennej(...)oliwy z oliwek *Inspiracja "Chleb" P. Kucharski w mojej wersji z drożdżami suszonymi  Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego i miksujemy od uzyskania dość luźnej konsystencji 2. Przekładamy ciasto do szklanej misy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2-3 h 3. Po tym czasie wykładamy

Słodki Kompromis
Fougasse 175

pszennej 3 łyżki mąki razowej 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 4 g suszonych drożdży Przygotowanie: 1.  Wszystkie skłądniki umieszczamy w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, lub wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleić się do rąk 2. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)godzin do wyrastania 3. Ciasto powinno podwioć swoją objętość 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie cześci, każdą rozciągamy w podłużny placek, rozwałkowujemy lekko, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nacinamy w "jodełkę" poszerzamy otwory, w które możemy wetknąc gałązki rozmarynu, oliwki, suszone pomidpory, dowolne zioła 5. Przykrywamy chlebki ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut

Słodki Kompromis
Szybka, letnia tarta z owocami i budyniem 150

równie dobrze umili weekendowe popołudnie, przygotowuje się ją bardzo prosto, a dekoruje dość swobodnie, czym popadnie.   Składniki Czas przygotowania: 45 min       1 opakowanie świeżego, gotowego ciasta francuskiego ok 500 g mieszanych dowolnych, letnich owoców (maliny, porzeczki, morele, czereśnie, truskawki)  1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 4 żółtka 500 ml mleka laska wanilii Przygotowanie(...)Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni 2. Gotowe ciasto rozwijamy i pozostawiamy na załączonym papierze do pieczenia, zawijamy ok 1 cm brzeg do okola, pieczemy ok 15-20 min na złoty kolor 3. Budyń - do rondla dodajemy mąkę, cukier, żółtka i mieszamy za pomocą rózgi, dolewamy mleko i stawiamy na gaz, laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, za pomocą noża wyskrobujemy nasionka

Słodki Kompromis
Herbatniki Waniliowe z Czekoladą 231

natknęłam się kilka lat temu na blogu Moje Wypieki . Przepis został ze mną do dziś i do dziś te waniliowe są ulubionymi ciastkami mojego dziecka, no dobra moje też :) Ciasto fajnie współpracuje z wałkiem, dodatkowy plus zyskuje za to, że ciastka po upieczeniu nie zmieniają kształtu i nie rosną. Jakie wkładasz, takie wyciągasz z piekarnika. Jak widać na zdjęciach bawiłam(...)mąkę i cukier puder, mieszam. Wrzucam pokrojone na kawałeczki masło i rozcieram je pomiędzy palcami razem z mąką i cukrem pudrem. Następnie wlewam roztrzepane jajko z ziarenkami wanilii i ciasto wyrabiam szybko do uzyskania jednolitej masy. Naprawdę, cały cykl trwa tylko kilka minut. Z ciasta formuję kulę, spłaszczam, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na minimum godzinę. Ja zwykle

Blondynka Gotuje
Ciasto jogurtowe 147

Tanie i proste w przygotowaniu ciasto. Składniki: 2 jajka 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 400 ml jogurtu greckiego 2 i 1/2 szkl mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia gotowa polewa czekoladowa cukrowe kuleczki do dekoracji Przygotowanie: Przygotowujemy 2 miski.Do jednej wlewamy jajka, olej i jogurt, mieszamy razem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia(...)mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i studzimy.Już zimne polewamy polewą i dekorujemy. blaszka 24x24

słodkie i nie tylko historie kulinarne
BABECZKI Z MASĄ MAKOWĄ 131

jest na około 18 ciasteczek. SKŁADNIKI :   4 szklanki mąki tortowej 250 g margaryny lub masła 3/4 szklanki cukru pudru  1 jajko  1 łyżka śmietany ( dodatkowo gdyby ciasto nie chciało się zagnieść )  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE :  Zimną margarynę kroimy w kostkę, przekładamy na stolnicę lub do misy robota, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy elastyczne gładkie ciasto, gdyby się kleiło to dosypujemy mąki a jak nie chce się zagnieść to dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto chłodzimy około 1-2 godzin. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, następnie w misce mieszamy masę makową, jabłka, jajko i mąkę

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb Babci Basi Pyszny Prosty Szybki 372

Pyszny, prosty przepis na domowy chleb mojej kochanej Babci. Chleb robi się naprawdę szybko wystarczy zmieszać wszystkie składniki zagnieść ciasto i na godzinę do piekarnik gotowe. Chlebek niesamowicie długo jest świeży, wystarczy zawinąć w bawełnianą  ściereczkę. W tym przepisie dodałam tylko słonecznik, ale polecam z wszelkimi bakaliami, suszonymi pomidorami, żurawiną lub ulubionymi ziołami.  Jest to najprostszy i najszybszy(...)przepis na chleb, gdyż nie robimy najpierw rozczynu drożdżowego tyko i wyłącznie łączymy wszystkie składniki nie czekając, nie odstawiając aż ciasto wyrośnie. Jeśli posiadasz robot kuchenny z hakiem do zagniatania ciasta bądź silne męskie dłonie nawet nie zauważysz kiedy chlebek będzie gotowy :) Z poniższego przepisu wychodzi jeden chlebek z keksówki oraz jeden kwadratowy ok 20cm x 20cm. Będziesz potrzebować Mąka

Wylizany Rondel

Proponowane wyszukiwania