ciasto - 162907 przepisów (strona:3245/10861)

Kryzysowa wigilia 173

roku plony tychże były pokaźne. Składniki : - mąka  - drożdże - olej - cebula czerwona - rukola - koncentrat pomidorowy - oregano Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy jednolite ciasto, które nie będzie lepiło się do rąk. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Formujemy OKRĄGŁY placek. Do koncentratu dodajemy trochę wody oraz oregano i tak przygotowanym sosem smarujemy spód(...)spełniający tą samą rolę co grzyby. Co prawda odmiany dostępne na rynku spożywczym mają mało właściwości psychoaktywnych, ale po zjedzeniu dużej ilości test na opiaty byłby pozytywny. Składniki: - najtańsze ciasto francuskie - mak - powidła śliwkowe Wykonanie: Powidła śliwkowe mieszamy z makiem, tak aby powstała nam jednolita morka masa. Z ciasta wycinamy dwa duże jednakowe trójkąty. Na jeden z nich smarujemy masę

Kryzysowa Książka Kucharska
Sernik wiedeński z rodzynkami 526

cóż, nie jest to ciasto dietetyczne, ale za to nad wyraz smaczne. Puszysty sernik wiedeński jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję. Składniki - proporcje na formę prostokątną o wymiarach 28x19x7 cm lub okrągłą o średnicy 26 cm Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 1 kg tłustego, 2-3 krotnie zmielonego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ekspresowe pierniczki z nadzieniem różanym i polewą czekoladową 201

kilka chwil i nie musz ą  leżakować. Są mięciutkie i pachnące. Nadziałam je marmoladą różaną, którą uwielbiam w połączeniu z piernikiem. Wesołych Świąt  moi kochani 💕 Składniki: ciasto na pierniczki: mąka pszenna 2 szklanki + do podsypania ciasta, mąka pszenna pełnoziarnista pół szklanki, cukier brązowy pół szklanki, miód 3 łyżki, jajka 2 szt, przyprawa do piernika 1 łyżka, imbir(...)soda oczyszczona 1 łyżeczka, masło 10 dag, nadzienie: marmolada różana pół małego słoika, polewa: czekolada mleczna 1 tabliczka, mleko 6 łyżek, Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy i studzimy. Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na 3 mm, wycinamy pierniczki. Układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy przez 10 min w temperaturze 170 stopni.  Czekoladę łączymy z mlekiem

kulinarne odsłony pati
Drożdżówki z dżemem i polewą czekoladową 175

się  zrobić  ich bardzo dużo 😊 Spróbujcie je upiec w swoim domu, a Wasze dzieci i ca ł a rodzinka na pewno będzie  zachwycona 💗😉  Składniki: ciasto: m ą ka pszenna 6.5 szklanki, mleko 1 szklanka, woda ciepła 1 szklanka, cukier drobny pół szklanki, masło 200 g, skorka z cytryny 3 łyżki, drożdże(...)łyżek. dodatkowo: jajko 1 szt, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. M ą k ę  łączymy z cukrem, drożdżami, skorka cytrynowa, dodajemy żółtka, wodę i mleko. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy masło i bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe to przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 1 godzinę. Następnie formujemy kulki z ciasta

kulinarne odsłony pati
Quiche z szpinakiem i mozzarellą / Spinach and mozzarella quiche 250

drogą istnieje też coś takiego jak "double cream" co ma ponad 50% zawartości tłuszczu, nawet do 64%. Duuużo! Więc do roboty! Składniki na quiche o  średnicy 28 cm: Ciasto: jajko łyżka mleka 150g masła 250g mąki łyżeczka soli łyżeczka cukru Na nadzienie: 300g szpinaku 3 ząbki czosnku szklanka śmietany 36%  pół szklanki mleka mozzarella 3 małe pomidory(...)jajka Masło posiekać razem z mąką w misce dodać cukier i sól. W osobnej miseczce rozbić jajko z mlekiem, dodać do mąki. Wszystko razem zagnieść, ale nie traktować ciasta zbyt mocno i zbyt długo. Wstawić na godzinę do lodówki. W tym momencie ugotować szpinak razem z czosnkiem i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim ceramiczną formę

Delusional Trine
POMIDORKI KOKTAJLOWE W ŚWIĄTECZNEJ ODSŁONIE 148

pieczenia ● 110 g startego parmezanu ● 150 g serka kremowego (typu Philadelphia)   ● 250 g pomidorków koktajlowych (najlepiej czerwonych i żółtych) ● Kilka listków bazylii ● Oliwa z oliwek ● Ocet balsamiczny Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj masło, mąkę, proszek do pieczenia i parmezan. Przykryj folią i odstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Wykrawaj prostokąty(...)piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, i piecz przez około 12 minut. Serek przełóż do szprycy do wyciskania kremów lub do rękawa cukierniczego, i wyciskaj na lekko przestudzone ciasto cienkie, podłużne paski wzdłuż prostokątów ciasta. Następnie ułóż na wierzchu pomidorki po uprzednim ścięciu z nich czubków, układając na przemian żółte i czerwone, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skrop oliwą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Śnieżny makowiec 175

Zamiast tradycyjnego makowca upiekłam na święta makowiec na biszkopcie z masą śmietanową. Ciasto jest szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo smaczne i wilgotne. Składniki: Biszkopt: 1, 5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny(...)Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół wzdłuż ciasta. Masę makową wykładamy na dolną część biszkoptu, równomiernie rozsmarowujemy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, ucierając

Bajeczna Kuchnia
Przekąski z ciasta francuskiego z cebulą 504

domowym przyjęciu nie może zabraknąć ciepłych przekąsek . Wszyscy moi znajomi lubią różne wariacje z ciastem francuskim więc ciekawa jestem co powiedzą na te ciasteczka z konfiturą z czerwonej cebuli. Niby wytrawne a jednak trochę słodkie. Chrupiące ciasto i nieco zaskakujący środek. Nasz tegoroczny Sylwester w domu będzie bardzo smaczny! Takie ciasteczka z ciasta francuskiego zrobicie dość szybko przed sylwestrową imprezą(...)Konfiturę usmażcie już dziś a jutro wystarczy pokroić surowe ciasto na kwadraciki, nałożyć cebulkę i do pieca. Ciasto francuskie to wdzięczny materiał do przygotowywania szybkich, pysznych przekąsek . Jest do kupienia w wielu sklepach i spokojnie możecie użyć takiego gotowca. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
ziemniaczane krokiety z szynką i serem-pyszne,chrupiące,idealne na imprezę 620

jajko trochę wody sól pieprz mąka pszenna 2-3 łyżki bułka tarta do miski dajemy zmielone ziemniaki,doprawiamy pieprzem,solą,opcjonalnie vegetą lub ziołami. Dodajemy jajko,mąkę i zagniatamy ciasto. Powinno być lekko klejąc,ale nie przywierać do ręki. Szynkę i de kroimy na kawałki. Urywamy kawałek ciasta rozpłaszczamy dajemy na niego ser oraz szynkę i sklejamy tworząc wałek(...)robimy z całym ciastem.  Następnie jajko,wodę ,sól,pieprz oaz mąkę mieszamy ze sobą (tak jak robimy panierkę do kotletów schabowych) Krokiety moczymy w panierce oraz obtaczamy w bułce tartej.   Smażymy na złoty kolor na GORĄCYM oleju. To bardzo ważne aby dać krokiety na gorący olej.  Podajemy same lub z dowolnym sosem albo z ketchupem :-) Polecam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sylwestrowe bułeczki ala pizza 157

Bułeczki ala pizza można przygotować odpowiednio wcześniej i podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Przepis na bułeczki ala pizza: Składniki Składniki: Ser mozzarella Salami Oliwa z oliwek Oregano Ciasto na bułeczki: Drożdże – 20 g Mąka typ 450 – 300 g 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Szybki sos pomidorowy: Koncentrat pomidorowy – 100 g Bazylia(...)pieprz Przygotowanie Rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5-10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą i stopniowo dodajemy rozpuszczone drożdże, rozrabiając ciasto widelcem. Dodajemy oliwę z oliwek i łączymy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy ciasto na blat i ugniatamy, aż stanie się elastyczne i gładkie. Ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy folią

ale Pysznie
Tatar śledziowy z pomarańczą podany w kruchych tartaletkach 198

przepis na doskonałą przekąskę, którą można postawić na sylwestrowym stole, czyli tatar śledziowy. Tatar podałam w kruchych tartaletkach. Przekąska jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!!  SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 100g margaryny, 2 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Tatar śledziowy: 5 śledzi matiasów solonych, 15 sztuk pieczarek marynowanych(...)ogórki konserwowe, 3 strąki papryki czerwonej marynowanej, 1 pomarańcza, 1/2 cebuli, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Wycinam krążki. Kawałkami ciasta wylepiam foremki na babeczki. Babeczki piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Tatar śledziowy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Paszteciki z pieczarkami 140

Kruche paszteciki z pieczarkami to idealny dodatek do czerwonego barszczu wigilijnego lub barszczu podawanego w czasie sylwestra lub innej imprezy. Składniki: (około 15 sztuk) Ciasto: 315 g mąki 170 g zimnego masła 1 jajko 80 g śmietany 18% 3/4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Farsz; 2 cebule 700 g pieczarek 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 jajko opcjonalnie(...)łyżka natki pietruszki Dodatkowo: 1 jajko Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i drobno pokroić. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać do momentu, aż cała woda odparuje. Pieczarki drobno posiekać lub chwilę zmiksować w malakserze. Ważne, aby były małe

talerz przyjemności
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 175

Pierogi z kaszą jaglaną, serem i bakaliami przygotowałam po raz pierwszy, wyszły bardzo smaczne. Możemy je przygotować na kolację lub na podwieczorek. Składniki: Ciasto: 0,5 kilogram mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Szczypta soli o,Sole 3 łyżki oleju Farsz: 100 gram kaszy jaglanej Cenos 0,5 kilograma sera białego 50 gram rodzynek królowej Helio 50 gram(...)ostudzenia, ser rozgniatamy widelcem. Do ostudzonej kaszy dodajemy ser biały oraz bakalie, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem. Z masy formujemy małe kuleczki.Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na mniejsze części. Stolnicę posypujemy mąką, układamy kawałek ciasta i dość cienko wałkujemy, metalową obręczą wycinamy krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy kulkę farszu, zlepiamy brzegi ciasta robiąc falbankę, układamy

Bajeczna Kuchnia
Ciasto pijak 315

Dziś proponuję pyszne ciasto „nakrapiane” rumem. Ilość alkoholu zależy tylko i wyłącznie od Was. Osobiście doskonale pamiętam, że gdy lata temu robiła go moja Mama, rumu nie żałowała;) Samo ciasto jest bardzo podzielne i bardzo dobre. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach czy uroczystościach. Polecam. Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru drobnego 6 łyżek mąki tortowej(...)proszkiem do pieczenia mąkę – mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w formie 21×32 wyłożonej papierem do pieczenia około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białka na ciasto makowo-kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą: mąkę, mak i kokos, delikatnie mieszamy. Pieczemy do zezłocenia w temp. 180 stopni (około

Smaki Na Talerzu
Tarta z suszonymi pomidorami 129

ciasto: 180 g mąki, 1 jajko, 75 g masła, 5 łyżek zimnej wody, szczypta soli, szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, farsz: 100 g suszonych pomidorów z oleju, 40 g kaparów 70 g oliwek (u mnie z papryką), 1/2 cebuli, 125 g mozzarelli, Wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Wyjąć, zlepić formując spłaszczoną kostkę(...)były pomidory) podsmażyć cebulę. Dodać do niej pokrojone pomidory, oliwki, oraz kapary. Zamieszać, przesmażyć. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Foremkę do tarty (średnica 20 cm) wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 2 równe części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć połowę sera rozrywając go na nieduże kawałki. Na mozzarelli ułożyć farsz. Przykryć resztą sera

królestwo garów