MyCook, który już pierwszego dnia niesamowicie mnie zaskoczył mnogością funkcji – i zapewne jeszcze zaskoczy nie raz przy przygotowywaniu innych przepisów. Jak do tej pory robiłam w nim między innymi ciasto na pizzę, pasztet drobiowy czy sernik (wszystko pycha!) – na dniach podzielę się przepisami Chciałabym w dalszej części wpisu przybliżyć Wam wszystkie funkcje robota – zapewne nie uwierzycie, że jedno urządzenie posiada(...)bazuje, jednak jestem przekonana, że za jakiś czas będę sama eksperymentować z przepisami Ciekawe jest, że robot ma umieszczone ostrze na stałe (nie można go zdjąć) – ostrze wyrabia twarde ciasta czy sieka/mieli. Na ostrze można jednak założyć motylek, który na przykład ubija białka czy rozrabia ciasto na naleśniki. Kohersen posiada także funkcję samooczyszczenia – (wystarczy wlać wodę i zmiksować) oraz
Kuchnia BazyliiRosyjski MEDOVIK to delikatne ciasto na bazie miodu. Tradycyjnie składa... Artykuł MEDOVIK – TRADYCYJNE ROSYJSKIE CIASTO MIODOWE pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDziś przepis na chyba najbardziej wypasione ciasto na blogu. Tym razem to wypiek mojej Mamy ale było tak pyszne, że nie mogłabym się nim nie podzielić. To ciasto to zlepek kilku przepisów: królewicza, sernika i oczywiście bezy, której moja Mama jest absolutną mistrzynią. Z podanej porcji wychodzi duża, solidna blacha więc spokojnie wystarczy dla sporej gromadki. *blaszka(...)mleku. Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na połowę. Każdą rozwałkować i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić (można upiec nawet dwa dni przed składaniem ciasta). Sernik: żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie i stopione masło. Krótko zmiksować, na końcu dodać rodzynki. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec około 45 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazastanawiam, po prostu mleko, mąka, jajka, szczypta soli, olej i nieraz trochę wódki. W zależności jak mi się wleje lub sypnie, dolewam mleko lub dosypuję mąkę tak by ciasto miało lekko lejącą konsystencję. Jeśli wstanę zbyt późno i nie mam czasu ani siły na "trzepaczkę", to wyjmuję z szafki mikser i wszystkie składniki miksuję na gładkie ciasto. Składniki(...)szklanki mąki pszennej 2 jaja 3 szklanki mleka 1 łyżka oleju szczypta soli dodatkowy olej do natłuszczenia patelni Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto mieszam na jednolitą, gładką masę, często pomagając sobie przy tym mikserem - oszczędzając czas i rękę :). Teflonową płaską patelnię smaruję przed każdym naleśnikiem olejem (w przypadku braku pędzelka wlewam kilka kropel oleju), rozprowadzam ciasto i smażę
Z notatnikakolację – mowa oczywiście o naleśnikach, które lubi chyba każdy z nas :) Oprócz dodatków użytych do naleśników, aby były wyjątkowe potrzebny jest też dobry i sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe. Poniżej znajdziecie idealny przepis na naleśniki. Przepis na naleśniki – składniki (na ok. 6 naleśników) 1 szklanka mąki 1,5 szklanki mleka szczypta soli szczypt cukru jajko olej do smażenia(...)Przepis na naleśniki – przygotowanie W misce mieszamy mąkę z solą, cukrem i zimnym mlekiem. Mleko dolewamy stopniowo i mieszając sprawdzamy konsystencję – ciasto nie powinno być zbyt gęste. Następnie dodajemy jajko i całość mieszamy. Powstałe ciasto powinno mieć teraz dość luźną konsystencję. Na patelnię posmarowaną olejem, wylewamy odrobinę ciasta i smażymy naleśnika z obu stron. Tak przygotowane naleśniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wody, zimnej 250 g mąki razowej 100 g nasion słonecznika + 2 łyżki do posypania 1 łyżka soli 1 białko Rozpuść drożdże w zimnej wodzie.Dodaj obie mąki i zagnieć ciasto. Kiedy składniki już się połączą dodaj sól i zagniataj ciasto przez 10-15 minut ręcznie lub przy pomocy robota. Na koniec dodaj słonecznik i zagnieć ciasto jeszcze raz. Przykryj folią spożywczą(...)odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Odczekaj 10 minut po czym podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj z nich kule. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym białkiem i posyp słonecznikiem. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg (250ºC bez termoobiegu lub wedle
codojedzeniarejonach wypieki z dodatkiem szafranu są tradycją na Świątecznym stole, a także w okresie, który je poprzedza- Adwencie. Jeżeli jednak nie dysponujecie szafranowymi nitkami, to dodatek czystej kurkumy do ciasta także będzie dobry :) Najlepsze są lekko przestudzone, kiedy krem jest jeszcze płynny. Ich zapach podczas pieczenia wypełnia całą kuchnię słodkim aromatem i szaro-bura słota za oknem od razu jakaś(...)podgrzej w rondelku razem z szafranem/kurkumą, drożdżami, cukrem i kardamonem - do rozpuszczenia się drożdży i cukru. 2. Zdejmuj rondelek z palnika i dodaj mąkę i jajko - zagnieć gładkie ciasto. 3. Do ciasta dodaj kawałki masła i ponownie dokładnie zagnieć. 4. Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40min. do wyrośnięcia
Kuchnia w Słońcu Skąpanaporcji: • 6 plastrów fileta z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • zioła prowansalskie • 2 łyżki masła • 1 kula mozzarelli • 2 opakowania ciasta francuskiego • 1 żółtko • 1 łyżka mleka Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. • Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Poddusić(...)płynu na sitku. • Filety z indyka posypać solą, pieprzem i obsmażyć na oliwie z obu stron. • Mozzarellę pokroić na 6 plastrów. • Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 3 części. • Na cieście kłaść wystudzony filet, pieczarki i ser. • Zawinąć pakieciki, z resztek ciasta zrobić dekorację ale niekoniecznie. • Gotowe posmarować żółtkiem
To co kochamodsłona starego bigosu! Jeśli zostało Wam trochę bigosu i nie macie już na niego ochoty, to proponuję ugotować kaszę gryczaną i zrobić tartę z ciasta francuskiego. Składniki: • resztki bigosu ok. 1 kg • 1 płat ciasta francuskiego • 2 torebki kaszy gryczanej • 1 jajko Wykonanie: • Formę na tartę wyłożyć ciastem francuskim – dno i boki(...)Kaszę gryczaną gotować przez 15 minut w osolonej wodzie. • Bigos wymieszać z kaszą gryczaną. • Wyłożyć do formy, udekorować paskami ciasta francuskiego. • Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. • Piec w 200 st.C przez 30 minut. • Po 15 minutach przykryć folią aluminiową. • Dobrze smakuje z keczupem
To co kochammasę i wymieszać z piwem. • Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać żółtka i przesiekać nożem. • Następnie dodać miękkie masło, śmietanę, spirytus, sól i zagnieść dość twarde ciasto. • Jeśli będzie zbyt twarde to dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany. • Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Ja zostawiłam na noc. • Ciasto przed wałkowaniem należy(...)napowietrzyć. Zamiast tłuc wałkiem sto razy, poszłam za radą Smacznej Pyzy i przepuściłam ciasto przez maszynkę do mielenia mięsa – średnie sitko. Dość innowacyjny pomysł ale jakże skuteczny! • Podzieliłam ciasto na 4 części i każdą wałkowałam osobno. Pozostałe w tym czasie czekały w lodówce. • Należy rozwałkować ciasto bardzo cienko, podsypując mąką
To co kochambardzo się nudzą. Kiedy wczoraj wróciłam z pracy oniemiałam, bo takie cudeńka leżały sobie w mojej kuchni. Musiały więc pojawić się na blogu jako niewątpliwa ozdoba. Ciasto na muffinki może być dowolne, Monika zrobiła czekoladowe jak na czekoladożercę przystało. Składniki: • 1,5 łyżeczki glukozy • 1,5 łyżeczki żelatyny • 25 ml gorącej wody(...)gorącą wodą, poczekać aż trochę przestygnie. • Na stolnicę wysypać część cukru pudru i wymieszać z rozpuszczoną mieszaniną. Cukier puder dodawać stopniowo. • Na koniec zagnieść gładkie ciasto cukrowe. • Podzielić na kilka części, dodać barwniki i kakao oraz ponownie zagnieść. • Ciasto szybko wysycha, więc należy trzymać je przykryte mokrą ściereczką. • Z ciasta lepić figurki
To co kochamspecjalistką w drożdżowych przysmakach, teraz pałeczkę przejęła mama i siostra. Praktycznie zawsze w domu było coś drożdżowego. Ja powoli oswajam się z tego rodzaju wypiekami. Ciasto na jagodzianki i kruszonkę wyrabiał David, Ula i Monika sklejały bułeczki, a ja miałam nieskrywaną przyjemność degustować te pyszności. Są tak smaczne, że trudno skończyć(...)jednej… co ja mówię: na kilku! Składniki: Ciasto drożdżowe • 500 g mąki pszennej • 300 ml mleka – 1 i 1/4 szklanki • 1/2 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 jajka • 125 g masła • 50 g drożdży • szczypta soli Jagody • 2 szklanki jagód • 5 łyżek cukru lub więcej, jeśli wolicie słodsze • 2 łyżki bułki tartej Kruszonka • 100 g mąki
To co kocham