Następnie przyprawiamy do smaku płatkami chili, solą oraz odrobiną oregano. Gotowy sos odstawiamy do wystudzenia i przekładamy do słoiczków. Można go przechowywać przez kilka tygodni w lodówce. Bułeczki bao Ciasto zagniatamy na około 2h przed końcem pieczenia mięsa. W tym celu w misce łączymy mąkę wraz z solą. W garnuszku zaś przygotowujemy zaczyn z drożdży. Rozpuszczamy je w letniej wodzie(...)łyżką mąki i odstawiamy na 10 minut, aż się wzburzą. Następnie dodajemy je do mąki. Drożdże suche wystarczy rozpuścić w letniej wodzie. Do masy wlewamy olej i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i bardzo miękkie. Można się wspomóc robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Miskę następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto
Food SquareTruskawek ciąg dalszy i mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec ;)). Ty razem do ciasta dodałam twaróg, ciasto wyszło puszyste i leciutkie. Jako posypka bułka tarta, cynamon, troszkę brązowego cukru i masełko :). Z tej porcji wyło mi około 35 sztuk różnej wielkości. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g twarogu 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli truskawki Dodatkowo(...)cukier trzcinowy Ziemniaki ugotowałam wcześniej, żeby ostygły. Następnie przepuszczamy je przez praskę, zgniatamy lub mielimy. Ja je zagniotłam. Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, sól, ziemniaki, twaróg i jajka. Zagniatamy ciasto. Ja odrywam sobie po kawałku ciasta formuję okrąg, na środek daję truskawkę, ciasto zlepiam i w dłoniach formuję kuleczkę. Obtaczam w mące. Jak ulepimy wszystkie, to w dużym garnku musimy
kruche babeczkiPole chabrów skąpane w słońcu. Chabrowa sukienka. Niebieskie paznokcie. Niebieskie migdały. Przepis na te rewelacyjne (moim zdaniem) pierogi znalazłam tutaj ( klik ). Najbardziej jestem zadowolona z ciasta, które wychodzi elastyczne, miękkie i się nie rozkleja. W zeszłym tygodniu robiłam te pierogi już dwa razy i zawsze szybko znikały :) Oczywiście możecie je podać również ze śmietaną, ja natomiast wolę z jogurtem :) Składniki(...)wrzącą wodą dodać masło i poczekać, aż się roztopi. Wodę z masłem powoli wlewać do mąki i wymieszać łyżką. Następnie dodać jajko, ponownie wymieszać łyżką a następnie zagnieść ciasto rękami. Zagniatać około 7-8 minut aż ciasto będzie gładkie, jednolite i ładnie będzie odchodzić od rąk. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut. W międzyczasie obrać i umyć truskawki
My simple kitchentruskawek. Ilość truskawek dodanych do twarogu możecie dawkować według uznania. Truskawki do polania – Truskawki lekko zmiażdżyć widelcem, dodać cukier do smaku. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Ciasto na pierogi – na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól. Zrobić dołek i wbić żółtka, wymieszać. Następnie dolewać do mąki gorącą wodę i cały czas mieszać rękoma, żeby woda połączyła się(...)mąką i utworzyła gładkie ciasto na pierogi. Ugnieść dokładnie ciasto na lśniącą masę. Moja kochana mama mimo 84 lat zawsze jest gotowa do pomocy. Jest cudowna Formowanie pierogów – Ciasta jest dosyć dużo, więc wałkować trzeba partiami. Nabrać część ciasta i rozwałkować na cienką warstwę. Za pomocą dużej szklanki wycinać koła. Na środek każdego położyć farsz i dokładnie zakleić. Pierożki
Kuchnia PokoleńCiasto Raffaello z truskawkami na puszystym biszkopcie. Krem jest na bazie śmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 200 g białej czekolady
Oryginalny smaksprzyja wszelkiego rodzaju aktywnościom, także tym towarzyskim, jak wspólne grillowanie czy wypady za miasto. A skoro mamy gości, to musi też pojawić się coś słodkiego. Pieczemy więc całą gamę ciast i ciasteczek - marcepanowych ( klik po przepis ), z mahlabem ( klik po przepis ) czy daktylowych ( przepis tutaj ). Tym razem - dla odmiany zrobiliśmy ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy, rośliny w Polsce prawie(...)wyraźnym, słodkawo - kwaśnym smaku są dużo smaczniejsze, niż nieco mdłe owoce występującej w Polsce morwy białej. Dlatego konfitura i dżem z morwy czarnej doskonale pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek lodów i deserów. Składniki ciastek 350 g mąki pszennej krupczatki (typ 450) 250 g masła 100 g drobnego cukru białego lub brązowego, 2 duże żółtka. 2 łyżki śmietany (opcjonalnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne i proste w wykonaniu ciasto biszkoptowe z pianką brzoskwiniową. W sam raz do kawki , moim gościom smakowało mam nadzieję że Wam też posmakuje :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 kopiaste szklanki mąki typ 550 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka skondensowanego nie słodkiego 2 łyżeczki(...)kremówki 30 % 3 brzoskwinie z syropu pokrojone w kostkę 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 12 % płatki migdałowe do posypania ciasta Blaszka 36/25cm Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gesty kogel mogel,następnie dodać olej, mleko skondensowane oraz mąkę z proszkiem,wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki na spód: 120 g ciasteczek np. herbatniki 50 masła wykonanie: Masło roztapiamy, wlewamy do pokruszonych ciasteczek i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremkę na
Domowy Smak Jedzeniapapier którym wyścielamy nasze blachy do pieczenia ciast był stabilny nie wpadał nam np. do środka ciasta, należy przymocować krawędzie papieru spinaczami biurowymi, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Tak przymocowany papier na pewno nam nie będzie odstawał od blaszki ! Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta spinacze biurowe zdejmujemy, możemy je oczywiście wykorzystać ponownie. P rzymocowane spinaczami krawędzie(...)papieru doskonale chronią nasze ciasto przed zatopieniem się papieru w cieście podczas pieczenia. Życzę udanych wypieków
Przepisy i porady kulinarnepomarańczowy, dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu miksujemy białka z solą na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Pieczemy partiami w gofrownicy na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem lub bitą śmietaną i dowolnymi owocami
Domowy Smak JedzeniaZiemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki studzę, a następnie przeciskam przez praskę. 2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję ziemniaki oraz jajko. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję na grubość 4 mm. Ciasto kroję na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę. Brzegi ciasta zlepiam razem i formuję kuleczki. 3. Knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody
Tradycyjna kuchnia Kasipieczenia. Polecam Wam do wycinania foremki od Protonik – wybór kształtów jest ogromny i na pewno znajdziecie wzór na każdą okazję. A praca z foremkami to czysta przyjemność (ciasto się nie lepi i małe rączki spokojnie sobie dają radę z wycinaniem). Składniki (na 2 blaszki ciasteczek): 300 g mąki pszennej (u mnie koszalińska) 200 g masła 100 g cukru pudru(...)cukier wanilinowy 16 g Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy szczyptą (małą) soli, pokrojone masło, 2 żółtka, cukier wanilinowy i cukier puder. Całość szybko zagniatamy do połączenia składników. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (u mnie ciasto chłodziło się dłużej). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy/stole na 3-5 mm. A następnie
Słodkie okruszkiTruskawki są moim ulubionymi owocami na świeżo i jako dodatek do ciast :) Ostatnio co weekend piekę ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową- z tego przepisu. W ten weekend postanowiłam zrobić trochę inną wersję sernika na zimno, a właściwie chatkę Baby Jagi z masą serową i truskawkami- wyszło bardzo smacznie. Składniki: 12 herbatników, ok. 7 truskawek, 1/2 opakowania sernika(...)bokach na herbatniki nakładamy trochę masy serowej. Herbatniki delikatnie składamy, tak by powstał trójkątny kształt. Na górze powinna być 2 cm prześwit na masę serową- wygładzamy nożem masę. Ciasto owijamy w folię, lekko dociskając boki. Ciasto chłodzimy ok. 2 godzin w lodówce. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy ciasto czekoladą. Dekorujemy motylkami i cukrem różowym błyszczącym
Aga w kuchniJest kilka sposobów na ciasto na pierogi, jednak to jest dla mnie najlepsze. Nie rozwala się przy gotowaniu, idealnie się rozwałkowuje i skleja. Składniki: * 300 g mąki pszennej * 250 ml przegotowanej, ciepłej wody * sól Wykonanie: Do miski wsypać mąkę i sól. Stopniowo dodawać wodę i mieszać łyżką drewnianą. Kiedy już mąka z wodą się połączą, można zacząć wyrabiać ciasto(...)ręką. Przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiać ciasto około 10-15 minut. Z takiej ilości ciasta wychodzi mi około 40 pierogów
Zrób to smacznieLatem cukiernie kuszą klientów lekkimi ciastami z owocami, domowymi lodami i mrożoną kawą. Wielu z Was - jestem pewna! - dało się skusić więcej niż raz. Wchodzicie do środka zwabieni słodką wystawą, i już od progu otula was delikatny powiew klimatyzacji. Stoicie więc przed ladą podziwiając cukiernicze dzieła i zastanawiacie się długo, które wybrać. W końcu decyzja zapada i wychodzicie ze zgrabnie(...)najlżejszy choćby powiew wiatru, a lodówka to najprzyjemniejsze miejsce, do którego można się udać. Śmietana topi się jak szalona, miękka czekolada rozpływa się pod najdelikatniejszym dotykiem, ozdabianie ciast marcepanem to istna droga przez mękę. A w momencie, w którym okazuje się, że na jutro trzeba przygotować kilkaset tuzinów waniliowych ciasteczek, i tak już spoceni i rozdrażnieni współpracownicy, zaczynają zgrzytać
Pożeraczka, czyli raz adobrze