ruskim, mięsem lub kapustą i grzybami. Ja dla urozmaicenia menu zrobiłam ze szpinakiem i twarogiem. Efekt jaki uzyskałam był zadowalający. Farsz nakłada się bardzo łatwo, nie rozsypuje się a ciasto na pierogi jest elastyczne, dzięki czemu łatwo i szybko lepi się pierogi. Rodzinie najbardziej smakują podsmażone :) SKŁADNIKI: Ciasto: mąka 3 szkl. woda gorąca 1 szkl. jajko 1 szt. sól(...)mrożony 250 gram twaróg 300 gram cebula 1 szt. kucharek 1 łyżka pieprz do smaku masło 1 łyżka Dodatkowo: sól 1 łyżka olej 2 łyżki woda do gotowania METODA: Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać jajko, wodę, sól i olej. Zarobić ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć folią i odstawić. Farsz: Szpinak odmrozić i odsączyć z wody przez lnianą ściereczkę. Cebulę obrać
Kuchnia PaulettesSzparagi to zdrowe warzywa, które świetnie nadają się na przekąskę :) Ciasto jest delikatne, ale chrupiące, tak samo jak szparagi, więc całość wybornie smakuje. SKŁADNIKI: szparagi zielone 1 pęczek ciasto francuskie 1 op. salami w plastrach 100 g. ser żółty w plastrach 150 g. cebula czerwona 1/2 szt. sól, pieprz do oprószenia olej rzepakowy 2 łyżki(...)mąka do podsypania żółtko z 1 jaja METODA: Stolnicę podsypać mąką. Wyłożyć ciasto francuskie. Pokroić na małe kwadraty. Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki ok 1-2 cm. Oprószyć solą, pieprzem i skropić olejem. Na kwadratach ciasta francuskiego układamy plaster sera, 2-3 plastry salami, pokrojoną w piórka cebulę. Na to układamy 2 szt. szparagów. Końce lewy górny i prawy
Kuchnia Paulettesgłębokim oleju też są pyszne i nie wciągają dużo tłuszczu. Ich wnętrze to oryginalny pomysł na wykorzystanie pasztetu i sera, co w połączeniu tworzy idealną całość. SKŁADNIKI: Ciasto: mąka pszenna 600 g. masło roztopione zimne 100 g. cukier 2 łyżki sól 1 łyżka mleko letnie 150 ml. jaja 2 szt. drożdże suche 2 łyżki Farsz: Wielkopolski pasztet(...)drobiem firmowy "Profi" 3 op. (393 g. ) ser gouda 200 g. pieprz do smaku Dodatkowo: jajko 1 szt. METODA: Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać sól, cukier, drożdże, mleko, ostudzone masło i jaja. Wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie elastyczne. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca do podwojenia masy. Gdy ciasto podwoi
Kuchnia Paulettessłodko lub deseru jakim są pierogi. Można podawać je ze śmietaną kwaśną lub bitą śmietaną ! Są pyszne ! Lepiej zrobić więcej i zamrozić na zimę :) Poniżej przepis na najlepsze ciasto do pierogów ! SKŁADNIKI: Ciasto: mąka 1 kg. typ 450 ciepła woda ok. 400 ml. mleko 4 łyżki olej 100 ml. cukier 1 łyżeczka Nadzienie: jagody(...)łyżki Dodatkowo: śmietana kwaśna lub ubita kremówka do dekoracji i smaku olej 3-4 łyżki METODA: Mąkę przesiać, wlać wodę, mleko, olej i dodać cukier. Zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne. Można wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym ze specjalnym hakiem. Ciasto włożyć do woreczka na ok. 15 min. , dzięki temu będzie lepiej wałkować się. Jagody umyć
Kuchnia Pauletteskroimy w drobną kostkę. Na patelni smażymy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy grzyby, pokrojoną kapustę, marchewkę i pietruszkę. Obficie przyprawiamy pieprzem, mniej hojnie solą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto: kilo mąki całe jajko 4 białka z jajka łyżeczka soli łyżka oleju 2-3 szklanki ciepłej wody Tradycyjne ciasto na Wigilię jest postne, czyli bez jajek, ale wtedy jest twarde(...)mniej fajne, więc ja robię ciasto z jajkami a dokładniej z żółtkami. Będzie mięciutkie! Mąkę wysypujemy na stolnicę lub do miski, robimy w niej wgłębienie i stale mieszając dodajemy jajka, sól i olej. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Niestety trzeba trochę powyrabiać, tak z 20 minut. Kiedy jest już miękkie i elastyczne, dzielimy
Ugotowane pozamiatanedzisiaj na pyszny serniczek z kulkami czekoladowymi siostry Anieli. Przyznam się że dawno go nie piekłam a przecież jest taki pyszny. Może upieczecie taki na święta ? :) Zapraszam :) Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki typ 550 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła 3 żółtka 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia(...)Oetkera blaszka o wymiarach 32/25 Wykonanie : W misce ucieramy 2 żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na krem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, zagniatamy ciasto i odkładamy na około 10 minut do lodówki. Ser mielimy dwukrotnie, żółtka ucieramy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utarte żółtka
Sama słodycz i szczypta chiliNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto aksamitne i delikatne w smaku to ten właśnie sernik. Połączenie sera, białej czekolady i delikatnej śmietanki smakuje wybornie. Kakaowy spód fajnie łamie smaki więc wszystko się pięknie uzupełnia. Może jest tu sporo kalorii ale czy warto je liczyć kiedy smak jest tak niebiański;). Zapraszam… Normal(...)font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Skala smaku 10/10 spód można zrobić z herbatników kakaowych ugniecionych z masłem jednak wtedy pieczenie będzie odbywało się przez termoobieg Ciasto kakaowe (spód ) 150 g mąki, -1/2 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1 łyżka gorzkiego kakao, - 50 g masła, - 1 łyżka cukru pudru, - 1 łyżeczka cukru waniliowego, - 1 jajko
Kubki smakusię z możliwości przetestowania robota kuchennego firmy Kohersen . Można ugotować w nim zupy, przygotować dania na parze, zrobić domowe lody i sorbety, ciąć, szatkować, smażyć, mielić i oczywiście wyrabiać ciasta. Nie byłabym sobą, gdybym testowania nie zaczęła od tego ostatniego ;) Dziś mam dla Was przepis z książki kucharskiej dołączanej do robota Kohersen – puszyste maślane bułeczki drożdżowe. Postawiłam zrobić(...)już 100 g) i mielimy na cukier puder – 1 przycisk i 15 sekund pracy robota. Dodajemy mleko, żółtka, drożdże, cukier waniliowy, mąkę i sól i ustawiamy funkcję wyrabiania ciasta. Po 3 minutach dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przez następne 30 sekund. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przez ok. 40 minut
Ciastkozercyminut aby drożdże zaczęły pracować. Płatki jęczmienne pokruszyć na mniejsze kawałki. Gdy drożdże już ruszą dodać mąkę wymieszaną z solą oraz pokruszone płatki jęczmienne. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste i lepkie, jeśli wyszłoby zbyt suche i nie można połączyć składników należy dolać jeszcze troszkę wody. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Keksówkę 30x10(...)natłuścić masłem. Wyrośnięte ciasto wymieszać i przełożyć do keksówki ,wierzch ładnie wyrównać zwilżoną łyżką. Foremkę z ciastem odstawić na ok 10 minut aby ciasto podrosło (aby była pełna keksówka). Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 55 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu chlebek przełożyć na kratkę do wystudzenia. Aby skórka na wierzchu nie była zbyt
Monia miesza i gotujenich trzeba dojrzeć, bo nie każdemu smakują. W takim wypadku, warto mieszać różne rodzaje mąki. Co jeszcze fajne w wypadku chlebów żytnich to fakt, że nie wyrabia się ich. Ciasto wystarczy wymieszać łyżką i przełożyć do foremki. Ten tutaj chlebek w małej mierze jest chlebkiem żytnim, ale jednak jest Swoją drogą, niezwykle rzadko zdarza mi się jeść chleb kupny(...)ciągu dnia. Oczywiście, jeśli samodzielnie nie zjesz bochenka w ciągu 5-7 dni. Pamiętaj, aby dodawany zakwas był aktywny, bo inaczej nie pociągnie nam całego chleba. Z podanej ilości ciasta, wyszła mi 1 duża keksówka chleba. Drukuj Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 200 g zakwasu 100 g mąki żytniej 720 400 g mąki orkiszowej
Mieszam w Garnkuubijając. Przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek. Dodaj na przemian z jogurtem w trzech podejściach mieszając do połączenia składników. Formę do babki wysmaruj masłem i oprószyć mąką. Napełnij formę ciastem (ciasto powinno wypełnić około 3/4 wysokości formy). Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij upieczone ciasto i ostudź. W między czasie(...)przygotuj ganache. Umieść wszystkie składniki w naczynium które można umieścić na garnku z gotującą wodą. Rozpuść składniki w kąpieli wodnej, wymieszaj i lekko ostudź. Posmaruj ostudzone ciasto ganache i udekoruj kolorową posypką. Smacznego! The post Babka czekoladowa jogurtowa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniacukier do posypania Wykonanie tradycyjne: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, brązowy cukier, drożdże, 0,5 łyżeczki cynamonu i sól - mieszamy. Dodajemy 100 ml ciepłej wody i wyrabiamy ciasto aż osiągnie odpowiednią elastyczność. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy stopniowo wodę (powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni). Formujemy kulę, zostawiamy w misce przykryte ściereczką i odstawiamy(...)dorzucamy jabłka, pozostały cynamon oraz goździki. Podsmażamy przez około 4 minuty, dodajemy miód i smażymy jeszcze 3 minuty (od czasu do czasu mieszając). Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części formujemy bułeczkę, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut
peggiwkuchniciepłe miejsce na 20 minut. Mleko wymieszałam z wodą. Do misy z zaczynem drożdżowym dodałam ziemniaki, wlałam wodę z mlekiem i za pomocą haka wymieszałam mikserem na jednolite ciasto. Miskę ponownie przykryłam ściereczką i znów odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. Moje ciasto bardzo pięknie wyrosło Ciasto wyłożyłam na dekę. Podsypałam(...)każdej uformowałam podłużny bochenek. Blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem. Środek oddzieliłam wysokim rantem. Po obu jego stronach ułożyłam moje bochenki. Zostawiłam jeszcze na chwilę (10 – 15 minut), żeby ciasto podrosło. Piekarnik włączyłam na 200 °C. Chlebki posmarowałam letnią wodą i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40-50 minut. Do suchego patyczka. Skórka pięknie zbrązowiała. Gotowe, upieczone chleby wyjęłam
Kuchnia u Krysipanowała w Goms gdzieś koło 1836 roku. Ludzie uziemieni chorobą, nie opuszczali domów, jedli to co mieli w spiżarni lub gospodarstwie. I to ich skłaniało do kreatywności. Ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka krupczatki łyżka masła 5 łyżek oleju jajko płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu jajko kilka łyżek zimnej wody płaska(...)duża cebula por biała część 300 g wędliny szklanka żółtego sera łyżka majeranku sól i pieprz do smaku łyżka masła i bułka tarta do formy Ze składników zagniatamy ciasto, tej wody to tyle ( ja dałam 4 łyżki) aby ciasto się ładnie zbiło i było plastyczne. Wkładamy do woreczka i do zamrażarki aby mocno schłodzić. Wędlina może być różna
Dieta moja pasjagrzybami i kapustą - takie najbardziej lubią moje córki..Takie też będą na wigilię -z kapustą i grzybami..Ile razy robię pierogi, tyle razy muszę wypróbować nowy przepis na ciasto pierogowe..tym razem ciasto z dodatkiem śmietany..pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj . 4 szkl.mąki 2 duże jajka 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany 3 łyżki oleju szczypta soli 3/4 szkl(...)letniej lub gorącej wody dowolne nadzienie [ u mnie kapusta z grzybami] Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek w środku, wbić jajka, dodać śmietanę, olej i sól. Zamieszać ciasto, dodawać wodę stopniowo wyrabiając miękkie i elastyczne ciasto.Przykryć,odstawić na około 10 - 15 minut. Następnie podzielić ciasto na 4 części. 3 z nich nakryć wilgotną ściereczką, a 4 część
Moje domowe kucharzenie