BEZOWA ROLADA KOKOSOWO - JAGODOWA W Nowym Roku witam Was z przytupem i pysznym ciastem. Roladą kokosowo-jagodową. Pewnie część z Was pije zielone koktajle i jest już na diecie po Świętach, a u mnie takie słodkości heheheh. Ale muszę Wam powiedzieć, że już tak długo chodziło za mną takie ciasto. Rozmyślałam właśnie o bezie, a dokładnie bezie w formie rolady(...)mdły smak bezy, łączę ją zawsze z kwaskowatymi owocami. Postawiłam na jagody leśne, które zamroziłam latem. Jagody, kokos i beza to idealne połączenie smaków. Jak wiecie nie jestem zwolennikiem ciast z masami na bazie masła, dlatego że są one ciężkie, pracochłonne i bardzo kaloryczne. Ta rolada jest bardzo lekka w smaku, idealna do kawy. A teraz w środku zimy
SMYKWKUCHNISkładniki Czas przygotowania: 28 h + 40 min pieczenie Zakwas (starter) jak przygotować zakwas ( tutaj ) Zakwas 60 g startera 200 g mąki żytniej razowej typu 2000 180 ml wody Ciasto właściwe 350 g zakwasu 100 g mąki żytniej typ 2000 250 g mąki pszennej 250 g mąki gryczanej 100 g orzechów włoskich 500 ml wody 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki(...)godziny żeby się ogrzał do temperatury pokojowej 2. Odmierzamy 60 g startera mieszamy łyżką z mąką żytnią i wodą, nie używamy metalowych mis do wyrastania ciasta chlebowego, szklane lub ceramiczne będą odpowiednie, przykrywamy miskę folią spożywczą, niezbyt szczelnie i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin 3. Po 12 godzinach zakwas nabierze kwaśnego zapachu i uzyska gąbczastą konsystencję
Słodki Kompromisgęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często jest jedzona z oliwą wymieszaną z odrobiną soli. Ciabatta jest specyficzna, nie lubi wygniatania, ciasto powinno mieć luźną konsystencję, wtedy ciabatta wyjdzie lekka, a skórkę warto mocno przypiec, smakuje wyśmienicie. Składniki na 2 szt Czas przygotowania: 3,5 h 500 g mąki pszennej(...)oliwy z oliwek *Inspiracja "Chleb" P. Kucharski w mojej wersji z drożdżami suszonymi Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego i miksujemy od uzyskania dość luźnej konsystencji 2. Przekładamy ciasto do szklanej misy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2-3 h 3. Po tym czasie wykładamy
Słodki Kompromispszennej 3 łyżki mąki razowej 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 4 g suszonych drożdży Przygotowanie: 1. Wszystkie skłądniki umieszczamy w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, lub wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleić się do rąk 2. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)godzin do wyrastania 3. Ciasto powinno podwioć swoją objętość 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie cześci, każdą rozciągamy w podłużny placek, rozwałkowujemy lekko, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nacinamy w "jodełkę" poszerzamy otwory, w które możemy wetknąc gałązki rozmarynu, oliwki, suszone pomidpory, dowolne zioła 5. Przykrywamy chlebki ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut
Słodki Kompromisrównie dobrze umili weekendowe popołudnie, przygotowuje się ją bardzo prosto, a dekoruje dość swobodnie, czym popadnie. Składniki Czas przygotowania: 45 min 1 opakowanie świeżego, gotowego ciasta francuskiego ok 500 g mieszanych dowolnych, letnich owoców (maliny, porzeczki, morele, czereśnie, truskawki) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 4 żółtka 500 ml mleka laska wanilii Przygotowanie(...)Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni 2. Gotowe ciasto rozwijamy i pozostawiamy na załączonym papierze do pieczenia, zawijamy ok 1 cm brzeg do okola, pieczemy ok 15-20 min na złoty kolor 3. Budyń - do rondla dodajemy mąkę, cukier, żółtka i mieszamy za pomocą rózgi, dolewamy mleko i stawiamy na gaz, laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, za pomocą noża wyskrobujemy nasionka
Słodki Kompromisnatknęłam się kilka lat temu na blogu Moje Wypieki . Przepis został ze mną do dziś i do dziś te waniliowe są ulubionymi ciastkami mojego dziecka, no dobra moje też :) Ciasto fajnie współpracuje z wałkiem, dodatkowy plus zyskuje za to, że ciastka po upieczeniu nie zmieniają kształtu i nie rosną. Jakie wkładasz, takie wyciągasz z piekarnika. Jak widać na zdjęciach bawiłam(...)mąkę i cukier puder, mieszam. Wrzucam pokrojone na kawałeczki masło i rozcieram je pomiędzy palcami razem z mąką i cukrem pudrem. Następnie wlewam roztrzepane jajko z ziarenkami wanilii i ciasto wyrabiam szybko do uzyskania jednolitej masy. Naprawdę, cały cykl trwa tylko kilka minut. Z ciasta formuję kulę, spłaszczam, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na minimum godzinę. Ja zwykle
Blondynka GotujeTanie i proste w przygotowaniu ciasto. Składniki: 2 jajka 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 400 ml jogurtu greckiego 2 i 1/2 szkl mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia gotowa polewa czekoladowa cukrowe kuleczki do dekoracji Przygotowanie: Przygotowujemy 2 miski.Do jednej wlewamy jajka, olej i jogurt, mieszamy razem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia(...)mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i studzimy.Już zimne polewamy polewą i dekorujemy. blaszka 24x24
słodkie i nie tylko historie kulinarnejest na około 18 ciasteczek. SKŁADNIKI : 4 szklanki mąki tortowej 250 g margaryny lub masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka śmietany ( dodatkowo gdyby ciasto nie chciało się zagnieść ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE : Zimną margarynę kroimy w kostkę, przekładamy na stolnicę lub do misy robota, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy elastyczne gładkie ciasto, gdyby się kleiło to dosypujemy mąki a jak nie chce się zagnieść to dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto chłodzimy około 1-2 godzin. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, następnie w misce mieszamy masę makową, jabłka, jajko i mąkę
Kulinarne Fantazje MarioliPyszny, prosty przepis na domowy chleb mojej kochanej Babci. Chleb robi się naprawdę szybko wystarczy zmieszać wszystkie składniki zagnieść ciasto i na godzinę do piekarnik gotowe. Chlebek niesamowicie długo jest świeży, wystarczy zawinąć w bawełnianą ściereczkę. W tym przepisie dodałam tylko słonecznik, ale polecam z wszelkimi bakaliami, suszonymi pomidorami, żurawiną lub ulubionymi ziołami. Jest to najprostszy i najszybszy(...)przepis na chleb, gdyż nie robimy najpierw rozczynu drożdżowego tyko i wyłącznie łączymy wszystkie składniki nie czekając, nie odstawiając aż ciasto wyrośnie. Jeśli posiadasz robot kuchenny z hakiem do zagniatania ciasta bądź silne męskie dłonie nawet nie zauważysz kiedy chlebek będzie gotowy :) Z poniższego przepisu wychodzi jeden chlebek z keksówki oraz jeden kwadratowy ok 20cm x 20cm. Będziesz potrzebować Mąka
Wylizany Rondellinku znajdziesz od razu przepis na mini bułeczki, jednak jest już to bardziej czasochłonny proces, dlatego warto zwiedzić pobliskie piekarnie w celu znalezienia mini bułeczek 2. Rożki z ciasta fillo (phyllo) z nadzieniem serowo-łososiowym 3. Grilled Cheese cyli Amerykańskie tosty Genialny przepis na te wyjątkowe tosty krok po kroku! od Kukbuka 4. Pizzerki świetne(...)wyczyszczania resztek po świętach #niemarnujjedzenia 5. Klasycznie Bruschetta musi się pojawić na każdej imprezie 6. Róże z ciasta francuskiego z serem i szynką . 7. Mini hot-dogi czyli parówki w cieście drożdżowym 8. Mini kotleciki mielone 9. Pieczarki faszerowane boczkiem i żółtym serem Genialne na ciepło oraz na zimno.. 10. Muszle faszerowane mięsem mielonym
Wylizany RondelIzaura - jedno z moich ulubionych ciast. Chyba nie ma osoby, która choć raz nie słyszałaby o tym cieście. Dlaczego Izaura? Nazwa na pewno związana jest z serialem , który królował w latach 80 tych, jednak znane jest też jako "Cielaczek". Tak czy siak ciasto jest pyszne i nie zmienne od lat. Składniki: na ciasto 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Ser najlepiej z wiaderka, bo nie wymaga mielenia połączyć z cukrem, jajkami i miękkim masłem - krótko zmiksować. Masę serową wyłożyć na ciasto. Piec ok.60 min. w temp.180°C. Po upieczeniu polać pozostałą masą kakaową
Pysznie & Pięknieprzyjęcia urodzinowe oraz imprezy szkolne. Przepis banalnie prosty więc każdy powinien sobie z nim poradzić. Do ozdabiania zachęćmy dziecko, a na pewno sprawimy mu tym radość. Składniki: 250 g ciasta (pokruszone herbatniki, biszkopt , murzynek, ciasto babkowe) 120 g serka mascarpone masło lub krem np. nutella gotowa polewa lub czekolada patyczki coś do ozdabiania np. kolorowa posypka jedna łyżka oleju Wykonanie(...)dobrze rozdrobnionego ciasta dodajemy ok.120 g serka, dwie łyżki miękkiego masła lub kremu. Można zamiast masła albo kremu dodać rozpuszczoną czekoladę(pół małej tabliczki 50 g). Ciasto wyrabiamy dokładnie ręką. Gdy składniki dobrze się połączą i ciasto będzie przypominać konsystencją plastelinę lepimy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układamy je na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki na jakieś
Pysznie & PięknieKolejny przepis krążący po sieci. Można go znaleźć na wielu blogach. Ale wcale mnie to nie dziwi, bo ciasto jest proste i pyszne w szczególności uwielbiane przez dzieci. Pierwszą wersję ciasta zrobiłam klasycznie, zniknęło z prędkością światła. Kolejnym razem dołożyłam cienką warstwę kajmaku i równie szybko zniknęło. Bardzo puszysty czekoladowy biszkopt i mleczny krem.......pycha! To lepsze niż sklepowa mleczna(...)kanapka! Składniki: na ciasto: 6 jajek 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju na krem: 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki cukru 200-250 g miękkiego masła cukier waniliowy ponadto: masa kajmakowa w puszce 100 g czekolady gorzkiej
Pysznie & Pięknieodkrytych na terytorium tego kraju. Kiedyś byłem na warsztatach kulinarnych i tam pewna przedstawicielka tego kraju pokazała mi przepis na ichnie pierogi. Ciekawostką było, że dodawała pieprzu czarnego do ciasta i jak się okazało nie tylko do tego. Powiedziała, że dodawanie pieprzu do ciasta pierogowego u niej w domu jest tak samo naturalne jak u nas dodawanie soli do ziemniaków(...)święto, postanowiłem w końcu wykorzystać ten przepis. Składniki: - mąka - woda - olej - dynia - cebula - pieprz Wykonanie: Mąkę mieszamy ze sporą ilością pieprzu, a następnie dodajemy bardzo gorącej wody i ugniatamy ciasto. Dodajemy trochę oleju i jeszcze trochę wody. Ugniatamy, aż do momentu kiedy powstanie nam jednolite sprężyste ciasto. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy. Dynię trzemy na drobnej tarce
Kryzysowa Książka Kucharskajako szybkie danie na imprezę, gdzie albo nie mamy czasu, albo chęci gotować, albo po prostu goście przyszli nagle niczym sraczka lub nagły dopływ fenyloetyloaminy. Generalnie wariacje na temat ciasta francuskiego są niesamowicie proste w wykonaniu, a, z racji tego, że jest ten surowiec jest nowością, bo w powszechnym użyciu u nas jest najwyżej od 20 lat, mają znamiona luksusu(...)Gotowe ciasto jest tak tanie, ze nie opłaca się go robić, a do tego tak łatwe w obróbce, że osoby radzące sobie z kisielem powinny to ogarnąć. O! i tu dochodzimy do czwartej sytuacji, którą dopisujemy do trzech wspomnianych powyżej. Dobre również dla kogoś kto nie potrafi gotować. Składniki: - jakieś parówki - najtańsze ciasto francuskie Wykonanie: Ciasto kroimy w paski
Kryzysowa Książka Kucharska