ciasto - 163312 przepisów (strona:3248/10888)

BUŁKI SEROWO - CEBULOWE 121

PRZYGOTOWANIE :  Drożdże rozkruszamy i mieszamy w wodzie aż się rozpuszczą. Do dużej miski wlewamy rozczyn, olej, kwas, następnie wsypujemy mąkę, sól, cukier i wyrabiamy elastyczne, dość gęstawe ciasto. W razie konieczności dosypujemy mąki, ciasto nie powinno byc lejące. Cebulę kroimy w kostkę, lekko solimy i podpiekamy na oleju aż się zrumieni. Jeszcze ciepłą dodajemy do ciasta i dokładnie(...)wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką. Dzielimy na małe porcje i formujemy bułeczki, które układamy na posypanej mąką blaszce. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie posypujemy tartym serem i lekko je nacinamy nożem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
TARTA Z BUDYNIEM I GRUSZKAMI 177

SKŁADNIKI  CIASTA : 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej puszystej   LUBELLA  100 g zimnej margaryny 1 duża łyżka ciemnego kakao 1 żółtko 1 łyżeczka gęstej śmietany Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folie i odkładamy na 1 godziną do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem, zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim równomiernie blaszkę(...)BUDYŃ :  3 szklanki mleka  2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g  3 łyżki cukru Z podanych składników gotujemy gęsty budyń, wylewamy gorący na ciasto. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 119

Szybkie ciasta zawsze się sprawdzają kiedy to goście mają na zaskoczyć lub nie mamy nic do kawki. Ciasto z rabarbarem to klasyk pysznych, babcinych ciast. Polecam(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojoną zimną margarynę. Palcami rozcieramy margarynę z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka.  Kruszonkę wysypujemy równomiernie na ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie ciasto ( jest troszkę gęste ) na wierzch układamy pokrojone owoce i posypujemy kruszonką.  Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 *C,  Studzimy, kroimy

Kulinarne Fantazje Marioli
QUICHE Z KABANOSAMI I BROKUŁEM 164

Składniki ciasta : 200 g margaryny 300 g mąki pszennej 1 jako sól do smaku                                                                            Farsz :  200 g kabanosów pieczonych  Henryk(...)Przygotowanie :  Składniki ciasta zagniatamy na jednolite, kruche ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.  Jogurt, jajka i śmietanę dokładnie mieszamy. dodajemy przeciśnięty czosnek, starty ser, sól i pieprz.  Zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Na ciasto rozkładamy kawałki brokuła, pokrojone kabanosy, cebule w talarkach oraz kawałki papryki

Kulinarne Fantazje Marioli
TORT RÓŻANO - TRUSKAWKOWY 143

wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy aby składniki się wymieszały i wlewamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 180 *C,wkładamy ciasto i pieczemy około 40 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków (patyczek musi być  suchy po wyjęciu z biszkoptu) czy ciasto jest gotowe. Studzimy przy lekko(...)uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pieczemy dwa biszkopty, boki ciast odkrawamy i przecinamy ciasto na 2-3 blaty ( wyjdzie nam ich 5-6 do przełożenia ). Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach na sztywno.  Następnie dodajemy serek waniliowy, część drobno pokrojonych truskawek, oraz wlewamy rozmieszaną żelatynę i dokładnie mieszamy.  Śmietanę chłodzimy około 10 minut w lodówce aż troszkę

Kulinarne Fantazje Marioli
KABANOSY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 244

Kabanosy w cieście francuskim to pyszna i szybka przekąska. Świetnie się sprawdzają na różnego rodzaju imprezach. Podajemy je na ciepło lub zimno z ulubionym sosem(...)SKŁADNIKI :  300 g pieczonych kabanosów Henryk Kania   1 opakowanie ciasta francuskiego 1 rozmącone jajko czarnuszka do posypania                                                                 PRZYGOTOWANIE :  Kabanosy jeżeli są bardzo długie przecinamy

Kulinarne Fantazje Marioli
muffinki z czerwoną porzeczką 121

mieszamy razem. W osobnym naczyniu mieszamy mleko, wystudzone mało oraz jajko. Następnie do suchych składników dodajemy składniki mokre oraz porzeczkę. Przy pomocy szpatułki mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki. Wierzch posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w w 180 st. C przez ok. 20-25 min., do tzw. suchego patyczka. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto jogurtowe z truskawkami i czereśniami - wysokie i wilgotne:) 180

Wiosna i lato to czas kiedy testuję kolejne ciasta z owocami:) Królują zdecydowanie truskawki i czereśnie, które od kilku tygodni są dostępne, tanie i przede wszystkim smaczne. Dziś zapraszam na mocno  wyrośnięte, jogurtowe ciasto. Zrobiłam je w tortownicy 21cm, ale polecam użyć większej formy - z pewnością zyska wtedy na puszystości i będzie mniej zbite. Choć ja za mokrymi, wilgotnymi(...)zbitymi ciastami wręcz przepadam:) Składniki suche: 3 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki mokre + cukier: 2 jajka M 400ml jogurtu naturalnego 150ml oleju 1/2 szklanki cukru Owoce: 250g truskawek 250g czereśni 1. Składniki suche i mokre wraz z cukrem mieszamy w osobnych miskach. Z truskawek usuwamy szypułki, z czereśni pestki

Szefowa kuchni
Bułki z białym serem 203

żółtko 4 łyżki cukru pudru mleko do smarowania bułek Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do wystudzenia. Mleko lekko podgrzewamy. W misce mieszamy mąkę, jajka, sól, cukier, drożdże, zagniatamy ciasto i powoli wlewamy ciepłe mleko. Do zagniecionego ciasta wlewamy roztopione masło i zagniatamy ciasto tak długo, aż swobodnie będzie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę, posypujemy mąką i przykrywamy. Zostawiamy ciasto(...)wyrośnięcia na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy wałeczek i tniemy na 12 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Na blaszce mieści się około 6 bułeczek. Ser mieszamy z żółtkiem i cukrem pudrem, masę blendujemy na gładki krem. W wyrośniętych bułeczkach robimy dziurę

Gotowanie i blogowanie
Ciasto z kaszą manną i truskawkami 147

Jeśli lubisz kaszę mannę na mleku - upiecz to ciacho. :-) Ja jestem fanką kaszki, więc ciasto bardzo mi smakuje. Jest dość specyficzne, pod zębami czuć ziarenka kaszy, ale przy tym przepyszne:) Ciasto piecze sie krótko w niskiej temperaturze, dzięki czemu truskawki nie wysychają i zachowują swój smak. Inspiracja z moimi zmianami pochodzi z bloga Moje Wypieki. 1 szklanka mąki pszennej(...)sobą. Jajka wraz z cukrem ubijamy do powstania puszystej piany. Dodajemy olej po 1 łyżce, ciągle miksując. Dodajemy na zmianę suche składniki i śmietanę. Nie miksujemy zbyt długo. Ciasto wylewamy na blaszkę (około 20x30cm). 2. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Większe przekrawamy. Układamy je na cieście, troszkę wciskając do ciasta. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30-35 minut

Szefowa kuchni
Ciasto jogurtowe z truskawkami 134

mało czasu na przyrządzenie czegoś słodkiego często piekę takie jogurtowe ciasto z owocami sezonowymi, tym razem postanowiłam upiec z truskawkami. Ciasto jest smaczne i wilgotne, idealne do popołudniowej kawy. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej Szymanowskiej 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju rzepakowego Polskiego 200ml. jogurtu naturalnego 3 jajka Cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kilograma truskawek(...)cukier waniliowy, ucieramy mikserem do białości. Ucierając wlewamy olej oraz dodajemy małymi porcjami jogurt. Ma końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem, wylewamy ciasto, umyte i osuszone truskawki kroimy na pół i układamy na wierzchu. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Chruścik z truskawkami – omlet z truskawkami 118

śmietany 30%, 1 – 2 łyżki cukru pudru Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić według uznania. Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Na patelni z wysokim rantem rozgrzać tłuszcz. Lać do niego ciasto ciasto przez lejek (ja przekładam ciasto

królestwo garów
Tarta z botwinką, szpinakiem i szparagami 158

Tarta - kiedyś za nią nie przepadałam. Powodem tego była zbyt duża ilość ciasta, którym wyklejałam formę. Teraz nauczyłam się wałkować je cieniej, robić z mniejszej ilości składników, dzięki czemu nie jest dominujące a jedynie subtelnie wyczuwalne w całym daniu:) Dziś przedstawiam kwintesencję pory wiosenno letniej - tartę z botwiną, szparagami i szpinakiem. Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej(...)jajka L 300ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy rękoma do powstania zbitego, gładkiego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i za mało plastyczne, dolewamy zimną wodę, zaczynając od 1 łyżki. Ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią, wkładam do lodówki na 2h. Po tym czasie wałkujemy

Szefowa kuchni
Ciasto Stefania bez gotowania 226

taka piękna pogoda za oknem a jest ochota na pyszne ciasto polecam Stefanię :) Gotowe ciasto dosłownie w 30 minut!  Odkąd pamiętam zawsze obwiałam się efektu końcowego przy robieniu tego ciasta, zawsze miałam problemy z polewa. Wiem niby taka banalna sprawa a nie dawałam sobie z nią rady. Nie będę opisywać moich porażek bo tego byłoby za dużo :) Wiem(...)powoli rozpuszczam je. Następnie wrzucam cukier i czekam aż się rozpuści i na sam koniec kakao. I polewa gotowa. PAMIĘTAJ, NIE GOTUJ POLEWY!!!     Gotową polewę wylewam na ciasto i posypuję wiórkami kokosowymi.  Mam nadzieję, że ciasto przypadnie Ci do gustu :) Życzę smacznego

Kuchnia Viki
Delikatne Pierogi Z Truskawkami 266

Ciasto w tych pierogach jest cienkie ale zarazem wytrzymałe co uwielbiam i dlatego jest ono u mnie numerem jeden w śród ciast na pierogi. Składniki na około 25-30 zależy od wielkości i grubości na jaka będziemy wałkować ciasto 1 i 1/2 szkl mąki pszennej Szymanowskiej około 1/4 - 1/2 szkl gorącej wody z mlekiem szczypta soli 1 i 1/2 łyżki(...)Oleju Polskiego 200-300 gr truskawek 1. Zagrzewamy w garnuszku wodę z mlekiem tak aby była dość gorąca. 2. W misce mieszamy make z solą, powoli wlewając wodę zagniatamy ciasto, dodajemy także w trakcie olej. Czasami pójdzie więcej wody czasami wystarczy tylko 1/4 szkl to wszystko zależny od mąki i konsystencji ciasta. Zagniatamy około 5 min. 3. Wałkujemy i wykrawamy

Gotowanie...to proste !