ciasto - 162907 przepisów (strona:3256/10861)

Knedle z twarogu i manny podane z sosem wiśniowym . 182

Dziś ukłon w kierunku kuchni austriackiej. Wedle oryginału powinna tu być jeszcze dodana do ciasta bułka. A żeby knedle były knedlami pasuje je nadziać,  ale po co tyle fatygi jak możne iść na  skróty? Osobiście najbardziej o tej porze roku smakuje mi sos malinowy, zaś  latem i jesienią sos śliwkowy. Jednak jak się nie ma co się(...)lubi, to się lubi co się ma i zrobiłam sos wiśniowy. :) Ciasto: 300 g twarogu półtłustego 3 łyżki manny 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka cukru waniliowego jajko mąka pszenna do podsypania Sos: 2 garści mrożonych wiśni 2 szklanki wody 2 goździki szczypta imbiru szczypta cynamonu szczypta soli łyżeczka kisielu wiśniowego i maleńka szczypta pieprzu cayenne miód według własnych upodobań Oraz

Dieta moja pasja
Naleśniki z serem też mogą być efektowne. 171

Naleśnik, cóż naleśnik cienki placek i tyle. Jednak czasem ten zwykły placek może wyglądać inaczej, a  nawet można się pokusić i nazwać go..... odświętnie przystrojonym.  Ciasto: szklanka wody gazowanej szklanka mleka 2 szklanki mąki jajko 1/2 łyżeczki proszku  łyżka cukru waniliowego szczypta soli tłuszcz do przecierania patelni 3/4 łyżki kakao Nadzienie: 0,5 kg twarogu półtłustego łyżka(...)wodę i cukier z solą mieszamy za pomocą miotełki. Dodajemy partiami przesianą mąkę. Jeżeli wsypiemy za jednym podejściem, zrobią nam się niefajne grudki. Odlewamy trochę lepiej niż pół szklanki ciasta i dodajemy do niego kakao. To ciasto ma być dość gęste, jak będzie za rzadkie rozpłynie nam się po naleśniku. A tak zachowa ładną , kształtną linię jaką mu nadamy. Patelnię

Dieta moja pasja
Miodowy sernik 179

Sernik na świąteczną nutę, słodzony nie cukrem a prawdziwym miodem o wyraźnym zapachu prawdziwej wanilii, pieczony na kruchym ,  zmrożonym i startym cieście, wykwintności dodaje mu biała polewa i pokrojone trufle. Arystokracja wśród serników.  Mój ulubiony.  Idealny na święta Bożego Narodzenia. Składniki: Tortownica 22 cm Ciasto: ½ szklanki mąki pszennej 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku(...)łyżki miodu prawdziwego 1  laska wanilii Dr.Oetker 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki  budyniu śmietankowego Dr.Oetker Dodatkowo: polewa z białej czekolady posypka Lion posiekane trufle Jak wykonać ? Ciasto: Wszystkie składniki umieścić  w misce, zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie ciasto zetrzeć na spód wyłożonej pergaminem

Wanilia i Kardamon
Bananowe naleśniki 183

bananem pokrojonym w plasterki. Idealne na deser, śniadanie lub kolację. W zakładce Naleśniki znajdziecie więcej pomysłów na te smaczne dania z udziałem naleśników. Szczególnie polecam naleśniki zapiekane z serem. Ciasto na naleśniki 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 średnie banany 2 łyzki kakao 2 jajka 1 łyżka oleju cukier według własnego smaku olej do smażenia(...)Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Banana dokładnie zmiksować i połączyć z ciastem. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. bananowe naleśniki

O kuchni z uczuciem
Kruche paszteciki 173

drobno pokroić. Cebulę pokroić drobno przesmażyć na oleju dodać pokrojone mięso, doprawić i wystudzić. Farsz powinien być dość zwarty ale nie za suchy. Z podanych składników zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, które nie powinno się kleić do rąk. Podsypać ciasto i rozwałkować na prostokąt. Na wzdłuż dłuższego końca układać farsz w formie wałeczka, zawinąć raz ciasto aby farsz znalazł się(...)środku, odciąć wałeczek od pozostałego ciasta. Tak postępować do wyczerpania farszu i ciasta. Wałeczki pokroić na dowolną długość, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180stopniach przez około 30 minut na złoty kolor. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

W garach u Gosi
Chleb z makiem 184

drożdży instant (1 opakowanie) jajko do posmarowania chlebków szczypta soli mak oliwa z oliwek i bułka tarta do wysypania blach Przygotowanie: Mieszam wszystkie składniki wraz z garścią maku, wyrabiam ciasto, odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielę ciasto na dwie części. Do wysmarowanej blaszki oliwą z oliwek i posypanej bułką tartą wlewam ciasto, smaruję jajkiem i posypuję(...)makiem. Odstawiam jeszcze na 15 minut, by ciasto odpoczęło.   W tym czasie piekarnik nagrzewam do 190C bez termoobiegu. Piekę 20 minut na środkowej półce piekarnika. Wyłączam piekarnik i zostawiam bochenki w środku jeszcze przez parę minut. Moje rady: Możecie zamiast maku użyć sezamu, siemienia lnianego, otrębów, suszonych pomidorów, oliwek, do woli. Z ciasta upieczecie też bułki oraz przygotujcie

Zasmakuj Kuchni
dynianka z kluskami 165

drobnych oczkach (na papkę). Odciskamy z nadmiaru wody. Ugotowane ziemniaki dusimy tłuczkiem na purre. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy odsączone surowe ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, oliwę oraz jajko i wyrabiały gładkie ciasto. Formujemy małe kuleczki i gotujemy w solonej wodzie przez ok. 2-3 min. od wypłynięcia w wierzch. Ugotowane odcedzamy i podajemy z wcześniej przygotowaną zupą

Domowy Smak Jedzenia
Chleb pytlowy 164

mąki żytniej typ 720 225 g wody. Zaczyn jest dość luźny i taki ma być. Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 -14 godzin. Ciasto właściwe cały zaczyn  225 g maślanki 337 g mąki    żytniej typ 720 1,5 łyżeczki soli Składniki mieszamy i wyrabiamy około 3-4 minuty. Pozostawiamy(...)godziny. Ciasto urosło, dodajemy: 127 g mąki żytniej typ 720 Wyrabiamy dłużej, ciasto nie będzie nam odchodziło od rąk i miski jest dość oporne w tym temacie. Jednak 5 minut wyrabiania wystarczy. Ciasto przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Wierzch ciasta wyrównujemy, spryskujemy wodą. Zostawić do ponownego wyrośnięcia

Przepisy na domowy ser i chleb
Tarta z kapustą kiszoną i puree ziemniaczanym A. Polana 230

mielony jest tutaj główną przyprawą jednak jeśli nie lubicie tego smaku dajcie go wszędzie po szczypcie. Kminek świetnie reguluje przemiane materii i jest doskonały do ciężkich dań.   Składniki: Ciasto kruche: 400 g mąki 200 g masła 1 całe jajko 3 żółtka szczypta soli kminek mielony Nałożenie: 1 kg kiszonej kapusty 1 kg ziemniaków 200 ml śmietany 36% masło klarowane(...)cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz majeranek koperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego. Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę soli. Krótko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Ugotowaną kapustę odcedzamy i zostawiamy

Kubki smaku
babka marmurkowa z advocatem 185

Rzadko piekę tzw. "suche" ciasta, bo preferujemy ciasta z masą. Chciałam się jednak pozbyć resztki advocata, a skoro wypić nie mogę to oczywiście przerobiłam go na ciasto. Przy okazji nareszcie udało mi się upiec babkę tak pulchną i wilgotną jak sklepowa. To dodatek alkoholu sprawił, że miała tak wspaniałą konsystencję. Dodatkowo polałam ją lukrem na bazie advocata, żeby jego smak(...)cukrem a następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie jednolita dodać śmietanę, później advocat a na końcu mąki. Powoli zmiksować. Z białek ubić piane i delikatnie wmieszac do ciasta. Podzielić je na dwie części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej skórkę pomarańczy. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej najpierw jasne ciasto, następnie ciemne, Wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ŁABĘDZI PUCH – CIASTO KOKOSOWE Z KRUSZONKĄ 209

ciasto jest GENIALNE! Moja mama podczas ploteczek w pracy z koleżankami poznała przepis i od razu przygnała z nim do mnie – bo jak wiecie uwielbiam wszystko co kokosowe! Jak się potem okazało ciasto znane jest w sieci pod nazwą Łabędzi Puch. Smakuje obłędnie! Połączenie słodkiej, kokosowej masy „budyniowej” z lekko kwaśnym dżemem i chrupiącą kruszonką tworzy fantastyczną(...)cukier oraz kokos i smażymy kilka minut na rumany kolor. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy odrobiną słodkiej herbaty ( lub likierem kokosowym ), rozsmarowujemy dżem. Zalewamy 2/3 masy kokosowe i przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzch wylewamy resztę masy i obficie posypujemy kruszonką kokosową. Chłodzimy kilka godzin ( najlepiej noc ) w lodówce. Smacznego

Ostra na Słodko
Pierogi pieczone z serem na słodko 214

smaczne. Taki rodzaj ciasteczek do podjadania. Jeśli macie ochotę na inne pierogi to zapraszam do zakładki   Pierogi i Kluski. Znajdziecie tam przepisy na tradycyjne pierogi, pieczone i inne. Ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka 200 ml  mleka 30 g świeżych drożdży 100 g masła 6 łyżek cukru Ser 400 g twarogu 1 żółtko cukier do smaku Wszystkie(...)składniki ugnieść widelcem. Ciasto: Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema łyżkami mleka rozetrzeć na gładko i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier.  Jajka, rozpuszczone masło i mleko dokładnie wymieszać. Wlać do mąki i dodać wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części

O kuchni z uczuciem
Ciasto cytrynowe 150

Zdarza się, że nie mamy czasu na przygotowanie wykwintnego ciasta. Szukamy przepisu na proste,  smaczne ciasto.  Ja proponuję ciasto cytrynowe.   Składniki: 2 szklanki mąki  250 g masła 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru sok z 1,5 cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo do masy(...)dodajemy po jednym jajku. Następnie wlewamy sok z cytryny. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wąską blaszkę smarujemy masłem,  posypujemy mąką i do niej przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni  ok. 30-40 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.   Smacznego

Pyszności Słodkości
Ciasto pijak z galaretką 6193

moja zmieniona wersja "pijaka". Polewę czekoladową zamieniłam na cytrynową galaretkę i dzięki temu ciasto było bardziej orzeźwiające i mniej słodkie. Nam bardzo zasmakowała taka wersja. Może i komuś z was też posmakuje? Czekam na opinie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowo-makowy(...)ostudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając. Na końcu wlać około 50 ml spirytusu i wymieszać. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Warstwy ciasta: biszkopt z wierzchu nasączony spirytusem lub wódką, cienko posmarowa ć marmoladą, 3/4 kremu budyniowego, blat kokosowo -makowy, 1/4 kremu budyniowego, biszkopty nasączone w spirytusie lub wódce, tężejąca galaretka. Gotowe ciasto

Ala piecze i gotuje
Sernik z orzechową kruszonką 211

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie http://www.burco.pl/konkurs/ . Łatwy i przyjemny konkurs, w którym można wrócić wspomnieniami do wakacyjnych wojaży, a nagroda naprawdę atrakcyjna :) Zajrzyjcie koniecznie! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki orzechów włoskich 150 g masła 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 800 g twarogu 100 g masła 1 szklanka cukru(...)budyń waniliowy 3 jajka Orzechy drobno pokroić, dodać mąkę i cukier, wymieszać, posiekać z masłem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki, resztę rozwałkować do natłuszczonej formy o wymiarach 28 x 24 cm, Podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Przygotować masę serową - ser, masło, cukier budyń i żółtka dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno

Domowa cukiernia Ewy