ciasto - 163312 przepisów (strona:3260/10888)

Pierogi z białym serem na słodko 213

być też zmiksowane w postaci musu), kwaśną śmietaną z cukrem lub np. z jogurtem greckim i miodem :) Świetne na podwieczorek, czy też słodką kolację :) Składniki (na ok. 30 szt.): Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju bardzo ciepła woda szczypta soli Farsz serowy: ok. 400 g twarogu (tłustego/półtłustego) 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany(...)Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie mielimy w maszynce do mięsa), dodajemy ziarenka z laski wanilii, śmietanę i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier (do smaku) i ponownie mieszamy. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajko, sól oraz olej. Zagniatamy. Dolewamy po trochu ciepłej wody, do momentu aż ciasto przestanie się lepić do rąk i blatu. Odrywamy

MyCookBook.pl
Idealna domowa tortilla 575

mąki (2 szklanki) 160 ml gorącej wody  1 łyżka soli 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól, oliwę i dokładnie mieszamy. Po tym, dodajemy gorącą wodę. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto przez ok. 4-5 min. Jeżeli będzie lepiło się do rąk dodajemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą część wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy

Kuchnia Łukasza
Pierogi z żółtym serem i ziemniakami. 181

zbędny ;)). Uwielbiam dzieci i tą ich ciekawość świata! A po powrocie czekały na nas pierogi z nadzieniem serowo-ziemniaczanym. Pyszne. Piękny, słoneczny kolor pierogów uzyskałam przez dodatek do ciasta szczypty kurkumy. Trochę są podobne do ruskich, jednak żółty ser nadaje im charakteru. Chciałam sprawdzić, jak smakują podsmażane na patelni. Niestety (albo na szczęście) nie uchował się żaden :) Składniki: Ciasto(...)ugotowanych ziemniaków (utłuczonych) 200 g startego żółtego sera (dałam cheddar, może być gouda lub inny) cebula sól pieprz 1 łyżeczka majeranku masło (do podsmażenia cebuli) Wykonanie  Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Ziemniaki, ser, cebulę połączyć ze sobą. Doprawić do smaku majerankiem, solą

zadanie-gotowanie
kruche ciasteczka z ziarnami 186

łyżeczki nasion lnu wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy otręby, cukier, 50 g pestek z dyni oraz masło i siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy. Wycinamy nożem kwadraciki lub prostokąciki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W osobnej miseczce mieszamy pozostałe pestki dyn z nasionami sezamu

Domowy Smak Jedzenia
FILET Z KURCZAKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 859

faktycznie Nas nie porywa,ale taki jest rewelacyjny.Z wierzchu lekko chrupiący,w środku bardzo soczysty.Nic dodać,nic ująć. Składniki: pierś z kurczaka 2-3 ząbki czosnku sól,pieprz   Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli papryka czerwona lub ulubione zioła(wg uznania) Fileta z kurczaka umyć,rozbić,najlepiej przez folię,pokroić na mniejsze(...)kawałki.Przyprawić solą,pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć ze sobą.Tym razem dodałam do ciasta ok 1/2 łyżeczki ostrej papryki - wymieszałam.Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać troszkę mleka.Przyprawione fileciki zanurzyć w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz,smażyć z obu stron dłuższą chwilę

Niespełnione zdolności kulinarne
Kapuśniaczki, ale bez kapusty 200

takiej wersji...  Ja kapustę uwielbiam, ale kapuśniaczki wolę zdecydowanie z mięsem;) Dla fanów małych przekąsek, no i dla Rafka - miłośnika wszelkich przekąsek... Kapuśniaczki, ale bez kapusty ;) Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 1 margaryna 1 szklanka śmietany 1 żółtko Farsz: ugotowane mięsko z kurczaka (może być wersja z rosołu;) co kto ma;) 20 dag podsmażonych z cebulką pieczarek jajko sól(...)świeżo mielony pieprz papryka słodka Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrawać prostokąty o grubości pół centymetra.  Ciasto zawijać z farszem. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką, kminkiem lub serem żółtym.  Upiec na złoty kolor i wcinać

Lawendowe Niebo
Pizza z kiełbasą (sprawdzony sposób na ciasto) 229

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Przepis na ciasto jest niezawodny, sprawdzony i korzystam z niego odkąd sięgam pamięcią. Spód jest pulchny i chrupiący z zewnątrz. Co do dodatków, to z nimi bywa różnie i po prostu dodaję to co mam w lodówce. Poniżej podałam jeden z przykładów. Dodam jeszcze, że tym razem użyłam składników dobrej jakości (mąka, woda, passata pomidorowa(...)przyznam, że pizza pomimo swojej prostoty - zyskała na smaku. Ciasto:  300g/2 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 00 ) 1 szklanka ciepłego mleka/wody (użyłam wody Aqua Panna ) 20g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru  Sos:   400 ml passaty pomidorowej  2 ząbki czosnku bazylia, oregano 1-2 łyżki oleju sól, pieprz Dodatkowo:  żółty

Di gotuje
Tatrzańska szarlotka w wersji wegańskiej 232

Zajmie Ci to około 10 minut, ale przysięgam, że skleisz to w całość. Prawą ręką siekaj , a lewą zagarniaj składniki do środka. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i 2/3 ciasta wylep dno i schowaj do lodówki na 30 minut, a z reszty ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika. W międzyczasie przygotuj masę jabłkową, czyli obierz(...)wymieszaj, ale tak aby nie połamać plasterków. Przełożyłam wszystko na dużą blachę i na niej mieszałam, co znacznie ułatwiło sprawę. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C. i podpiecz spód ciasta przez 10-15 minut. Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą, która wchłonie nadmiar soku z jabłek. Wyłóż równomiernie jabłka, dociśnij dłonią, a na samą górę zetrzyj resztę zmrożonego ciasta. Postaraj

greenscarf
Ciasto budyniowe bez laktozy i bez pieczenia 442

Pamiętacie ciasto rafaello ? Nie osiadam na laurach w temacie bezlaktozowych ciast :) Żeby było zdrowiej, posłodziłam swój budyń fruktozą, ale tak naprawdę nie ma znaczenia, jakiego słodzika czy też cukru użyjecie. Pamiętajcie jednak, by przy wyborze czekolady sprawdzić skład, bo paradoksalnie nie każda gorzka jest bezlaktozowa... Inspirowałam się tym przepisem, tam znajdziecie również wskazówki, jak zrobić to ciacho bez glutenu. Wybrałam(...)jest od rozmiarów blaszki. Składniki: - dwa opakowania budyniu waniliowego - 3 łyżki fruktozy - ok. 800 ml mleka bezlaktozowego - wybrane herbatniki Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady - 2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie naszego ciasta jest niezwykle szybkie - przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale dodając mniej mleka niż kazali. Słodzimy fruktozą i dajemy mu przestygnąć. W tym czasie układamy nasze herbatniki na spodzie

Kulinarne zapędy Kokosa
Wyniki Konkursu - wygraj książkę Karola Okrasy Ryby Są Super z autografem 222

Mąkę przesiewamy z solą na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. 2.Jajko roztrzepujemy z wodą i dodajemy do ciasta. Ciasto ugniatamy aż uzyskamy jednolitą masę, którą formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 3.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości mniej(...)więcej 4 mm i wykładamy nim formę do tarty. 4.Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie wybrzuszyło się w trakcie pieczenia.   5.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy ciasto ok 15 minut. 6.Jajko gotujemy na twardo, kiełbasę kroimy w plasterki i układamy na cieście. 7.Śmietanę mieszamy z żurkiem, czosnkiem i przyprawami i zalewamy tartę. 8.Pieczemy kolejne 15-20 minut

Parowar Faceta
Pizza z jarmużem, pomidorami i serem camembert 195

Jedna z najlepszych pizz, jakie jadłam. Nadal nie mogę się zdecydować, czy ta czy ta z łososiem smakowała mi najbardziej;) I chyba się nie zdecyduję, obie są pyszne! :) Składniki: Ciasto( na jedną dużą lub dwie mniejsze): 400g mąki 2/3 szklanki mleka wymieszanego z wodą w równych proporcjach 20g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru płaska łyżeczka bazylii płaska łyżeczka(...)Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy- mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatamy około 10 minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jarmuż myjemy

Czerwona Porzeczka
Jagodowa szarlotka 146

jagody, to warto je zamrozić,  a później przygotować z nich szarlotkę.  Przepis ten jest dość stary, ale sprawdzony.  Jagodowa szarlotka jest naprawdę pyszna.   Składniki: Ciasto:  1 kostka masła  4 żółtka 3 szklanki mąki krupczatki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru  1 cukier wanilinowy 2-3 łyżki śmietany Nadzienie(...)pół litra jagód 1 szklanka cukru 10 dag kokosu 4 białka Masło siekamy na stolnicy razem z mąką. Dodajemy cukier, żółtka, cukier wanilinowy i ponownie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną jasną część wkładamy do kwadratowej blaszki. Na ciasto wykładamy jagody  (ja użyłam mrożonych, oczywiście wcześniej je rozmroziłam). Na jagody wylewamy pianę ubitą z białek z dodatkiem

Pyszności Słodkości
pyszne pierogi rozmarynowe z soczewicą po rusku.... 209

Składniki: CIASTO: mąka tortowa 700 gram, woda ciepła 3/4 litra/+_, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, rozmaryn suszony 1 łyżka FARSZ: soczewica zielona 25 dag, ziemniaki ugotowane 1 szklanka, twaróg 20 dag, majeranek 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pietruszka 3/4 łyżeczki, cebula podsmażona 4 łyżki DODATKI: cebula 7 sztuk, olej rzepakowy 1 szklanka, masło 1 łyżeczka(...)sito, do miski dać ugotowane wcześniej tłuczone ziemniaki /mi zostały z obiadu/, twaróg tłusty, przyprawy, cebulę, soczewicę i wszystko najlepiej ręką połączyć dobrze do misy robota dać składniki na ciasto, w trakcie wyrabiania hakiem dolewać ciepłej wody tyle +- z 3/4 litra aby ciasto było zwarte i elastyczne-nie luźne, ciasto gotowe obsypać mąką i schować do woreczka na 30 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik Kajmakowa Zebra 195

Sernik Kajmakowa Zebra Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 kostki margaryny / bądź 125 gr masła 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią  Masa Serowa: 1 kg sera zmielonego (można w wiaderku) 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 50 g masła (roztopionego) 400 g masy kajmakowej(...)ciemniejsza tym bardziej widoczna jest zebra) 1 budyń w proszku waniliowy / śmietankowy Wykonanie: z podanych składników na ciasto wyrabiamy jednolitą masę i wykładamy ją na prostokątną- podłużną blachę. Masa serowa: żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie, ciągle miksując dodajemy stopniowo ser, roztopione i ostudzone masło, budyń w proszku. Masę serową dzielimy na dwie równe części. Do jednej z części dodajemy

W Moim Magicznym Domu
Babka z kajmakiem 248

cukrem. Wlać przestudzony, płynny kajmak i miksując wlać olej. Suche składniki przesiać i wsypać do masy. Połączyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Formę na babkę o ∅ 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać do formy ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok. 45 min. Babka wyrasta(...)wrzeć wrzucić połamaną czekoladę i zdjąć z ognia. Mieszać, aż się całkiem rozpuści. Polewą polać po wystudzonej babce. Można ozdobić dekoracjami cukrowymi. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z kremem , Dla dzieci Tagged: czekolada , kajmak , polewa

https:KKuchniaMniam