ciasto - 163312 przepisów (strona:3259/10888)

Pyszne Ciastka Amerykanki 271

waniliowego 3/4 szklanki mleka (około 190 ml) na lukier: 5 łyżek gorącej wody około 250 g cukru pudru Link do filmu z przygotowania: Ciastka Amerykanki Przygotowanie: Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta do amoniaku dodaję około 2 łyżek mleka, mieszam i odstawiam na czas przygotowania ciasta. Do miski daję masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder, cukier waniliowy i całość miksuję(...)czas miksując. Gdy jajka połączą się z masą dodaję stopniowo na przemian mąkę i mleko – cały czas miksując. Na koniec dodaję mleko z amoniakiem i jeszcze przez chwilę miksuję – ciasto ma dość gęstą i lepką konsystencję. Pieczenie ciastek: Tak przygotowane ciasto nakładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakładam w dużych odstępach (na jednej blasze mieści się

Uwaga Babcia Gotuje
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułami 201

Pomysł tym razem zawdzięczamy naszemu ulubionemu 11-latkowi, Adaśkowi czas: 1 h 20 min ilość: 4 osoby składniki: 1 brokuł 2 piersi z kurczaka mozzarella mini (kulki) 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 ząbki czosnku suszona bazylia Knorr przyprawa do mięs sól pieprz oliwa z oliwek dodatki: pieczone ziemniaki ( przepis tutaj ) wykonanie: Pokrojonego drobno kurczaka, najlepiej dzień wcześniej, marynujemy w oliwie(...)ząbki czosnku, przyprawę knorr do mięs, suszoną bazylię, sól i pieprz, a następnie gotujemy na parze lub smażymy na patelni. Równocześnie gotujemy w osolonej wodzie brokuły i odstawiamy. Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 mniejsze (ok. 5 cm) i 4 większe (ok. 7 cm) kwadraty. Na każdym mniejszym kwadracie układamy po trochu kurczaka, brokuł i kulkę mozzarelli, a całość przykrywamy większym

Ania i Marcin gotują
ekspresowe ciasteczka z orzechami i czekoladą 700

wykonanie: Czekoladę siekamy na małe kawałki. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy (ciasto będzie gęste). Na końcu dodajemy orzechy oraz czekoladę i mieszamy łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Lekko

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki Monte z kremem orzechowo-śmietankowym 127

pyszne! Jakie orzechowe! Cudowne! Kremowe i delikatne! — Właśnie takie słowa usłyszałem, rozdając te babeczki znajomym. Wszyscy byli zachwyceni. Do końca nie wiem, czy to zasługa dodatku popularnego deseru do ciasta, dużej ilości kremu, czy czekolady, ale jedno wiem na pewno — te babeczki są rewelacyjne! Pomysł na ich upieczenie podsunęła mi pewnego lutowego dnia Kasia — właścicielka uroczego(...)miksowania. Masę podziel na 2 równe porcje. Do jednej porcji utartego masła dodaj śmietankową (białą) część deseru Monte. Wsyp następnie połowę (1,5 szklanki) mąki i zmiksuj do połączenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby wlej odrobinę mleka. Ja nie musiałem, ale w zależności od mąki ciasto może wyjść za gęste. Dodaj posiekaną w kostkę białą czekoladę

Food Square
Kruche rogaliki z budyniem 161

Budyń i kruche ciasto to dla mnie połączenie idealne. Dlatego też powstały te rogaliki. Są pyszne, pachnące wanilią, po prostu idealne dz filiżanką herbaty lub kawy. Koniecznie wypróbujcie. Ciasto kruche: 250g mąki pszennej luksusowej Młynomag 200g mąki krupczatki Młynomag 200 g zimnej margaryny 100 g cukru pudru 2 jajka Budyń: 300 ml mleka 4 łyżki domowego cukru waniliowego 3 żółtka(...)wlewać cieniutkim strumieniem do żółtek, szybko mieszać aby nie powstały grudki. Wstawić ponownie na gaz i cały czas mieszając podgrzewać ok 2 min. do zgęstnienia. Przykryć folia i wystudzić. Ciasto: Obie mąki, cukier i margarynę dokładnie posiekać. Dodać jajka i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę kwaśnej śmietany lub podsypać mąką. Zawinąć w folię i wstawić

Smakołyki Asi
Plecione obwarzanki drożdżowe z marcepanem. 203

Witajcie :) Uwielbiam ciasto drożdżowe bo można z niego tworzyć różne cudeńka na słodko jak i na słono. Mamy weekend i wspólne wypiekanie z dziewczynami, tym razem mamy wieńce, plecionki , chałki. Ja upiekłam obwarzanki z pysznym marcepanem pistacjowym który dostałam od  Sempre . Wyszły pyszne i wszystkim smakowały.Przepis na ciasto drożdżowe znalazłam w książce Siostry Anastazji. Zapraszam :)  Składniki(...)łyżek cukru, 2 łyżek mąki, drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy , roztrzepane jajka, i wyrośnięty rozczyn. Zarobić ciasto, następnie wlać roztopione masło i dalej wyrabiać.Dobrze wyrobione ciasto odchodzi od ręki.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy.Następnie dzielimy na kilka pasków

Sama słodycz i szczypta chili
Cudaczek serowo wisniowy z kremem 2944

Ciasto, które choć pracochłonne to wspaniałe w smaku, spód na gorzkim biszkopcie genueńskim, puszysty maślany krem z  dodatkiem likieru waniliowego, warstwa serowa i wiśniowa, całość zwieńczona jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Efekt wielu kombinacji, smaki idealnie się uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie(...)sito, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodawać stopniowo mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlać rozpuszczone masło i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać do wyłożonej papierem formy piec około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu wystudzić. Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier

Wanilia i Kardamon
Krążki cebulowe z papryką (wersja z bułką tartą) 244

/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Takie krążki są prostą, tanią i co najważniejsze - pyszną przekąską, która znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.   Ciasto można doprawić według własnego smaku. cebule (najlepiej większe) mąka pszenna bułka tarta (opcjonalnie) olej Ciasto: 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki papryki słodkiej(...)łyżeczki papryki ostrej Dodatkowo: dip/sos (użyłam sosu 1000 Wysp )  Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować. (Ciasto powinno być bardzo gęste.) Cebulę pokroić w plasterki i rozdzielić na krążki. Każdy krążek dokładnie obtoczyć  w cieście, a następnie w bułce tartej (bułkę można pominąć). Smażyć w w głębokim oleju (rozgrzanym) do zarumienienia się.  Podawać z dipem/sosem. Dawna wersja bez bułki

Di gotuje
Tartaletki z lemon curdem i jagodami wg Aleex 144

które nie wymagają wielu godzin przy piekarniku, ale wspaniale smakują. Dziś zrobiłam na obiad grillowane polędwiczki, a po południu podałam chłopakom przepyszny deser - tartaletki z lemon curdem i jagodami. Ciasto na tartaletki i lemon curd możecie przygotować dzień wcześniej. Same tartaletki można upiec rano, kiedy jeszcze nie ma upału, a gdy słońce rozpali niebo, wystarczy połączyć składniki i zaserwować orzeźwiające(...)słodko-kwaśne, pyszne ciasteczka. Polecam! Składniki: Kruche ciasto: • 250 g mąki pszennej • 100 g zimnego masła • 100 g cukru pudru • szczypta soli • 2 jajka Lemon curd: • 2 duże jajka • 2 żółtka • 160 g drobnego cukru do wypieków • 80 g masła • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn Dodatkowo: • świeże sezonowe owoce – ja użyłam jagód • 150 ml schłodzonej śmietany kremówki

W mojej kuchni
Babka wilgotna 201

już od XV wieku. Do naszego kraju zwyczaj wypiekania babki przyszedł od sąsiadów - m.in. z Litwy i Białorusi. Oprócz tradycji i receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, wielkanocną popularność ciasto to zawdzięcza również symbolice. Według wierzeń, babka to symbol dostatku, który ma zapewnić rodzinom dobrobyt. To ponadto również dowód na umiejętność kucharską gospodyni domu i dlatego, w szczególności w Święta(...)Wielkanocne, ciasto powinno być przygotowywane własnoręcznie. W naszej rodzinie przepis na tą babkę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ja dostałam go od swojej mamy, a mama odziedziczyła go po swojej mamie. Wcześniejsze losy przepisu nie są mi znane, ale jak sądzę jest to dość stary przepis. Nie mniej jednak jest to najlepsza babka, która towarzyszy nam od lat. Napisz

Wędrówki po kuchni
Gofry drożdżowe z jogurtem i frużeliną truskawkową 197

garnuszku i odstawić do ostudzenia. Do miski z rozczynem dodać pozostałe ciepłe mleko, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka, sól i roztopione masło. Wyrobić mikserem z mieszadłami hakowymi na elastyczne ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Ciasto wyjdzie dość gęste i przez to problematyczne przy nakładaniu do gofrownicy, ale smak końcowego produktu to wynagrodzi :) Gofrownicę rozgrzać(...)włączy się termostat i zielona lampka przestanie świecić. Przed nakładaniem porcji ciasta, każdorazowo smarować ją olejem za pomocą pędzelka. Dużą łyżką nakładać ciasto, rozprowadzając je po całej powierzchni dolnej płyty gofrowej. Nie zamykać na zatrzask, bo ciasto musi mieć miejsce do wyrastania pod wpływem ciepła. Piec ok 6  minut, aż gofry będą złoto-rumiane - czas pieczenia zależy od preferowanego

Grunt to przepis!
muffinki kokosowe 179

puszysta masę. Dodajemy stopniowo jajka (po każdym miksujemy do połączenia się z masą). Następnie dodajemy wymieszane suche składniki oraz likier i mieszamy na jednolitą masę przy pomocy szpatułki. Ciasto równomiernie rozkładamy do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25-30 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę

Domowy Smak Jedzenia
Łosoś pod pierzynką 4066

gronie najbliższych przyjaciół. Łosoś pod pierzynką to przystawka, która gości na naszym stole zarówno w Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Subtelny smak łososia świetnie komponuje się z delikatnym ciastem szpinakowym. Otulony lekkim, czosnkowym serkiem tworzy niebywale smaczną przystawkę, cieszącą zarówno nasze oczy jak i podniebienie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity(...)Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 55 min Ciasto szpinakowe 300 g mrożonego szpinaku 3 jajka 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki soli szczypta proszku do pieczenia Nadzienie 200 g łososia wędzonego na zimno w plastrach 300 g sera białego 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego pieprz biały sól Dodatkowo 1 pęczek szczypiorku Ciasto szpinakowe

Wędrówki po kuchni
Ciasto ucierane ze śliwkami 151

Ciasto ucierane ze śliwkami 2016-04-06 12:36:10 Ilość porcji: 6 Drzewa owocowe o tej porze roku uginają cię od różnokolorowych owoców. To ostatni moment, na wykorzystanie świeżych owoców. Ciasto ze śliwkami - kojarzy się z późnym latem, będące już jednak przedsmakiem jesieni. Cisto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, z mnóstwem soczystych śliwek i chrupiących migdałów. Jest wilgotne(...)mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania dodajemy mleko i mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę o wymiarach 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek, posypujemy brązowym cukrem i płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni
Pizza na wypasie z serem w bokach 141

niesamowicie smacznym sosem pomidorowym, smażonymi pieczarkami, serem mozzarella, cheddar i gouda, z całą masą serca i świetnego pomysłu. Pizza od początku do końca przemyślana, idealna. Składniki (na dużą pizze): Ciasto: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 gram mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 25 gram drożdży Sos pomidorowy 400 gram pomidorów z puszki(...)podania (wszystkie składniki mieszam i odstawiam do lodówki) 1 łyżka majonezu 100 gram jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę szczypta soli i pieprzu łyżeczka posiekanego koperku Ciasto Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn na 10 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie mieszam i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie

Mango Papaja