nasza pierwsze Święta Wielkanocne na blogu i postaramy się, aby do tego czasu, pojawiło się kilka przepisów na ten szczególny czas. Zaczynamy od baby, która obok mazurka, jest popisowym ciastem tych Świąt. Nasza dzisiejsza baba jest wykonana według bardzo klasycznego przepisu. Prosta do wykonania i co ważne, nawet jak troszkę wyschnie, posmarowana masłem smakuje wybornie:) składniki: 200 g masła(...)wypieków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 jajka 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany kremówki wykonanie: Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki około godziny przed rozpoczęciem przyrządzania ciasta. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, bardzo dokładnie mieszając. Mąki i sodę łączymy w jednym garnuszku. Dodajemy połowę mąki oraz połowę kremówki i dokładnie mieszkamy. Następnie dodajemy
Ania i Marcin gotująrozpuszczamy w letnim mleku. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem o pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem następnie dodajemy żółtka, jajko oraz mleko z drożdżami. Siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 20 min. Następnie dzielimy na trzy części. Każde z osobna rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy po 8 trójkątów. Na każdy
Domowy Smak Jedzeniapomysłem na drugie śniadanie lub przekąskę do pracy. składniki na 12 bułek ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki letniego mleka 2 łyżki cukru 50 g masła 50 g drożdży szczypta soli(...)cukrem i rozkruszonymi drożdżami starannie mieszając. Do misy miksera wsypujemy mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, wlewamy rozpuszczone w mleku drożdże z cukrem, dodajemy jajka oraz roztopione masło i wyrabiamy ciasto około 5 minut aby miękkie i elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki ( ciasto możemy również wyrobić ręcznie). Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę
Smakowite DaniaPyszny głęboki smak czekolady tylko w Brownie ! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Brownie z M&Ms Gotowe Brownie z M&Ms Składniki ciasto: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 2 00 g cukru ( stosowałem trzcinowy) 100 g mąki pszennej 6 jajek Składniki polewa: 50 g gorzkiej czekolady (może być też(...)wykładam papierem do pieczenia. Brownie pieczemy w 180 o C około 25 min. Między czasie szykujemy polewę, dodajemy mleko, czekoladę oraz masło i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Ciasto po wyciągnięciu z pieca, nakładamy polewę i posypujemy m&m's oraz lentilkami. Tak przygotowane Brownie jest delikatne i cały czas wilgotne! Polecam! Masło kroimy na mniejsze
Sprawdzone przepisy kulinarneJabłecznik z połówek to ostatnio bardzo popularne ciasto. Mimo tego, że jest tanie i szybkie do zrobienia, to smakuje świetnie. Nie wymaga dużego nakładu pracy, żadnego ścierania czy przesmażania jabłek. Dużą blaszkę zrobimy już za kilka złotych więc polecam je szczególnie oszczędnym paniom domu. *foremka 25*34 cm Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 200 g serka homogenizowanego waniliowego(...)jabłek 2 łyżeczki cynamonu cukier puder lub lukier na wierzch Mąkę przesiać na blat, dodać posiekane masło, cukier puder, serek homogenizowany i proszek do pieczenia. Zagnieść szybko ciasto, owinąć je folią i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną połowę rozwałkować na dnie wyścielonej papierem blaszki. Jabłka obrać, podzielić na połówki, ułożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaróżnego rodzaju pierogi: pierogi z mięsem , pierogi z kaszą gryczaną , pierogi z perliczki ….; „pasztety”: pasztet z kaczki , pasztet z gęsi , paszteciki z kaczką ... . Dzisiaj proponuję paszteciki z mięsa w cieście francuskim (oczywiście ciasto można przygotować w domu, ale czy nie szkoda czasu? Ja kupuję gotowe, mrożone, ale zwracam uwagę aby było z masłem!). Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu(...)soli. Następnie dodać czosnek, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować. Wymieszać z mięsem mielonym, dodać zioła i doprawić do smaku. Można zaostrzyć dodając ostra paprykę. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Masę mięsną ułożyć na cieście, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas, szerokości około 3 cm. Lekko zwilżyć go wodą. Ciasto zrolować, zaczynając
królestwo garówpopołudniowej herbatki proponuję pyszne ciastka francuskie gruszką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Warto w kilka chwil przegotować te pyszne ciasteczka. SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 gruszki, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na prostokąty. Gruszkę obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. 2. Kawałki gruszki układam na cieście francuskim. Pozostałe ciasto kroję w cienkie(...)paski. Pasy ciasta układam na ciastkach w kształt litery X, brzegi dociskam. 3. Ciastka piekę około 15 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiMuffiny z brokułem i zielonym groszkiem w cieście z sera Grana Padano i kefiru, to propozycja dla tych, którzy lubią wytrawne mięciutkie bułeczki ze smaczną "wkładką" :) Składniki na 18 muffinów: 3 jajka 210 g mąki pszennej 60 ml oliwy 200 ml kefiru 1 szklanka sera Grana Padano startego na drobnej tarce 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)pieczenia i wymieszać z niemal całym startym serem. Składniki suche przesypać do mokrych i całość wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć małą łyżkę ciasta. Do ciasta wcisnąć niewielką różyczkę brokułu i groszek. Resztę ciasta wyłożyć po dużej łyżce na brokuł. Wierzch posypać odrobiną pozostałego sera i ewentualnie orzeszkami. Piec w piekarniku nastawionym na 170 stopni
Trzeci talerzpora na ciasto zrobione z okazji Ciasta na niedzielę ..tym razem weekend spędziłyśmy przy utylizacji białek..czasem zdarza się, że do np.pączków lub ciast dajemy same żółtka i zostają nam białka..no i wtedy problem co z nimi zrobić..ja czasem mrożę, a czasem wykorzystuję od razu..Podobny oszukany sernik [ styropian ]- bo to sernik, ale bez sera robiłam(...)już jakiś czas temu..a tym razem zrobiłam sernik z ze śmietany i bez ciasta kruchego..a podpatrzyłam tutaj. Mój sernik wyszedł jakiś niski, za dużą blaszkę wykorzystałam..ale zjedzony został tak szybko, że nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia. Razem ze mną w akcji udział brały: Dagmara , Dorotka , Magdalena , Joanna , Dorota , Asa , Iwona .. 800 g kwaśnej śmietany
Moje domowe kucharzenieDomowy pszenny chleb z mąką pełnoziarnistą i ziarnami słonecznika. Naprawdę prosty, niekłopotliwy, z przyjemnym do pracy ciastem. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. 60°C to tzw. punkt śmierci termicznej, drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Nigdy nie zalewamy(...)pieczenia chleba i nie tylko przeczytacie TUTAJ ) mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy ziarno słonecznika, wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Wyrabiamy ciasto około 6-8 minut hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muzą ‘oddychać’!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką na blat (w lecie), koło kaloryfera
Karo in the Kitchennieco odmienionej formie. Bogata w orzechowe smaki krucha tarta wypełniona po brzegi intensywnie czekoladowym musem i zatopione w niej gruszki to świetny poprawiacz humoru na zimowe dni. Ciasto w całości przygotowałam z dodatkiem ksylitolu, w zastępstwie potępianego cukru. Ksylitol świetnie sprawda się w kruchych ciastach. Tarta idealna dla wszystkich - liczących kalorie, unikających cukru ze względów zdrowotnych. A jednak życie może(...)być słodkie! Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mielonych orzechów laskowych 125 g zimnego masła 50 g ksylitolu/cukru 2 żółtka 2 łyżki likieru czekoladowego szczypta soli Nadzienie czekoladowe: 50 g ciemnej gorzkiej czekolady (70% kakao) 50 g masła 20 g kakao 2 jajka S 50 g ksylitolu/cukru 30 g tłustej śmietany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!papryki ostrej sól. pieprz wykonanie: Ziemniaku gotujemy dzień wcześniej. Następnego dnia mielimy, przekładamy na stolnicę dodajemy mąkę ziemniaczana wymieszaną z papryką solą oraz pieprzem, jajka oraz olej i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek o grubości ok. 1 i 1/2 cm i kroimy nożem po skosie kluseczki. Gotujemy partiami w osolonej, gorącej wodzie przez ok. 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch
Domowy Smak JedzeniaPierogi Ruskie Składniki: Farsz: ok 1 kg ziemniaków 250-300 g chudego twarogu 2 duże cebule Majeranek, pieprz, kucharek, magii, sól Ciasto: 300 g Mąki Basi do pierogów ( jedna z lepszych mąk) 150 g wody 1 - 2 łyżek oleju ok. 1 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z solą. W międzyczasie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na mocny złoty kolor(...)przyprawy. Wszystko tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków aż ziemniaki i cała reszta się wymiesza i powstanie nam jednolita w miarę masa. Ważne aby smak farszu był bardzo wyrazisty, ponieważ w cieście się on straci , więc spokojnie nie żałować przypraw. Uważam ,że tajemnicą dobrych pierogów są przyprawy i duża ilość , dobrze wysmażonej cebuli. Kiedy farsz będzie gotowy, odstawiamy go do wystygnięcia
W Moim Magicznym Domudekoracji Dr. Oetkera Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem,wiórki kokosowe, olej i wodę.Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać barwnik niebieski do drugiej pomarańczowy. Na przemian wlewać do blaszki raz ciasto niebieskie raz pomarańczowe. Jagody oprószyć mąką i ułożyć na cieście. Piec(...)temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka. Czekoladę rozpuścić z margaryną w kąpieli wodnej. Polać zimne ciasto, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować według uznania. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliszklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Masło roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, mleko, cukier, majonez, sól i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie twaróg dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier(...)żółtko, dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Na cieście rozprowadzamy ser i zwijamy w rulon. Rulon kroimy w plastry grubości 4-5 cm. Bułeczki rozkładamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym
e-PrzepisyKulinarne