Szybkie ciasto z czekoladowym biszkoptem, masą czekoladową, słodką śmietanką i bananami. Bardzo prosta i słodka improwizacja do popołudniowej kawy! Foremka 24x30 cm Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie fixu do śmietany 1,5 łyżki cukru pudru(...)ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy i odstawiamy do delikatnego zgęstnienia. Złożenie ciasta: W blaszce układamy wystudzony biszkopt. Smarujemy go masą krówkową o smaku czekoladowym. Następnie wykładamy połowę śmietany, wciskamy okrągłe biszkopciki i przykrywamy je resztą śmietany. Wierzch wykładamy pokrojonymi w plasterki bananami
VioletoweKucharzenieFrancuskie ślimaki z cukinią 2016-08-15 16:03:04 Porcje 10 Moje zauroczenie ciastem francuskim nie mija. Po pierwsze jest bardzo smaczne - a to za sprawą swojej specyficznej, warstwowej struktury w postaci cieniutkich, delikatnych i smacznych listków. Po drugie ciasto francuskie to morze możliwości, bo świetnie sprawdza się w wypiekach słodkich jak i wytrawnych. Po trzecie czas - wystarczy(...)minut i przekąska gotowa. Dlatego zawsze w lodówce lub zamrażarce mam opakowanie gotowego ciasta. Dodatki do niego zawsze się znajdą - może to być domowy dżem, sezonowe owoce, szparagi, parówki czy cukinia. Niespodziewani goście na pewno nas nie zaskoczą. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 35 min Czas przygotowania 10 min Czas
Wędrówki po kuchniPoniższy sernik rozpływa się w ustach - jest lekki, puszysty i delikatny w smaku. Nie kruszy się, ani nie pęka podczas pieczenia. Sernik należy piec w kąpieli wodnej, dzięki której ciasto będzie miało delikatną, piankową konsystencję. Pamiętajcie o tym, że produkty z lodówki powinny mieć temperaturę pokojową (oprócz śmietany). Sernik puszysty idealnie sprawdzi się na święta jak i na rodzinne(...)białek i ubitą śmietanę. Uwaga: składniki należy DELIKATNIE połączyć ze sobą (za pomocą szpatułki). Przygotowaną masę wylać na herbatniki. Wyrównać. Sernik piec w kąpieli wodnej* , aż do zarumienienia wierzchu ciasta**. Upieczony sernik studzić w piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. * kąpiel wodna polega na tym, że formę z surowym ciastem należy umieścić w większej formie do pieczenia. Następnie większą
UgotowaćDomowa pizza, czyli powiew Italii w kuchni (bez czekania, aż ciasto urośnie) www.kuchniasmakow.blogspot.com 50 gram drożdży 1 szklanka mleka 300-400 gram mąki 1 łyżka cukru szczypta soli olej (do posmarowania blachy) przecier pomidorowy ser tarty pieczarki szynka cebula pomidory oregano pieprz sól Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, sól. Mleko delikatnie podgrzać, wrzucić do niego drożdże. Wymieszać(...)rozpuszczenia drożdży. Mleko z drożdżami wlać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać mąki. Blachę posmarować olejem. Ciasto rozprowadzić na blaszce. Nadzienie: Wierzch ciasta posmarować przecierem pomidorowym. Na to rozsypać tu i ówdzie ser. Oregano, pieprz, sól. Pieczarki, szynka, papryka, cebula, pomidory. Oregano. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika
Kuchnia smakówkrucha. Taka, jak tarta być powinna. No i te banany w towarzystwie brzoskwiń, opatulone orzechowo-cynamonową pierzynką...mmm Tą tartę trzeba po prostu zrobić! Tarta bananowo-brzoskwiniowa Ciasto: 1 łyżka cukru 1 żółtko 300 gram mąki 150 gram masła Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta wyłożyć na tortownicę (o średnicy(...)ciasta włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Nadzienie: 2-4 dojrzałe banany 100 gram zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 3 białka Orzechy wymieszać z cynamonem i kardamonem. Banany obrać, pokroić w plastry. Wyłożyć na spód tortownicy. Posypać delikatnie bułką tartą. Brzoskwinie pokroić w plastry. Wyłożyć na banany
Kuchnia smakówmeteopatami - przy zbyt niskich lub za wysokich temperaturach kwitną wyłącznie kwiaty męskie, więc owoce się nie zawiązują. Ale gdy mamy nadmiar tych kwiatów, można usmażyć je w tempurze lub cieście naleśnikowym. To idealna sezonowa przekąska lub obiad w upalne dni, gdy ma się ochotę na coś lekkiego. Oczywiście na wygranej pozycji są ci, którzy cieszą się cukiniami z własnego ogródka(...)pszenna (ok. 3 łyżek) jajko woda lub mleko odrobina soli sól morska olej do smażenia W misce mąkę wymieszać z jajkiem i solą. Dolać tyle wody lub mleka, by ciasto miało odpowiednią konsystencję (niezbyt gęstą i niezbyt lejącą; najlepiej to sprawdzić wkładając małą cukinię - ciasto jest dobre, jeśli oblepia owoc). Z męskich kwiatów (te na cienkich łodyżkach; nie tworzą się
Weekendy w domu i ogrodziepomocą wałka spłaszczyłam. Placki na grillu wypiekałam i przekąskę gotową już miałam. Takie placki na gorąco są genialne , ale na zimno również smakują idealnie . Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej typ 550, szczypta soli, woda, mąka do podsypania, farsz: Wielkopolski pasztet z drobiem, oliwkami i kaparami 131 g PROFi, pieprz zielony marynowany, kapary. Przygotowanie: ciasto: Mąkę(...)mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min w misce pod przykryciem. Ciasto dzielimy na ok. 8 części. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po łyżeczce pasztetu, dodajemy po kilka szt. kapary i pieprzu. Ciasto dookoła zwilżamy wodą i składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy dłonią i rozwałkowujemy na placki. Rada: placki podsypujemy mąką
Moniki Smakołykilato z sezonowymi owocami jagodowymi, jeżyną i czerwoną porzeczką. Dodatek owoców możesz dowolnie modyfikować. Masa serowa jest idealna, owoce nie opadają na dno, a całość okolona chrupiącym kruchym ciastem. Sernik piecze się bardzo krótko, a przy tym nie rośnie, nie pęka i jest równy jak stół. Lepszej rekomendacji nie trzeba! Składniki na kruche ciasto: 225 g mąki orkiszowej jasnej(...)serową: 500 g sera 250 g macarpone 3/4 szklanki ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej 2 jajka dodatkowo: 1 szklanka jeżyn 1 szklanka czerwonej porzeczki Wykonanie: składniki na kruche ciasto: mąkę, masło i cukier umieścić w misie robota i zagnieść jednolitą kruszonkę, następnie dodać jajko i miksować, aż składniki połączą się w zgrabną kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo lubię piec wszelakie pyszności z ciasta drożdżowego. Mam swój ulubiony przepis na rogaliki, który publikowałam już TUTAJ . Z tego samego przepisu, przerobionego na wersję wytrawną robiłam także PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM . Postanowiłam tym razem wypróbować inną recepturę. Wybór padł na rogaliki z niezastąpionego bloga MOJE WYPIEKI . Przepisy są bardzo podobne, jeśli chodzi o składniki, różne są natomiast ich proporcje. Rogaliki(...)Moich Wypieków bardziej wyrastają i mam wrażenie, że są bardziej "okrąglutkie" ;) Są też bardziej miękkie i mają mniej chrupiącą skórkę. Użyłam do nich marmolady z pigwy. Do ciasta dodałam goździki, które fajnie się komponują z nadzieniem. Rogaliki zwijałam według swojego sposobu, dlatego wyszła mi zupełnie inna ich ilość. Składniki na 32 rogaliki: Ciasto: 580 g mąki pszennej 250 ml letniego
Wrzosowa Polanajabłka zmiękną i zrobią się przezroczyste. Dodać imbir, wymieszać. Jabłka nie powinny się rozpadać. Otrzeć skórkę z cytryny. Z mąki, masła, 2 łyżek cukru, skórki i żółtek zagnieść kruche ciasto. Podzielić w proporcji 3:1. Większą część ciasta włożyć do lodówki na 20 minut, mniejszą do zamrażalnika. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto(...)minut. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę z cukrem . Na koniec dodać kisiel i ubijać intensywnie aż do uzyskania różowego koloru. Wyłożyć pianę na podpieczony spód. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać nim piankę. Całość zapiekać 20 minut w 180 C. Podawać na ciepło lub zimno. marcelina
Czerwony Gupikplacek można wykorzystać do dowolnych owoców. Ja miałam takie z kompotów, ze słoików. Idealnie się nadał, w dodatku nie wymaga użycia miksera. Wykorzystałam ten przepis zmniejszając proporcje. Ciasto jest przez to niskie i czuć w nim wyraźnie owoce. Blaszka 21x20cm. 100 gram masła 3 jajka 1 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mleka owoce Piekarnik rozgrzać do 180C. Masło roztopić delikatnie i odstawić do ostudzenia. Jajka ubić z cukrem. Dodać ostudzone masło, mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem i partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Na wierzch położyć owoce. Piec w rozgrzanym piekarniku 40-45 minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić, posypać cukrem pudrem. marcelina
Czerwony Gupikdrożdże. Wszystko wyrobić na gładką masę i wyrabiać około 5 minut. Masa będzie kleić się do rąk, ale powinna jakoś dać się formować. Misę wysmarować olejem i włożyć ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, odgazować, czyli rozpłaszczyć i złożyć kolejno każdy brzeg do środka delikatnie spłaszczając ciasto. Ponownie włożyć do misy i pozostawić na godzinę. Przygotować(...)naczynie do wyrastania ciasta - koszyk lub np. duże naczynie żaroodporne lub misa. Wyłożyć je ściereczką i suto oprószyć mąką każdy cal. Ciasto lekko odgazować i przełożyć do naczynia łączeniem do góry. Posypać słonecznikiem i lekko mokrą ręką docisnąć ziarna, Pozostawić do wyrastania na półtorej godziny. Nagrzać piekarnik do 200C wraz z blachą, na której będzie pieczony chleb. Przed samym pieczeniem
Czerwony Gupikduże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 340 ml mleka 65 g oleju maliny borówka amerykańska 2-3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Wlewamy jedną łyżkę ciasta i smażymy(...)małym ogniu, aż na cieście pokażą się bąbelki, wtedy przekładamy na druga stronę i smażymy, aż będą złote. Ciasto bardzo ładnie się rozlewa na patelni formując okrągłe placuszki. Gotowe placuszki dekorujemy jogurtem i owocami
Kulinarne przygody Gatity37ºC. W drugiej misce wymieszaj resztę składników wraz z zakwasem. Dodaj ciepłą mieszankę i wymieszaj. Rozczyn będzie dosyć luźny. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na noc. Ciasto chlebowe właściwe 180 g pszennej mąki 600 g mąki razowej żytniej 1½ łyżki soli po 1 łyżce nasion anyżu, fenkułu i kminu 2 łyżki miodu miodu 80-100 ml wody(...)starte jabłko Czas na wypiek chleba. Do rozczynu dodaj po kolei miód rozpuszczony w wodzie, utarte jabłko, siemię lniane, nasiona, obie mąki i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno być tylko lekko lepkie. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie podziel wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i złóż kilka razy. Podziel ciasto na dwie
codojedzeniaUwielbiam pizzę, ale szczerze to rzadko chce mi się ją przygotowywać (ze względu na długi czas przygotowania ciasta drożdżowego). Znalazłam jednak wyjście z tej sytuacji --> pizza w 15 minut z patelni, z ciasta bez drożdży. Jest pyszne, lekko kruche, delikatne- ze względu na obecność oleju. Składniki: 130 g mąki 4 łyżki oleju 4 łyżki ciepłej wody pół(...)łyżeczki soli Składniki na wierzch (dowolnie) np. 5 pieczarek 1/3 cebuli Kabanos 15 dag mozzarella ketchup Przyprawy: Oregano, bazylia, sól, pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto wymieszać, wyrobić ciasto i rozwałkować na placek wielkości dużej patelni. Pieczarki, cebulę i kabanosa pokroić. Ja zawsze podsmażam delikatnie pieczarki i cebulę z przyprawami. Ciasto smażyć na patelni około 3 minuty, następnie odwrócić, posmarować ketchupem
Tradycyjna Kuchnia