Kocham ciasto francuskie. A parówki z serem w cieście francuskim to jedno z moich ulubionych przekąsek. W sam raz na imprezy domowe, urodzinowe, sylwestra albo po prostu jako podwieczorek czy kolacja :) Składniki: * 5 parówek * 1/4 z całego płata ciasta francuskiego * 100 g startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera * siemię lniane do posypania Wykonanie: Parówki naciąć wzdłuż, nadziać(...)serem. Ciasto francuskie rozciąć na paski szerokości około 1 cm. Zawijać wkoło parówek. Posypać siemię lniane. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 20-25 minut (aż ciasto francuskie się zarumieni
Zrób to smacznieinnymi , zobaczymy co z tego mi wyjdzie. "Wypiekanie na śniadanie" Rozczyn: 20 g drożdży 400 ml letniego mleka 300 g mąki pszennej TYP 500 Ciasto: 300 g mąki pszennej TYP 500 50 g miękkiego masła 20 g cukru 10 g soli dodatkowo: ziarna słonecznika 100 g woda do posmarowania Krok 1 Do misy wkładam(...)rozpuszczenia. Dodaje przesianą mąkę i mieszam łopatką do powstania gładkiego rozczynu.Zostawiam rozczyn przykryty ściereczką na godzinę. Krok 2 Rozczyn wyrósł więc dodaję resztę mąki masło cukier i sól. Zagniatam ciasto na macie silikonowej i zostawiam je na jakieś 20 minut by urosło troszkę. Krok 3 Ciasto wałkuje 30 x 40 , 2/3 ciasta smaruje masłem i składam
Różowa kuchniadokładnie łączę ze sobą te składniki ,jabłka oraz brzoskwinię obieram ze skóry i kroję na kawałki , następnie blenderem mielę na mus , jak mamy owoce zmiksowane , dodaję do naszego ciasta i łączę składniki ze sobą , po wymieszaniu dodaję nasze wcześniej ubite białka i łyżka bardzo delikatnie mieszam , jak ciasto mamy za rzadkie , możemy dodać troszkę mąki otrębowej ,nasze ciasto powinno(...)być troszkę gęstsze niż na naleśniki . Jak mamy już przygotowane nasze ciasto na placuszki , rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju kokosowego i zaczynany zamarzyć nasze placuszki , do wykończenia całego ciasta , jak mamy placuszki już usmażone , możemy podać , z jogurtem greckim , czy z owocami , to już według upodobań
Mój SmakŻółtko - 2 sztuki Śmietana 18% - 3 łyżki Masło – 50g Szczypta soli Wódka – 2 kieliszki Olej do smażenia Wykonanie: Masło roztopić i przestudzone wymieszać z mąką, cukrem i jajkami. Do ciasta dodać szczyptę soli i całość wyrobić. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość około 1mm. Przy pomocy radełka wycinać z ciasta prostokąty, a w każdym z nich zrobić nacięcie w środku(...)przewinąć przez nie pasek ciasta. Ciasto smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone faworki odsączyć na ręczniku papierowym i po przestudzeniu opruszyć cukrem pudrem
Kuchnia Bon Appetitpapier do pieczenia Wykonanie: Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, jajka i rozczyn drożdży. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. W razie potrzeby delikatnie dolewać wodę, gdy ciasto będzie zbyt twarde. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotować „obręcze” na chlebki(...)papieru do pieczenia wyciąć 3 paski równej długości, a następnie spiąć zszywaczem, tworząc kółka. Ciasto podzielić na 3 części i z każdej z nich oderwać małą kulkę. Ciasto umieścić w obręczy, na górze każdego chlebka przymocować kulkę i całość posmarować białkiem jaja. Następnie posypać czarnuszką i odstawić na pół h do wyrośnięcia. Po tym czasie piec w piekarniku przez
Kuchnia Bon Appetitminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mazurek wielkanocny z powidłami z płatków róży i gorzką czekoladą Składniki – ciasto: Masło – 250g Cytryna (skórka) – 1 sztuka Cukier puder – 200g Żółtko – 2 sztuki Sól – szczypta Składniki – masa marcepanowa do ozdobienia: Surowa masa marcepanowa – 200g Białka – 2 sztuki Składniki – masa czekoladowa: Czekolada(...)gorzka – 200g Miód – 2 łyżki Śmietanka 30% - 150 ml Masło – 20g Cynamon – szczypta Powidła z płatków róży – 4 łyżki Dodatkowo: suszone owoce (np. suszone morele Kresto ), orzechy, migdały Wykonanie – ciasto: Miękkie masło połączyć z cukrem, startą skórką z cytryny, mąką solą i żółtkami, a następnie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na szerokość blachy
Kuchnia Bon Appetitascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Tarta z botwinką, cukinią i kozim serem Składniki - ciasto: Mąka pszenna – 2 szklanki Żółtko jaja – 1 sztuka Masło – ½ kostki Sól – 1 łyżeczka Proszek do pieczenia – szczypta Składniki: Jajka – 2 sztuki Ser ricotta – 3 łyżki Śmietana 12% - 2 łyżki Cukinia(...)mała sztuka Ser kozi – 150g Botwinka – 1 pęczek Koperek – 3 łyżki posiekanego Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Miód – 2 łyżki Wykonanie – ciasto: Mąkę przesiać, połączyć z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtko jaja i zimne masło. Zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto podpiec
Kuchnia Bon Appetitłączymy z solą, dodajemy drożdże i olej. Możemy użyć świeżych drożdży – wtedy 20g. rozpuszczamy w odrobinie letniej wody z cukrem. Na koniec dodajemy letnią wodę i zagniatamy ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto mamy już wyrośnięte, formujemy równe bułki. Aby miały ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka. Zostawiamy na chwilę, aż jeszcze trochę urosną. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem, posypujemy makiem lub sezamem i nacinamy wzdłuż lub „na krzyż”. Czas pieczenia to ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym
MarcinChefsię chłodniej zawsze staram się stworzyć ciepły i przyjazny klimat w domu. Oprócz ulubionych świeczek, grubego koca i ciepłej herbaty, dobrym pomysłem na ogrzanie atmosfery jest....włączenie piekarnika z ciastem marchewkowo-jabłkowym. Te pyszne i mięciutkie babeczki, które Ci dzisiaj proponuję zawierają jabłko, marchewkę, rodzynki, orzechy, cynamon, a nawet płatki kokosowe! Wspaniały sposób na rozpoczęcie dnia. Muffinki świetnie sprawdzą się(...)daję w ogóle) 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli himalajskiej 3/4 (lub więcej) szklanki musu jabłkowego (wycisnęłam jabłka "deserowe" w wyciskarce - wyszedł gęsty sok i później dolałam odrobinę wody, bo ciasto wydawało mi się za gęste) 1/2 szklanki oleju kokosowego (płynny) 1 jabłko (starte na grubych oczkach) 2 garście marchewki (starte na grubych oczkach) coś do osłodzenia (ja dałam
lady-och-mistrzyni.blogspot.comostra i inne przyprawy, wg uznania - 2 jaja - 1 szklanka mleka - gałka muszkatołowa - 2-3 plastry żółtego sera (może być zdecydowanie więcej, mi zależało na wersji trochę lżejszej) Przygotowuję ciasto na spód, odkładam z niego 1/4 część - będą z tego paski na wierzchu ciasta. Schłodzone ciasto wykładam na formę i podpiekam. Gotowe wyciągam z piekarnika i wykładam na nie małe(...)jajka, dodaję mleko i ser żółty porwany na kawałeczki (w wersji "bogatszej" można zetrzeć ser w kostce w dowolnej ilości, wg upodobania). Zalewam pomidorki. Wyciągam z lodówki pozostawione ciasto, tworzę cienkie wałeczki i wykładam je na wierzch tarty (można także ciasto rozwałkować i kroić cienkie paseczki). Piekę ok. 25 minut w temp. 170'C (termoobieg). SMACZNEGO
Wielopokoleniowocóż, trochę trzeba poczekać zanim wyrobione domowe ciasto wyrośnie, zanim uformowane kuleczki nabiorą w piecu pięknego kształtu, koloru i zapachu. Ale warto, bo nic tak dobrze nie smakuje jak ciepła domowa bułeczka prosto z pieca. A jeszcze na śniadanie czy kolację;D Posypana makiem, który daje smaczny i ładny kontrast oraz posmarowana masłem jest nieporównywalna do tych ze sklepowych półek(...)supermarketów. Jeśli macie chwilę czasu i ochoty to przygotujcie takie domowe bułeczki. A najlepsze jest to, że z tego ciasta możecie przygotować pizzę oraz chleb. Wystarczy jeden przepis, a rozwiązań (w zależności od ochoty i potrzeb) jest wiele. Składniki : (na 12 bułeczek) 1 kg mąki pszennej 600 ml letniej wody 7 g suchych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek szczypta
Zasmakuj Kuchniporze roku na stole nie może zabraknąć ciast z jabłkami. Proponowany przeze mnie pachnący jabłecznik to świetna propozycja do popołudniowej kawy. Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju 125 ml wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe pół szklanki cukru(...)czekolada Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Składniki miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dolewamy wodę i olej. Ciasto pieczemy w kwadratowej blaszce ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, wsypujemy cukier i prużymy na średnim ogniu, często
Pyszności Słodkościchlebek ma kształt nietypowy, a smak wyjątkowy. Pieprz marynowany został dobrze rozdrobniony z bazylią i ciastem połączony, to sprawiło, że chleb smakuje niebanalnie, dość oryginalnie. Ostrość przy każdym kęsie jest wyczuwalna, a sama kromka lub z masłem jest idealna . Składniki: 40 g świeżych drożdży, 550 g mąki pszennej typ 480, ½ łyżeczki cukru, 300 ml wody(...)Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pieprz, bazylię, mieszamy. Dodajemy pozostałą część mąki i zagniatamy na elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich rolujemy na wałek o długości ok. 25 cm (nie muszą być jednakowe). Podłużne ciasto układamy jedno koło drugiego, na blasze podsypanej
Moniki SmakołykiNiedziela nie może się obyć bez ciasta, oczywiście bardziej wykwintnego niż w tygodniu. Dziś więc do kawy zajadamy się pysznym tortem na bazie biszkoptu cappuccino przełożonego musem czekoladowym. W środku jest jeszcze niespodzianka- ciasteczka typu delicje z musem czekoladowym a więc całość jest bardzo czekoladowa, lekka i nieprzesłodzona, więc można pozwolić sobie na większy kawałek. *tortownica 21 cm Składniki(...)ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z cappuccino i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia u piec w 175*C około 40 minut, sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić a następnie podzielić na trzy blaty. Czekolady połamać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia