się znaleźć w wersji bezglutenowej. Postanowiliśmy przygotować w naszej polskiej kuchni z dodatkiem sosu ze świeżych pomidorów. Efekt przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Pierożki wprost rozpływają się w ustach. Ciasto jest zwarte, ale delikatne. No i to kremowe, śmietankowe wnętrze w połączeniu ze słodkim smakiem sosu pomidorowego...przepyszne, cudowne danie! Jeśli nie próbowaliście pierożków w takim wydaniu to koniecznie spróbujcie. Gwarantuje(...)dodatki: 2 szklanki dobrego sosu pomidorowego - najlepiej ze świeżych pomidorów parmezan bazylia Ser ricotta wymieszaj dokładnie z roztrzepanym jajkiem. Mix do pierogów wymieszaj z jajkami, oliwą, solą i wyrabiaj ciasto by było jednolite i elastyczne. Uformuj kulę i odstaw na 15 minut. Po wskazanym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wykrój 2 prostokąty. Na cieście nakładaj po łyżce serka w równych
Kuchnia bezglutenowaMąka bezglutenowa do podsypania Jajo i żółtko utrzyj z cukrem na pulchną masę. Dodaj ekstrakt migdałowy oraz mieszankę z proszkiem. Składniki dobrze wymieszaj i dodaj migdały. Wyrób gładkie ciasto. Stół podsyp mąką i z ciasta uformuj wałeczek o długości ok. 20 cm. Ciasto przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni(...)minut. Upieczone ciasto dokładnie wystudź. Wystudzone ciasto pokrój ostrożnie ukośnie nożem z piłką na kawałki szerokości ok. 1-1,5 cm i ponownie umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180- stopni na około 12-15 minut. Wystudzone ciastka przechowuj w szczelnym pojemniku. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaSmaczna, puszysta. Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: zaczyn: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka mieszanki Mix per dolci 400 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru ciasto: 2 jajka 600 g mixu do ciast Nutri Free 250 g drobnego cukru Zaczyn: w wysokim naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki(...)Odstaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę i wyrośnięty zaczyn i wymieszaj (polecam użycie miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego). Całość dokładnie wymieszaj aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Ciasto przelej do formy (powinno stanowić ok. 1/2 objętości) i odstaw
Kuchnia bezglutenowagałązka rozmarynu 300 g porzeczek Mieszankę wsyp do miski. Drożdże rozpuść w wodzie i dodaj do mąki. Energicznie wymieszaj. Dodaj oliwę i sól i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyrób i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Z ciasta(...)wykrawaj miseczką kółka i odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Po wskazanym czasie ciasto posmaruj oliwą. Każdą focaccię posyp porzeczkami i posiekanym rozmarynem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut na złoty kolor. Spód focacci musi być złoty. Studź na kratce. Smacznego
Kuchnia bezglutenowacebula olej kokosowy sól, pieprz Mieszankę wsyp do miski. Drożdże rozpuść w wodzie i dodaj do mąki. Energicznie wymieszaj. Dodaj oliwę i sól i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. W tym czasie oczyść kurki. Cebulę posiekaj na kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij(...)cebulkę. Dodaj kurki i podduś prze kilka minut.Dodaj listki rozmarynu, dopraw solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto na focaccie lekko wyrób i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wykrawaj miseczką kółka i odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Po wskazanym czasie na cieście połóż
Kuchnia bezglutenowaperypetie miałem, żeby w efekcie na mój stół trafiła pełnoziarnista słodka bułka … W związku z tym, że kupiłem niedawno mini piekarnik z Biedronki, postanowiłem go przetestować robiąc jakieś ciasto drożdżowe. Już wcześniej robiłem w nim mniejsze „wypieki” i do tego ładnie się spisywał, ale pora zmienić kaliber… Na pierwszy ogień poszła chałka. Chciałem zrobić tradycyjną, puchatą(...)bułę z mąki pszennej, która by połechtała moje glutenowe receptory. Niestety okazało się, że jak to na ciasto drożdżowe przystało, chałka za bardzo urosła już w piekarniku i dotykała górną częścią grzałki… wsio się spaliło i nie było co pokazać. Poirytowany poleciałem do marketu po mąkę pełnoziarnistą z zamysłem takim, że nie dość, że będzie zdrowiej, to w dodatku
Blendmankurczakiem, gruszką, lazurem i orzechami włoskimi. W końcu wczoraj udało mi się zrealizować ten koncept. Wyszło genialnie. Takie proste połączenie, a tak wiele doznań smakowych. 1 arkusz ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 2 gruszki 100 g sera lazur blue garść orzechów 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy(...)łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200°C na 10-12 minut. W tym czasie kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżeczce oleju kokosowego. Dodajemy paprykę, kurkumę, pieprz ziołowy i tymianek. Z gruszki wykrawamy nasiona i kroimy
Emskie SmakiSuper kruchutkie ciasteczka które swoja strukturą w środku przypominają ciasto francuskie, ale spokojnienie wymagają długiego składania ciasta, robi się je w jakieś 15 minut, no plus pieczenie...a potem to już tylko przyjemność z jedzenia :) Jak na razie mój numer jeden wśród ciasteczek :) Składniki na około 4 blaszki: 4 szkl mąki tortowej 1 szkl cydru 2 łyżki cukru z wanilią(...)masła około 500 gr marmolady cukier puder do posypania ciasteczek 1. Mąkę z masłem, cukrem oraz szczypta soli umieścić w misie lub na stolnicy i powoli dolewając cydr, zagnieść ciasto. 2. Ciasto dzielimy na 4 kawałki. Bierzemy jeden i wałkujemy na niezbyt cienki prostokąt. Resztę owijamy folią i chowamy na ten czas do lodówki. 3. Z ciasta wykrawamy kwadraty
Gotowanie...to proste !Kocham ciasto francuskie. A parówki z serem w cieście francuskim to jedno z moich ulubionych przekąsek. W sam raz na imprezy domowe, urodzinowe, sylwestra albo po prostu jako podwieczorek czy kolacja :) Składniki: * 5 parówek * 1/4 z całego płata ciasta francuskiego * 100 g startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera * siemię lniane do posypania Wykonanie: Parówki naciąć wzdłuż, nadziać(...)serem. Ciasto francuskie rozciąć na paski szerokości około 1 cm. Zawijać wkoło parówek. Posypać siemię lniane. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 20-25 minut (aż ciasto francuskie się zarumieni
Zrób to smacznieinnymi , zobaczymy co z tego mi wyjdzie. "Wypiekanie na śniadanie" Rozczyn: 20 g drożdży 400 ml letniego mleka 300 g mąki pszennej TYP 500 Ciasto: 300 g mąki pszennej TYP 500 50 g miękkiego masła 20 g cukru 10 g soli dodatkowo: ziarna słonecznika 100 g woda do posmarowania Krok 1 Do misy wkładam(...)rozpuszczenia. Dodaje przesianą mąkę i mieszam łopatką do powstania gładkiego rozczynu.Zostawiam rozczyn przykryty ściereczką na godzinę. Krok 2 Rozczyn wyrósł więc dodaję resztę mąki masło cukier i sól. Zagniatam ciasto na macie silikonowej i zostawiam je na jakieś 20 minut by urosło troszkę. Krok 3 Ciasto wałkuje 30 x 40 , 2/3 ciasta smaruje masłem i składam
Różowa kuchniadokładnie łączę ze sobą te składniki ,jabłka oraz brzoskwinię obieram ze skóry i kroję na kawałki , następnie blenderem mielę na mus , jak mamy owoce zmiksowane , dodaję do naszego ciasta i łączę składniki ze sobą , po wymieszaniu dodaję nasze wcześniej ubite białka i łyżka bardzo delikatnie mieszam , jak ciasto mamy za rzadkie , możemy dodać troszkę mąki otrębowej ,nasze ciasto powinno(...)być troszkę gęstsze niż na naleśniki . Jak mamy już przygotowane nasze ciasto na placuszki , rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju kokosowego i zaczynany zamarzyć nasze placuszki , do wykończenia całego ciasta , jak mamy placuszki już usmażone , możemy podać , z jogurtem greckim , czy z owocami , to już według upodobań
Mój SmakŻółtko - 2 sztuki Śmietana 18% - 3 łyżki Masło – 50g Szczypta soli Wódka – 2 kieliszki Olej do smażenia Wykonanie: Masło roztopić i przestudzone wymieszać z mąką, cukrem i jajkami. Do ciasta dodać szczyptę soli i całość wyrobić. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość około 1mm. Przy pomocy radełka wycinać z ciasta prostokąty, a w każdym z nich zrobić nacięcie w środku(...)przewinąć przez nie pasek ciasta. Ciasto smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone faworki odsączyć na ręczniku papierowym i po przestudzeniu opruszyć cukrem pudrem
Kuchnia Bon Appetitpapier do pieczenia Wykonanie: Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, jajka i rozczyn drożdży. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. W razie potrzeby delikatnie dolewać wodę, gdy ciasto będzie zbyt twarde. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotować „obręcze” na chlebki(...)papieru do pieczenia wyciąć 3 paski równej długości, a następnie spiąć zszywaczem, tworząc kółka. Ciasto podzielić na 3 części i z każdej z nich oderwać małą kulkę. Ciasto umieścić w obręczy, na górze każdego chlebka przymocować kulkę i całość posmarować białkiem jaja. Następnie posypać czarnuszką i odstawić na pół h do wyrośnięcia. Po tym czasie piec w piekarniku przez
Kuchnia Bon Appetitminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mazurek wielkanocny z powidłami z płatków róży i gorzką czekoladą Składniki – ciasto: Masło – 250g Cytryna (skórka) – 1 sztuka Cukier puder – 200g Żółtko – 2 sztuki Sól – szczypta Składniki – masa marcepanowa do ozdobienia: Surowa masa marcepanowa – 200g Białka – 2 sztuki Składniki – masa czekoladowa: Czekolada(...)gorzka – 200g Miód – 2 łyżki Śmietanka 30% - 150 ml Masło – 20g Cynamon – szczypta Powidła z płatków róży – 4 łyżki Dodatkowo: suszone owoce (np. suszone morele Kresto ), orzechy, migdały Wykonanie – ciasto: Miękkie masło połączyć z cukrem, startą skórką z cytryny, mąką solą i żółtkami, a następnie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na szerokość blachy
Kuchnia Bon Appetitascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Tarta z botwinką, cukinią i kozim serem Składniki - ciasto: Mąka pszenna – 2 szklanki Żółtko jaja – 1 sztuka Masło – ½ kostki Sól – 1 łyżeczka Proszek do pieczenia – szczypta Składniki: Jajka – 2 sztuki Ser ricotta – 3 łyżki Śmietana 12% - 2 łyżki Cukinia(...)mała sztuka Ser kozi – 150g Botwinka – 1 pęczek Koperek – 3 łyżki posiekanego Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Miód – 2 łyżki Wykonanie – ciasto: Mąkę przesiać, połączyć z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtko jaja i zimne masło. Zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto podpiec
Kuchnia Bon Appetit