ciasto - 162258 przepisów (strona:3270/10818)

placuszki z jagodami vel borówkami 116

podania wykonanie: Mąkę mieszamy z sodą oraz cukrem. Dodajemy kwaśne mleko oraz jajko i wszystko mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, przecieramy ją delikatnie papierowym ręcznikiem namoczonym w tłuszczu. Nakładamy porcjami ciasto, na wierzchu układamy borówki i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z masłem, miodem, syropem klonowym i owocami. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z pasztetem (szybkie) 117

pośpiechu postawiłam na prostotę i wcale tego nie żałuję. Pierogi miały być na dwa dni, a zniknęły w ciągu jednego. To chyba o czymś świadczy, prawda? Dodam jeszcze, że ciasto wychodzi mięciutkie i idealnie się skleja. Sami spróbujcie!  (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz(...)pasztetu (u mnie z koperkiem - Profi ) Dodatkowo: cebula olej Przygotować ciasto. Mąkę należy przesiać na stolnicę. Zrobić w niej dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść. Całość wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.   Po tym czasie cienko je rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i wykrawać

Di gotuje
Pizza kwiatek 265

mąkę z suchymi drożdżami. Dodajemy oliwę, sól, cukier, oraz 350 ml ciepłej wody, całość dokładnie wyrabiamy przez około 5 minut. Jeżeli nie mamy miksera, który za nas wyrobi drożdżowe ciasto to niestety czeka nas ciężka fizyczna praca. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie to dodajemy mąki. Ciasto musi dać się uformować w kulę. Odkładamy w przykrytej szmatką misce, w ciepłe miejsce(...)samo robimy z suszonymi pomidorami, tuńczyka odsączamy. Teraz najciekawsza część, czyli formowanie naszego kwiatka. Po pierwsze potrzebujemy dożą deską. Obficie posypujemy ją mąką i jeszcze chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy ciasto mniej więcej w formie kwadratu 30cm x 50cm. Lepiej żeby było trochę większe niż mniejsze, nic nie musimy przycinać jak nie udało nam się równo rozwałkować, w końcu to domowa

KasiaiKrzysiu.pl
Pszenne podpłomyki z białą fasolą 227

całą noc, następnie gotujemy (bez soli) do miękkości, odcedzamy, studzimy i miksujemy za pomocą blendera. (kilka sztuk fasoli bez skórki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy pod koniec do ciasta). Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na  ok. 15 min  w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki(...)sól, pieprz i    fasolę  zmiksowaną blenderem  oraz w kawałkach. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie sprężyste i łatwo będzie odchodzić od dłoni. Z ciasta robimy wałek, dzielimy na ok. 13 części. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejały do stolnicy. Rada: porcje ciasta można wałkować na papierze do pieczenia, ułatwi

Moniki Smakołyki
Czekoladowe tarteletki z malinami 229

jajko Składniki na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby(...)jednolitej konsystencji. Kiedy masa nie jest już gorąca wkładamy ją do lodówki do całkowitego stężenia. U mnie chłodziła się całą noc. Po schłodzeniu powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. Można pod spód położyć sobie arkusz papieru do pieczenia, dzięki temu, nie trzeba będzie dodatkowo podsypywać ciasta mąką. Wykładamy nim tarteletki

Ciastkozercy
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 247

wiem jak Wy, ale ja kocham wszystkie owoce ☺ i tak samo jest w przypadku śliwek. Czekam na nie cały rok, a jak tylko się pojawią goszczą u nas przeróżne ciasta i owocowe wariacje. Tym razem upiekłam coś bardzo słodkiego, ale jak to mawia mój mąż „do porannej kawy idealne”. Sprawdźcie sami ☺ 1,5 godziny ok. 16 kawałków składniki: kruche ciasto(...)białek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150 g cukru owoce: 600 g śliwek węgierek 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Owoce umyć, osuszyć i oprószyć mąką. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Budyń ugotować jak wskazano na opakowaniu, pamiętając aby użyć mniejszej ilości mleka (300 ml). Białka, pozostałe

Ania i Marcin gotują
Jagodzianki w wersji mini 164

jajka rozbełtać w miseczce widelcem.  Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i rozbełtane jajka. Wymieszać. Gdy drożdże w kubku ruszą, wlać je do mąki. Wymieszać. Do ciasta dodać roztopione i schłodzone masło. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut. Ciasto będzie wilgotne i lepiące się do rąk. Jeśli będzie się lepić do miski, dosypać mąki. Wyrobione ciasto (powinno mieć(...)jednolity kolor) przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.  Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość ok. dwukrotnie, podzielić je na dwie części. Każdą z części wyrobić ponownie na blacie wysypanym mąką, a następnie rozwałkować na grubość ok. pół centymetra. Szklanką lub kubkiem wykrawać  krążki. Brzeg krążka posmarować wodą. Na środek krążka wykładać

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik na zimno "PINA COLADA" 175

Serniki na zimno królują na naszych stołach głównie w sezonie letnim. Postanowiłam też być "trendy" i sama wypróbować czemu to ciasto jest tak lubiane. Chciałam to się dowiedziałam. Ciasto wyszło pyszne, delikatne w smaku. Kokosowa masa i mus ananasowy to idealne połączenie. Polecam szczególnie osobom, które wolą mniej słodkie ciasta. Składniki: spód 25 dag ciastek zbożowych (użyłam "Digestive(...)blendera tak, żeby powstała jednolita masa. Sok zlewamy do szklanki. Dodajemy tyle wody, aby otrzymać szklankę płynu. Podgrzewamy i rozpuszczamy galaretkę. Tężejącą galaretkę łączymy z masą ananasową. Wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce do czasu aż galaretka całkiem stężeje. źródło: przepis własny Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 1,30- 2 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Pierogi z jagodami 179

moim blogu nie mogło zabraknąć pierogów z jagodami, które wszyscy uwielbiamy. Podaję je polane śmietaną z cukrem. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 500 g czarnych borówek 2 łyżki cukru Borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać(...)porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2-3 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu ? do miękkości (ok. 3-4 minuty

Czerwień i błękit
Czekoladowe ciasto z malinami 104

Dzień Kobiet zaserwowałam sobie czekoladowe ciasto z malinami, które zostało oficjalnie moim (zaraz po serniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalnej kuchni i popieram słowa autorki – ciasto robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być – po prostu jest pyszne! Składniki 120g maki pszennej 100g(...)Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać jajko i zmiksować. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masę czekoladową i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do foremki (użyłam okrągłej o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać górę ciasta malinami i dać do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec

Pink Envelope
Pszenne bułeczki na sodzie z patelni (proziaki) 96

sodzie i wypieczone na patelni. Chrupiące, najlepsze jeszcze ciepłe. Długo utrzymują świeżość, są przepyszne nawet kolejnego dnia. Polecam przepis wszystkim zabieganym, którzy nie mają czasu na oczekiwanie kiedy ciasto wyrośnie i wszystkim tym, którzy i latem chcą cieszyć się świeżym, domowym pieczywem nie włączając przy tym piekarnika. Podobno takie bułeczki nazywają się proziaki i jest to bieszczadzkie pieczywo na sodzie(...)mleka 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżeczki sody około 1/2 kg mąki pszennej Jajko roztrzepuję z mlekiem. Dodaję sól, cukier, sodę i mąkę. Wyrabiam gładkie ciasto, jeśli jest potrzeba dodaję więcej mąki. Odstawiam ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce. Wyrobione ciasto wałkuję dość grubo (ciasto powinno mieć grubość około 2 cm) i wykrawam obręczą kółka

Mango Papaja
KLASYCZNA DROŻDŻÓWKA Z AGRESTEM 130

Smak dzieciństwa ... Zapach drożdżówego ciasta ... maślanej kruszonki ... No i ten agrest - kiedyś bardzo popularny owoc w słodkich wypiekach,  teraz już trochę zapomniany ...  stał się tutaj ukoronowaniem prostoty i smaku. Potrzebujemy: (na blaszkę 31cmx21cm) 1/2 kg mąki pszennej 40g świeżych drożdży  1/2 szkl. cukru 1 łyżkę cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy (16g) 2 jaja +2 żółtka(...)przesianą mąkę, roztopiony, ciepły tłuszcz  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić ręcznie lub przy użyciu haka - mikserem. Przykryć ściereczką i  pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h).  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Na ciasto wyłożyć surowe, obrane i umyte owoce. Posypać wierzch kruszonką

Walijskie Pichcenie
Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim 206

Soczyste mięso, delikatna słodycz buraczków, chrupiące orzechy a wszystko to ukryte pod złocistym ciastem francuskim. Składniki: pierś z indyka 2-3 średnie buraki (można użyć więcej i spożytkować buraczki pozostałe po faszerowaniu jako smaczną jarzynkę) dwie garści obranych orzechów włoskich (około 30 szt.) opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła 3/4 szklanki pełnego mleka olej do smażenia łyżeczka cukru sól, zioła(...)prowansalskie, pieprz ziarnisty, 2-3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe żółtko do posmarowania ciasta mak do posypania do dekoracji: świeże liście laurowe Sposób przygotowania: Buraczki myjemy, obieramy (najlepiej w rękawiczkach) i ocieramy na tarce na wiórki. Roztapiamy masło i podsmażamy na nim buraczki doprawione solą i pieprzem i cukrem. Podlewamy mlekiem i dusimy na małym ogniu przez 10 minut

Pyry na Gaz
Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i serem pleśniowym 254

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to szybki i smaczny deser – koniecznie spróbujcie tego połączenia. Sprawdźcie też przepis na tartę z jabłkami Składniki: opakowanie ciasta francuskiego gruszka ser pleśniowy (gorgonzola, lazur) łyżka cukru orzechy brazylijskie (mogą być dowolne) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='opakowanie ciasta francuskiego gruszka ser pleśniowy (gorgonzola, lazur) łyżka cukru orzechy brazylijskie (mogą(...)być dowolne)'; document.write(" "); Krok 1 Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Kładziemy na nim gruszkę pokrojoną w plasterki. Krok 2 Ser kroimy na małe kawałeczki i wkładamy je pomiędzy gruszki. Całość posypujemy cukrem oraz orzechami. Krok 3 Pieczemy w temperaturze 220 stopni około 15-20 minut. Artykuł Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i serem pleśniowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Bułeczki żytnio-orkiszowe 111

Polecam tradycyjnie zabawę z mąkami. Ja akurat teraz nie miałam mąki orkiszowej, więc zastąpiłam ją mąką owsianą. Doskonale sprawdzi się również w tym wypadku gryczana, nadając charakterystyczny posmak. Do ciasta na bułeczki możecie dodać ulubione ziarna lub tylko posypać nimi górę bułek. Drukuj Bułeczki żytnio-orkiszowe window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 40 g świeżych drożdży 450 ml wody(...)górę bułeczek 1 jajko do smarowania Sposób przygotowania Ze szklanki ciepłej wody, cukru i drożdży zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Pozostałe składniki połączyć i zagnieść ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 h. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 10-12 porcji, z których formujemy bułeczki. Bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy płatkami

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania