ciasto - 162907 przepisów (strona:3238/10861)

Ciasto czekoladowe z gruszkami 164

Ołłłłłł maaaaaj gaaaaszzz!!! Taka była reakcja na to ciasto czekoladowe. Okrzyk przyniesiony prosto z kina z filmu SING. Oł maj gasz, jaka to fajna bajka jest :) Bo ja ostatnimi czasy to tylko bajki w kinie oglądam i psioczę do koleżanki (też matki), że nie pamiętam kiedy coś strasznego, poważnego i dobrego w kinie obejrzałam. A ona mi mówi(...)małego w wielkim kinowym fotelu, tych komentarzy 'szłodkich", chowania się w szalik, kiedy się boją i ocierania pierwszych łez, kiedy się wzruszają (choć Frankowi się jeszcze nie zdarzyło). Zostawiam ciasto, które jest: szybkie, niezawodne i bardzo dobre. Można je piec w papilotkach do muffinek (wtedy jakieś 20-25 minut), w tortownicy, w keksówce, w normalnej blaszce. Zapewniam, że wyjdzie

bistro mama
Podpłomyki z warzywami, kurczakiem i Fetą 143

Składniki (na 1 porcję) na ciasto: - pół szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 65 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - 1/4 łyżeczki soli, - letnia przegotowana woda, na farsz: - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - filet z piersi kurczaka (ok. 100 g), - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - pół papryki (ok. 75 g), - 5 pieczarek(...)szpinaku, - 1/3 kostki sera Feta (ok. 90 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia, czosnek. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z łyżeczką oleju, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na łyżeczce oleju. 4. Do cebuli dodajemy pokrojoną

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pierogi ze szpinakiem 145

Jeśli lubicie pierogi tak bardzo jak ja (ku rozpoczy mojej figury:)) jest to przepis dla Was. Fajne, szybkie w przygotowaniu ciasto, doskonale klejące się i miękkie po ugotowaniu. Do środka pyszny (zdrowy!) farsz ze szpinakiem i suszonymi pomidorami bez dodatku soli. Jest to bardzo fajne danie na zimową porę kiedy nie mamy dostępu do świeżego szpinaku, a chcemy się(...)pełni nacieszyć :) Ilość porcji: około 40 pierogów Czas przygotowania: 45 minut Składniki: Na ciasto: 400g mąki pszennej 200ml wody 70ml mleka 30g masła Sól Na farsz: Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz Przygotowujemy ciasto na pierogi: podgrzewamy mleko wraz z wodą i dodajemy masło. Czekamy, aż się

Kolizje Smaków
Naleśniki z serkiem ziołowym 148

słodko z serem jak zazwyczaj. Dziś proponuję naleśniki z serem ziołowym , odsmażone na masełku ziołowym, mam nadzieję że tak samo zasmakuja jak mi i mojej rodzinnie . Składniki ( ciasto naleśnikowe ) 2 szklanki mąki  1, 5 mleka 1 jajko  sól  Do miski wsypuję mąkę , mleko , jajka , oraz sól , wszystko ieszam mikserem do połączenia się składników , ciasto ma być lejące(...)gęste i nie za rzadkie , następnie odstawiam nasze gotowe ciasto na 30 minut , a między czasie zajmiemy się farszem . Jak nasze ciasto naleśnikowe troszkę poleżało smażę nasze naleśniki do wykorzystania całego ciasta naleśnikowego . Składniki na farsz  1 paczka serka z ziołami  1 ząbek czosnku  1 cebula  sól pieprz czarny  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  szczypta

Mój Smak
Prosiaczki 68642

Czyli kolejna szybka przekąska idealna na obiad, kolację, lub przystawkę. Składniki: parówki ciasto francuskie ser żółty 1 jajko   Sos czosnkowy 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz 2 ząbki czosnku   Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na 3 paski a każdy z pasków na 5 części. Parówki kroimy na 3 części. Ser żółty w plasterkach kroimy(...)część zera ścieramy na tarce. Na ciasto nakładamy kwadracik z sera żółtego i na ser parówkę.   Zawijamy parówkę w cieście i nacinamy kilka razy (nie zawijamy zbyt ciasno – pozwólmy ciastu urosnąć). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym żółtym serem.   Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.   Podajemy z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz

MojaQchnia.pl
Bezglutenowe pierogi z batatem i twarogiem bez laktozy 168

takowe pierogi są super zdrowe, pyszne i inne niż wszystkie. Jak najbardziej nieskomplikowane podejście do pieroga. Bezglutenowe podejście. Składniki na około 60 pierogów. Szklanka u mnie ma 250 ml. CIASTO 2,5 szklanki białej mąki ryżowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki kukurydzianej 2,5 szklanki mąki z tapioki ok. 400 ml wrzątku 2 łyżeczki sody oczyszczonej sól(...)smaku Ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku 2 bataty. Obierz i pomieszaj z serem tworząc pastę. Jeśli chcesz możesz dodać smażonej cebulki. Nie ukrywam, że w przygotowaniu ciasta, w fazie początkowej , bardzo pomaga mi robot planetarny, szczególnie, że operuję wrzątkiem. Wsypuję wszystkie składniki sypkie , łącznie z solą, zakładam hak do ciasta i rozpoczynam wyrabianie. Wlewam wrzątek tak ,aby powstała

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto kinder country 307

Długo trwało zanim zrobiłam to ciasto. W internecie króluje już dłuższy czas a u mnie dopiero teraz. Opinie były podzielone większość była pozytywnych i wychwalających to ciasto ale spotkałam się też z opiniami negatywnymi lub bezstronnymi. Ja przychylam się do opinii bezstronnej. Na mnie ciasto wrażenia nie zrobiło. Zmieniłam jego przygotowanie zmniejszając i zwiększając nie które składniki. Gdyby było przygotowane(...)studzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Do zimnej ale płynnej czekolady dodawać po łyżce bitej śmietany i energicznie wymieszać. Ciemną masę rozsmarować równomiernie na herbatnikach i posypać pszenicą. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce najlepiej na całą noc by herbatniki zmiękły.  Ps. Przed podaniem wyciągnąć ciasto wcześniej by uzyskało temperaturę pokojową. Przynajmniej mi takie smakowało bardziej. W większości przepisach

Ala piecze i gotuje
Rogaliki 3 składnikowe 358

prosty i szybki sposób. Dziś u nas najprostsze rogaliki, które wychodzą zawsze. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie trzech składników oraz dodatek jaki sobie wymarzymy by ukryć go w kruchutkim cieście. Ciasto zagniatamy błyskawicznie, pozostawiamy by chwilę poleżakowało w lodówce, a później już tylko wałkujemy, zlepiamy i pieczemy - nie ma nic prostszego ... Pozostaje(...)kwaśnej śmietany  250 g masła lub margaryny dodatkowo : konfitury cukier puder do dekoracji Przygotowanie : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę oraz miękkie masło lub margarynę - zagniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto na godzinę do lodówki.   Ciasto wałkujemy podsypując mąką, wykrawamy trójkąty, na szerszym krańcu układamy konfiturę i zawijamy rogaliki.  Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chleb orkiszowy na drożdżach z ziarnami 209

się rozpuszczą dodać wodę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z rozczynem, mieszać mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji (ciasto będzie dość rzadkie). Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut (powinno podwoić objętość). Piekarnik rozgrzać do 220 stopni termoobieg. Wyrośnięte ciasto jeszcze(...)wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (keksówki) lub do silikonowej formy do wypieku chleba (leżała u mnie rok niewykorzystana więc czas ją przetestować :) Ciasto można posmarować oliwą i posypać ziarnami. Odstawić na 10 minut. Ciasto piec przez 10 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 30 minut. Jeśli chcemy chrupiącą skórkę, 10 minut

coolinarny
PASZTET Z ŁOSOSIA 145

Składniki 1 płat ciasta francuskiego  ok 500 g świeżego łososia bez skóry i ości 2 cebule 100 ml dobrego, białego wina 50 ml śmietanki 30 % 2 jaja (1 jajo+1 żółtko+ 1 białko do posmarowania wierzchu) 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżka chrzanu 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku(...)płyn. Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia. W tym czasie przygotujcie formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego  (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry).  Przestudzoną rybę lekko zmiksujcie, dodajcie 1 całe jajo i 1 żółtko, bułkę tartą i posiekaną natkę

OliveandThyme
INDYJSKI CHLEBEK NAAN Z PATELNI 208

pół godziny.  Kiedy masa zacznie się pienić dodajcie do niej pozostałe składniki: mąkę, stopione masło, sól, jogurt i proszek do pieczenia i wyróbcie z tego gładkie, miękkie ciasto. Jeśli ciasto będzie dosyć klejące dodajcie więcej mąki. Nakryjcie misę ściereczką i odstawcie na około godzinę. Czekając na ciasto możecie zająć się przygotowaniem nadzienia- my robimy najczęściej bez nadzienia(...)masłem (czosnkowym, z natką pietruszki) albo tylko z dobrym, startym serem.  Wyrośnięte ciasto podzielcie na 6 części. Każdą z nich lekko ugniećcie na podsypanym mąką blacie, aż przestaną się kleić do rąk. Jeśli robicie naan bez nadzienia po prostu każdą część rozwałkujcie lub rozciągnijcie palcami (podsypując mąką) na placek (kwadrat o boku mniej więcej 15 cm).  Jeśli przygotowujecie

OliveandThyme
CHLEB PSZENNY RAZOWY WIELOZIARNISTY 137

odstawcie na 30-60 minut.  Powstały zaczyn zmieszajcie z resztą składników (mąki przesiejcie) i zagniatajcie przez około 10 minut (u nas robi to mikser z hakiem). Kiedy ciasto będzie dosyć sprężyste i przestanie kleić się do rąk, przełóżcie je do miski, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na około 2-3 godziny ( w połowie tego czasu odgazujcie ciasto- najlepiej naciągając(...)każdy bok ciasta do środka)- ciasto powinno co najmniej podwoić objętość. Po pierwszym wyrastaniu przełóżcie ciasto na oprószony mąką blat i uformujcie podłużny bochenek (możecie też zamiast mąką, spryskać delikatnie bochenek wodą i  posypać  przygotowaną mieszanką ziaren). Przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzejcie do 220 st bez termoobiegu. Zaparujcie go. Chleb ułóżcie

OliveandThyme
TARTA Z PIECZONYM KALAFIOREM I MUSZTARDĄ 179

Bajka. Pokochalismy go tak bardzo, że zjadamy go teraz przede wszystkim w takiej postaci. A ponieważ i tarty kochamy miłością ogromną- połączenie jest oczywistością. Oczywistą oczywiście  :) Składniki ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g startego sera żółtego 125 g zimnego masła 3 łyżki zimnej wody nadzienie: kalafior pęczek dymki kilka łyżek kukurydzy z zalewy ok 5-6 łyżek ulubionej(...)musztardy 1 łyżka musztardy francuskiej (możecie pominąć) 200 g kwaśnej śmietany 3 jaja dobry olej dobra sól, świeżo zmielony pieprz pomidorki koktajlowe Przygotowanie Najpierw ciasto. Posiekajcie masło, dodajcie do niego resztę składników.Zagniećcie szybko kruche ciasto (ważne, aby nie ogrzało się nadmiernie od dłoni- ja używam do tego celu malaksera). Spłaszczcie, obwińcie folią spożywczą i włóżcie na pół godziny

OliveandThyme
ZAKRĘCONE BUŁECZKI SEROWO-CEBULOWE 237

naprawdę nie było już czego (i kiedy) fotografować. Postaram się zrehabilitować z następna porcją. Tymczasem nie patrzcie na zdjęcia. Bierzcie się do roboty! Nie ma na co czekać ;) Składniki ciasto opakowanie drożdży suszonych 375 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 235 ml mleka 55 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru świeżo mielony pieprz nadzienie  ok pół szklanki(...)posmarowania Przygotowanie Drożdże rozpuśćcie w letnim mleku. Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z cukrem i solą oraz drożdżami w mleku. Lekko wymieszajcie, dodajcie roztopione masło i zagniećcie dosyć luźne, aksamitne ciasto. Nasmarujcie miskę oliwą, włóżcie do niej ciasto, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia w dosyć ciepłe miejsce- najlepiej na ok 2 godziny- ciasto musi podwoić objętość. W międzyczasie przygotujcie nadzienie

OliveandThyme