ciasto - 162907 przepisów (strona:3231/10861)

Smażone pierożki 201

czasie do miski dodajemy sól, pieprz oraz szczyptę płatków chilli. Miękki smalec rozdzielamy na części i dodajemy go do mąki razem z 1/2 szkl. ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche wlewamy jeszcze 2-3 łyżki oleju. Po uzyskaniu ciasta o gładkiej konsystencji odkładamy go, przykryte ściereczką, na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Rukolę myjemy(...)osuszamy i kroimy na mniejsze części. Do miski wsypujemy mozzarellę, rukolę, pokrojonego na mniejsze kawałki łososia oraz serek Apetina. Mieszamy do połączenia. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy je w dłoni na płaski placek (jakbyśmy robili pampuchy), na środek każdego wykładamy po 1 łyżeczce farszu. Zawijamy ściśle i odstawiamy na lekko podsypaną mąką deskę. W tym czasie rozgrzewamy olej

Smaki Na Talerzu
Czekoladowe ciasto z ciecierzycy - wegańskie :) 186

Ciasto z fasoli przygotowałam już jakiś czas temu, więc pomyślałam czemu by nie zrobić czegoś podobnego, aczkolwiek zastępując fasolę ciecierzycą. Tak oto zrodził się pomysł na mocno czekoladowe ciacho, które zachwyci każdego smakosza słodkich smaków i nawet nie poczuje, że jest zrobione z ciecierzycy! Ciasto wyszło genialne! Bardzo puszyste, mięciutkie, delikatne, aksamitne! Słodziutkie, z akcentem kokosowym i waniliowym. Czekolada odgrywa(...)momentu uzyskania jednolitej konsystencji.  Masę wylej do formy (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarniku i piecz przez 60 minut.  Ciasto wyciągnij z formy i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.  Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią ciasto, a wierzch obsyp plastrami kokosowym

Zdrowie na języku :P
Szpinakowe babeczki - wiosenny leśny mech 249

olej,dodać cukier i zmiksować wszystko dokładnie. Do zmiksowanej gładkiej masy dodać mąkę i proszek. Wszystko razem wymieszać. Papierowe papilotki umieścić w formie do wypieku muffinek i każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180* C piekarnika i piec 25 minut. Po upieczeniu babeczki wystudzić,wierzch każdej odkroić nożem i łyżeczką wydrążyć ze środka ciasto robiąc wgłębienie(...)Wyjęte ze środka ciasto pokruszyć i zachować do posypania babeczek. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z maskarpone. Ubitą masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć porcję do każdej babeczki. Górę posypać okruszkami ciasta i pokrojoną w kosteczkę brzoskwinią

Kolorowa kuchnia Elki
DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE 197

niepełna szklanka wody o temperaturze pokojowej W/w składniki mieszamy w dużej misce i pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc , aby rano móc kontynuować pracę z pieczeniem chleba. 2. CIASTO NA CHLEB - cały zaczyn - 550 g mąki pszennej ekologicznej typ 750 Polskie Młyny - łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 1 łyżka soli - mąką do podsypywania  Mieszamy wszystkie składniki(...)drewnianą łyżką, aby się połączyły, odstawiamy na godzinę do godziny i 15 minut. Ciasto wyjmujemy z miski formujemy w kulkę, bochenek, przekładamy do koszyczka wyłożonego ściereczką, posypaną mąką. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Czasu tutaj celowo nie podaje ciasta powinno przybyć ponad 100%. Czasami zjamuje to pół godziny, a czasami dwie godziny, wszytko zależy od "mocy" zakwasu. Ciasto wykładamy na oprószony

SMYKWKUCHNI
Cytrynka 258

Powiem wam, że nie spodziewałam się, że to ciasto mi posmakuje a jednak. Jest lekkie, orzeźwiające i ma taki inny smak niż typowe serniki na zimno. Polecam wypróbować. Przepis zaczerpnięty z blogu Moje Wypieki . Składniki na biszkopt: 2 duże jajka 70 g cukru 50 g mąki pszennej 1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)żółtka i ubijamy dalej. Do masy dodajemy przesianą mąkę oraz kisiel. Mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Boki biszkoptu oddzielamy dopiero po przestudzeniu. Składniki na masę: 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka żelatyny w proszku

Mam apetyt na ...
Murzynek 305

oraz roztrzepane jajka. Wszystko mieszamy rózg do połączenia składników. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę i łączymy z masą czekoladową. Foremkę 10×25 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Składniki na polewę: 40 g masła 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Masło roztopić w rondelku(...)dodać połamaną czekoladę, i mieszać aż do rozpuszczenia. Wylać na przestygnięte ciasto i udekorować. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser Tagged: czekolada gorzka , czekolada mleczna , jajka , konfitury wiśniowe , masło , mocno czekoladowe , murzynek , mąka , proszek do pieczenia , szybkie ciasto

Mam apetyt na ...
PIERNIK - CIASTO CZEKOLADOWE 184

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na piernik autorstwa mojej babci Zosi. W mojej opinii ciasto jest przepyszne, a jego wykonanie jest bardzo proste. Mam nadzieję, że piernik posmakuje również Wam.  SKŁADNIKI :  - 3 szklanki mąki  - 1/2 kostki margaryny lub masła - 1 szklanka cukru - 2 jajka - Słoiczek dżemu - Przyprawa do pierników - 3 łyżeczki sody - 2 łyżeczki kakao - Szklanka mleka(...)utartej masy stopniowo dodawać suche składniki        ciągle mieszając ( mąka, soda, przyprawa do pierników, kakao )  4. Dodawać ciągle mieszając mleko i dżem 5. Ciasto dobrze utrzeć i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką 6.Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza dopóty, dopóki włożony patyczek nie będzie suchy 7. Po przestudzeniu oblać ciasto rozpuszczoną czekoladą

cukrem pudrem posypane
Brownie i gruszki w miodowo-migdałowym kremie 176

Przepyszne połączenie aksamitnego ciasta Brownie z jaglanym kremem i gruszkami karmelizowanymi w miodzie. Ciasto inne niż wszystkie i raczej dla koneserów nietypowych smaków niż dla wielbicieli słodkości.  Głównymi bohaterami mojego spodu zostali  (uwaga,uwaga...) - czerwona fasola i banany! Ta pierwsza po raz pierwszy pojawiła się u mnie w słodkim wypieku, ale głęboko wierzę, że to nie jej ostatnia(...)rola i będzie dalej rozwijać swoją karierę w kuchni. Na dodatek jest niemalże niewyczuwalna w cieście i razem z bananami tworzy kremowy, aksamitny, czekoladowy spód bogaty w wiele wartości odżywczych. A wszystko dopełnia przepyszny krem jaglany z masłem migdałowym i gruszkami w miodzie. No nic tylko zajadać. Składniki: fasolowe brownie puszka czerwonej fasoli 2 duże banany 2 duże jajka

Kuchnia Ellie
Jagodowa chmurka 376

Zastanawiasz się jakie ciasto przygotować na nadchodzący weekend? Jagodowa chmurka będzie idealnym rozwiązaniem 👌 Ciasto jest proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia! Składniki (na foremkę 11 x 30): 180 g herbatników 4 łyżki miękkiego masła (temp. pokojowa) 3-4 krople aromatu waniliowego 1 szklanka jagód (u mnie amerykańskie) 1 galaretka jagodowa (77g) 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru(...)łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Ciastka pokruszyć do miski, dodać masło i aromat - dokładnie wymieszać. Tak przygotowany spód ciasta przełóż do formy, masę dociśnij i wstaw do lodówki (ok. 1 godz.). W tym czasie przygotuj galaretkę. Jeżeli jagody są mrożone należy wcześniej rozmrozić je na durszlaku. Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu - przestudź (ok. 30 min.), a następnie wymieszaj z jagodami

Alutka-Gotuje
Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies 229

Jestem ogromną fanką ciasta marchewkowego, koniecznie z grubą warstwą słodkiego serka śmietankowego. Aż nie mogę się nadziwić, że do tej pory nie mam na nie przepisu na blogu! Zacznę powoli nadrabiać te zaległości, jednak dziś przedstawiam trochę jego inną wersję, w postaci ciasteczek. Bardzo marchewkowe ciasteczka, z przyprawą korzenną, nadziane słodkim serkiem śmietankowym a na koniec wymoczone w lukrze pomarańczowym(...)posypane prażonymi orzechami – bajka! Może wymagają troszkę więcej zachodu niż tradycyjne ciasto marchewkowe, jednak polecam wypróbowanie tego przepisu bo są przepyszne! Recepturę na nie znalazłam w magazynie BBC Good Food, swoją drogą uwielbiam tą gazetę, gdyż zawsze jak ją przeglądam mam ochotę zrobić absolutnie wszystkie przepisy Ciasteczka te nie są za słodkie, jednak lukier robi swoje. To nie pierwsze

karmelowy
Ciastka Kruche Różyczki 167

masła 1/2 szkl cukru razem z waniliowym (waniliowego 1-2 łyżki) ewent. 2 łyżeczki śmietany kwaśnej 18-12% ewent. kilka kropel esencji waniliowej 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto ( jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy 1-2 łyżeczki śmietany ), chowamy je następnie do lodówki na 1 h . 2. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części, tą druga(...)znów chowamy do lodówki. Podsypujemy blat mąką (starajmy sie jej nie nadużywać gdyż ciasteczka staną się twarde a nie kruche ) ciasto wałkujemy dość cienko, następnie wycinamy kółka o średnicy 6 cm . Na każda różyczkę potrzebujemy 4 kółeczka. 3. Kiedy mamy gotowe kółka zakładamy każde z czterech kółek na siebie ale tylko brzegami. Delikatnie je dociskami, tak aby troszkę się skleiły

Gotowanie...to proste !
Pierogi z selerowym nadzieniem 194

moje drugie pierogi w życiu i jestem z nich dumna. Wyszły mi takie ładne i malutkie, lepione ręcznie. To był pyszny obiad. Polecam Składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl gorącej wody szczypta soli farsz: 150 g selera korzeniowego 100 g szynki wieprzowej gotowanej 1 ząbek czosnku pół cebuli 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki(...)soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka bułki tartej do gotowania: pół łyżeczki soli, 1 łyżka oleju rzepakowego dekoracja: jogurt naturalny, natka pietruszki Przygotowanie: Ciasto: Mąkę mieszamy ze solą i dodajemy gorącą wodę-mieszamy łyżką z mąką a następnie wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne, potem przykrywamy ściereczką aby nie wyschło i zostawiamy na 15 minut. Farsz: seler obieramy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Crepe Makers - Ariete - urządzenie do naleśników - recenzja 176

Wykonanie dobrego ciasta na naleśniki to łatwizna.  Przy podstawowej opcji wystarczy odrobina mąki, mleko, jajko, szczypta soli i możemy zabrać się do ich smażenia.  Kto z nas oprze się apetycznemu naleśnikowi? Nie ważne czy będzie on przyrządzony na słodko, z owocami, na słono... Mam rację? Niestety już podczas smażenia u wielu osób zaczynają pojawiać się niewielkie problemy(...)Najczęściej jest to przywierające ciasto do powierzchni patelni. Bywa też, że jeden placek wychodzi idealny, drugi grubszy, zaś trzeci to totalna porażka.   Co prawda ja mam idealne patelnie, doskonały sposób na ciasto i mnie te trudności nie dotyczą, ale z przyjemnością przetestowałam urządzenie Crepe Makers z serii Party Time firmy Ariete . Chciałam sprawdzić w jaki sposób sprzęt

Di gotuje
Babka jogurtowa - na Wielkanoc też doskonała 187

przez około 8-10 minut, aż masa nabierze lekkości. Po koniec miksowania wlać roztopione masło. Dodać jogurt,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto powinno być gładkie, bez grudek mąki). Na koniec dodać ulubione dodatki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy z kominem lub keksówki. Piec przez około 40-50 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Serowo-ziołowe kluseczki z quinoą i zielone małże nowozelandzkie z fenkułem 192

cenie, więc czasem sięgam po mrożone owoce morza. Kluseczki kładzione zrobiłam z jajek, kremowego serka o smaku pomidorów i bazylii, mąki z quinoy i mąki z tapioki. Dodałam do ciasta ugotowaną czarną quinoę, siekane zioła, trochę spiruliny, żeby nadać zielonkawy odcień  i doprawiłam solą.  Małże z kolei są duszone w białym winie z moim ukochanym fenkułem, czosnkiem, pomidorkami(...)doprawiamy solą. Powinna powstać masa o konsystencji gęstego budyniu. W garnku zagotowujemy wodę z solą (jak na makaron), moczymy w niej przez chwilę łyżkę i jej krawędzią nabieramy trochę ciasta i wkładamy do wrzątku (powinno się odkleić, w ten sposób powstaje kluseczka), czynność powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto. Kluseczki po chwili wypłyną, warto delikatnie zamieszać, żeby nie przykleiły się

Quinoa Raz!