ciasto - 162258 przepisów (strona:3223/10818)

Paszteciki drożdżowe z mięsem. Najlepszy przepis na szybkie ciasto bez wyrastania. 523

Kiedyś bardzo bałam się ciasta drożdżowego, te paszteciki to był pierwszy mój wypiek z użyciem drożdży i ku mojemu zdziwieniu bardzo udany. Teraz często do nich wracam, bo ciasto jest naprawdę rewelacyjne, chyba najlepsze i najprostsze jakie robiłam. Nie ma prawa się nie udać nawet początkującym :) Paszteciki z tego przepisu są mięciutkie, delikatnie kruche, pulchne i rumiane. Naprawdę pyszne. Farsz(...)ilość jest jak znalazł. Takie mięsa wystarczy zmielić i mamy doskonały... już dobrze doprawiony farsz do pasztecików czy pierogów. Czasem też po prostu piekę z nich pasztet. Polecam :) Składniki Ciasto - 0,5 kg mąki - 5 dag świeżych drożdży - 20 dag ( kostka ) margaryny - 180 ml kwaśnej śmietany z kubeczka 12 lub 18% - 2 jajka Farsz ( przykładowy ) - 70-80 dag mięsa

Kuchnia z widokiem na ogród
Sernik krakowski - z kratką i lukrem 181

kratką i lukrem. Na Boże Narodzenie mam już zamówienie na dwa, bo jeden, to zdecydowanie za mało - z trudem wydarłam żarłoczkom kilka kawałków do zrobienia zdjęcia 😉 Gorąco polecam! CIASTO: 250 g mąki pszennej typ 650 80 g cukru pudru 125 g masła łyżka domowego cukru waniliowego 1 jajko niewielka ilość mąki do podsypania MASA SEROWA: 1 kg trzykrotnie mielonego sera(...)smażonej skórki pomarańczowej szczypta soli łyżeczka mąki pszennej do bakalii żółtko + łyżeczka mleka do smarowania kratki LUKIER: 15 dag cukru pudru niepełna łyżeczka oleju sok z cytryny WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, wymieszać i posiekać z masłem. Dodać jajko, szybko zarobić gładkie ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum

Kuchenne zapiski Edyty
Prasopita wg Aleex 141

nadzieniem szpinakowym. Ja jadłam go w wersji porowo – serowej i taką zrobiłam w swojej kuchni. Inspirację znalazłam u Tyny, na blogu In cooking we trust. Do prasopity wykorzystałam gotowe ciasto filo. Dzięki niemu placek jest chrupiący, z wyrazistym, dobrze przyprawionym wnętrzem, po prostu pyszny. Polecam. Składniki: • 2 duże pory • 2 łyżki oliwy • 270 g sera feta • 100 g ricotty(...)jajka • sól, pieprz • 5 arkuszy ciasta filo • 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Pory oczyścić, umyć i pokroić w plastry (część białą i jasnozieloną). 2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Podsmażyć pokrojone pory, aż zmiękną i się zezłocą. 3. Przełożyć je do miski i ostudzić. 4. Do chłodnych porów dodać obydwa rodzaje sera i jajka. Masę dokładnie wymieszać

W mojej kuchni
Marchewkowo szczypiorkowy drożdżowy warkocz z serowym farszem 184

Ciasto drożdżowe zyskało piękny kolor dzięki startej marchewce oraz oryginalny smak za sprawa szczypiorku. Z każdego kawałka wypływa ciągnący ser. Tak przygotowane danie może być chlebkiem do dań głównych lub rodzajem pizzy z sosem. Ciasto: 2 ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 marchewka ½ pęczka szczypiorku 1 szklanka letniej wody(...)ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mąki. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do miski. Całość wyrabiamy na gładkie i zwarte ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt (około 25*35 cm). Na środku ciasta rozkładamy

VioletoweKucharzenie
domowe gofry na kefirze 226

mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do żółtek z kefirem dodajemy wymieszane suche składniki, mieszamy. Dodajemy masło, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i przy pomocy szpatułki delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy partiami w nagrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, marmoladą, dżemem lub bitą śmietaną i dowolnymi owocami

Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowy sufletowy jabłecznik z budyniową chmurką 185

Były już serniki o strukturze lekkiego sufletu i w zasadzie pomyślałam czemu by nie spróbować z jabłecznikiem... I wiecie co to ciasto, które dzisiaj wam zaprezentuję to czysta poezja. Jeśli jesteście fanami lekkich ciast , to będzie przepis dla zdecydowanie was. Kruchy spód, jabłkowo-migdałowa masa z cynamonem oraz waniliowa budyniowa pianka. Ja już dwa razy robiłam to ciasto(...)ósemki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny i piec przez 20 minut w 200 st C. Ostudzić po czym zblendować na gładką masę.  3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno oraz boki tortownicy o średnicy 28 cm. 3 schłodzone białka bić z szczyptą soli a następnie łyżka po łyżce wsypywać 50 cukru.  4. Jabłka przyprawić

vaniliowoczekoladowa
Racuchy z jabłkami z nutą pomarańczy 136

genialne 😋  Racuchy najczęściej robi się na deser, ale jestem pożeraczem wszystkiego co słodkie i mogłabym jeść na okrągło słodkie przysmaki... Smacznie pozdrawiam i zapraszam na przepis! Składniki: ciasto: mąka pszenna 1,5 szklanki, mleko 1,5 szklanki, jajko 1 szt, drożdże suche 1 łyżeczka, cukier brązowy 3 łyżki, starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, dodatkowo: jabłka 2 szt, olej(...)kokosowy do smażenia, cukier puder do posypania racuchów, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta. Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko razem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy ciasto i smażymy placuszki

kulinarne odsłony pati
Chleb pszenno-żytni 154

Jeśli chodzi o ilość wody to też dostosuj - nie napisałam jakich dokładnie typów mąki użyłam, bo nie wiem, a chociażby od stopnia zmielenia mąki zależy ile ona płynu pochłonie. Ciasto po prostu ma być takie klejące, ale ani za rzadkie, ani za ścisłe. Ten chleb upiekłam na Niedzielę Palmową. My chleb z reguły kupujemy, bo choć lubię piec, to teraz(...)było jak i gdzie kupić, a do śniadania był potrzebny (my to i bez chleba sobie często radzimy, ale Mąż z tych, co to lubią mieć i się najeść). Ciasto zagniotłam (wróć - Mąż mi zagniótł;)) w sobotę późnym wieczorem, upiekł się zanim poszłam spać. Po krótkim przestudzeniu zostawiłam w zamkniętym piekarniku na noc - dzięki temu ani się nie zsechł

Kolorowy Przepisownik
Calzone mini. 191

mini :) Polecam bo są naprawdę pyszne, a przede wszystkim wygodne do jedzenia. Duże calzone trzeba kroić nożem, a takie małe można spokojnie jeść  ręką jak bułkę. Składniki na ciasto: 400 g maki 30 g drożdży 250 ml wody z mlekiem 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Wykonanie: Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie z mlekiem(...)Odstawić na 15-20 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, następnie wyrośnięte drożdże i na końcu olej. Wyrobić gładkie ciasto.( Ja wyrobiłam mikserem z hakami.) Wyrobione ciasto obsypać mąką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Składniki na farsz: 2 średnie cebule 300 g pieczarek 250 g szynki 1 papryka czerwona 1 pomidor 250 g sera żółtego 1 ząbek czosnku

Agusiowe smakołyki
Makosernik. 188

Połączenie sernika z przepisu mojej babci, maku z puszki i ciasta z przepisu cioci :) Najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki 20 dkg margaryny 1/2 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Sypkie składniki wysypać na stolnicę, dodać margarynę i wysiekać. Na koniec dodać jajko i żółtko (białko zostawić do maku(...)Wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę, wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec 15-20 minut. Zostawić do wystudzenia. Składniki na masę makową: 1 puszka masy makowej z bakaliami (ja zawsze używam Helio) 1 białko 3 płaskie łyżki bułki tartej Masę makową wyłożyć do miski,dodać bułkę tartą i wymieszać

Agusiowe smakołyki
Krakersy z serem pleśniowym i suszonymi grzybami 174

dobrze się połączą i nie będzie widocznych grudek sera. Następnie dodać mąkę pszenną, zmielone, suszone grzyby i świeżo zmielony, czarny pieprz i wymieszać mikserem, aż składniki się połączą a ciasto będzie miało konsystencję kruszonki. Stale miksując, powoli wlać mleko. Całość miksować, aż ciasto dobrze się połączy. Zagniecione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około(...)przepisu: Z podanych składników wychodzi około 215 malutkich krakersów, wkrawanych okrągłą formą do ciastek o średnicy 3 cm. Masło do przygotowania krakersów powinno mieć temperaturę pokojową i być miękkie. Ciasto na krakersy jest dość miękkie, dlatego podczas wałkowania wymaga częstego podsypywania mąką.  1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Krakersy mają intensywny

Gospodyni Miejska
Babka piaskowa z makiem 138

które królują na polskich stołach. Babka piaskowa z makiem, pozycja warta uwagi. Uwielbiam babki, z kawą, z mlekiem, na śniadanie, podwieczorek czy kolację;) Babka jest takim zwykłym, prostym ciastem, które możemy ubrać w piękne łaszki. Już sama forma,w której ją upieczemy potrafi nadać charakteru, a na rynku można dostać cudowne kształty. Babka może być „goła”, polana(...)formy Ucieramy margarynę, stopniowo dodając jajka, następnie cukier. Do masy powoli dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko i aromat oraz wsypujemy suchy mak. Ucieramy dokładnie ciasto. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem (masło lub margaryna) i wysypanej tartą bułką.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem

Rusty Fork
Mazurek czekoladowy 114

żółtka       30 g kakao       30 g cukru pudru       150 g mąki pszennej Wszystkie składniki łączymy z sobą i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt suche dodaj 2-3 łyżki wody. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i formujemy kształty. Wstawiamy

Rusty Fork
Mazurek chałwowy z pistacjami i granatem 178

Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru drobnego (trzcinowy) 1/2 kosztki zimnego masła 3 łyżki lodowatej wody Krem: 250 gram mascarpone 2 łyżki tahiny 2 łyżki cukru pudru siekane pistacje owoc granatu 180 stopni piekarnik/30 min Wszystekie składniki ciasta przekładam do malaksera - oprócz wody. Kiedy powstanie parwie kruszonka wlewam zimną wodę. Po chwili pojawia sie kula ciasta. Przekładam(...)folię, zawijam i na 45 minut wkładam do lodówki. Formę smaruję masłem i wkałdam rozwałkowane na cienko ciasto i formuję około 1,5 cm brzegi. Dziurkuję spod, wykładam na ciasto warstwę papieru do pieczenia i obciażam fasolą. Piekę 15 minut. Po tym czasie zdejmuję papier i fasolę. Dopiekam jeszcze 15 minut. Studzę spód. Na zimny przekładam krem chałwowy, posypuję owocami

AZgotuj!
wielkanocny chleb z warkoczem 279

będzie. Ale koniecznie muszę zapisać ten przepis, żeby się nie zgubił, nie zawieruszył - jest bardzo dobry. Proporcje wystarczą na dwa małe chlebki w sam raz do wielkanocnego koszyka. Z ciastem pracuje się dobrze, chlebki wychodzą wspaniałe: rumiane i chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Warkocz ładnie się trzyma, dodaje niesamowitego uroku. Zainspirowałam się tutaj . składniki: zaczyn: 250 ml ciepłej wody(...)świeżych drożdży łyżka mąki pszennej łyżka cukru ciasto właściwe: 450 g maki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej ok 200 ml ciepłej wody 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ponadto: białko jaja odrobina mleka Drożdże wkruszyć do wody, mieszać do rozpuszczenia, dodać mąkę i cukier, zaczyn odstawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą, dodać cały zaczyn, resztę wody

6niebo

Proponowane wyszukiwania