Wariacja na temat szarlotki. Smaczna, o lekko egzotycznym smaku i w miarę szybka do zrobienia. Składniki na półkruche ciasto: 300 g mąki bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki lekkiej mąki bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka mielonego lnu 1/2 szkl cukru 150 g margaryny lub masła 2 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany Suche składniki wymieszać. Dodać margarynę i przegnieść(...)suchymi składnikami. Dodać roztrzepane lekko jajka , śmietanę i zagnieść całość. Ciasto, które wyjdzie będzie dosyć luźne . Należy je wstawić do lodówki na jakieś 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto należy wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Blacha średniej wielkości. Ciasta nie da się rozwałkować ale można je spokojnie wygnieść ręką. Ciasto wstawić na maks 20 minut do piekarnika nagrzanego
Ze smakiem bez glutenusoli 1 czubata łyżka cukru pudru 1 łyżka spirytusu Mąki, sól i cukier puder wymieszać. Dodać śmietanę i spirytus - lekko wyrobić. Dodać żółtka i finalnie wymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie za gęste można dodać odrobinę więcej śmietany lub trochę wody. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 mm i pokroić na wąskie paseczki - o szerokości(...)Przeciąć na długości aby nie były za długie i zwijać świderki. Odkładać na deskę. Niestety z tego ciasta nie da się zrobić klasycznych faworkowych kształtów - ciasto jest zwyczajnie za kruche. Po zrobieniu wszystkich świderków rozgrzać tłuszcz - ja używam pół na pół smalcu i oleju rzepakowego. Świderki wrzucać na mocno gorący tłuszcz i smażyć do zrumienienia. Jeśli używacie niewielkiej ilości tłuszczu
Ze smakiem bez glutenuBiszkopt kakaowy przełożony słono-słodką masą z masła z orzeszków ziemnych, całość wykończona polewą czekoladową ze zmielonymi migdałami. Świetna mieszanka smaków i aromatów. Ciasto jest łatwe w wykonaniu chociaż trochę czasochłonne. Szczególnie przygotowanie blatów biszkoptowych. Ale całość jest warta grzechu... 😊 Skład niki: 3 blaty biszkoptowe , każdy upieczony z dwóch jajek 1 biszkopt bezglutenowy: 2 jajka wielkości(...)pozostałe biszkopty. Wystudzić. Przygotować masę. Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać masło orzechowe i dalej ubijać do połączenia składników. Przygotować poncz. Połączyć wszystkie składniki. Złożyć ciasto. Na podstawce ułożyć dolny blat biszkoptowy. Nasączyć lekko ponczem. Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/2 masy, rozprowadzić i przykryć drugim blatem. Nasączyć z wierzchu drugi blat, wyłożyć pozostałą część masy i przykryć
Ze smakiem bez glutenuCiasto „do góry nogami”. Pomysł zaczerpnięty z majowego numeru „Moje Gotowanie”. W mojej wersji bez glutenu i cukru. No, cukru tyle, ile w gorzkiej czekoladzie, dodanej do ciasta. Premiera ciasta już za mną. Dziś w piekarniku dochodzi wersja gryczana. Pachnie i drażni ślinianki :) Wiśnia w czekoladzie Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Składniki Wiśniowy
Kucharzycazaczynam od wypieków z rabarbarem. Dawniej moja Babcia często przygotowywała z niego kompot lub zajadaliśmy się na jej działce ciastem drożdżowym z kruszonką. Sama jednak chciałam przygotować coś innego. Tarta z rabarbarem na cieście francuskim jest ekspresowym wypiekiem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, jeżeli nie macie ochoty wyrabiać ciasta kruchego. W połączeniu z […] Artykuł Tarta z rabarbarem(...)cieście francuskim pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopekonsystencję, przypominającą w smaku ptasie mleczko, a pianka bezowa jest bardzo delikatna. Jeszcze nieraz zagości w moim domu. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Składniki: Kruche ciasto – 250 g mąki pszennej – 150 g masła – 1/2 szklanki cukru pudru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 jajko – 2 żółtka Masa serowa(...)szklanka cukru – 2 cukry wanilinowe – 2 budynie śmietankowe – 3 szklanki mleka – 1/2 szklanki oleju roślinnego Beza -6 białek -1 szklanka cukru Wykonanie: Kruche ciasto – Do mąki dodać proszek do pieczenia, starte na tarce zimne masło i cukier puder. Rozkruszyć w dłoniach na kruszonkę. – Następnie dodać 1 jajko
To co kochamPaszteciki są dobre na wszystko.... do pracy, szkoły, na wycieczkę, jako dodatek do różnego rodzaju zup. Farsze mogą być różne, ale ciasta również. Dzisiaj przedstawiam ciasto krucho drożdżowe, które jest delikatne, pyszne i świetnie nadaje się do wszystkich rodzajów pasztecików. Przepis na ciasto pochodzi z broszury „paszteciarnia Domowa” wydanej przez wydawnictwo Bluszcz, w okresie międzywojennym. 500 g mąki pszennej(...)kwaśnej śmietany, 3 łyżki mleka, jajko Rozrobić drożdże w lekko podgrzanym mleku, zostawić aby podrosły. Masło, mąkę, sól i żółtka zmiksować w malakserze (można oczywiście posiekać nożem na desce, ciasto kruche nie lubi kontaktu z ciepłymi dłońmi). Następnie dodać drożdże i śmietanę, krótko zmiksować i wyłożyć na blat. Przewałkować, złożyć na trzy, znowu przewałkować. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Odłożyć
królestwo garówzdrową żywnością, mogliśmy posmakować tego, niesamowitego sera. Na pewno jeszcze nie raz go użyjemy <3 Składniki Farsz: 200 g ugotowanych ziemniaków 250 g sera korycińskiego z czarnuszką Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła 125 ml gorącej wody Sos: 1/3 główki sałaty masłowej 100 ml mleka 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka oleju z awokado gałka muszkatołowa sól, pieprz(...)Ugotowane ziemniaki dokładnie łączymy z serem, najlepiej zrobić to przez maszynkę do mielenia mięsa, średnie oczka. Nie doprawiamy, ponieważ ser ma taki smak, że szkoda czymkolwiek go zaburzać. Przygotowujemy ciasto. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła
R'n'G KitchenPrzepis na to ciasto znajdziecie w wydaniu specjalnym miesięcznika Kuchnia, „Z każdej mąki” (1/2017). Zmodyfikowałam listę składników, by pasowała do mojej kuchni ;) Ciasto upiekłam dla wyjątkowej osoby, Patrycji. Patrycja to królowa stepu. Nawet ja, istne antytalencie z totalnym brakiem synchronizacji kończyn górnych i dolnych, latałam nad stepem w rytm muzyki. Lekko nie było, ale zawsze było głośno, wesoło(...)polatane. Dziś dowiedziałam się, że ciasto smakowało, więc cieszę się, że choć tak mogłam podziękować za wszystkie wypocone wspólnie godziny. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Kokosanka z malinami Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Składniki 130 g mąka kokosowa 75 g mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia 60 g erytrol lub inne słodziwo 70 g wiórki kokosowe
KucharzycaKiedyś bardzo bałam się ciasta drożdżowego, te paszteciki to był pierwszy mój wypiek z użyciem drożdży i ku mojemu zdziwieniu bardzo udany. Teraz często do nich wracam, bo ciasto jest naprawdę rewelacyjne, chyba najlepsze i najprostsze jakie robiłam. Nie ma prawa się nie udać nawet początkującym :) Paszteciki z tego przepisu są mięciutkie, delikatnie kruche, pulchne i rumiane. Naprawdę pyszne. Farsz(...)ilość jest jak znalazł. Takie mięsa wystarczy zmielić i mamy doskonały... już dobrze doprawiony farsz do pasztecików czy pierogów. Czasem też po prostu piekę z nich pasztet. Polecam :) Składniki Ciasto - 0,5 kg mąki - 5 dag świeżych drożdży - 20 dag ( kostka ) margaryny - 180 ml kwaśnej śmietany z kubeczka 12 lub 18% - 2 jajka Farsz ( przykładowy ) - 70-80 dag mięsa
Kuchnia z widokiem na ogródkratką i lukrem. Na Boże Narodzenie mam już zamówienie na dwa, bo jeden, to zdecydowanie za mało - z trudem wydarłam żarłoczkom kilka kawałków do zrobienia zdjęcia 😉 Gorąco polecam! CIASTO: 250 g mąki pszennej typ 650 80 g cukru pudru 125 g masła łyżka domowego cukru waniliowego 1 jajko niewielka ilość mąki do podsypania MASA SEROWA: 1 kg trzykrotnie mielonego sera(...)smażonej skórki pomarańczowej szczypta soli łyżeczka mąki pszennej do bakalii żółtko + łyżeczka mleka do smarowania kratki LUKIER: 15 dag cukru pudru niepełna łyżeczka oleju sok z cytryny WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, wymieszać i posiekać z masłem. Dodać jajko, szybko zarobić gładkie ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum
Kuchenne zapiski Edytynadzieniem szpinakowym. Ja jadłam go w wersji porowo – serowej i taką zrobiłam w swojej kuchni. Inspirację znalazłam u Tyny, na blogu In cooking we trust. Do prasopity wykorzystałam gotowe ciasto filo. Dzięki niemu placek jest chrupiący, z wyrazistym, dobrze przyprawionym wnętrzem, po prostu pyszny. Polecam. Składniki: • 2 duże pory • 2 łyżki oliwy • 270 g sera feta • 100 g ricotty(...)jajka • sól, pieprz • 5 arkuszy ciasta filo • 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Pory oczyścić, umyć i pokroić w plastry (część białą i jasnozieloną). 2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Podsmażyć pokrojone pory, aż zmiękną i się zezłocą. 3. Przełożyć je do miski i ostudzić. 4. Do chłodnych porów dodać obydwa rodzaje sera i jajka. Masę dokładnie wymieszać
W mojej kuchniCiasto drożdżowe zyskało piękny kolor dzięki startej marchewce oraz oryginalny smak za sprawa szczypiorku. Z każdego kawałka wypływa ciągnący ser. Tak przygotowane danie może być chlebkiem do dań głównych lub rodzajem pizzy z sosem. Ciasto: 2 ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 marchewka ½ pęczka szczypiorku 1 szklanka letniej wody(...)ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mąki. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do miski. Całość wyrabiamy na gładkie i zwarte ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt (około 25*35 cm). Na środku ciasta rozkładamy
VioletoweKucharzeniemieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do żółtek z kefirem dodajemy wymieszane suche składniki, mieszamy. Dodajemy masło, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i przy pomocy szpatułki delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy partiami w nagrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, marmoladą, dżemem lub bitą śmietaną i dowolnymi owocami
Domowy Smak JedzeniaByły już serniki o strukturze lekkiego sufletu i w zasadzie pomyślałam czemu by nie spróbować z jabłecznikiem... I wiecie co to ciasto, które dzisiaj wam zaprezentuję to czysta poezja. Jeśli jesteście fanami lekkich ciast , to będzie przepis dla zdecydowanie was. Kruchy spód, jabłkowo-migdałowa masa z cynamonem oraz waniliowa budyniowa pianka. Ja już dwa razy robiłam to ciasto(...)ósemki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny i piec przez 20 minut w 200 st C. Ostudzić po czym zblendować na gładką masę. 3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno oraz boki tortownicy o średnicy 28 cm. 3 schłodzone białka bić z szczyptą soli a następnie łyżka po łyżce wsypywać 50 cukru. 4. Jabłka przyprawić
vaniliowoczekoladowa