Długo weekend majowy minął, młody wrócił do przedszkola więc zapraszam Was na drożdżówkę z moim ulubionym wiosennym smakołykiem :) Smacznego! Składniki na klasyczną małą keksówkę 25 x 12 cm: ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 gram drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 50 gram masła szczypta soli rabarbar kruszonka: 50 gram mąki 25 gram cukru 25 gram(...)masła Przygotowanie: ciasto: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, mieszamy z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min. W tym czasie roztapiamy masło i pozostawiamy do przestudzenia. A jajko ucieramy z pozostałym cukrem do powstania gęstej bladej masy jajecznej. Mąkę przesiewamy w dużą miskę, mieszamy z solą
Życie zaczyna się w kuchniRolada biszkoptowa z jabłkami to pomysł na tanie w przygotowaniu ciasto. Najlepiej do ciasta wybrać kwaśne jabłka, które idealnie skomponują się ze słodkim biszkoptem. Warto podkreślić, że rolady są w miarę łatwe do przygotowania i bardzo ładnie się prezentują :) Składniki na 1 roladę: biszkopt 3 jajka (m) niepełna szklanka mąki pszennej (120 g) 2/3 szklanki zwykłego cukru(...)pieczenia. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nią przygotowane ciasto. Wyrównać i piec około 15-20 minut (do suchego patyczka i zrumienienia biszkoptu). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto
Ugotowaćzdarza mi się wracać do swoich własnych zwłaszcza, gdy nie mam pomysłu na obiad. Tak też było tym razem, po powrocie do domu w lodówce zastałam echo, światełko, pieczarki, ciasto francuskiej, skitrane gdzieś w czeluściach lodówki tofu i jakieś resztki, jak napoczęte mleko kokosowe itd. Składniki na obiad dla 4-6 osób: opakowanie ciasta francuskiego 300-400 g pieczarek około(...)Dodaj ugotowaną kaszę, posiekane zielsko, pomidory suszone i rozgniecione widelcem tofu. Formę do pieczenia (np. tortownicę 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia (wykorzystuję zawsze papier w któe zawinięte jest ciasto) i wylep ciastem francuskim. Wypełnij ciasto masą z kaszy. Piecz całość w temp. 190 C przez około 30 minut. Smacznego! Artykuł Quiche z kaszą i pieczarkami, czyli pomysł
greenscarfłyżki cukru • dowolne owoce PRZYGOTOWANIE : Do miski dajemy mąkę, mleko, olej, proszek, żółtka i 1 cukier waniliowy, wszystko dokładnie mieszamy (trzepaczką) lub miksujemy, białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i mieszamy, gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor, studzimy na kratce. Śmietanę wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, schłodzoną ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodajemy
KUCHNIA POLSKAprawdzie dodawałam już na stronie przepis na naleśniki ale tym razem są to naleśniki nie "byle jakie" :) Za sprawą ciemnego kakao nabrały ciekawego koloru i aromatu ! Ciasto bazowe mogą wykonać również osoby na diecie wegańskiej, wystarczy nadzienie zastąpić np. dżemem ( najlepiej własnej roboty ! ). Jako dodatek podałam propozycję szybkiego twarożku z bananem, który wspaniale łączy się z kakaowym smakiem naleśników(...)może być kokosowy, rzepakowy itp. ) 1 łyżka ciemnego kakao NADZIENIE : 1 kostka chudego twarogu 1 bardzo dojrzały banan 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę o konsystencji śmietany ( nie może być za gęste, bo naleśniki wyjdą grube i zapychające ), ciasto powinno być lejące . Rozgrzewamy patelnie i lekko smarujemy olejem. Wylewamy partię
Marcepanowa kuchniałyżki aktywnego zakwasu pszennego - 145 g mąki pszennej typ 720 - 175 g wody letniej W/w składniki wymieszaj, przykryj folią i odstaw na minimum 12 do 14 godzin. CIASTO: - 400 g mąki pszennej typ 720 - 215 g wody letniej - 1,5 łyżki soli - 1 łyżka miodu - cały zaczyn - mąka do podsypywania Mąkę wymieszaj z wodą i odstaw na 30 minut(...)Dodaj zaczyn, wymieszaj i odstaw na 15 m-25 minut. Dodaj sól i wyrób dobrze ciasto. Miskę wysmaruj olejem i przełóż ciasto. Odstaw na 180 minut. Po upływie godziny złóż ciasto dwukrotnie. Po kolejnej godzinie powtórz czynność. Wyjmij ciasto uformuj bagietki. (rozwałkuj na prostokąt, złóż w kopertę potem w wałek) Odstaw na formę do bagietek na godzinę
SMYKWKUCHNICiasto z fasoli - albo się kocha, albo się nienawidzi. Ja zdecydowanie wybieram pierwszą opcję! Przygotowałam w nieco innej, ulepszonej wersji. Z dodatkiem sera twarogowego smakuje jeszcze lepiej! Polecam! Składniki: Ciasto fasolowe 2 jaja 2 banany 2 łyżki karobu lub kakao 3/4 mąki ryżowej szczypta proszku do pieczenia 2 puszki odsączonej czerwonej fasoli aromat migdałowy Masa serowa: 500g twarogu 5 łyżek(...)erytrolu 2,5 łyżki żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody Sposób przygotowania: Ciasto fasolowe Do misy blendera przekładamy wszystkie składniki. Blendujemy na gęstą, jednolitą masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Masa serowa: Twaróg miksujemy z erytrolem. Następnie dodajmy rozpuszczoną żelatynę, ponownie miksujemy. Masę przelewamy na ostudzone ciasto fasolowe. Odkładamy
Truskawkowa Fiestaposypujemy je cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki, zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut.Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, robimy wgłębienie wlewamy olej, sól oraz drożdże z wodą.Początkowo ciasto wyrabiamy w misce, następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i energicznie wyrabiamy (ok. 5-7 minut) aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie odkładamy do miski, przykrywamy ją bawełnianą(...)ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrabiamy i za pomocą wałka wałkujemy na prostokąt.Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i nanosimy rozwałkowane ciasto,brzegi wyrównujemy.Keczup przekładamy do miseczki wsypujemy część przyprawy do pizzy,mieszamy.Ciasto smarujemy przygotowanym keczupem.Następnie dodajemy dodatki:cebulę,kiełbaskę pokrojona
Mała w garnku mieszamleka 1,5 % 2 budynie śmietankowe 10 g cukru z prawdziwą wanilią 200 g maki pszennej jajko łyżka cukru 120 g zimnego masła 82% łyżka zimnej wody WYKONANIE: Kruche ciasto: 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i cukier. 2. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki wraz z łyżką bardzo zimnej wody. 3. Całość siekamy nożem ( unikając ciepła(...)naszych rąk ) a następnie energicznie zagniatamy tworząc kulę. 4. Ciasto owijamy folia spożywczą i chłodzimy w lodówce ok 30 min. 5. Piekarnik nagrzać do 180°C w funkcji góra-dół. 6. Formę wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem ( zapobiega to wybrzuszeniu ciasta ), przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec
Atlas Smakówprzez sito mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Najlepiej sypkie składniki dodać w 3-4 partiach. Całość delikatnie ze sobą wymieszać, np. szpatułką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Piec około 30-35 minut, aż do lekkiego zarumienia. Najlepiej wbić patyczek i sprawdzić, czy ciasto się do niego nie przykleja. Gorący biszkopt(...)śmietanowo-czekoladową przelać do miski, wsypać śnieżkę i całość zmiksować ze sobą. Ubijać na wysokich obrotach miksera, aż do utworzenia gęstego, sztywnego kremu. Na deskę/talerz przełożyć spód ciasta. Nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny. Następnie posmarować dżemem i wyłożyć połowę kremu śmietanowo-czekoladowego. Tak samo postąpić z drugą częścią biszkoptu (nasączyć, posmarować dżemem i kremem
UgotowaćSKŁADNIKI: ( 10 porcji ) 1 porcja = 170 kcal opakowanie ciasta francuskiego ( 275 g ) 100 g szynki parmeńskiej 80 g tartego żółtego sera 20 szt. zielonych szparagów żółtko łyżka mleka WYKONANIE: 1. Ciasto francuskie podzielić na 10 prostokątów. 2. Na każdy kawałek ciasta kładziemy pół plastra szynki parmeńskiej(...)szparagi i posypujemy tartym serem. 3. Dwa przeciwległe boki łączymy ze sobą. 4. Smarujemy ciasto żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. 5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 ºC w funkcji góra-dół i piec 20 min. 6. Podawać na ciepło lub na zimno. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze
Atlas Smakówswoim ulubionym owocem, albo po prostu nie dodawać ich wcale lub wykorzystać je tylko do dekoracji. Nadal będzie to pyszny deser , ale warto wypróbować i pochwalić się wśród znajomych ciastem z bzu Składniki (na małą 12cm formę): Spód: ½ szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki migdałów 1/4 szklanki daktyli (namoczonych) łyżka oleju kokosowego Ciasto: 2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc ⅓ szklanki miodu(...)kwiatów bzu ¾ szklanki malin laska wanili Przygotowanie spodu: Składniki na spód blendujemy i przekładamy do formy starannie go rozprowadzając po całym jej spodzie. Odkładamy do zamrażalnika, aby stwardniało. Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki oprócz kwiatów bzu oraz malin blednujemy do uzyskania konsystencji sernika. Odlewamy połowę “ciasta” do miski, a pozostałą połowę blendujemy z kwiatami bzu. Przelewamy ciasto z blednowanym bzem
PaleoLifebananowy. Taki do góry nogami :) Absolutnie bez dodatku cukru, ani innego słodziwa. Banany wystarczą. Dokładnie 4 banany, raczej mniejsze, ale jak dacie duże, to nic złego się nie stanie. Ciasto będzie bardziej bananowe. Dobrze, aby banany były mocno dojrzałe. Im bardziej, tym są słodsze. Banana-na! Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Składniki Bananowy wierzch 2 szt banan(...)spód równomiernie. 2 banany miksujemy na gładką masę lub ugniatamy widelcem. Mieszamy z jogurtem, 3 łyżkami roztopionego oleju i jajkiem. Dodajemy esencję oraz wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na przygotowany spód. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. Po ostygnięciu formę przewracamy do góry nogami, przekładamy ciasto
Kucharzyca