wszystko połączysz z nutą masła i świeżością cytryny, znajdziesz się w niebie, oj tak moja droga w kulinarnym niebie! To chodź i skosztuj! PRZEPIS NA NAJLEPSZE RAVIOLI: CIASTO - 5 żółtek - 180 g mąki pszennej tortowej - łyżeczka oliwy z oliwek - 1-2 łyżki letniej wody Na stolnicę wysyp mąkę zrób wgłębienie, wybij do niego żółtka, dodaj oliwę i wodę. Zagnieć szybko(...)elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut aby odpoczęło w tym czasie zrobimy nadzienie. NADZIENIE: - 1 puszka tradycyjnego groszku Bonduelle - 1 duży ząbek czosnku - 1/3 świeżej części kolendry z doniczki - 15 listków mięty - 1 łyżka masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 mała szalotka - 1 garść jarmużu - sól, pieprz, papryczka chilli Na rozgrzanej patelni
SMYKWKUCHNIspełnienia nieco podnosi na duchu w chwilach wątpliwości, których mam coraz więcej. Więc ten wakacyjno-przedmaturalny czas pełen wątpliwości i dylematów próbuję sobie jakoś umilić piekąc przepyszne ciasto (a może torcik?) z dodatkiem ulubionych ciasteczek Oreo . Właściwie piekę je z okazji Dnia Ojca , więc każdy z domowników degustuje mój nowy pomysł na sernik-niesernik(...)stopniowo dodając kaszę jaglaną i miksując ją z pozostałymi składnikami. Pod koniec wsypać odrobinę płatków jaglanych i mąki do zagęszczenia masy. Piekarnik ustawić na 180 stopni C. Przygotowane wcześniej ciasto na spód wyjąć z lodówki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ewentualnie odrobinę natłuścić i oprószyć płatkami jaglanymi. Wylepić dno przygotowanym wcześniej ciastem na spód, wyrównać i ponakłuwać widelcem. Podpiekać przez
Kuchnia ElliePiknik z Optima Omega3 Muffiny truskawkowe na piknik Mój optymalny wybór na piknik? To tylko muffiny z truskawkami. Pyszne, soczyste i mocno owocowe. Nie wyobrażam sobie
dolcevitainmykitchenmieszamy 115 g masła, roztopionego, do obtoczenia kulek Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości . Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżeczką i formujemy małe(...)mniejsze. Przygotowujemy formę babkową, smarujemy masłem. Uformowane kulki obtaczamy najpierw w roztopionym i przestudzonym maśle a następnie w cynamonowo-kakaowej posypce i układamy w formie aż do zużycia całego ciasta. Po ułożeniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy. Pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjmujemy i natychmiast przełkładamy
Gotowanie jest łatweKorzystając z sezonu truskawkowego na obiad zrobiłam pierogi ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 30 dag truskawek 3-4 łyżeczki cukru Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej(...)minut. Truskawki umyć,odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Wymieszać z cukrem. Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję truskawek,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta. Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia. Pierogi podawać na ciepło,polane np roztopionym masłem z zezłoconą cebulką
Kolorowa kuchnia ElkiMeksykańskie tacos w wersji polskiej? Tak, z pysznymi warzywami Bonduell, na cieście drożdżowym, a do tego w wersji odrywanej i na jeden kęs. Pomysł nieco zakręcony, polecony na imprezowe wieczory albo spotkanie z przyjaciółmi. Trochę przypomina pizzę, nie wymaga krojenia, wystarczy sięgnąć i oderwać kawałeczek dla siebie. Przy okazji chciałabym Wam polecić pyszne, soczyste i chrupiące warzywa(...)poprzez "wywiewanie" wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami . ODRYWANE MINI TACOS Składniki: (na formę 24 cm i 17 cm) ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki oliwy 8 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru farsz: 200 g mięsa mielonego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Bon appetit mon amiedanie jest masa. Charakterystyczną cechą jest składnik, którym jest ser biały. Możemy spotkać przepisy na mądrzyki z rzadszej masy, które nakładamy na patelnię łyżką. Będą przepisy i takie, gdzie ciasto formujemy na stolnicy w okrągłe placki i dopiero potem smażymy. Taki właśnie jest mój przepis. Na mądrzyki z rzadszej masy, przyjdzie Wam chwilkę poczekać Mądrzyki podawane są zwykle z cukrem(...)bazie owoców czy też bestialsko z dżemem. Ważne, aby użyć tutaj dobrej jakości sera. W żadnym razie takie wiaderkowe się nie nadają. Ser najlepiej zmielić, w innym wypadku w cieście będą widoczne białe grudki. Mi to nie przeszkadza! Obojętnie z jakiego przepisu wykonacie placki, są one delikatne w smaku i mam wrażenie, że ciągle ich robię za mało Są pyszne
Mieszam w Garnkusoli 3 g drożdży instant lub 10 g świeżych Składniki wymieszać w misce i wyrobić ręcznie (ok. 10 minut) lub mikserem (krócej) tak długo, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryć i zostawić na 1-2 godzin, aż ciasto zwiększy dwukrotnie swą objętość. Po tym czasie ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i podzielić na 6 równych(...)części. Z każdego kawałka ciasta uformować okrągłą bułkę, a następnie lekko ją spłaszczyć. Uformowane bułki przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż bułki wyraźnie się napuszą. Przed pieczeniem posmarować każdą z bułek białkiem roztrzepanym z wodą (ułatwi to przyklejenie się posypki, uzyskamy również ciemniejszy kolor skórki) lub stopionym
Przepisy na domowy ser i chlebmąkę typ 1850, mieszane ziarna, sól, wlać pozostałą wodę i zaczyn. Wymieszać całość łyżką, po czym przełożyć na oprószony mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (może to zająć około 7 minut), w razie potrzeby podsypując jeszcze mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 1-2 godziny (ciasto powinno(...)najmniej podwoić swoją objętość). Dwie blachy z wyposażenia piekarnika posypać mocno mąką. Wyrośnięte ciasto uderzyć mocno otwartą dłonią w celu odpowietrzenia. Następnie z ciasta odrywać kawałki o wadze 130 g (najlepiej w tym celu wykorzystać wagę kuchenną), każdy uformować w kulę i układać w dużych odstępach na blaszkach. Gotowe bułki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania
Passions hobbies lifeflakes kakao i miód 1 łyżka masła Dodatkowo: jogurt naturalny (lub śmietana 18%) płynny miód Przygotowanie: Naleśniki czekoladowe: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Patelnie teflonową rozgrzewamy i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Nadzienie: Wszystkie składniki oprócz
Oryginalny smakchłodny poranek za oknem. Domowe pieczywo to jest coś, co oboje uwielbiamy! Obawiałam się połączenia rogalików z płatkami kukurydzianymi Kakao&miód, ale niepotrzebnie. Wystarczyło dodać mniej cukru do ciasta, by nie były zbyt słodkie. Maczane w roztopionym camembercie z pyszną, domową konfiturą i szklanką soku pozwoliły z uśmiechem i energią zacząć ten pochmurny niedzielny poranek. Normal(...)mleko, roztrzepane jajka, zaczyn, sól oraz mąkę łączymy ze sobą i wyrabiamy dłonią lub mikserem z końcówką haka. W trakcie dolewamy przestudzone, roztopione masło i wyrabiamy do momentu odchodzenia ciasta od dłoni. Odstawiamy na min. 45 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, najlepiej pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, formujemy kule i wałkujemy na grubość ½cm. Smarujemy
Kuchnia w czekoladziemoim ;) Rogale maślane, przygotowałam po tym jak pierwsze, bez nadzienia zniknęły bezpowrotnie ranną porą :) Stwierdziłam, że skoro były dobre, to czemu nie powtórzyć ich w całkowicie słodkiej wersji :) Do ciasta dodałam więc więcej cukru, do środka truskawki, a wierzch ponownie obsypałam cukrem. By było szybciej, ciasto wyrobiłam w Tefal Companion, ale podaję obie wersję, bo zdaję sobie sprawę(...)oraz sól i drożdże umieszczamy w misie Tefal Companion z założonym wcześniej nożem do wyrabiania. Uruchamiamy program Pastry P2, a po wyrobieniu wyciągamy nóż i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy
Kuchnia w czekoladziełodygi rabarbaru cukier puder do posypania olej do smażenia Mleko lekko podgrzać. Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę i wymieszać na jednolite ciasto (można mikserem z hakami). Pod koniec mieszania wlać spirytus. Jeśli ciasto jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - dosypać trochę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Przykryć(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rabarbar pokroić w 0,5cm kawałki. Gdy ciasto zwiększy objętość 2-2,5 razy, wymieszać z rabarbarem. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju. Łyżkę zanurzać w wodzie, nabierać ciasto i wykładać na patelnię. Smażyć ok. minuty na średnim ogniu pod przykryciem, odwrócić. Po usmażeniu racuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać
Obiad gotowyDzisiejszy deser to przysmak dla prawdziwych i największych fanów brownie, ciasto jet po prostu niesamowite, sama byłam zaskoczona jego smakiem, bo do tej pory nie byłam fanką tego ciasta, a teraz z pewnością bardzo często będzie gościć na moim stole. Jakie są jego zalety, chciałam zjeść całą blachę od razu, ale po 3 kawałkach byłam tak najedzona(...)pełnowartościowych składników, tym właśnie ten deser różni się od innych bogatych w proste węglowodany, po których poziom cukru rośnie, a następnie gwałtownie spada, dając uczucie jeszcze większego głodu. Ciasto jest pyszne, nie przypomina konsystencją zwykłego ciasta, jeśli chcecie je jeść na ciepło (a wtedy jest obłędne) będzie miało konsystencje czekoladowego musu, możecie przełożyć je na talerz, albo do deserowych szklanek
zdrowa vege kuchniaproszkiem do pieczenia oraz kakao. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę, olej oraz jajka. Do płynnych składników dodajemy wymieszane suche składniki. Całość mieszamy na jednolitą masę. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Na wierzchu każdej układamy truskawki pokrojone na mniejsze kawałki. Pieczemy przez ok. 2 min. w 190 st.C., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy
Domowy Smak Jedzenia