sobie cenię. Dodatkowym atutem jest szybkość i łatwość przygotowania co w dzisiejszych czasach jest bynajmniej dla mnie istotne. Zapraszam do wypróbowania, chwilka roboty a wrażenia bezcenne :)). Sernik z brzoskwiniami Ciasto 3 szkl mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko zagnieść 3/4 ułożyć na blaszce a resztę schłodzić w zamrażalce. Masa serowa(...)jajko 1 budyń śmietankowy 0,5 szkl cukru pudru 0,5 kostki masła 1 puszka brzoskwiń Ser, jajo, budyń, cukier i masło wymieszać mikserem a następnie wylać na surowym cieście. Na to położyć posiekane brzoskwinie. Białka pozostałe z ciasta ubić z 1 szkl cukru i wylać na brzoskwinie a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około godzinki w temp
Pieguskowa Kuchnialubię zimę, ale zdecydowanie taką mroźną, śnieżną, odwilż nie nastraja mnie pozytywnie, ale nie będę narzekać i marudzić, bo pierogi wyszły mi pyszne, mięciutkie, a to za sprawą niezawodnego ciasta na maślance. To zdecydowanie moje ulubione ciasto pierogowe, nic się nie rozkleja, nie lepi do rąk, nie rozpada, pierożki mają cudowny, aksamitny wygląd. Pierogi z podrobami Ciasto(...)mąki 0,5 l maślanki naturalnej Farsz 0,5 kg ugotowanych podrobów 1 duża cebula sól, pieprz olej Z mąki i maślanki wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i powycinać kółka. Podroby zmielić przez maszynkę do mięsa, cebulkę podsmażyć na oleju, dodać do podrobów, doprawić. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepić brzegi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ze zrumienioną cebulką. Artykuł Pierogi
Pieguskowa KuchniaPolędwiczki z warzywami to jeden z tych przepisów, który z powodu braku dostępności wszystkich składników leżał długo zapomniany w szufladzie. Udało mi się w końcu zakupić ciasto filo i nie zwlekając upiekłam te smakowite sakiewki na obiad. Żałuję tylko jednego, tego że tak długo ten przepis był przeze mnie nie wykorzystany. Polędwiczki z warzywami w sakiewce mrożone ciasto filo(...)ząbki czosnku 1/2 szkl groszku marchewka 3 średnie ziemniaki 2 pomidory 200 g sera feta 1 łyżka suszonego oregano i rozmarynu 1/2 cytryny oliwa roztopione masło do posmarowania ciasta sól, pieprz Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę, dodać do mięsa razem z połową oregano i rozmarynu. Doprawić solą i pieprzem, wlać nieco oliwy i sok wyciśnięty
Pieguskowa Kuchniawszystkich wielbicieli ciast bez pieczenia – szybki torcik truskawkowo-serowy. Idealny na taką pogodę, łatwy w wykonaniu i dość efektowny, powinien Wam zasmakować. Po raz pierwszy robiłam masę na bazie twarogu, zazwyczaj posiłkowałam się serkami homogenizowanymi i przyznam się szczerze, że tradycyjny sernik na zimno – klik jest jak dla mnie na razie numerem jeden. Myślę, że ten przepis znajdzie(...)również swoich amatorów – o jednym już wiem:). Zapraszam na kawałek torcika do kawki. Torcik truskawkowo-serowy na chrupiącym spodzie 125 g masła 175 g ciastem amaretti (użyłam zwykłych maślanych) 750 g truskawek 125 g cukru pudru 500 g mielonego twarogu sok i skórka z z połowy cytryny 4 łyżki żelatyny 400 g śmietany słodkiej 30% 2 op cukru waniliowego
Pieguskowa Kuchniaodmiany muszę przyzwyczaić się do jego braku:). Ten smaczny chlebek cukiniowy z żurawiną to jest to świetna propozycja, szczególnie teraz, kiedy można jeszcze wykorzystać cukinię z własnego ogródka :). Ciasto jest bardzo wilgotne, i bogato napakowane bakaliami. Polecam. Podana porcja wystarcza na 2 foremki keksowe o wymiarach 10×20 cm. Chlebek cukiniowy z żurawiną 2 jajka 3 szkl mąki(...)suszonej żurawiny lub rodzynek 4 łyżki mleka (opcjonalnie) szczypta soli Cukier zmiksować z jajkami i wanilią. Dodać cukinię, roztopione masło, sodę i wymieszać. Dodać mąkę i przyprawy, wymieszać (jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste dodać mleko). Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Ciasto podzielić pomiędzy dwie keksówki wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą. Piec przez 45-60 minut w temperaturze
Pieguskowa Kuchniawymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) – 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania – 100 g mąki pszennej razowej – 1 łyżeczka(...)soli – 1 łyżka oliwy Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło
Pieguskowa Kuchniarabarbarem jest zaskoczeniem w mojej kuchni. Tarta wyszła pyszna ale następnym razem zrobię z mąka pszenną – taką wolą wszyscy moi domownicy:) RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI CIASTO 1,5 szkl mąki orkiszowej 4 łyżki cukru 140 g zimnego masła 1 jajko lub szczypta soli NADZIENIE 2-3 łodygi rabarbaru truskawki 4 łyżki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki(...)Przesiekać i dodać jajko. Szybko połączyć składniki ze sobą, uformować kulę i schłodzić w lodówce. Rabarbar i truskawki pokroić na kawałki, dodać resztę składników i wymieszać ze sobą. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy około 40 cm. Przenieść na blachę, odkleić górny arkusz. Na środku ciasta wyłożyć owoce, pozostawiając około
Pieguskowa Kuchniapizza i gdy zobaczyłam ten przepis w internecie wiedziałam, że długo nie będę zwlekać z wypróbowaniem go w zaciszu mojej kuchni. Podoba mi się sam pomysł wymieszania wszystkiego z ciastem i upieczeniem. Powstaje nam taka zawijana pizza. Jako dodatki możemy użyć swoich ulubionych produktów i tym samym skomponować swój oryginalny chlebek. Doskonały jeszcze ciepły z ciągnącym się ze środka serem(...)składzie zioła, które bardzo mi tu pasują:) Podwoiłam ilość składników, gdyż stwierdziłam, że taki jeden mały bochenek będzie zbyt mały. Był to bardzo dobry pomysł jednak następnym razem podzielę ciasto na dwie części i uformuję dwa bochenki. Lepiej się upieką i będą bardziej podzielne. CHLEBEK PIZZA , / wg The Ivory Hut 3 i 1/3 szkl mąki 2 łyżeczki suchych drożdży
Pieguskowa Kuchniauroczystości, wesel, a przede wszystkim w czasie muzułmańskiego Ramadanu, gdzie często są podawane w szklance herbaty miętowej. Przypominają nasze faworki i są bardzo chrupiące. Przygotowane są z cienko rozwałkowanego ciasta, pokrojone w różne kształty, smażone w gorącym tłuszczu i glazurowane w syropie. Najczęściej posypane dodatkowo sezamem ja jednak z niego zrezygnowałam. Dość długo utrzymują swoją świeżość, po trzech dniach przechowywania(...)miałam dylemat czy dodać proszek czy drożdże. Zrobiłam w dwóch wersjach, nie różniły się zbytnio w smaku, ale te na drożdżach ładniej wyrastały podczas smażenia. Z podanej porcji ciasta wychodzi około 60 ciastek. Wszystko zależy jednak od tego jak cienko rozwałkujecie ciasto i od wielkości prostokątów. GRIWECH /inspiracja Cuisine à 4 main 0,5 kg mąki pszennej tortowej
Pieguskowa Kuchniazbieram jagody prosto z krzaczka. Pierszy tegoroczny wypad do lasu nie skończył się dużymi zbiorami, bo złapała nas ulewa. Na pierogi jednak wystarczyło:). Wykorzystałam przepis Andrzeja Polana na ciasto na pierogi – wyszły wyśmienite! Pierogi z jagodami Ciasto na pierogi 1 kg mąki 100 ml oleju 200 ml wody 200 ml mleka 1 jajko sól Nadzienie jagody cukier Polewa śmietana(...)kwaśna cukier Do miski przesypać mąkę i dodać sól. W garnuszku wymieszać olej, wodę, mleko i jajko. Dodać do mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Ponieważ używam mąki Basia tortowej zawsze zwiększam o odrobinę ilość wody, bo mąka bardzo ją chłonie. Rozwałkować starając się nie podsypywać za dużo mąki, żeby ciasto nie było za twarde i szklanką wykrawać krążki. Jagody wymieszać
Pieguskowa KuchniaBardzo łatwe do przygotowania z wyglądu niepozorne ciasto tortowe które mimo, że nie wygląda ekstra, smakuje bardzo dobrze. Zamiast wiśni polecam też maliny. Biszkopt można upiec dzień wcześniej a złożyć go na następny dzień. Gwarantuję, że uda się każdemu. Polecam na różne słodkie okazje. Składniki: Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1płaska łyżeczka proszku(...)łyżek cukru pudru ½ szklanki białych wiórek kokosowych Poncz: ½ szklanki likieru kokosowego ½ szklanki przegotowanej zimnej wody Dodatkowo: 2 szklanki gęstej konfitury wiśniowej Wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniącą pianę pod koniec wsypując, łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie sztywna, dodajemy żółtka i miksujemy, mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy przez
Wanilia i Kardamonbianco 1 cucchiaino di sale 2 uova PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy oba rodzaje mąki z 1 łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki wlewamy roztrzepane jajka. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dodając jogurt. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok . 30 minut. **** PREPARAZIONE(...)impastare, versando a filo lo yogurt bianco. Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio e lasciate per circa 30 minuti. Ciasto dzielimy na 8 porcji (na 1 porcj ę przypada ok. 60 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki, które rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy 12-15 cm. **** Dividete l'impasto
La grande e la piccola cuocaZwykłe ciasto z galaretką i świeżymi owocami. Nie jest to biszkopt, a raczej ciasto babkowe. Przepis ze starego zeszytu. Nam smakowało. Spróbujecie? Zachęcam, bo teraz jest najlepszy czas na pieczenie ciast z owocami. Składniki: 200 g. margaryny 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: dowolne owoce (u mnie brzoskwinie, banany(...)Wykonanie: Margarynę utrzeć mikserem dodając cukier. Następnie wbijać po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować żeby składniki dokładnie się połączyły. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 35-40 minut. Do suchego patyczka. Na wystudzonym cieście poukładać obrane i pokrojone owoce
Agusiowe smakołykiPewnie większość z Was wypróbowała już przepis na śnieżny puch a ja przyznaję, że zrobiłam to ciasto po raz pierwszy (choć z pewnością nie ostatni). Wbrew nazwie - to doskonałe, lekkie ciasto na lato. Przygotowałam je z jogurtem greckim zamiast serka i na biszkoptowym spodzie ale jeśli nie macie ochoty włączać piekarnika równie dobrze śnieżny puch zaprezentuje się na herbatnikach(...)cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 24 cm). Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Śmietanę ubijam dodając stopniowo cukier puder
babka w formieprzepis krok po kroku. Bardzo prosty w przygotowaniu chleb domowy , wystarczy połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić i poczekać, aż drożdże zrobią swoją robotę ;) Potem do piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb w foremce. Przepis na to ciasto chlebowe możecie tak naprawdę potraktować jako bazę do własnych pomysłów na wypiek: możecie oczywiście dodać(...)soli 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka nasion kminku + dodatkowa porcja do posypania chleba PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki na chleb łączymy w misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut. Krok 2. Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki (max. do 1/2 wysokości) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia
Moja Książka Kucharska