także prosto z wody lub podsmażone, posypane skwarkami i podane z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany. Przygotowanie dania można rozłożyć w czasie i np. farsz zrobić dzień wcześniej. Ciasto z którego przygotowujemy pierogi jest niezawodne - delikatne i równocześnie bardzo elastyczne. Daje się łatwo rozwałkowywać i formować. Super ekonomiczne danie i kolejny dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu(...)SKŁADNIKI / 50 pierogów CIASTO 250 g mąki pszennej 200 ml wrzątku 25 g masła szczypta soli FARSZ 400 g mięsa z rosołu 250 g świeżego szpinaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju np. kokosowego 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz SOS garść suszonych grzybów (ok 25 g)/ borowików lub/i podgrzybków 1 łyżka masła 1 mała
cool and mintyniedziela nie patrząc na nic. No ale nie mnie oceniać, każdy ma swoje sumienie, każdy wyznaje co innego. Nie mniej jednak pączki jeść należy :-)) Ja dzisiaj przygotowałam z jednego ciasta dwie wersje, czyli część pączków upiekłam w piekarniku część usmażyłam w głębokim oleju, czyli tłuściutkie ale zrobione z miłością, ,także na pewno nie tuczą - tak czy siak obie wersje wyśmienite(...)miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszać pozostałą mąkę, cukier, mleko, szczyptę soli, jajko dokładnie wymieszać dodając powoli rozczyn ( który powinien już podwoić objętość).Wyrabiać do uzyskania pulchnego, sprężystego ciasta. Połączyć je z wystudzonym roztopionym masłem. Wyrabiać, aż tłuszcz zostanie wchłonięty, a ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć ściereczką, odstawić pod kaloryfer kiedy nie ma się pieca kaflowego :-( Kiedy
pieprzny smaczekwzględu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych nie utlenia się, do tego ma wysoką temperaturę dymienia. Dobrze sprawdzi się też masło klarowane bądź, w wersji nie wegetariańskiej, smalec. Do ciasta można dodać łyżkę wódki - dzięki temu nie będzie tak piło tłuszczu. Składniki: 250 g ugotowanej kaszy jaglanej 150 g wody 1 jajko 2 żółtka 200 g mąki ziemniaczanej(...)mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej 3 łyżki oleju (użyłam kokosowy) łyżka wódki olej dosmażenia Przygotowanie: Kaszę, wodę i jajka zmiksuj na gładką masę Dodaj przesiane mąki i wyrób ciasto, odstaw na kilka minut, by odpoczęło Dodaj wódkę i olej i jeszcze raz zagnieć - cisato powinno być miękkie, puszyste i nieklejące Wałkuj na stolnicy podsypanej mąką na grubość
pyszne zdrowościkieliszek spirytusu szczypta soli smalec do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, siekamy ją z masłem, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy dość długo, powinno odchodzić od ręki. Ciastem uderzamy przez kilka minut o stolnicę lub uderzamy wałkiem, będzie bardziej elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce(...)godzinę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto cienko wałkujemy, radełkiem lub nożem wycinamy paski 2cm.x10cm., każdy pasek nacinamy w środku i przewijamy jeden koniec przez dziurkę. Gotowe faworki układamy na stolnicy, w garnku roztapiamy smalec, na gorący tłuszcz wrzucamy gotowe faworki i smażmy na złoty kolor z obydwu stron, układamy na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym, ostudzone posypujemy cukrem pudrem
Bajeczna KuchniaPrzepis na muszelki znalazłam w książce "Ciasta domowe". Musiałam jednak zwiększyć ilość mąki prawie o połowę gdyż ciasto było bardzo luźne i nie dało się z niego formować muszelek. Ciasto ma przypominać to na pierogi. Poniżej podaję przepis już zmieniony przeze mnie. Muszelki przypominają w smaku tradycyjne faworki. Myślę, że warto je wypróbować. Najlepszym dowodem jest to, że tak szybko(...)szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Jajka utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodawać masło, śmietankę i sól. Mąkę dodawać stopniowo, mieszać a następnie zagnieść ciasto jak na pierogi. Ciasto cieniutko rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Olej rozgrzać, smażyć muszelki na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Muszelki oprószyć cukrem pudrem
Smakołyki Asiśmietankowym, który troszkę różni się od znanej wersji. Mój krem zamiast masła zawiera ubitą śmietankę, dzięki czemu jest bardziej lżejszy i również obłędnie smaczny! Spróbujecie? 1 porcja gotowego ciasta francuskiego (400-450g) Masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej (czubate) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate) 4 żółtka 1 laska wanilii 1/2 litra śmietanki(...)Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto francuskie podzielić na pół i przełożyć na dwie równe blaszki. Jedną z części ciasta pokroić na około 12 kwadratów lub prostokątów. Całość piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 12-15 minut w 200 stopniach i odstawić do ostygnięcia. Przygotować masę. Żółtka, mąki i szklankę mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować
Di gotujemleko, wymieszać. Zasypać łyżką mąki, zakryć ścierką i odstawić na około 15-20 minut aż zaczyn zacznie pracować. Po tym czasie dodać pozostałe składniki do zaczynu i wyrobić dokładnie ciasto. Ponownie przykryć ścierką i odstawić na około godzinę. Kolejno wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką, wyrobić ciasto. Z ciasta odrywać kawałki ciasta formować kule lekko je spłaszczając, układać
Zrób to smacznieFaworki na piwie są łatwe w wykonaniu i nie trzeba długo wyrabiać, ponieważ piwo ma w sobie bombelki, które pozostają w cieście. Faworki te są niesamowicie kruche z charakterystycznymi bombelkami powietrza. Doskonały przepis dla tych co nie robili jeszcze faworków. Polecam. Składniki: 2-3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1/2 szklanki jasnego piwa 1 łyżeczki masła szczypta soli Dodatkowo: olej(...)smażenia cukier puder do posypania Ważne jest, aby składniki na faworki były schłodzone. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i dodać żółtaka, piwo, sól oraz masło. Zagnieść ciasto i wyrabiać do momentu, aż wszystko ładnie się wyrobi. Jeśli ciasto jest za bardzo klejące dosypać mąki i wyrobić. Ciasto musi mieć taką konsystencję, aby mogło się rozwałkować. Wstawić do lodówki na godzinę
talerz przyjemnościwbijamy jajko. Roztrzepujemy wszystko widelcem. Dodajemy cukier oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko widelcem. Wystarczy jakieś 10 – 15 okrążeń widelcem. Składniki mają się połączyć, ale ciasto nie ma być jednolite. Najlepiej jeżeli pozostaną w nim drobne grudki. Im lepiej wymieszane ciasto, tym muffiny wyjdą twardsze. Nakładamy ciasto do każdej foremki, do połowy jej wysokości. Na każdy środek(...)wykładamy łyżeczkę konfitury i przykrywamy ją ciastem do około 3/4 wysokości foremki. Konfitura musi być całkowicie przykryta ciastem. Foremkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut. Muffiny powinny być ładne zezłocone. Po wyjęciu ich z piekarnika, rozpuściłam masło, w jeszcze ciepłym piekarniku. Maczałam w nich wierzch każdej muffiny i szybko obtaczałam w cukrze. Były pyszne jeszcze na ciepło Jedna
RelaxtimeNudne kopytka? Nie tym razem! Z dodatkiem fasolki szparagowej i odpowiednich ziół przybierają bardzo orginalny smak :) Ciasto powinno być lekkie, jednak na tyle twarde, aby się nie rozpadły. Poniżej sprawdzony przepis: Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 2 jajka 2 łyżeczki soli Dodatkowo: łyżka masła łyżka bułki tartej oregano(...)ząbek czosnku jogurt naturalny 100ml garść fasolki szparagowej (może być mrożona) Prygotowanie: 1.Ugotowane, ostudzone ziemniaki przepuszczam przez praske. 2.Łącze z 3 rodzajami mąki i dodaje jajka. 4. Przyprawiam ciasto łyżeczką soli i wyrabiam ciasto. 5. Odrywam porcje ciasta i formują wałki o szerokości 3-4cm. 6. Jeśli ciasto się klei,dosypuje mąki pszennej. 7.Gotować około
FITBUuKDomowe mini hot dogi :) Bardzo szybka i smaczna przekąska dla małych i dużych :) Robimy klasyczne ciasto drożdżowe jak na bułki czy pizzę :) 1kg mąki, 1/2 kost. drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżka soli Ciasto możemy zrobić wcześniej i wówczas trzymamy je szczelnie zamknięte w lodówce. Na rozwałkowane ciasto nakładamy parówkę, zawijamy, odcinamy(...)kolei :) Potem kroimy na mniejsze kawałki... Oczywiście w kuchni warto mieć dobre towarzystwo :) Gisia ma nawet swój wałek do ciasta :) ale go oszczędza, bo taty wałek lepiej jej pasuje :) Jak widać ciasto wymaga jeszcze obróbki :) Pokrojone hot dogi układamy na blaszce i smarujemy rozbitym jajkiem... Tak przygotowane pieczemy w temp. 200st.C / 25-30 min Po upieczeniu mamy chrupiącą super
chleba naszegoManchester tart było dla mnie miłym zaskoczeniem. Myślałam, że połączenie budyniu, dżemu truskawkowego i wiórek kokosowych to nic nadzwyczajnego. Zwykła nuda... Jednak kruche ciasto z kremowym budyniem i słodkim dżemem okazało się bardzo smaczne. Przygotowałam 12 małych tartaletek, ale z tego przepisu równie dobrze można przygotować jedną dużą tartę. Składniki: 5 łyżek wiórek kokosowych 2 opakowania budyniu 750 ml mleka(...)garnka i podgrzewamy, kiedy będzie gorące dodajemy pozostałe mleko wymieszane z proszkiem budyniowym. Energicznie mieszamy aż budyń zgęstnieje. Dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę masła i jeszcze raz mieszamy. Ciasto na tartę. Mąkę mieszamy z masłem, łyżką cukru i 3 łyżkami śmietany (ja użyłam 36%), żółtkiem i ugniatamy tak aby składniki się połączyły. Nie za długo, ponieważ ciasto kruche
wysmienityKisz (quiche) to potrawa pochodząca z Francji i składa się z słonego ciasta kruchego oraz masy jajeczno – śmietanowej. Jako głównego składnika można użyć rożnego rodzaju mięs, serów, owoców morza lub warzyw. U mnie kisz z pomidorami oraz serem. Składniki na ciasto: 150g masła 300g maki pszennej szczypta soli żółtko 2 łyżki bardzo zimnej śmietany kremówki Składniki na nadzienie: 3 małe(...)pomidory 100g sera żółtego 3 jajka 300ml śmietany kremówki sól i pieprz Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki umieść w misce i staraj się jak najszybciej wyrobić ciasto tak by za bardzo go nie ogrzać. Następnie rozwałkuj lekko posypując mąką. Przełóż do formy do pieczenia i dociśnij do brzegów. Utnij wystające końce a widelcem nakłuj spód tak by podczas pieczenia ciasto
wysmienityjest dużym zaskoczeniem. Jest to połączenie słodkiej bezy z kwaśnym musem cytrynowym. Ponad to beza z wierzchu powinna być chrupiąca natomiast w środku miękka i piankowa. Składniki na kruche ciasto: 150g masła 300g mąki 2 łyżki cukru żółtko (białko zachowaj) 2 łyżki zimnej śmietany Składniki na cytrynowe nadzienie: 100g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 cytryny 100ml soku pomarańczowego(...)żółtek (białka zachowaj) 100g masła Składniki na bezę: 6 białek 400g cukru Sposób przygotowania: Wymieszaj w dużej misce wszystkie składniki na ciasto kruche i dokładnie zagnieć. Nie wykonuj tej czynności za długo by za bardzo nie ogrzać ciasta. Następnie lekko podsypując mąką rozwałkuj i przełóż do foremki po czym dociśnij ciasto do brzegów, spód pozakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki
wysmienitydzielenia się. Ślimaczki można podać z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, oliwkami czy np. jakąś pastą. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na drugi dzień. Trzeba trochę przypilnować ciasto drożdżowe ale całość jest warta zachodu. Składniki: szklanka ciepłej wody 2,5 szklanki mąki pszennej typ 550 100ml oliwy z oliwek łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka gałki muszkatołowej 30g drożdży(...)się rozpuszczą dodaj szklankę mąki oraz oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około godzinę w ciepłym miejscu. Następnie dodaj gałkę muszkatołową i pozostałą mąkę i dobrze zagnieć ciasto. Może to zająć jakieś 10-15 minut. Ciasto musi ładnie odchodzić od ręki, być lśniące i sprężyste. Następnie odstaw na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce. Przecier pomidorowy wymieszaj
wysmienity