sobie to pytanie kiedy szykujesz swoją pociechę do szkoły i masz przed sobą wizję kolejnej rozgniecionej kanapki przyniesionej z powrotem do domu. Mam pewien pomysł- sakiewki na słodko z ciasta francuskiego. Nie patrz tak- na słodko zapytasz? Że drugie śniadanie? To i tak nieporównywalnie zdrowsze z tym co dzieciaki kupują w sklepach. Poza tym słodki jest jedynie dżem, więc jeśli(...)sakiewki to zdrowsza alternatywa dla drożdżówek czy innych kupnych słodkich bułek , w których nie do końca wiadomo co tak na prawdę się znajduje, poza cukrem oczywiście . Zrobione są z ciasta francuskiego , które możesz zrobić sama lub kupić już gotowe. Uczciwie mówię, że dla dwóch takich ancymonków jak moi chłopcy jedno opakowanie to za mało, mimo że z jednej paczki wychodzi
Arbuziakiciemnych czereśni. Stąd także jej nazwa - która może dla Was brzmieć enigmatycznie i sprawiać problemy. Samą nazwę dania wymawia się następująco: [klafuti] . W oryginale jest to nic innego jak ciasto naleśnikowe, którym zalewa się różne owoce (w oryginale czereśnie), a następnie zapieka je w piekarniku. Do dziś dnia chętnie przyrządzane przez francuskie babcie i mamy, kultywowane we francuskich domach przez(...)poszaleć z przyprawami. Możliwości jest mnóstwo! Jeśli stronicie od mąki pszennej też nie będzie z tym problemu. Zamieńcie po prostu w przepisie mąki. Sekretem udanego dania jest konsystencja ciasta (przed dodaniem składników). Ciasto musi mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Składniki: 120 gramów mąki pszennej (lub zamiennika) 3 jajka 1 szklanka mleka 50 ml oliwy tarty parmezan (70 gramów
Garniec Magalieherbatki .Do tego kocyk,fajny film czy książka i jest dobrze. Polecam ciasteczka,są krucho-drożdżowe,nadziane marmoladą różaną. SKŁADNIKI *z tych proporcji wychodzi bardzo dużo ciasteczek :) CIASTO -4 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -250 g masła lub margaryny -1 łyżka cukru waniliowego -2 łyżki cukru -1 całe jajko -1 żółtko (białko odkładamy do smarowania ciasteczek(...)marmolady różanej -gruby cukier do posypania ciasteczek Drożdże ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym,śmietaną,jajkiem,żółtkiem. Następnie dodajemy przesianą mąkę i masło lub margarynę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto-podczas wyrabiania podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części,by łatwiej było je wałkować. Wałkujemy na duży placek zbliżony kształtem do prostokąta .Kroimy wzdłuż na paski szerokie na około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto bananowe robię zwykle kiedy okazuje się, że zalega mi kilka zbrązowiałych pięknie bananów. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i na pewno się uda. W mojej wersji jest beglutenowe - może być na mące kukurydzianej, ryżowej lub jaglanej. Można je też zrobić na mące pszennej. Doskonale sprawdza się z jabłkami, borówkami czy z bakaliami. Składniki(...)minutę - powinna powstać puszysta, kremowa piana. Przełożyć masę do miski, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać dokładnie do połączenia składników. Można to zrobić łyżką drewnianą lub łopatką silikonową. Do ciasta dodać borówki i przemieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi. Zagnieść kruszonkę ze wszystkich składników i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić
Ze smakiem bez glutenuokazał się pyszny i zbawienny a mięso, które zostało w rosole postanowiłam wykorzystać do pierogów . Pomyślałam żeby zrobić coś nowego, ciekawego i smacznego. Tak oto powstały moje knedelki z ciasta „kopytkowego” z nadzieniem z mięsa z rosołu. Rewelacja... Składniki na ciasto „kopytkowe”: 10 szt. ziemniaków (sypkie, mączyste). Po ugotowaniu około 900 g 250 g mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki(...)Dolewałam partiami rosół. Masa ma być zwarta, ale nie rzadka. Odstawiłam do wystudzenia. Ziemniaki wyłożyłam na deskę. Wsypałam obie mąki, wbiłam jajko i dodałam żółtko, oprószyłam szczyptą soli. Zagniotłam ciasto. Oderwałam kawałeczek ciasta, lekko spłaszczyłam na dłoni i do środka włożyłam małą łyżeczkę farszu. Zlepiłam dookoła, utworzyłam kulkę wielkości małej moreli i obtoczyłam w mące. I w ten sposób postąpiłam
Kuchnia u KrysiFocaccia to rodzaj włoskiego pieczywa podawanego najczęściej przed głównym posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu. Rodzaj ciasta jak na pizzę, jednak długo wyrastającego. Focaccia jest mięciutka i puszysta. Każdy region Włoch ma inne dodatki. Gdy znalazłam przepis na dzisiejszy placek, od razu wiedziałam, że muszę go upiec. Cudowny kolor, dodatek kwaśnych jeżyn - wygląda imponująco i świetnie smakuje! Jeśli lubisz eksperymenty(...)perłowej/szalotki 3 łyżki oliwy 100 g jeżyn 1 kulka mozzareli (125 g) 2 gałązki rozmarynu Wykonanie: sok delikatnie podgrzać, połączyć z resztą składników i wymieszać hakiem na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstwić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno długo wyrastać (60-70 minut) cebulki obrać, przekroić na pół, większe na ćwiartki i podsmażyć na 1 łyżce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżke mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i wystudzić. Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, rozczyn i resztę ciepłego mleka. Wszystko wymieszać, dodać masło i wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto przełożyć na stolnicę lekko posypaną mąką. Rozciąnąć ciasto na stolnicy i szklanką wycinać kółka, a następnie formować kulki zlepiając jak bułki
kuchnia doskimięska, chować do woreczków i zamrażać, a kiedy uzbieramy pokaźną ilość, wyjmujemy, rozmrażamy, mielimy, doprawiamy i już mamy farsz na te pyszne pierogi :) Składniki na około 40 sztuk pierogów Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: 2 duże udka z kurczaka np. z rosołu wszystkie warzywa(...)także kiełbaskę, warzywa oraz cebulę. Dodajemy wystudzony ryż, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto. Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło. 4. Bierzemy jedna część ciasta, wałkujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka. Jeśli kółka
Gotowanie...to proste !niedzielę do kawki ;) Rogaliki są przyjemnie kruche a zarazem bardzo delikatne. Nawet bez takiej małej pomocnicy przygotujecie je dość szybko i sprawnie. Najdłużej oczekujemy na schłodzenie się ciasta a potem upieczenie rogalików. Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl śmietany 18% 200 g zimnego masła Dodatkowo: marmolada do nadzienia jajko do posmarowania cukier puder Ciasto: składniki posiekać i zagnieść(...)elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto podzielić na 4 części a następnie każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Od dużego talerza wyciąć koło, które podzielić na 8 części. W ten sposób otrzymamy równej wielkości rogaliczki. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce marmolady i zwijamy rogalika od szerszej strony. Rogaliki układamy
Smakołyki Asiwspólnego pieczenia chleba razem z uczestnikami comiesięcznej akcji Piekarnia Amber . Tym razem pieczemy czarny chleb z przepisu od J.Hamelmana, zamieszczonego w jego książce „Chleb”. Jako jeden ze składników ciasta wykorzystuje się tu czerstwe pieczywo. Ten interesujący przepis wybrał dla nas Gucio, autor bloga Kuchnia Gucia . Chleb robiłem z polowy składników. Wyszedł mi nieduży bochenek, który piekłem w foremce 20x11(...)było grudek. *Czerstwy chleb: Wg J.Hamelmana, jedną z wersji uzyskania czerstwego chleba jest pokrojenie chleba na kromki i dopiekanie, na blasze, do uzyskania ciemnobrązowego koloru (uwaga aby nie spalić). Ciasto 114 g mąki żytniej sitkowej 1400 182 g mąki pszennej chlebowej 9 g soli 7 g drożdży prasowanych cały zakwas cała namaczanka z czerstwego chleba Mieszamy wszystkie składniki przez
Przepisy na domowy ser i chlebpracować i zrobił się zaczyn drożdżowy. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy i za pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej
Ala piecze i gotujednia są również pyszne, szczególnie gdy towarzyszy im świeżo zaparzona kawka:-) Kto jeszcze ich nie próbował to szczególnie polecam i życzę Wam kochani miłego odpoczynku w niedzielny wieczorek💗 Składniki: ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier kryształ 1 łyżka, margaryna 250 g, drożdże świeże 50 g, śmietana 12%-18% 6 łyżek, sól szczypta, jajko 1 szt, żółtko 1 szt, nadzienie: marmolada(...)przygotowania: Drożdże łączymy z cukrem, jakiem, żółtkiem oraz śmietaną i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę i margarynę siekamy nożem, a następnie dodajemy sól oraz mokre składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto nie potrzebuje czasu do wyrośnięcia, więc możemy od razu brać się za wycinanie ciastek. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty. Na połowie ciasta, wzdłuż prostokąta nakładamy marmoladę, możemy nałożyć
kulinarne odsłony patiOstatnio w gościach zostałam poczęstowana pysznym wilgotnym ciastem ze śliwkami. Okazało się, że to ciasto na maślance. Robiłam już takie wielokrotnie ale z trochę innych proporcji. Tamto tak mi zasmakowało, że musiałam je upiec i przy pierwszej okazji kupiłam śliwki. Pierwszy raz zrobiłam kruszonkę nie na maśle ale na oleju i okazało się, że faktycznie jest lepsza: mniej twarda(...)mniej sucha. Chyba się na taką przerzucę. *foremka 25*34 cm Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki szklanka cukru szklanka maślanki 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 500 g śliwek 5 kopiatych łyżek mąki 3 łyżki cukru 5-6 łyżek oleju 2 łyżki wiórek kokosowych Jajka ubić z cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacharakterystyczny smak , dlatego jeśli nie jesteście jej koneserami do masy serowej jej nie dodawajcie. Przepis wykonany według lipcowego magazynu "Kuchnia". BABECZKI SEROWE z ZIELONĄ HERBATĄ MATCHA Składniki: ciasto: 100 g masła 100 g cukru 1 jajko 250 g mąki masa serowa: 200 g twarogu 50 g cukru 1 jajko 100 ml kremówki 1 łyżeczka mąki 6 g herbaty matcha(...)krem: 100 g śmietany 30 18 g cukru pudru 2 g herbaty matcha dodatkowo: borówki Przygotowanie: ciasto: Masło, cukier,mąkę oraz jajko wyrabiamy na ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek wycinamy kółka które wkładamy do foremek na babeczki wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Ciasto przykrywamy kawałkami papieru
Bon appetit mon amie