font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Wiecie jak to jest, nagle zjazd znajomych w jedną chwilę. Zapasu ciasta francuskiego nigdy za wiele, nie wspominając już o Marmoladzie. Wiecie, takiej krojonej, sprzedawanej na KG, tak fajnie gilgotała w podniebienie <3 Dzieciństwo, WRÓĆ! No i wróciło, pod marką JAMAR(...)pyszna , gilgutasieńki Marmelad <3 W połączeniu z ciastem francuskim i śnieżkiem w postaci cukru pudru <3 22 min i macie CIACHA <3 Składniki 2 płaty ciasta francuskiego 260 g marmolady wieloowocowej np. od Jamar cukier puder Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto wykrawamy, przy pomocy szklanki do drinków, tniemy
R'n'G KitchenJagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej Do ostatniego przepisu na tofurnik , było bardzo dużo słów zachwytu, jak i próśb o coś słodkiego bez tofu. Postanowiłem zaspokoić Wasze pragnienia i zrobić ciasto z kaszy jaglanej , które nosi również fikuśną nazwę „jagielnik” . Jako że wspomniane wcześniej ciasto było mocno owocowe, tym razem poszedłem w zupełnie inną stronę(...)staraj się zwracać uwagę na skład. Bardzo wielu producentów dodaje dwutlenek siarki jako substancję konserwującą. Nie jest to jednak składnik pożądany w naszej diecie, dlatego radzę przyjrzeć się składowi. Ciasto z kaszy jaglanej, według tego przepisu nie ma imitować sernika. Na to jeszcze przyjdzie czas. Tym razem chciałem stworzyć pyszną, aksamitną i kokosową rozpustę. Jeśli jesteście fanami kokosa
Blendmanrazem z solą do miski. Robimy wgłębienie i w to miejsce wlewamy rozczyn oraz pozostałe letnie mleko. Mieszamy chwilę. Dodajemy rozpuszczone, lekko przestudzone masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 90 minut). Do rozpuszczonego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobniutko posiekaną natkę(...)pietruszki. Mieszamy. Na stolnicę wysypujemy niewielka ilość mąki. Wykładamy połowę elastycznego ciasta. Wałkujemy na grubość około 0,5 cm, tworząc prostokąt. W razie potrzeby nierówne końce odcinamy i łączymy z pozostałym ciastem w misce. Prostokąt dzielimy na 6 części. Każdy kawałek rolujemy i dociskając dłonią, sklejamy oba końce. Przez środek „łódeczki” robimy nożem dość głębokie nacięcie (jednak
Smaki Na Talerzuciep ł e miejsce do wyrośnięcia. W misce mieszamy oba rodzaje mąki z 1 łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki wlewamy rozczyn. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dodając resztę letniego jogurtu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep(...)rimasto. Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 15 porcji (na 1 porcj ę przypada ok. 60 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki wykładamy
La grande e la piccola cuocaPonieważ jeszcze zamrożona dynia siedzi bezczelnie w naszym zamrażalniku, czas coś z nią zrobić. Coś co pozwoli nam w szybkim tempie jej się pozbyć. Prócz ciast najlepszym pomysłem dla mnie jest pieczywo. A gdy wypróbowałam ten przepis wiem, że trzeba będzie go powtórzyć :) Przepis znaleziony na stronie delicioustitbits.blogspot.com . Ja niestety nie posiadam garnka żeliwnego, dlatego piekłam w okrągłym naczyniu(...)można skorzystać z tego przepisu :) 180 - 200 ml letniej wody 7 g suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru Przygotowanie: do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto - Thermomix 3 min/poz Interwał przekładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h, ciasto podwoi swoją objętość po tym czasie przekładamy ciasto
Gotowanie z pasjądzisiaj przychodzę z propozycją zdecydowanie dla czekoladocholików :) Ciasto jest mega czekoladowe, w środku delikatnie mokre co jest zasługą truskawek. Bardzo Szybko zniknęło, ale powiem Wam, że zdecydowanie można się najeść jednym kawałkiem. Składniki: 220 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek ciemnego kakao 250 g cukru 80 g niesolonego masła, roztopionego i ostudzonego 4 duże(...)mieszamy dokładnie jaja roztrzepiemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do ostudzonego masła, ekstraktu z wanilii mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do dokładnego połączenia uwaga ciasto będzie gęste ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy na wierzch ciasta układamy truskawki - gdy są małe moją być w całości, ja miałam duże więc podzieliłam je na części pieczemy
Gotowanie z pasjąjeszcze nie można chyba za bardzo delektować się ich smakiem, trochę truskawek mi zostało. Nie wiedziałam co z nimi zrobić, więc powstał pomysł na pierwsze w tym roku ciasto z truskawkami. Moje wyszło zbite, ale w smaku wyśmienite. Przepis zaczerpnęłam z aplikacji Moich Wypieków Składniki: 100 g masła 2/3 szklanki cukru 1 duże jajo 1/2 szklanki śmietany(...)przemian suche składniki i śmietanę - w trzech turach - mieszając szpatułką tylko do połączenia składników formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia do formy włożyć dość gęste ciasto na górę ciasta poukładać truskawki piec w temp 180 st przez ok 45-55 min - do suchego patyczka Idealne ciasto do niedzielnej kawki :) Smacznego
Gotowanie z pasjąmiksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Skrobie i mąki wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy
Candy PandasSkładniki (na 12 sztuk) na ciasto: - pół kostki masła (ok. 100 g), - 1 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 160 g), - żółtko jaja (ok. 18 g), - ¼ szklanki cukru pudru (ok. 50 g), - łyżeczka jogurtu (ok. 10 g), na nadzienie: - opakowanie budyniu bez cukru (ok. 40 g), - 2 łyżki cukru (ok. 20 g), - 2 szklanki mleka (ok. 500 ml), - 1/2 szklanki(...)jagód (ok. 78 g). Sposób przygotowania 1. Masło z dodatkiem przesianej mąki siekamy nożem. 2. Do masła dodajemy żółtko, cukier, jogurt i zagniatamy do momentu połączenia się składników. 3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki. 4. Ciasto dzielimy na 12 części. 5. Foremki wykładamy ciastem. 6. Ciasto nakłuwamy widelcem. 7. Tartaletki pieczemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachCiasto cytrynowe ze świeżymi, sezonowymi owocami to idealna przekąska do popołudniowej kawy na balkonie czy tarasie. Wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki i orzeźwiający. W sam raz na letni, zdrowy deser letnie ciasto cytrynowo-kokosowe 2017-07-21 14:52:06 Porcje 10 Oceń Zapisz przepis Drukuj mokre 120 ml soku z cytryny skórka starta z 3 cytryn 1 łyżka(...)Zmiksuj wszystkie składniki mokre, w oddzielnej misce połącz składniki suche. Następnie wszystko delikatnie wymieszaj łyżką aż do połączenia składników. Piecz ok. 40-50 minut w 180 stopniach C. Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź. W tym czasie przygotuj polewę - 2 łyżki soku z cytryny utrzyj z drobno zmielonym ksylitolem. Polej ciasto lukrem, udekoruj miętą i świeżymi owocami. Wskazówki Mus jabłkowy
Powiedz dietom nieSkładniki: CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 300 gram, żółtka 2 sztuki "L", cukier 100 gram, margaryna 200 gram SERNIK: jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, rabarbar 70 dag, cukier 1 łyżka, cukier puder - ile potrzeba składniki do sernika temperatura pokojowa = mąkę przesiać do miski większej metalowej lub na stolnicę(...)wsypać cukier, dodać zimną margarynę, żółtka i posiekać siekaczką lub nożem, gdy składniki się połączą szybko zagnieść ciasto, poodzielić na dwie części (3/4-1/4) i tę 1/4 zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika do silikonowej formy 28 cm włożyć 3/4 ciasta, palcami wylepić dno i nakłuć widelcem, schować do lodówki na 30 minut obrany rabarbar pokroić na kawałeczki do miski
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam ciasta ucierane, ale jak wiemy bardzo często one sprawiają trudność. Niby najprostsze ze wszystkich, a zakalce powstają ( choć mi się to akurat nie zdarza – chyba mam „dobrą rękę” do ucieranych! ) Dziś mam dla Was przepis na ciasto ucierane na mleku – jeszcze nigdy nikomu, komu dałam ten przepis nie wyszedł zakalec! Tym razem dodałam do niego(...)porzeczki, które cudownie przełamały smak słodkiego ciasta. Wy śmiało możecie zrobić z innymi ulubionymi owocami! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 ) * jajko – 2 szt * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier drobny – 3/4 szkl * olej – 100 ml ( nie zastępujemy masłem! ) * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * letnie mleko – 1/4 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka * czarne porzeczki SPOSÓB
Ostra na SłodkoDomowe bułki z parówką, to fajna propozycja na smaczną przekąskę. Takie mini hot-dogi są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli, 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki . Najpierw robimy zaczyn: woda, drożdże, cukier, 4 łyżki mąki... razem łączymy i odstawiamy(...)przykryciem do wyrośnięcia. Potem dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Następnie ręką wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 30 min. przykryte. -- Jak już ciasto wyrosło zagniatamy i gdy jest za miękkie dosypujemy 2-3 łyżki mąki. -- Ciasto gotowe więc działamy dalej, żeby dokończyć "dzieło", szykujemy parówki, ser żółty... można również dodać cebulkę, czosnek, paprykę, czy jakieś inne dodatki
chleba naszegoZapraszam dzisiaj na pyszne i błyskawiczne ciasto czekoladowe z wiśniami. Do dekoracji użyłam kremu od firmy CYKORIA. Zapraszam również na stronę internetową http://www.cykoria.pl/3,katalog-produktow.html#katalog-produktow , znajdziecie tam szeroki asortyment przypraw, kremów itp. 300 g mąki typ 550 150 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 g kakao gorzkiego 1 szklanka mleka(...)roztopionego masła 2 jajka 200 g czekolady mlecznej Milka 250 ml mleka 1 Krem do tortów truskawkowy Cykoria około szklanki wiśni do ciasta mogą być mrożone 1 szklanka wiśni do dekoracji blaszka o wymiarach 33/22 lub tortownica W jednej misce mieszamy wszystkie składniki sypkie.Czekoladę drobno siekamy. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, następnie wlewamy mleko
Sama słodycz i szczypta chiliUwielbiam ciasta ucierane, ale jak wiemy bardzo często one sprawiają trudność. Niby najprostsze ze wszystkich, a zakalce powstają ( choć mi się to akurat nie zdarza – chyba mam „dobrą rękę” do ucieranych! ) Dziś mam dla Was przepis na ciasto ucierane na mleku – jeszcze nigdy nikomu, komu dałam ten przepis nie wyszedł zakalec! Tym razem dodałam do niego(...)porzeczki, które cudownie przełamały smak słodkiego ciasta. Wy śmiało możecie zrobić z innymi ulubionymi owocami! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 ) * jajko – 2 szt * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier drobny – 3/4 szkl * olej – 100 ml ( nie zastępujemy masłem! ) * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * letnie mleko – 1/4 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka * czarne porzeczki SPOSÓB
Ostra na Słodko