ciasto - 162258 przepisów (strona:3219/10818)

Ekspresowe ciasto idealne dla MAMY! 140

miały siłę - bo my MAMY musimy ją mieć ... i abyście zawsze miały dla kogo żyć! Jeśli na ten post trafią "dzieci" z pewnością zdążycie jeszcze to ciasto przygotować dla swojej kochanej mamy. Robi się je ekspresowo a gwarantuje posmakuje każdej mamie. Może nie jest wystawnym tortem ale jeśli zrobicie go z sercem Wasze mamy będą zachwycone(...)popołudnie z kawałkiem ciasta i filiżanką herbaty będzie wyjątkowe! Składniki; 3/4 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła 4 jajka kilka kropel olejku śmietankowego około szklanka jagód ( mogą być mrożone) Przygotowanie; Masło należy rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na puch ( około 7 min mikserem) następnie dodajemy mąkę

Radość kipiąca uśmiechem.
DWUSMAKOWE DROŻDŻÓWKI NA KRUPCZATCE 141

pyszne. Można je nadziewać czym się chce, ale według mnie budyń z dżemem wiśniowym stanowi doskonały duet, a dopełnieniem do drożdżówek najlepiej ciepłe mleko lub kakao.     SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży 150 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru ok. 300 g mąki (150 g mąki tortowej, 150 g mąki krupczatki) 1 jajko 1/4 szkl. oleju szczypta soli Nadzienie(...)cukru, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.  Do miski wsypujemy obie mąki, sól, cukier, dodajemy zaczyn, rozbełtane jajko, mieszamy, na końcu dodajemy olej, wyrabiamy gładkie ciasto.  Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym białkiem.  Z reszty ciasta robimy wałeczki, układamy na każdym kółku.  Odstawiamy na 20 minut w ciepłe

słodki bratek
Pasztet w kruchym cieście 184

Swego czasu na blogu pojawił się wpis na pasztet z jajkiem. Idąc tym tropem, na święta przygotowałam całkiem podobną wersję, tyle tylko że otuloną kruchym ciastem. Bałam się, że krojenie to będzie jedna wielka męka, ale przy plastrach na półmisek (chciałam takie centymetrowe) dość nie było takiego problemu. By pasztet miał charakter bardziej świąteczny, w masę mięsną włożyłam jajka gotowane(...)twardo, ale w ciągu roku możecie je pominąć lub zastąpić, np. suszonymi pomidorami. Możliwości jest wiele! Składniki na kruche ciasto:   30 dag mąki 3 żółtka szczypta soli 15 dag masła  2 łyżki śmietany Składniki na pasztet: 750g gotowanego mięsa z kurczaka 2 gotowane marchewki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo

Kuchnia w czekoladzie
Francuskie ciasteczka z truskawkami i serkiem Almette 145

Ekspresowy smakołyk z ciasta francuskiego. Francuskie ciasteczka z truskawkami i serkiem Almette. .easingslider-844 { width: 100%; }.easingslider-844 .easingslider-image { max-height: 1067px; max-width: 1600px; }.easingslider-844 .easingslider-fade-in, .easingslider-fade-out { -webkit-animation-duration: 400ms; -moz-animation-duration: 400ms; animation-duration: 400ms; } window.EasingSlider844 = {"width":1600,"height":1067,"singleItem":true,"items":1,"itemsDesktop":false,"itemsDesktopSmall":false,"itemsTablet":false(...)false,"itemsMobile":false,"responsive":true,"lazyLoad":true,"autoPlay":4000,"slideSpeed":400,"navigation":true,"navigationText":["",""],"pagination":true,"autoHeight":false,"mouseDrag":false,"touchDrag":false,"addClassActive":true,"transitionStyle":"fade"}; Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko pół opakowania serka śmietankowego ALMETTE lub tego typu. 3 łyżki cukru garść truskawek Truskawki kroimy w grubsze plasterki. Serek śmietankowy miksujemy z cukrem i żółtkiem. Rozwijamy schłodzone

Rusty Fork
W ALT CAFE kawa i zabawa podczas Festwialu Kawy 130

świeżaki kofeinowe z powodzeniem mogą w tym czasie w ofercie festiwalowej znaleźć coś dla siebie.  Oprócz kosztowania szlachetnie czarnego trunku , klienci apetycznie się też zasłodzą różnorodną ofertą ciast i deserów . Dieto - zgiń, przepadnij! :) Ku pamięci recytuję podstawowe zasady festiwalowe : bez rezerwacji , bez rejestracji, bez limitów odwiedzin kofeinowych miejsc, bez limitów wypitej kawy i zjedzonego ciasta kawusia singielka(...)subiektywnym komentarzem zapraszam poniżej: ___________________________ ~ ___________________________   ALT CAFE GDYNIA ~ ul.Legionów 112F/1 (osiedle Altus), Gdynia Jak sami o sobie piszą: Miejsce tętniące życiem, pozytywną energią, pachnące aromatyczną kawą i ciastem domowej roboty. Każdy znajdzie tutaj swój kawałek podłogi lub trawki [źródło: altcafe ] .  Można się tu zjawić zarówno na śniadanie , jak i na lunch . Dostępne odrębne menu przyjazne dla maluchów

Grunt to przepis!
Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami 182

młodej kapusty i pieczarek. Zapewniam, że każdemu będą smakować.  SKŁADNIKI: Farsz: 1 główka młodej kapusty, 250g pieczarek, 1 cebula, ½ papryki czerwonej, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, oliwa, Ciasto: 200 ml ciepłego mleka, 2,5 szklanki mąki, 30g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 2 łyżki margaryny, ½ łyżeczki soli, Dodatkowo: 1 jajko, 1 łyżka siemienia lnianego MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę(...)mleku rozpuszczam drożdże razem z cukrem oraz łyżeczką mąki. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Kroję na kawałki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję farszu. Brzegi ciasta zlepiam formując kulę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z kaszy manny 417

Skoro mój narzeczony stwierdził, że jest to najlepsze ciasto jakie do tej pory zrobiłam to chyba coś jest na rzeczy, jako, że on zawsze ma coś do powiedzenia co można by było zrobić lepiej. Ciasto jest bez dodatku mąki, co jest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału(...)skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy stopniowo masę z kaszy manny i mieszamy aż obie masy dokładnie się połączą. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy na to nasze ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut aż się zarumieni na wierzchu. Ja swoje ciasto dodatkowo po ostudzeniu polałam czekoladowym ganache na które przepis znajduje się tutaj - - - >  Ganache

Delusional Trine
Dietetyczny, wegański, bezglutenowy "sernik" jaglany z borówkami 2.0, Lychee w dziczy 252

Inna, szybsza wersja tego sernika . Pyszny!!! Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej (ewentualnie pszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) + kilka łyżek 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki  ksylitolu  (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki zimnej wody(...)krem kokosowy i borówki. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez 25-35 minut w 170°C. Następnie przełóż do formy masę jaglaną i wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku

Qlinarnie i Qlinarnie
paluchy drożdżowe 311

czarnuszka wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, dwoma łyżkami mąki oraz z ok. 100 ml letniego mleka i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość odrywamy po kawałeczku i formujemy paluchy o długości ok. 20 cm. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej

Domowy Smak Jedzenia
KLASYCZNA BABKA MARMURKOWA - KOLEJNA ODSŁONA 207

Cały czas ucierając, wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i otartą skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać całość łyżką. Przełożyć  3/4 ciasta do innej miseczki, a do pozostałej części  ciasta dodać 1 łyżka kakao i kilka kropli olejku rumowego. Do wysmarowanej i wysypanej bułka foremki  wylać jasne ciasto przez środek(...)wylać ciemne ciasto (można delikatnie ciasta przemieszać widelcem utworzy się wtedy marmurek). Piec w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut, do suchego patyczka

Walijskie Pichcenie
Ciasto z jabłkami i budyniem 89

Masz coś słodkiego? Mam. Ciasto? Tak, z jabłkami i budyniem oraz polewą, taką, jak robiła babcia. Ooo, to daj kawałek! Dobra, daj jeszcze ten mały, co tam w blaszce jest…W zasadzie możesz mi ukroić większy, bo mam ochotę na słodkie! (…) Mogę repetę…? Składniki: biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru(...)żółtka jajek oddzielamy,białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier, następnie dodajemy po żółtku, na sam koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość drewnianą łopatką. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy.Pieczemy ok. 30-40 min w 170-180C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa placki. masa jabłkowa :jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i smażymy

Raj dla Podniebienia
Lekkie ciasto biszkoptowe z owocami i bazyliowo-miętową kruszonką 84

można upiec na majowe popołudnie? Biszkopt. A jak można smacznie urozmaicić biszkopt? Dodając do niego owoce. Ale takie ciasto piekłam wielokrotnie… A gdyby tak mały dodatek w postaci niebanalnej kruszonki? Tak właśnie pomyślałam, stojąc na balkonie i patrząc na doniczkę z przepięknie wybujałą miętą pomarańczową. I tak oto powstało moje lekkie, wilgotne ciasto biszkoptowe, niezwykle aromatyczne dzięki kruszonce(...)wciąż miksujemy. Następnie dodajemy po żółtku i miksujemy na wolniejszych obrotach, wlewamy olej. Na sam koniec przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie łączymy składniki mieszając łopatką lub drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do formy (30×20) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy mrożone owoce. Przygotowujemy kruszonkę.Bazylię i miętę drobniutko kroimy lub rozdrabniamy w blenderze. W naczyniu umieszczamy masło

Raj dla Podniebienia
Bułeczki z jabłkiem, ricottą i żurawiną 81

Składniki rozmieszać w naczyniu, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników – mleko, cukier, żółtka, esencję, roztopione masło i mąkę. Zagnieść ciasto, wyrabiając ok.8-10minut. Ciasto przełożyć do miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na grubość 1,5cm na kształt(...)prostokąta. Rozwałkowane ciasto posmarować ricottą. Na serek wyłożyć cienko pokrojone plastry jabłek oraz wyłożyć żurawinę. Ciasto zwinąć w rulon jak roladę, podzielić na tyle części, ile chcemy mieć bułeczek. Odkrawać części i układać obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Piec w 180C przez 45-50 minut. Artykuł Bułeczki z jabłkiem, ricottą

Raj dla Podniebienia
Słodkie bułeczki z jabłkiem i kajmakiem 116

łyżką mąki i połową porcji ciepłego mleka. Wymieszać, miseczkę przykryć ściereczką, odstawić na 15min w ciepłe miejsce.  Do głębszego naczynia lub misy przelać zaczyn, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Jeśli będzie bardzo gęste i ciągnące się, dodać 2 łyżki mąki i raz jeszcze wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, odrywać(...)kawałki ciasta, spłaszczyć je lekko na okrągłe placuszki. Każdą porcję smarować kajmakiem i kłaść pokrojone w kostkę jabłka. Zlepiać końce ciasta i formować okrągłe bułeczki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarować delikatnie mlekiem. Piec w 180C przez ok. 25-30min. Pół szklanki cukru pudru utrzec na lukier z 2 łyżkami wody. Polać przestudzone bułeczki. Smacznego

Raj dla Podniebienia
Rustykalna tarta z rabarbarem 195

ciągu ostatnich dwóch tygodni. Dziś tradycyjna, rustykalna tarta z rabarbarem, z mojego ulubionego przepisu, najlepsza w sezonie owocowym, bo pasują do niej wszystkie dodatki. Polecam! Składniki (1 niewielka tarta) Ciasto 1 1/4 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 70 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki 1/4 szklanki maślanki(...)kawałki łyżka cukru gruby cukier, płatki migdałowe do posypania Mąkę, cukier puder, wanilię, proszek i sól wymieszać na stolnicy. Dodać masło i maślankę, posiekać wszystko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć na 45 min. do lodówki. Przygotowany rabarbar wymieszać z łyżką cukru. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Ułożyć rabarbar, pozostawiając ok. 5 cm wolnego

Słodkie inspiracje

Proponowane wyszukiwania