ciasto - 163312 przepisów (strona:3210/10888)

ZAPIEKANKA Z PIECZARKAMI NA GRAHAMOWYM SPODZIE 192

lubi zapiekanki z pieczarkami z budki? Dziś mam dla Was propozycję na zdrowszą wersję, bo domową i na grahamowym spodzie. Pyszna propozycja na obiad i kolację. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 g mąki graham, 150 g mąki pszennej, 2 łyżki oliwy, ½ łyżeczki soli, ¾ szkl. ciepłej maślanki, 5 łyżek ciepłej wody Nadzienie: kilka plastrów grubej kiełbasy(...)pomidorowy (taki jak do pizzy), 25 dag pieczarek, ½ cebuli, 2 łyżki masła, 4 ogórki kartuskie , ketchup, 4 łyżki startego żółtego sera, cebulka prażona sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Ciasto: W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy obie mąki, sól, dodajemy maślankę, oliwę i zaczyn, wyrabiamy

słodki bratek
Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska - lutowa piekarnia 200

wyszedł bardzo smaczny, mimo że w trakcie pieczenia nieco siadł. Jak dla mnie trochę mało słony, ale to kwestia upodobań. Foremkę wysmarowałam olejem i obsypałam otrębami. Pominęłam miód, do ciasta dodałam kminek - kminek w chlebie uwielbiam. Być może mój chleb to nie tatarczuch spod Radomska, ale wart upieczenia i spróbowania. Polecam! Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska - podaję za Amber(...)rozpuścić w 1/2 szklanki wody, 2 łyżki śmietanki, łyżeczce cukru. Wyrośnięte drożdże dodać do zimnej mąki, dodać cukier oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać. Konsystencja ma być jak na ciasto naleśnikowe gęste. Ciasto wlać do silikonowej tortownicy i piec 50 min w temp. 180 stopni. Formy silikonowej niczym nie smaruję, ale jeśli biorę normalną foremkę metalową to smaruję margaryną

Stare Gary
Paluszki serowe 137

faworki. U nas w domu w tym roku postanowiliśmy przygotować coś nowego, a zarazem starego, bo przepis pochodzi z dawnych dziecięcych lat. Szybkie paluszki serowe, bez zbędnego wygniatania ciasta, bez rośnięcia i formowania. Robi się je szybko i niezwykle łatwo, a smak jest po prostu wspaniały. SKŁADNIKI: (ok. 50 sztuk) 500 g twarogu * 500 g mąki 125 g margaryny(...)cukru 2 jajka 3 łyżki śmietany 1 łyżka spirytusu 1 łyżka sody cukier puder - do posypania * można użyć sera sernikowego z wiaderka, jednak należy wówczas dodać nieco więcej mąki. Ciasto powinno mieć strukturę ciasta na pierogi. Margarynę i jajka najlepiej wyjąć ok. 1 godzinę przed zabraniem się do robienia paluszków.. Podane składniki poza sodą i mąką łączymy

Kuchnia od dwojga
Pączki - pyszne, puszyste, orkiszowe 197

chociaż zrobiłam je z mąki orkiszowej - 630. Tajemnica tkwi w utarciu jajek z dodatkiem cukru na puchaty kogel-mogel. Nawet nie musisz ich formować, bez obawy - nie oblepisz się ciastem drożdżowym. Po prostu wyrośnięte ciasto rozwałkowujesz i wykrawasz foremką pączki. Ot i wszystko! Składniki na około 13 pączków: 275 g mąki orkiszowej 630 25 g drożdży 1/2 szklanki mleka(...)mąkę przesiać przez sito, dodać do masy jajecznej mleko podgrzać. Część dodać do drożdży, zamieszać, wlać do żółtek z mąką, posolić. Wyrabiać hakiem dodając resztę mleka i alkohol. Gdy ciasto odchodzi od miski, wlać roztopione, ciepłe masło. Ponownie wyrobić. Ciasto powinno być lużne. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia gdy podwoi swoją objętość, wyłożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MANDARYNKOWY KEKS 147

Pierwszy naprawdę wolny weekend w tym roku, yupi :) Leżing do południa, zero pośpiechu...uwielbiam, choć nie często się to zdarza. Dla osłodzenia sobie tych błogich chwil, upiekłam ciasto. Teraz nic mi już więcej nie potrzeba. Ciepły szlafrok, dobra książka, kubek mleka, kawałek ciasta i kot mruczący na kolanach...chwilo trwaj :) SKŁADNIKI: 250 g masła 125 g cukru 1 łyżeczka cukru(...)jajku. Gdy składniki się połączą, dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wszystko dobrze utrzeć mikserem. Na końcu dodać cząstki mandarynek i delikatnie wmieszać je w ciasto. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec 55-60 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
Tawa tawas 197

mleka Dodatkowo:  olej lub smalec do smażenia  Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia a następnie dodać  pozostałe składniki .Zagnieść gładkie, elastyczne, niezbyt twarde ciasto (najlepiej użyć do tego robota z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego), uformować kulę i przykryć ściereczką na 5 minut, by ciasto odpoczęło.Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek(...)grubości ok. 0,5 cm a następnie pokroić na pasy o szerokości ok. 4 cm. Pasy ciasta kroić pod kątem w taki sposób, by powstały romby.Ciasto wrzucać na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć, tylko do chwili lekkiego zarumienienia.Po wyjęciu ułożyć na ręczniku papierowym.Przed podaniem posypać  cukrem pudrem i polać płynnym miodem. Tawa Tawas najlepiej smakują lekko ciepłe

Moje domowe kucharzenie
MLECZNE BUŁECZKI 127

zasypujemy 1 łyżką cukru , dolewamy lekko podgrzane mleko (nie gorące!)  mieszamy do rozpuszczenia . Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min. Ciasto właściwe :Do miski wsypujemy  mąkę , dodajemy wodę ,  mleko zagęszczone , rozkłócone jajko , roztopione i ostudzone masło, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy  ciasto rękoma ok. 15 min. ( ciasto drożdżowe(...)lubi być długo wyrabiane , będzie wtedy bardziej puszyste ) aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki ) Ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do 200 st. C Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy bułeczki ( Tutaj ogranicza was tylko wyobraźnia :p )  Układamy

Marcepanowa kuchnia
IDEALNE NALEŚNIKI Z WANILIOWO-CYTRYNOWYM TWAROŻKIEM 183

naleśników ... Każde kończyło się zeskrobywaniem z patelni . Wręcz nienawidziłam smażenia naleśników i zlecałam tą czynność innym domownikom 😁 Ale odkąd opanowałam idealne proporcje , to czynność ta stała się czystą przyjemnością . Ciasto z tego przepisu jest delikatne ,nie rwie się , a naleśniki wychodzą bardzo cieniutkie . Zachęcam gorąco do zapoznania się z przepisem i wypróbowania go przy najbliższej okazji(...)zaczynamy !  Składniki:   (na ok. 5 dużych  naleśników) CIASTO : 150 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego 200 ml mleka 100 ml wody gazowanej  szczypta soli  N ADZIENIE TWAROGOWE : 1 kostka sera białego chudego  40 g cukru waniliowego  łyżeczka soku z cytryny  skórka z otartej cytryny ( cytrynę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem

Marcepanowa kuchnia
Donut 275

Opis przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do tego dodajemy jajko, mleko lub kwaśną śmietanę, cukier, proszek do pieczenia oraz gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki ugniatamy na jednolitą i zbitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinamy koła, następnie, w każdym z kół, kieliszkiem wykrawamy dziurkę. Smażymy na głębokim tłuszczu tak, aby cały donat był zanurzony, przez około

Ciastka i ciasta
Pączki serowe w kilka chwil 273

śmietankowy mielony typu pacynka, wbijamy 2 jajka, dodajemy cukier, jogurt, cukier z prawdziwą wanilią, sodę, małą szczyptę soli i na początek około 200-210 g mąki pszennej. Wstępnie mieszamy ciasto łyżką, a następnie zaczynamy wyrabiać ręką. Ciasto będzie klejące, ale powinno odlepiać się od ręki, w razie potrzeby dodajemy resztę mąki (mąki nie może być za dużo, podkreślam ciasto(...)względu na ser będzie się lepić). Z ciasta formujemy coś w rodzaju kuli. Następnie odrywamy małe kawałki i formujemy w dłoniach małe kulki (wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze). Kuleczki ze względu na lepiące ciasto albo lekko obtaczamy w pozostałości mąki na brzegach miski, albo co jakiś czas myjemy ręce pod wodą i formujemy kuleczki w wilgotnych dłoniach. Kuleczki wrzucamy

Słodkie okruszki
Orzechowiec z niespodzianką 271

Niespodzianką w tym cieście jest użyty do masy składnik, a mianowicie pepsi (lub coca-cola). Ciasto jest przepyszne. Nigdy nie przypuszczałam, że zalanie orzechów i pokruszonych herbatników tym gazowanym napojem da taki wyśmienity efekt. Musicie spróbować sami. Ciasto robiłam już kilka razy i zawsze zachwyca. Polecam:) Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 2/3 szkl. cukru(...)łyżki cukru pudru Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: 1/4 szkl. coca-coli do nasączenia ciasta 50g mlecznej czekolady Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem miksując do połaczenia. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Następnie delikatnie

Smaki Na Talerzu
Placek z ciecierzycy, bez glutenu (Farinata di ceci, senza glutine) 172

szerokiej misce mieszamy m ą k ę  z ciecierzycy, stopniowo dolewając  zimn ą  wodę. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Dodajemy gałązkę rozmarynu. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.  **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la farina con acqua. Mescolate facendo in modo(...)formino grumi. Aggiungete un rametto di rosmarino e lasciare riposare per almeno 2-3 ore, mescolando di tanto in tanto. Z ciasta zdejmujemy powstał ą  pian ę , wyjmujemy rozmaryn. Dodajemy 2 łyżki oleju, doprawiamy szczypt ą  soli, dokładnie mieszamy.  **** Rimuovete dall'impasto la schiuma e il rosmarino. Aggiungete 2 cucchiai d'olio e il sale

La grande e la piccola cuoca
Pierogi z kapustą i pieczarkami 179

ukrywam, że to nie było łatwe zadanie.  Musiałam opracować specjalną technikę klejenia, dokładnie pilnowałam aby ręce zawsze były posypane mąką a także dokładałam wszelkich starań aby ciasto miało idealną grubość.  Trening czyni mistrza i każdy kolejny pieróg był coraz ładniejszy i lepiej sklejony.  Przygotowanie pierogów z mąki bezglutenowej uważam za udane i gorąco polecamy przepis.  Składniki(...)Ciasto - 300g bezglutenowej mąki. Użyłam mix Schaer - 3 jajka - 45 ml gorącej wody - 2 łyżki oliwy - szczypta soli Farsz  - 50 dag kapusty kiszonej - olej - 500g pieczarek - cebula - sól, pieprz, liść laurowy, tymianek Sposób przygotowania: Farsz Kapustę  kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dolewamy niewielką ilość wody ( pół szklanki) i dusimy przez około pół godziny. Pieczarki myjemy, kroimy

Pan i Pani Smith w kuchni
łatwe nadziane rogaliki drożdżowe 204

cukrem oraz ok 4 łyżkami letniego mleka. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozmieszane drożdże, jajko, sól oraz pozostałe letnie mleko i mieszamy. Pod koniec dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na 2 lub 4 części (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogaliki). Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po troszkę nadzienia

Domowy Smak Jedzenia
Torcik marchewkowy 129

CIASTO: mąka pszenna – 2,5 szkl proszek do pieczenia – 2 łyżeczki soda oczyszczona – ½ łyżeczki cynamon – 1 łyżeczka jajka – 4 szt sól – szczypta cukier – 2 szkl margaryna stopiona – 250 g marchew starta – 2 szklanki tłuszcz do formy bułka tarta KREM: serek mascarpone - 400 g masło - 250 g cukier puder - 4 łyżki kakao - 2 łyżki CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą(...)masę, następnie wlewać przestudzony tłuszcz i wsypywać produkty suche wcześniej przesiane i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy starta marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mieszamy razem z ciastem. Formę keksową smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180stC przez 60 minut. Po całkowitym wystygnięciu ciasto przekroić na 3 części. KREM: Masło

Camilla w kuchni